Sestra v akci 2: Znovu v černém hábitu / Sister Act 2: Back in the Habit (1993/107/USA/Komedie, Hudební) 50%

28.09.2018 13:38
JEDNOU VĚTOU
„Whoopi Goldbergová znovu mezi jeptiškami."

OBSAH
Deloris Van Cartierová na svých dobrodružstvích v klášteře nakonec ještě vydělala a slaví právě úspěchy v nové show v Las Vegas. Z opojení slávou je však vytržena neodbytnými jeptiškami, které přicházejí s prosíkem. Po předchozích zkušenostech s temperamentní sestrou dospěly tyto dobré ženy k názoru, že Deloris je jejich jedinou nadějí v katastrofální situaci. Škola sv. Františka, kde všechny učí, má být zavřena, a to z ryze světských a přízemních důvodů - pro peníze. Žáci nevykazují žádné zvláštní schopnosti, škola se neúčastní žádných soutěží ani závodů, a sponzoři a dobrodinci ztratili zájem. Zkrátka a dobře, škole je potřeba dodat nového ducha, a navíc - stejně potřebují učitelku zpěvu. A tak se Deloris navzdory všem svým předsevzetím nechává znovu navléci do černého hábitu a poněkud rozechvěle předstupuje před třídu plnou hlučných a neukázněných výrostků, které ta černá jeptiška před tabulí ale vůbec nezajímá. Deloris čeká tuhý boj, má-li nakonec vzbudit ve svých žácích zájem o hudbu a ještě z nich udělat sbor, schopný vyhrát celostátní soutěž.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Sestra v akci II je nuda. Tatam je chemie mezi hubatou Deloris a stydlivýma jeptiškama. Místo toho je nám předkládána jakási variase na Džungli před tabulí, Nebezpečné myšlenky... Třídu plnou budoucích kriminálních živlů dostane na starosti nový učitel... i přes počáteční nesympatie se mu podaří se s třídou zpřátelit, a dokonce vyhrát pěveckou soutěž (s dost hrozivou show). Jediné, co stojí na téhle nemastné neslané nápodobě prvního dílu za zmínku je mladá Lauryn Hill, která sice neumí hrát, zato zpívá jako Bohyně! Takže jestli ji máte rádi, přetrpte ten film a poslechněte si těch pár minut kdy zpívá, stojí to za to... Jinak si radši sežeňte první díl a zapomeňte, že druhý existuje. (anais) 2*

Musím říct, že i když má Sestra v akci 2 horší hodnocení (a překvapuje mě to - jedná se prostě o nenáročnou komedii a tak to beru) než jednička, tak se mi líbila o něco málo víc. No a když se řekne Whoopi Goldberg, tak si jí prostě já osobně ihned vybavím v černém hábitu jeptišky! :) Nejvíc nádherný na celém filmu je písnička Happy Day - s tou mám snad spojený celý film... a velmi, velmi mě baví ten černošský projev, ty vejšky a jak to ten sbor rozjede... :) Dávejte si tomu klidně odpady, ale mně se to líbí! (Handle) 4*

Proč se zase tohle muselo točit, né že by první díl byl nějakej zázrak, ale byl aspoň zábavnej a nenudící, tohle tomu nešahá ani po kotníky. Samozřejmě chápu že chtěli z danýho námětu vytřískat co nejvíc peněz, ale dalo se to udělat se ctí a nedělat z toho takovou debilitu s naprosto stupidním koncem, kde samozřejmě naši hlavní hrdinové zvítězí s nějakou raperskou sračkou a radujou se jak malý dementi, samozřejmě se tam najdou světlý momenty jako třeba výkon Whoopi Goldberg, která hraje podobně dobře jako v prvním díle, ale na moc dalších světlých momentů si nevzpomínám, ale nakonec ty 2* s odřenýma ušima dám. (Shit) 2*

