Zamilovaná čarodějka / Francie Un amour de sorciere (1997/102/Francie/Komedie, Romantický) 44%

07.10.2018 11:13
JEDNOU VĚTOU
„Půvabná čarodějka Morgana se zamiluje do vynálezce v obou elektroniky a poruší tím zákony svého společenstva, ale láska zlomí všechna zlá kouzla."

OBSAH
Muž, který se představuje jako Molok Edremerik, vraždí po světě podle jakéhosi seznamu muže. Jednou z jeho obětí má být i americký vynálezce Michael Firth. Na toho čeká na letišti ve Francii půvabná Morgana se synkem Artušem a unáší ho neznámo kam. Cestou mu dá vypít nápoj lásky a požádá ho, aby šel Artušovi za kmotra. Morgana, její babička a tety jsou čarodějkami dobra a Artuš musí být v den svých prvních narozenin zasvěcen. Morgana se rozhodne za cenu vlastního života odčarovat Artuše bez kmotra, aby neohrozila Michaelův život. Čarodějky dobra nemohou proti Molokovi bojovat, ale mohou pomoci Michaelovi. Podaří se dobrá věc?

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Romantické příběhy Vanesse Paradis sluší a tahle pohádka je jí šitá na míru. Kravaťácký princ Gil Bellows byl v prvních dvou třetinách na můj vkus až moc moulovatý (co na něm viděla, nechápu), o to víc se mi líbil záporák Jean Reno, který dokázal uhrát démonického zloducha bez velkých gest a cenění zubů. A třešničkou na dortu je přítomnost šmrncovní Jeanne Moreau. Co mě ale překvapilo nejvíc, bylo to mrně. Obvykle mě děti ve filmech rozčilují, protože pokud nejsou pouhou dekorací, jsou zpravidla k nesnesení 1) roztomilé 2) otravné 3) přemoudřelé 4) ohrožené. Fantin Lalanne je sice malý a roztomilý, ale také hraje. A dobře. Takže * navíc pro něj. (wesper001) 4*

Koukatelná, neprávem opomíjená romantika še špetkou akce a napětí. Exkluzivně zahraný záporák v podobě Jeana Rena, tehdy ještě velice půvabná Vanessa, herecky potěšila Moreau. Svižná režie, líbivá kamera, ideální hudba. Z příběhu se nedalo vytěžit více, u mne plná spokojenost! (Johnys) 5*

Trochu zvláštní moderní romantická pohádková komedie, která vlastně zase tak moc komedií není a není vlastně ani moc pohádkou či romancí. Nemohu říct, že bych se vysloveně nudil, ale scénáristický kokteil mi přišel namíchán tak trochu, jako když pejsek s kočičkou vařili dort. Můj rozporuplný pocit se pak odráží i v hodnocení. (pepa3rd) 2*

