Slečna Drsňák / Miss Congeniality (2000/106/USA, Austrálie/Komedie, Akční, Krimi) 59% -Originál DVD-

30.09.2018 10:43
JEDNOU VĚTOU
„Může být mlaskající, chrochtající, pokecaná a ukecaná žena sympatická? Může. Pokud ji hraje Sandra Bullocková."

OBSAH
Agentka FBI v podání Sandry Bullockové se musí kvůli teroristické hrozbě vydávat v přestrojení za jednu z adeptek na korunku Miss USA. Ačkoliv normálně je po stránce ženských dovedností jemně řečeno spíše nezkušená...Gracie Hartová je agentkou FBI. Při jedné akci neuposlechne rozkaz, a tím ohrozí život svého kolegy. Její šéf ji pak posílá před komisi. Do centra FBI mezitím přijde další dopis od Občana. Je to terorista, který vždy před svým útokem posílá dopisy, ve kterých naznačuje, kde se jeho příští útok uskuteční. Šéf pověří tímto případem Erica Matthewse. Gracie se o případ živě zajímá. Po čase analytici dojdou k názoru, že útok se má uskutečnit na soutěži krásy USA. Gracie radí Ericovi, co by měl dělat. Rozhodnou se do soutěže nasadit tajnou agentku, která bude jednou ze soutěžících, aby se dostala do prostor, kam mají přístup pouze soutěžící. Erica Matthewse napadne, že by tajnou agentkou mohla být Gracie. Jde za šéfem, který to schválí. Po chvíli se mu podaří přesvědčit i Gracii, i když ona je ze zásady proti takovým soutěžím, protože je tvrdá feministka. Aby se mohla soutěže zúčastnit, vydá se společně s Ericem za ředitelkou soutěže Kathy Morningsideovou. Ta, ač nerada, souhlasí. Gracie se stane soutěžící za stát New Jersey. Do soutěže se také potřebuje trochu zkrášlit, není totiž zvyklá se příliš upravovat. Za tímto účelem požádají o spolupráci specialistu v tomto oboru Victora Mellinga. Ten je z vizáže Gracie nejprve zděšen, ale nakonec se mu podaří z ní přes noc udělat krásku. Gracie přijíždí na soutěž, kde se seznamuje s ostatními dívkami. Nejvíce se skamarádí s Cheryl Frasierovou. Aby mohla dívky ochránit, má předem zaručený postup mezi prvních pět. Soutěž je již v plném proudu, finále se nezadržitelně blíží...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Při prvním pokoukání to bylo na 80%, při druhém podání je to už "jen" velmi solidní šedesátková záležitost a možnost užít si jeden z největších přínosů moderní technologie světu. Ano, řeč je o kosmetice:) Tedy pokud se nachází ve schopných a soudných rukou...ale dost řečí o ženách, i když hlavně o nich, respektive o jedné velmi úzké skupince žen je tenhle film především. Pojďme se bavit o tom jak masivní je vtip a sarkasmus Michaela Cainea. Nebo radši ne, přišli byste o to nejlepší co je na Miss Congeniality k slyšení a vidění. (Gemini) 3*

Sandra Bullock je snaživá holka, dokonce si to i sama produkovala. Ale ať se snaží sebevíce, svoji hereckou - neřku-li komediální - topornost nezakryje. Zábavných scén tu je pokrovnu, ale tak blbý, aby z toho člověk blil, to není. Ovšem jedna scéna stojí za zmínku - když Sandra vychází z hangáru s novou vizáží supermodelky. Teda kočka to fakt je, to se musí nechat. (Lima) 3*

Na to, v jakých filmech "Sranda" Bullock hrála v poslední době, je tenhle ještě na dost slušné úrovni, i když pochopitelně se nedá říct, že by šlo o nějaké veledílo. Pozoruhodné ale je to, že i v jejích (tehdy) 36 letech byla schopna poměrně věrohodně zahrát holku, která kandiduje na Miss. Mnohé herečky v jejích letech tak mladě často nevypadají. (Radyo) 3*