VELKÁ RECENZE
Deloris se tentokrát vrací do hábitu a role sestry Mary Clarence na prosbu "svých" jeptišek, které potřebují pomoci s nezvladatelnými žáky na střední církevní škole sv. Františka. Ani pro ni však první setkání nedopadne nejlépe. Přesto se rozhodne vytrvat, zejména, když náhodou zjistí, že škola má být uzavřena, protože chybí peníze na její provoz. Pro studenty pocházející z chudinské čtvrti by to však znamenalo konec naděje na vzdělání. A protože jediné, co Delores alias Mary Clarence umí, je zpívat, rozhodne se školu zachránit zpěvem. Zaveze žáky na vystoupení jeptišek ve starobinci a pak využije jejich nadšení z úspěšného vystoupení k tomu, aby z nich udělala školní sbor.
A po úspěchu jeho prvního vystoupení přihlásí sbor do celostátní soutěže v Hollywoodu. Nepříliš ochotný otec Maurice sice akci povolí, ale pouze s podmínkou, že si na ni studenti sami vydělají. Těm se to sice podaří, ale ještě je tu proradný správce Crisp, který odhalí pravou totožnost sestry Mary Clerence a vydá se do Hollywoodu, aby na poslední chvíli vystoupení sboru zabránil.
Volné pokračování opět přivádí Deloris Van Cartier do role jeptišky, tentokrát však vlivem prosby k nastolení pořádku v místní katolické škole. A to do toho ještě nad školou visí hrozba uzavření. A tak tu máme další příběh dle námětu, který byl zpracován už skutečně mnohokrát. Tzv. ‘školní’ film o nezvladatelných žácích, které se Deloris podaří zvládnout. Tím je v podstatě řečeno vše. Toužebné atmosféry předchozího snímku to však už bohužel nedosahuje. Vlivem již značně provařené šablony je děj hodně předvídatelný a i když opět Whoopi Goldberg srší energií a několik humorných situací je dějově přítomno, prostě to už nějak není ono. Snímek naopak obsahuje více dnes už známých písniček, které příběh velice osvěžují. Jako samostatný film by snad měl svou zábavností určitý potenciál, ale takto jde bohužel o nějaký ten stupínek dolů.
Sestra v akci 2 (orig. Sister Act 2: Back in the Habit) je pokračování americké filmové komedie Sestra v akci. Hlavní role zpěvačky Deloris Van Cartierové alias sestry Marie Clarence se opět zhostila Whoopi Goldbergová.

DABING
V českém znění: Jana Andresíková - Whoopi Goldberg (Deloris Van Cartierová / Sestra Marie Clarence), Jaroslava Kretschmerová - Kathy Najimy (Sestra Marie Patrick), Petra Hanžlíková - Wendy Makkena (Sestra Marie Roberta), Dana Černá - Lauryn Hill (Rita Louise Watsonová), Libuše Švormová - Maggie Smith (Matka představená), Sylva Turbová - Sheryl Lee Ralph (Florence Watsonová), Marie Marešová - Mary Wickes (Sestra Marie Lazara), Karel Urbánek - Barnard Hughes (Otec Maurice), Petr Oliva - Thomas Gottschalk (Otec Wolfgang), Karel Chromík - Brad Sullivan (Otec Thomas), Bohumil Švarc - James Coburn (Pan Crisp), Oldřich Vlach - Michael Jeter (Otec Ignatius), Radek Hoppe - Ryan Toby (Westley Glen 'Ahmal' James), Tereza Chudobová - Alanna Ubach (Maria), Filip Čáp - Ron Johnson (Richard 'Skica' Pinshum), Nikola Votočková - Jennifer Love Hewitt (Margaret), Filip Švarc - Devin Kamin (Frankie), Václav Mareš - Bill Duke (pan Johnson), Ladislav Novák - Christian Fitzharris (Tyler Chase), Kateřina Hrachovcová - Tanya Blount (Tanya)
Překlad: Jiří Bryan
Zvuk: Petr Mandák
Vedoucí výroby: Petr Michalec
Produkce: Stanislav Wszolek
Dialogy a režie: Soňa Bubníková
Vyrobilo: AW studio Praha pro Hollywood Classic Entertainment 1996