VELKÁ RECENZE
Věk čarodějnictví se blíží ke svému konci. Na celém světě už zbývá pouze šest čarodějů a čarodějek ovládajících opravdovou magii. Pět z nich stojí na straně dobra, jeden z nich na straně zla. Otázka, která všechny trápí, se týká dalších generací, protože zlý čaroděj Molok nemá potomka. Zato krásná mladá čarodějka Morgane se stala matkou syna Arthura, který se narodil 14. června v šest hodin ráno a zanedlouho mu bude jeden rok. Do té doby však musí čarodějky najít pro chlapce kmotra, který by zajistil, že chlapec bude stejně jako oni stát na straně dobra. Pokud se jim však nepodaří sehnat čaroděje, který by stál na straně dobra, bude se muset kmotrem stát Molok, a to by znamenalo, že Arthur se stane služebníkem zla.
A to je problém, protože mezi těmi, kdo slouží dobru není ani jeden muž. Pokud Morgana Moloka jako kmotra odmítne, jediné další řešení je podle starých čarodějnických knih nalezení kmotra mezi smrtelníky. Ti ovšem musí splňovat několik podmínek. Jednou z nich je datum narození. Vhodný muž musí být také narozen 14. června v šest hodin ráno. Přesto rituál provedený s obyčejným smrtelníkem nezůstane bez následků pro Arthura ani pro kmotra. Zatímco Arthur ztratí své magické schopnosti, pro smrtelného muže však podstoupení rituálu znamená ztrátu rozumu.
Po jeho skončení z něj zůstane bezvládná prázdná skořápka. Po hodně dlouhém hledání ona a přátelé zúží seznam vhodných kandidátů na tři muže. Bohužel Molok zjistí, co se chystají udělat, a stačí dva z nich zabít dřív, než se k nim čarodějky dostanou. Jediný, který zůstal, je sympatický mladý Američan Michael Firth, počítačový génius, který žije v New Yorku. Přestože nesnáší létání, nechal se právě přesvědčit svým kolegou Joelem, aby se vydal do Paříže a projednal tu důležitý obchod. Morgana se s ním seznámí, očaruje ho a vezme ho ke své babičce Eglantine. Jenže se stane něco, s čím nikdo nepočítal. Morgana se do Michaela zamiluje a myšlenka na to, že by laskavý Michael její vinou přišel o rozum, se jí vůbec nezamlouvá. Odjedou do Benátek, kde Morgana Michaelovi přizná kým je a vysvětlí mu, proč potřebuje syna zachránit před Molokem, který je odhodlán dítě získat za každou cenu. Zlý čaroděj chce zabít Michaela, ale toho chrání kouzla Morgany, a tak se rozhodne Arthura unést a v temném rituálu zasvětit zlu. A je to překvapivě Michael, který se z lásky k Morganě pustí odvážně se zlý m kouzelníkem do nerovného boje o život a budoucnost malého Arthura.
Romantická, kouzelnická pohodárna. Všem kteří chtějí, aby jim ukápla slza, vřele doporučuji. Láska překoná všechna kouzla na světě, ať chcete nebo nechcete. Jean Reno mohl být sice mnohem ďábelštější, ale i tak klobouk dolů - opět. Nejlepší na celém filmu je právě Reno!! Svižná režie, líbivá kamera, ideální hudba. Z příběhu se nedalo vytěžit více, u mne plná spokojenost!

DABING
V českém znění: Barbora Munzarová – Vanessa Paradis (Morgane), Martin Preiss - Gil Bellows (Michael), Otakar Brousek ml. – Jean Reno (Molok), Jaroslava Adamová - Jeanne Moreau (Eglantine), Petr Oliva - Dabney Coleman (Joel), Emil Žák - Malcolm Dixon (Merlin), Karel Richter - Nicholas Hawtrey (Thompson), Dana Hlaváčová, Jana Hermachová, Marek Libert, Hana Czivišová, Milan Bouška, Radek Škvor, Vladimír Čech (titulky).
Překlad: Renáta Mlíkovská
Zvuk: Radim Štětina
Produkce: Lea Suchánková, Jana Prášilová
Dialogy a režie českého znění: Marta Ballingová
Vyrobila: ve Studiu Můstek, Prima Plus, a. s., TV Prima, 2000

Premiéra ČR: -
Premiéra Francie: 19.3.1997
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

FILMY NA SPOLEČNÉM DVD
Moje krásná čarodějka gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-069/
Komedie / Fantasy, USA, 2005
Režie: Nora Ephron, Hrají: Nicole Kidman, Will Ferrell

Zamilovaná čarodějka gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-063/
Komedie / Romantický, Francie, 1997
Režie: René Manzor, Hrají: Vanessa Paradis, Gil Bellows
 
Tvůrci a herci
René Manzor (Režie), Monty Diamond (Produkce), Christian Fechner (Produkce), Jean-Félix Lalanne (Hudba), Pal Gyulay (Kamera), Christine Kapsambelis-Pansu (Střih), Gérard Moulévrier (Casting), Thierry Flamand (Scénografie), Annie Périer (Kostýmy), Laurent Quaglio (Zvuk), Jean-Paul Loublier (Zvuk), Patrick Rousseau (Zvuk), René Manzor (Scénář), Nurith Barkan (Masky), Jean-Pierre Eychenne (Masky), Gill Robillard (Masky), Vanessa Paradis (Herec), Gil Bellows (Herec), Jeanne Moreau (Herec), Jean Reno (Herec), Dabney Coleman (Herec), Paula Dehelly (Herec), Clément Harari (Herec), Eléonore Hirt (Herec), Barnaby Apps (Herec), Jim Adhi Limas (Herec), Patrick Floersheim (Herec), Riccardo Parisio Perrotti (Herec), Daniel Milgram (Herec), Pietro De Silva (Herec), Rémy Roubakha (Herec), Louise Vincent (Herec)
 
1997/102/Francie/Komedie, Romantický
 
Zajímavost k filmu
- Natáčení probíhalo v Paříži, New Yorku a Benátkách.
 
Odkazy