V oku hurikánu / The Hurricane Heist (2018/100/USA/Akční, Thriller) 49%

02.10.2018 21:22
JEDNOU VĚTOU
„Skupina zlodějů se rozhodne, že nejlepší chvíle k vykradení federálních rezerv je během úderu hurikánu té nejvyšší kategorie."

OBSAH
Strhující thriller V oku hurikánu vypráví příběh skupiny gangsterů, kteří se rozhodli využít nejsilnějšího hurikánu v dějinách, aby zakryli stopy po loupeži 600 milionů dolarů z americké mincovny. Je na tajné agentce Casey Corbyn (Maggie Grace) a lovci hurikánů, meteorologovi Willu Rurledgeovi (Toby Kebbell), aby společně zastavili lupiče a zachránili rukojmí dřív, než z města zbudou pouhé trosky.(Bontonfilm)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Úvod úplně neurazí, seznamovačka s ústředními postavami už je ovšem solidně jalová a s přibývajícími minutami se začíná projevovat, s jakým rozpočtem se pracovalo a že nad scénářem neseděl žádný bystrý pisálek. Rob Cohen je rutinér, který snesitelný film nenatočil dobrých patnáct let. Stealth, třetí Mumie nebo Vražedná hra byly prachmizerné kousky, na druhou stranu se od nich NĚCO čekalo. Od tohohle „dobrodružství“ á la loupež při ničivém hurikánu se při vší úctě nečekalo vůbec nic. A to mu ve výsledku možná i pomáhá. Film působí docela televizně, negraduje, chybí mu atmosféra, zajímavé postavy i vyrovnanější triky. Nicméně známe větší průšvihy. (castor) 2*

Další brutálně nedoceněný Rob Cohen. Proti tomuhle režisérovi je tady snad spiknutí. Hotovej Adrej Hrabiš ČSFD. Možná, že Cohen zamrzl v devadesátých letech a tenhle film není nic jinýho, než mix Twisteru a Povodně, ale je to úderný a zábavný béčko které právě od první do poslední minuty tím devadesátkovým odérem dýchá. 47% je naprosto ubohý výsměch. Sice je scénář místy debilní tak moc, že vám mozek teče ušima a oči prdelí, ale v dnešní době, kdy se v kině točí dokola jen zbořený města a je už jedno, jestli je digitální čurák v pláštěnce ničí, nebo zachraňuje, jsou tyhle vzpomínky na doby minulé vítaným osvěžením. Je to píčovina, ale mrtě zábavná a teda kurevsky, ale kurevsky podhodnocená.60%. (korbitch22) 3*

Vždy jsem si přál, abych viděl akční béčko typu Povoděň (1998). A jako jedno z témat jsem si vysnil právě hurikán. A jsem rád, že se po 20 letech mé přání zhmotnilo v této podobě. Ano, je to béčko jak řemen, bohužel zde i ve kvalitě CGI efektů. Má to děravý scénář jehož nelogičnost v závěru dosahuje mezí, při nichž musím odebrat jednu hvězdu. Ale akce je přehledná, má chytře vymyšlené momenty a záporáci mají dobrou motivaci. Bohužel, ten závěr to zabíjí. !POZOR SPOILER! To jako nyní furt budou v kamionu ujíždět uvnitř oka hurikánu před jeho okrajem (uvnitř něho je cesta suchá, tráva kvete a domy bez poškození stojí) do chvíle, než se bouře nevypaří? !KONEC SPOILERU!To a občasné hloupé scenáristické kličky mi vadily na kráse tohoto díla. A ne tak pěkná kamera, která nedokáže tolik vytěžit katastrofu okolo se odehrávající. V tom všem byla Povodeň z roku 1998 lepší. 65% (Nach) 3*