VELKÁ RECENZE
Film začíná krátkou scénou z dětství Gracie Hartové. Gracie se na školním hřišti zastane chlapce, kterého má ráda a jenž je šikanován spolužáky. Ten se cítí ponížen, protože je zachráněn holkou, a naštve se na ni. Gracie ho proto udeří do nosu.
A tak se přesouváme do současnosti, v níž je Gracie Hartová zvláštní agentkou FBI. Uprostřed jedné akce se zločinec začne dusit jídlem a Gracie se rozhodne mu navzdory rozkazu nadřízeného pomoct. V důsledku toho je její kolega postřelen. Gracie je pak převelena na kancelářskou práci.
Krátce na to dostane FBI zprávu o plánovaném bombovém útoku na 75. ročník soutěže Miss USA v San Antoniu. Vyhrožuje známý domácí terorista, který si říká Občan a své plány dává najevo pomocí šifer. Operace je vložena do rukou Graciina spolupracovníka Erica Matthewse. Přestože se Gracie nemá zapojovat do vyšetřování, ukáže se, že má lepší schopnosti, než Eric, který začne spoléhat na její rady. Jedním z Graciiných nápadů je nasadit do soutěže agentku v převleku. Eric s kolegy potom hledají vhodnou adeptku a Eric nakonec vybere právě Gracie.
Přípravy Gracie, která se chová jako tomboy, na soutěž se ujme Victor Melling, jehož reputace je poškozena poté, co si jeho poslední svěřenkyně stěžovala na jeho metody. Gracie dělá problémy chovat se a oblékat jako účastnice Miss a zároveň má vůči ostatním soutěžícím předsudky, jelikož je velká feministka. Gracie reprezentuje New Jersey pod jmeném Gracie Lou Freebushová a ohromí publikum hrou na sklenice s vodou a lekcí sebeobrany. Nečekaně se spřátelí s dalšími soutěžícími.
Během vyšetřování se objeví několik podezřelých včetně ředitelky soutěže a dřívější vítězky Kathy Morningsideové, jejího nepříjemného asistenta Franka Tobina, tradičního moderátora soutěže Stana Fieldse, který má být stejně jako Kathy nahrazen mladším, a Miss Rhode Island Cheryl Frasierové, jež v minulosti působila jako radikální aktivistka hájící práva zvířat. Občan je mezitím zatčen kvůli nesouvisejícímu případu. Gracie začne podezírat Kathy Morningsideovou a začne se bát o bezpečnost dívek. Její šéf se ale domnívá, že se zatčením Občana je případ vyřešen a odvolá ji z mise. Gracie se ale rozhodne pokračovat ve vyšetřování sama. Eric ji nejdříve nepodpoří, ale pak dojde k tomu, že její podezření jsou správná a vrátí se za ní do San Antonia.
Gracie nakonec skončí v soutěží druhá, zvítězí Cheryl. Gracie zjistí, že Frank Tobin je syn Kathy Morningsideové, což nikdo netuší, a oba se společně vydávali za Občana, když hrozili útokem na soutěž. Protože měla být Kathy po soutěži propuštěná, rozhodla se synem zabít na pódiu čerstvě korunovanou vítězku - výbušninu umístili do vítězné korunky. Gracie na vše ale přijde a společně s Ericem jejich plán během finálové ceremonie zmaří. Graciiny spolusoutěžící ji pak stihnou zvolit ještě Miss Sympatie, než Gracie s FBI odjedou.
Příběh se odehrává v New Yorku a San Antoniu. Scény zobrazující exteriéry hotelu St. Regis a některé další scény z ulice byly natáčeny v New Yorku. Další scény se natáčely v San Antoniu. Většina filmu se ale točila v Austinu - např. interiéry hotelu St. Regis byly natáčeny v hotelu Driskill.
Během prvního víkendu po uvedení utržil snímek ve Spojených státech přes 13,8 milionů dolarů a umístil se tak na pátém místě za filmy Trosečník, Po čem ženy touží, Grinch a Otec rodiny. Během následujícího týdne ale zaznamenal nárůst tržeb a dostal se na třetí místo. Celkově film utržil ve Spojených státech více než 106 milionů dolarů a celosvětově přes 212 milionů. V Česku film utržil 160 tisíc dolarů a během prvních dvou víkendů byl nejúspěšnějším snímkem v kinech.
