Moucha II / The Fly II (1989/105/USA/Drama, Horor, Sci-Fi) 45%

30.09.2018 23:14
JEDNOU VĚTOU
„Navenek vypadá Martin jako normální dítě. Ale pod jeho zevnějškem se skrývá výjimečná bytost…“

OBSAH
Navenek vypadá Martin jako normální dítě. Ale pod jeho zevnějškem se skrývá výjimečná bytost. Za prvé je génius. Za druhé je plně dospělý, přestože je mu teprve pět let. Ale nejpozoruhodnější ze všeho je, že Martin je synem lidské mouchy, vědce, jehož geny byly tragicky zdeformovány při nezdařeném experimentu. A nyní je jen otázkou času, kdy se zmutované geny uvnitř Martina probudí k životu. Eric Stoltz hraje Martina, chlapce, který má protrpět nejstrašnější proměnu, jakou kdy lidská bytost zakusila. Daphne Zuniga hraje Beth, počítačovou techničku, která se pro Martina stává jedinou oporou v jeho těžkém boji za odvrácení osudu mnohem horšího než smrt. Film Moucha 2 je se svými zvláštními efekty hrůzyplným pokračováním, které svému předchůdci konkuruje jak v napětí, tak v obrazotvornosti.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Ano, máte pravdu všichni ti, co tvrdíte, že tohle je jen slaboučký odvar z prvního dílu. Ano, je tomu skutečně tak. Ale i tenhle odvar strčí stále do kapsy moře rádobyoriginálních sci-fi hororů, které se tváří jako špičková kvalita a přitom v nich nenajdeš ani stopu po nějaké originalitě nebo (ale to už bych chtěl moc) dokonce po umění. Tenhle snímek už svým názvem naznačil, že asi nijak originální nebude (ono se taky z tématu moc víc čerpat nedalo), takže jsem na něj nahlížel bez přemrštěných očekávání. Tudíž jsem nakonec ani nebyl zklamán. (Radyo) 2*

Po relativně zajímavé jedničce přišla sterilní dvojka, ve které se sonda do rodu blanokřídlých s ničím moc novátorským nepředvedla. Nejvíce filmu chybí originální sevření, jakého dosáhl poprvé režisér Cronenberg. Jeho nástupce Walas s ničím podobným už nepřišel, ani s žádnou režijní stylovostí a jen se pachtí od jedné nevzrušivé scény ke druhé. V podstatě většinou děj jen nešikovně opakoval, respektive nanicovatě převyprávěl. Vše to měl asi stmelit Eric Stoltz, ale to je taky tragéd, který nenabídne z hereckého hlediska nic navíc. Jeff Goldblum byl úplně jiná herecká liga. Ani scénář dvou hororových matadorů Garrise & Darabonta nepřinesl žádné oživení. A tak by si divák měl dojít pro plácačku a tuhle mouchu jedním máchnutím sprovodit ze světa. Pokud jste neviděli jedničku, pak jste možná ve výhodě. Výsledkem je horor ze slabé televizní produkce. 40% (kingik) 2*

Viděl jsem ten film v kině OKO na Letné a tam mají sedačky tak, že nejvýše je první řada a pak každá řada jde směrem dolu--celkem geniální:) Já si koupil lístek do poslední a podle zvuku a toho, že lidi sem tam nadskočili bych řekl, že to bylo tak na 2* ,alepsoň co jsem pak odposlechl od lidí z první řady. Oni jediný viděli totiž i film. My ostatní můžeme hodnit akorát tak zadní část sedačky v řadě před námi. (Enšpígl) 2*