VELKÁ RECENZE
Kampak? No vy všichni, co jste sjeli dolů, přečetli si univerzální šestkové hodnocení a zase jdete o dům dál. Protože pokud už jste kliknuli na recenzi filmu, co se jmenuje Hurricane Heist, dlužíte nám pozornost alespoň na tři odstavce. Bez ohledu na číslovku si totiž dovolím tvrdit, že svět potřebuje víc filmů jako je tenhle. Víc béček točených vyhořelými, ale nikoliv zpopelněnými áčkovými režiséry v bulharských kulisách s povědomými, ale nikoliv slavnými herci. Proč? Protože takové filmy s podvraťáckým rodokmenem mohou jedině překvapit.
Hurricane Heist je scenáristickou míchanicí Povodně s Christianem Slaterem a katastrofického Twistera. Zatímco snímek o hurikánu je devadesátkovou klasikou, Povodeň nezanechala na diváckých myslích výraznější stopy. Premisa pak ještě odkazuje třeba k Přepadení ve vzduchu, ve kterém musel Wesley Snipes v nějakém zapadákově lovit teroristy. V Hurricane Heist proběhl oproti devadesátkách mírný gender bending, roli Wesleyho hraje Maggie Grace coby speciální agentka zodpovědná za to, že se v pobočce federálních rezerv rozemele na prášek 500 milionů dolarů vyřazených bankovek. Pár chlápků s vyhlídkou na hubený důchod má však jiné plány a blížící se hurikán kategorie 5 chce využít jako dokonalé krytí. Naštěstí pro Maggie jsou tu i dva bráchové, kterým před lety hurikán sebral tatínka. Jeden žije v rodném městě, nosí kšiltovku, poslouchá country a je tak trochu redneck, druhý má školy a obrněný vůz, co ustojí i nejsilnější poryv větru.
Asi nemusím vysvětlovat, že ten sofistikovanější brácha (Toby Kebbell) nakonec sbalí Maggie, poté co jí několikrát zachrání život, usmíří se s tvrdohlavým sourozencem a ještě skalpuje pár zlosynů. Ty devadesátkové béčkové kořeny totiž v Hurricane Heist pořád zůstávají, takže ačkoliv Maggie šermuje bouchačkami a rozdává rozkazy, Tobyho MacGyver je vždy ve správnou chvíli na správném místě. Rukopis Roba Cohena je na filmu poměrně znát, takže dynamická kamera a tepající soundtrack vzbuzují dojem, že se neustále něco děje.
A v zásadě to není klamání tělem. Hurricane Heist stál přes 40 milionů dolarů, což je zhruba třikrát víc než všechny ty lepší seagalovky, lundgrenovky a další -ovky. Pár peněz sice sežraly nepřesvědčivé CGI efekty superhurikánu, jež vyloženě hyzdí závěrečnou honičku v kamionech, v níž se Cohen symbolicky vrací k prvnímu Rychle a zběsile, ale jinak dostatek peněz ve stominutové stopáži odsýpá hlavně proto, že se tu málo kecá a hodně střílí. Nad demencí scénáře a plochostí postav tak nemáte v dešti olova moc času přemýšlet, protože vzduchem buď létají kulky nebo kaskadéři.
Hurricane Heist si tak překvapivě vystačí s hrstí dobrých nápadů (disky od kol vrhané po větru jako smrtící cirkulárky) a sympatickými herci. Toby Kebbell konečně nehraje skrz motion capture opici nebo orka, ale vlastně sám sebe, což je i přes přepálený jižanský akcent docela osvěžující, Maggie Grace to sluší i pod nánosem modřin a boulí, ale vlastně i záporáci hrající druhé a třetí housle nejsou úplně k zahození. Jasně, je to béčko jako hrom, ale je to asi to nejlepší, co může v momentální kondici tenhle zprofanovaný podpultový žánr nabídnout. Tak dlouho jsme nadávali na archaické zápletky a debilní akčňáky na DVDčkách za třicet kaček, až je trafikantky přestaly nabízet. A teď mnohým chybí.
Aby bylo jasno, obtloustlý Seagal zachraňující rumunské striptérky nikomu neschází. Hurricane Heist je ale přesně tím jednookým mezi slepými, kterého je snadné přehlédnout, protože na povrchu vypadá stejně - komplet s přitroublým názvem a plakátem. Je to béčko, co byste si ještě před pár lety klidně pustili v televizi a zabili u něj pár milionů neuronů třeba s tátou, mámou nebo babičkou. Jenže, kdo ještě dneska loví tyhle klenoty v bedně? Pusťte tátovi Hurricane Heist hned. Třeba si vzpomene příště v trafice a zeptá se na nějaké nové placky z podobného ranku. Pouliční dealery je třeba podporovat. Nikdy nevíte, kdy z nich vypadne nějaký ten poklad.