Agregátor filmových recenzí Rotten Tomatoes hodnotí na základě 115 recenzí snímek 42%. Podobný server Metacritic ohodnotil Slečnu Drsňák na základě 20 recenzí 43 body ze 100, což značí průměrné kritiky.
Film byl nominován na několik cen, mj. na dva Zlaté glóby. Sandra Bullock získala za ztvárnění Gracie Hartové nominaci v kategorii Nejlepší herečka v komedii nebo muzikálu a píseň One in a Million od Bossona byla nominována v kategorii Nejlepší původní filmová píseň.
Slečna Drsňák (orig. Miss Congeniality) je americká filmová komedie z roku 2000 režiséra Donalda Petrieho v hlavní roli se Sandrou Bullock.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Třicetiletá agentka FBI Grace Hart je svérázná žena. Razantní, drsná a mužsky přímočará, která možná jako jediná žena v širokém okolí nemá doma ani šminky, ani natáčky, ba dokonce ani boty s podpatky. Když se kvůli její chybě zkomplikuje akce proti ruské mafii, rozhodne se ji její nadřízený McDonald vyloučit z případu teroristy, který si říká Občan a právě poslal úřadům další oznámení o chystaném útoku v podobě hádanky. Přesto je to právě Grace, kdo z hádanky vyčte, že k dalšímu útoku by mělo dojít na soutěži Miss USA, která začne za několik dnů v texaském San Antoniu. Je rozhodnuto proniknout do zákulisí soutěže a nastražit na atentátníka past. Součástí plánu je také agentka, která má být nasazena do soutěže jako jedna z adeptek soutěže.
Při vyhledávání v databázi agentů se však ukáže, že jedinou vhodnou adeptkou je Grace. Ta sice odmítne účast v soutěži, kterou hluboce pohrdá, nakonec se však nechá přesvědčit kolegou Ericem Matthewsem, který byl pověřen velením akce. Společně navštíví organizátory soutěže, ředitelku soutěže Kathy Morningsdale a moderátora Stana Fieldse, aby je přesvědčili, že potřebují svou agentku dostat mezi pět hlavních finalistek. To se jim sice podaří, šokují je však informací o tom, že onou agentkou by měla být chlapácky drsná Grace, která je pravým protikladem ideálu královny krásy. Pošlou je za bývalým prominentním poradcem Victorem Mellingem, ješitným estétem, který je z Grace v šoku stejně jako organizátoři soutěže. Přesto se pustí do práce.
Učí ji ženským způsobům, ženské chůzi a během krátké doby z ní za pomoci nejmodernější techniky a mohutného týmu pomocníků udělá atraktivní ženu, což pro změnu šokuje zase její kolegy z FBI. Vybavena mikrokamerou a vysílačkou se Grace vydá na soutěž jako Miss New Jersey. Seznámí se s ostatními dívkami, přičemž jen s přemáháním skrývá svou nechuť k povrchní soutěži i všemu co ji provází. Zjistí, že letošní ročník soutěže má být poslední nejen pro Stana Fieldse, ale také pro Kathy. Zatímco s námahou nacvičuje pro ni tak cizí věci jako tanec či talentové vystoupení, snaží se odhalit sebemenší stopu chystaného útoku.
Ve vypjaté atmosféře však napadne nevinného diváka v domnění, že muž sahá po zbrani. Když přijde zpráva z laboratoře, že podle DNA ve slinách zalepila obálku s výhružným psaním žena, zaměří se pozornost týmu na Cheryl, Miss Rhode Islandu, která už měla potíže se zákonem. Jenže pak přijde zpráva, že terorista Občan byl dopaden a operace je odvolána. Grace však nesouhlasí, protože podle ní je za chystaným útokem Kathy, která se chce pomstít za své odvolání a za Občana se pouze vydávala. Když se jí nepodaří nadřízené přesvědčit, rozhodne se zůstat na vlastní pěst, aby se dívky pokusila před chystaným útokem ochránit.