VELKÁ RECENZE
V úvodu filmu se pod dohledem pana Bartoka narodí Veronice syn Martin, kterého měla se Sethem Brundlem, geniálním vědcem z předešlého filmu Moucha, jenž dělal pokusy s teleportací. Pan Bartok jeho výzkum financoval a má zájem na převedení technologie do praxe. Veronica při porodu umírá. Malý Martin se stává pokusným králíkem, jeho zdravotní stav je pečlivě kontrolován vědci z laboratoří. Oni i Bartok ví, co se bude s Martinem dít, ale záměrně to před ním drží v tajnosti. Bartok se snaží působit v roli otce, jednou Martinovi ukáže trik a řekne mu, že si musí vymyslet heslo, aby udržel tajemství, které se nesmí nikdo dozvědět. Martin díky svým specifickým genům rychle roste a je velmi inteligentní. Ve věku 5 let dosáhne prahu dospělosti. Pan Bartok mu věnuje vlastní byt, kde bude mít soukromí a nikdo mu do něj nebude zasahovat. Nabídne mu práci - může pokračovat ve výzkumu svého otce. Vědci totiž nedokáží přijít na správný způsob teleportace, výsledky jsou vždy špatné. Martin souhlasí a nabídku přijímá.
Martin je plachý, přesto se seznámí s Beth Loganovou, sympatickou dívkou, která pracuje na noční směně v laboratoři. Postupně se mu daří proniknout do tajů teleportace a podaří se mu zdárně teleportovat živé kotě. Také zjišťuje, že Bartok nemluví vždy pravdu. Objeví totiž svého oblíbeného psa z dětství, jenž při pokusech utrpěl značné deformace. Bartok tvrdil, že pes už nežije, ale Martin jej objeví v zóně, kam pronikne i přes zákaz vstupu. Postupně přestane svému patronovi důvěřovat, jakmile zjistí jeho pravé motivy (profit z Martinovy genetické výjimečnosti). Odhalí rovněž metodu, jak zvrátit svou hmyzí podstatu. Musel by se teleportovat společně s živým člověkem, proces by očistil jeho geny a z druhé teleportované osoby by udělal nepodařenou mutaci.
Postupem času se začnou ozývat Martinovy geny, nastává jeho přeměna. Když tedy zjistí pravé motivy Bartoka, jenž čeká na jeho přeměnu v obrovský hmyz, rozhodne se společně s Beth utéci. Bartok nemůže používat Martinem opravený a již správně fungující program, neboť ten zahesloval počítač. Na útěku Martin s Beth kontaktují Stathise Boranse, jenž mu potvrdí správnost jeho úvahy - jedinou jeho šancí, jak zastavit rostoucí přeměnu je použití telepodů. Věnuje jim svůj džíp, aby mohli svým pronásledovatelům ztížit pátrání. V noci zastaví v motelu, kde se Martin dostane do pokročilé fáze přeměny a vyděšená Beth zavolá Bartokovi. Martin se zamotá do kokonu a je dopraven do laboratoří. Ještě předtím odmítne prozradit Bartokovi heslo. Ten jej poté vyžaduje po Beth Loganové, ale ani ona jej nezná.
Martin, respektive hmyzí kreatura, ve kterou se proměnil se osvobodí ze zámotku a začne se mstít za léta pokusů a přetvářky. Zabije doktorku Jainwayovou a doktora Simmse. Ačkoli se nezdráhá nelítostně odstranit členy ochranky vyslané na jeho zadržení (pozvracení obličeje leptavými tekutinami apod.), zůstalo v něm něco z lidské podstaty. To se projeví, když ušetří rottweilera, který jej má vystopovat. Nakonec zabije i odporného velitele ochranky Scorbyho a dostane se do laboratoře s telepody, kde se Bartok zabarikádoval s Beth.
Chytne Bartoka a jeho rukou zadá do počítače tajné heslo, které znělo „Dad“ („táta“). Vtáhne Bartoka do telepodu č. 1 a dá signál Beth Loganové, aby spustila sekvenci. Po přenosu je obnovena Martinova lidská podoba a Bartok se promění ve zmutovanou kreaturu. Konec filmu vyznívá ironicky, Bartok je držen při životě, v závěrečné scéně se plazí k misce s kašovitou stravou v kotci, kde dříve končily oběti nepodařených pokusů. Na okraji misky sedí moucha.
Moucha II (v původním anglickém znění The Fly II) je americký filmový horor s prvky sci-fi z roku 1989, který režíroval Chris Walas, autor masek v prvním dílu Moucha.
V hlavních rolích se představili Eric Stoltz, Daphne Zuniga a Lee Richardson. Jde o sequel filmu Moucha z roku 1986. Objeví se zde i John Getz, jenž hraje bývalého Brundleova rivala Stathise Boranse.

Ocenění:
The Saturn Awards
1991 - Nejlepší horor
1991 - Christopher Young (Nejlepší hudba)
1991 - Dennis Pawlik, Jayne Dancose, Jo-Anne Smith-Ojeil, Stephan Dupuis (Nejlepší masky)

DABING
V českém znění: Martin Kolár - Eric Stoltz (Martin Brundle), Monika Žáková - Daphne Zuniga (Beth Loganová), Soběslav Sejk - Lee Richardson (Anton Bartok), Jiří Plachý, Vlasta Žehrová, Oldřich Vlach, Miroslav Středa, Lucie Kožinová, Vít Ondračka, Michal Bürger, Radovan Vaculík (titulky)
Překlad: Jana Staňková
Dialogy: Jarmila Zavřelová
Režie: Jiří Zavřel
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska, studio Budíkov ve spolupráci s videostudiem Klondike KF a.s. 1995

Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 10.2.1989 20th Century Fox
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 38 900 000

FILMY NA SPOLEČNÉM DVD
Moucha gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-047/
Drama / Horor, USA / Velká Británie, 1986
Režie: David Cronenberg, Hrají: Jeff Goldblum, Geena Davis

Moucha II gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-048/
Drama / Horor, USA, 1989
Režie: Chris Walas, Hrají: Eric Stoltz, Daphne Zuniga
 
Tvůrci a herci
Chris Walas (Režie), Steven-Charles Jaffe (Produkce), Christopher Young (Hudba), Robin Vidgeon (Kamera), Sean Barton (Střih), Deborah Lucchesi (Casting), Michael S. Bolton (Scénografie), Christopher Ryan (Kostýmy), Douglas Murray (Zvuk), David Parker (Zvuk), Stephan Dupuis (Masky), Dennis Pawlik (Masky), Jo-Anne Smith-Ojeil (Masky), Jayne Dancose (Masky), Mick Garris (Scénář), Frank Darabont (Scénář), Eric Stoltz (Herec), Daphne Zuniga (Herec), Lee Richardson (Herec), John Getz (Herec), Garwin Sanford (Herec), Gary Chalk (Herec), Harley Cross (Herec), Jeff Goldblum (Herec), Duncan Fraser (Herec), Jerry Wasserman (Herec), Tom Heaton (Herec)
 
1989/105/USA/Drama, Horor, Sci-Fi
 
Zajímavost k filmu
- John Getz byl jediný herec, který si zopakoval svou roli z prvního filmu.
- Na začátku filmu, kdy Martin Brundle (Eric Stoltz) opustí svůj pokoj a jde prozkoumat zařízení Bartok Industries, jo možné vidět spícího hlídače. Na stole před ním leží kniha s názvem "The snape of Rage". Tato kniha pojednává o filmech Davida Cronenbergra, který režíroval předchozí díl filmové série.
- Počet mrtvých ve filmu je 8.
 
Odkazy