Premiéra ČR: 12.5.1994 Guild
Premiéra USA: 10.12.1993 Buena Vista Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na VHS: 1.1.1998
Poprvé na DVD: 3.12.2003 Warner Bros. CZ
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 3 712 124
Tržby celkem - $ 57 319 029
Návštěvnost v ČR - 156 552
Náklady (Rozpočet) - $ 38 000 000

FILMY NA SPOLEČNÉM DVD
Sestra v akci gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-04/
Komedie / Krimi, USA, 1992
Režie: Emile Ardolino, Hrají: Whoopi Goldberg, Maggie Smith

Sestra v akci 2: Znovu v černém hábitu gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-06/
Komedie / Hudební, USA, 1993
Režie: Bill Duke, Hrají: Whoopi Goldberg, Kathy Najimy
 
Tvůrci a herci
Bill Duke (Režie), Scott Rudin (Produkce), Dawn Steel (Produkce), Miles Goodman (Hudba), Oliver Wood (Kamera), John Carter (Střih), Pembroke J. Herring (Střih), Stuart H. Pappé (Střih), Aleta Chappelle (Casting), John DeCuir Jr. (Scénografie), Francine Jamison-Tanchuck (Kostýmy), James E. Webb (Zvuk), Michael Germain (Masky), James Orr (Scénář), Jim Cruickshank (Scénář), Judi Ann Mason (Scénář), Whoopi Goldberg (Herec), Kathy Najimy (Herec), Barnard Hughes (Herec), James Coburn (Herec), Michael Jeter (Herec), Wendy Makkena (Herec), Sheryl Lee Ralph (Herec), Robert Pastorelli (Herec), Thomas Gottschalk (Herec), Maggie Smith (Herec), Lauryn Hill (Herec), Alanna Ubach (Herec), Jennifer Love Hewitt (Herec), Monica Calhoun (Herec), Jenifer Lewis (Herec), Bill Duke (Herec), Mary Wickes (Herec), Pat Crawford Brown (Herec), Ashley Thompson (Herec), Yolanda Whittaker (Herec), Michael Taliferro (Herec), Warren Frost (Herec), Sydney Lassick (Herec), Bill Irwin (Herec), Tanya Newbould (Herec), Robin Gammell (Herec), Carmen Zapata (Herec), Sebastian La Cause (Herec), Ellen Albertini Dow (Herec)
 
1993/107/USA/Komedie, Hudební
 
Zajímavost k filmu
- Dcera Whoopi Goldberg - Alex Martin, si zahrála jedno z dětí v Deloresině třídě.
- Deedee Magno, jedna ze studentek hudební třídy sestry Mary Clarence (Whoopi Goldberg), je bývalá členka popové skupiny The Party, kterou na začátku 90. let vytvořil Disney (což je i producent tohoto filmu).
- Whoopi Goldberg první film natočila velmi nerada a s tímto pokračováním souhlasila až po tom, co se Disney rozhodl financovat její vysněný projekt Sarafina!.
- Velká pozornost se věnovala tomu, aby byly ruce Jamese Coburna (pan Crisp) vždy úplně nebo aspoň částečně zakryty, neboť trpěl artritidou.
- Když jsou studenti na basketbalovém hřišti, postava Lauryn Hill Rita začne rapovat, což ale nebylo vůbec ve scénáři.
- Slavný německý televizní moderátor Thomas Gottschalk (otec Wolfgang) si ve filmu zahrál díky tomu, že se Woopi Goldberg kdysi zúčastnila jeho pořadu "Wetten, dass..?".
 
Odkazy