Ocenění:
Golden Globes
2001 - Sandra Bullock (Nejlepší herečka - komedie nebo muzikál) (nominace)
2001 - Nejlepší originální píseň (nominace)

DABING
V českém znění: Dagmar Čárová - Sandra Bullock (Gracie Hartová), Zdeněk Mahdal - Benjamin Bratt (Eric Matthews), Petr Oliva - Michael Caine (Victor Melling), Radana Herrmannová - Candice Bergen (Kathy Morningsideová), Jiří Plachý - William Shatner (Stan Fields), Hana Krtičková - Heather Burns (Cheryl Frasierová), Helena Dytrtová - Deirdre Quinn (Mary Jo Wrightová), Lucie Svobodová - Wendy Raquel Robinson (Leslie Davisová), Miriam Chytilová - Asia De Marcos (Alana Krewsonová), Irena Hrubá - Melissa De Sousa (Karen Krantzová), Antonín Navrátil - John DiResta (Agent Clonsky), Martin Kolár - Ernie Hudson (Harry McDonald), Ladislav Novák - Steve Monroe (Frank Tobin), Filip Jančík, Pavel Šrom, Libor Terš, Zuzana Schulzová, Vlaďka Králíčková, Rozita Mary Erbanová, Vojtěch Kotek, Radek Škvor, Bohdan Tůma (titulky)
Překlad: Helena Rejžková
Dialogy: Veronika Kernová
Zvuk: Antonín Němec
Produkce: Iva Koudelková
Režie: Bohdan Tůma
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska, studio Budíkov pro Warner Home Video 2001

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 12.4.2001 Warner Bros. CZ
Premiéra USA: 22.12.2000 Warner Bros. US
Premiéra Austrálie: 15.3.2001
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 22.10.2001 (VHS) Warner Home Video
Poprvé na VHS: 1.12.2001 Warner Home Video
Poprvé na DVD: 22.10.2001 Warner Bros. CZ
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 7 655 800
Tržby celkem - $ 212 742 720
Návštěvnost v ČR 94 771
Náklady (Rozpočet) - $ 54 000 000

FILMY NA SPOLEČNÉM DVD
Slečna Drsňák gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a0-043/
Komedie / Akční, USA / Austrálie, 2000
Režie: Donald Petrie, Hrají: Sandra Bullock, Michael Caine

Slečna Drsňák 2: Ještě drsnější gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a0-044/
Komedie / Akční, USA, 2005
Režie: John Pasquin, Hrají: Sandra Bullock, Regina King
 
Tvůrci a herci
Donald Petrie (Režie), Sandra Bullock (Produkce), Ed Shearmur (Hudba), László Kovács (Kamera), Billy Weber (Střih), Denise Chamian (Casting), Peter S. Larkin (Scénografie), Susie DeSanto (Kostýmy), David Hankins (Zvuk), John Pritchett (Zvuk), Dorothy J. Pearl (Masky), Marc Lawrence (Scénář), Katie Ford (Scénář), Sandra Bullock (Herec), Michael Caine (Herec), Benjamin Bratt (Herec), Candice Bergen (Herec), Ernie Hudson (Herec), William Shatner (Herec), Deirdre Quinn (Herec), Heather Burns (Herec), Melissa De Sousa (Herec), Wendy Raquel Robinson (Herec), Jennifer Gareis (Herec), Cody Linley (Herec), Pam Green (Herec), Farah White (Herec), Whitney Blake (Herec), Wendy Wells-Gunkel (Herec)
 
2000/106/USA, Austrálie/Komedie, Akční, Krimi
 
Zajímavost k filmu
- Odpověď Cheryl (Heather Burns) na otázku, jaký je její odblíbený den, nebyla napsána scenáristou, ale byla inspirována skutečnou odpovědí jedné ze soutěžících v Miss USA. (Kamiiik)
- Sandra Bullock a Benjamin Bratt nahráli všechny vzájemné souboje sami, dableři pouze přihlíželi.
- Do role Erica Matthewse byl zvažovám Matt Dillon.
- Film získal 2 Zlaté glóby, a to v kategoriích nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli v komedii či muzikálu a nejlepší originální skladba, kterou se stala píseň „Once In a Million“.
- Heather Burns (aka Miss Rhode Island) prišla na konkurz s dlhými hnedými vlasmi. Režisérovi sa páčila, ale veľmi sa podobala na Sandru Bullock. Preto ju poprosil, či by si nemohla vlasy skrátiť a nafarbiť na špinavý blond.
- Scenárista Marc Lawrence pomenoval hlavnú postavu Gracie po svojej dcére Grace.
- Sandra Bullock má dom v texasskom Austine, kde sa filmovalo niekoľko scén.
- V trailere je scéna, ktorá sa však do finálnej verzie filmu nedostala. Otec sa v nej Gracie Hartovej spýtal, či je lesba. Ona sa zasmiala a odpovedala: "To by som si priala".
- Chrochtavý smích, se kterým Sandra ve filmu boduje, se prý naučila na jedné vesnické zábavě.
 
Odkazy