DABING
1.DABING (DVD)
V českém znění: Jan Battěk - Toby Kebbell (Will), Jindřich Žampa - Leonardo Dickens (mladý Will), Dana Černá - Maggie Grace (Casey), Vojtěch Hájek - Ryan Kwanten (Breeze), Daniel Krejčík - Patrick McAuley (mladý Breeze), Pavel Vondra - Ralph Ineson (Perkins), Jolana Smyčková - Melissa Bolona (Sasha), Milada Vaňkátová - Natacha Karam (Laurie), Zdeněk Podhůrský - J.R. Esposito (Keith), Tomáš Juřička - Stuart McQuarrie (Niles), Klára Sochorová - Moyo Akandé (Jaqi), Jakub Saic, Ivo Novák, Petr Neskusil, Bohdan Tůma, Zdeněk Maryška, Radoslav Budač
Překlad: Jan Feldstein
Produkce: Markéta Kratochvílová
Zvuk: Martin Cibulka
Finální mix: Matěj Večeřa
Dialogy a režie: Veronika Veselá
Vyrobila Tvůrčí skupina Markéty Kratochvílové, Studio Budíkov v roce 2018

2.DABING (Prima)
V českém znění: Vojtěch Hájek - Toby Kebbell (Will), Václav Rašilov - Ryan Kwanten (Breeze), Andrea Elsnerová - Maggie Grace (Casey), Petr Burian - Erik Rondell (Bruce), Kristina Jelínková - Natacha Karam (Laurie), Jiří Ployhar - J.R. Esposito (Keith), Ivan Jiřík - Stuart McQuarrie (Niles), Radovan Vaculík - James Barriscale (Michaels), Martin Zahálka - Ralph Ineson (Perkins), Nikola Votočková - Moyo Akandé (Jaqi), Kateřina Peřinová - Melissa Bolona (Sasha), Petra Tišnovská, Matěj Havelka, Adam Ipser, Lukáš Král, Jan Škvor, Zbyšek Horák, Pavel Vondra (titulky)
Překlad: Pavel Šebesta
Dialogy: Adam Terš
Zvuk: Pavel Balcar
Produkce: Zdena Sirotková
Vedoucí výroby: Kristýna Pavlíková
Vedoucí dramaturg: Olga Potužáková
Šéfproducent: Jaroslav Richtr
Režie: Vojtěch Hájek
Ve studiu babidabi s.r.o. vyrobila FTV Prima spol. s.r.o. v roce 2019

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 9.3.2018 Entertainment Studios Motion Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD:
Poprvé na DVD: 26.9.2018 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 32 500 000
Náklady (Rozpočet) - $ 40 000 000
 
Tvůrci a herci
Rob Cohen (Režie), Karen Elise Baldwin (Produkce), Rob Cohen (Produkce), Mark Damon (Produkce), Moshe Diamant (Produkce), William J. Immerman (Produkce), Christopher Milburn (Produkce), Danny Roth (Produkce), Michael Tadross Jr. (Produkce), Damiano Tucci (Produkce), Lorne Balfe (Hudba), Shelly Johnson (Kamera), Niven Howie (Střih), Kate Dowd (Casting), Marianne Stanicheva (Casting), Nancy Foy (Casting), Kes Bonnet (Scénografie), Irina Kotcheva (Kostýmy), James Boyle (Zvuk), Mariana Love (Masky), Scott Windhauser (Scénář), Jeff Dixon (Scénář), Toby Kebbell (Herec), Maggie Grace (Herec), Ryan Kwanten (Herec), Ralph Ineson (Herec), Melissa Bolona (Herec), Ben Cross (Herec), Jamie Andrew Cutler (Herec), Christian Contreras (Herec), James Barriscale (Herec), Brooke Johnston (Herec), Patrick McAuley (Herec), Natacha Karam (Herec), Moyo Akandé (Herec)
 
2018/100/USA/Akční, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Film vyšel na DVD 26.9.2018 společností Bontonfilm.
 
Odkazy