Protivný sprostý holky 2 (TV film) / Mean Girls 2 (2011/93/USA/Komedie) 36%

30.09.2018 10:42
JEDNOU VĚTOU
„Parta populárních dívek Plastic je zpět a jsou ještě zábavnější a divočejší, než kdy před tím!“

OBSAH
Parta Plastic je zpět a nutno říci, že jsou více posedlé módou, zábavnější a divočejší, než kdy před tím! Popularita na vysoké škole může být více než nebezpečná. Oprsklá Královna Bee se pustí do boje, ve kterém nemá žádnou šanci na vítězství... Tento film upozorňuje na to, že popularita na vysoké škole může být více než nebezpečná. Jo (Meaghan Martin) je velmi sebevědomá dívka, která chodí do posledního ročníku a vždy se stará jen o své věci. Toto pravidlo ji chrání před hněvem party Plastic. Jenže když je Jo svědkem, jak šéfka party Mandi (Maiara Walsh) terorizuje spolužačku Abby (Jennifer Stone), rozhodne se, že je na čase zaujmout k této situaci konečně nějaké stanovisko. Celá škola se najednou ocitne ve válce a Jo se chystá ukázat Mandi a všem Plastičkám její vlastní pravidla.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Nechápu jakým právem si tento film nechává říkat "Mean Girls 2" ano, stejná škola, stejný ředitel, stejný název pro bandu fiflen s mašlema na hlavě. Ale naprosto jiný příběh, který nemá s jedničkou vůbec nic společného, jen sprostě těží z úspěchu Mean Girls. Kdyby ten film pojmenovali něják jinak, nejspíš bych nebyla tak rozčílená jako jsem teď. Protože Mean Girls, opravdu podle mě jsou ten nejlepší teenage film, který jsem kdy viděla. A tohle je jen sprosté vykrádání přikořeněné občasnými dost nechutnými vtipy. Věděla jsem, že se mi tenhle film nebude líbit, už proto, že je v "hlavní" roli Maira Walsh, takže má očekávání byla skutečně pramalá. Víte, já mám teenage komedie docela ráda, a kdyby tohle byl film třeba s názvem "Bows in hair are COOL" nejspíš bych tomu dala s trochou přemýšlení tři hvězdičky, protože by to bylo přesně to co jsem očekávala a kdybych vynechala pár scén, klidně bych se na to podívala znova. Ale takhle ne, nedokážu se prostě přenést přes to vykrádání prvního dílu, ani nad tím jak se přiživuje na jeho úspěchu. Nedokážu to hodnotit jako samostatný film. Takže hodně slabé 2* (Rosaviva) 2*

První díl mám nakoukaný dostatečně, o to víc jsem celý tento film měl v očích a uších odpornou pachuť dejavu, hodně ošklivého odvaru s neznámými herci (rozuměj: twentysomethings hrají studenty střední školy). Situační komedie na bodu nula, cokoliv tam zaznělo, to PSH (že se nedají na rap). Obyčejné žertíky a maximálně pošpinění jména se zde obracejí v úplatky, krádeže peněz, likvidace živnostníků, zásah policie - to mi tolik vtipné nepřijde. Proměna hlavní hrdinky v "plastic" mi přišla až moc přirozená, nebyl tam přílišný rozdíl. Rozchod kamarádek v druhém aktu byl taky dost nepřirozený a stalo se z toho klasické "vyřešilo by se to za 2 minuty, kdyby si to vyříkaly". A v jedničce si taky nepamatuji obří mejdany v megavilách. Celkově mi předchozí díl přišel realističtější. Stejně ale jako bezmyšlenkovité remaky, tak i toto má výhodu toho, že původní materiál byl dostatečně nosný, takže i když to byla špatná kopie, tak to nebyla naprostá tragédie. (zdepapepa) 2*

O proti prvnímu dílu je tohle mnohem víc trapné, klišoidní, naivní, pubertální, sexistické, nudné a zaobalené patosem odporného hereckého obsazení a dialogů na úrovni idiocie. Holky vypadaj naprosto otřesně, nemá to vůbec žádný překvápko, všechno je tak načinčané a předvídatelné, vůbec mě to nebavilo, ale jednu hvězdičku tomu dám, protože ta hlavní herečka je sympatická a příjemná. No prostě se na ni pěkně koukalo. Asi jediný důvod, proč jsem tuhle sračkovinu dokoukal. 15% (SallyZen) 1*

VELKÁ RECENZE
Střední škola může být pěkný opruz. V očích věčně kritické Joe je škola North Shore, kam po přestěhování dochází, tím nejnesnesitelnějším místem v jejím světě, který se řídí podle určitých kritérií slečny s mozkem. Po svém komentuje dění kolem sebe a hodnotí sorty do kterých se studenti nemilosrdně dělí. Kravky z party říkající si Plastic, hezouni a outsideři se stávají novou součástí jejího života ve kterém má přece jen vyšší cíle než zkysnout na škole, kterou bere jako přechodné místo před vysněnou univerzitou, která je však zatím nedosažitelným cílem. Její vstupenkou, jak proniknout do hierarchie studentů se stane neobvyklé kamarádství s outsiderkou Abby za něž její zbohatlický otec Joe zaplatil.
Jen čas ukáže zda Joe splyne se studijním davem anebo se vzepře se svojí rebelskou náturou všem zaběhaným koloritům školy a vyvolá školní válku ve kterém poražení vyklidí školní půdu. Pokračování úspěšné komedie z roku 2004 se svým předchůdcem nemá kromě názvu a tříčlenné dívčí party Plastic příliš společného a navíc nabídlo o třídu méně hvězdný casting. Rozuměj televizní casting. Levné prostředky se promítly i do angažování méně známé avšak vele zkušené režisérky Melanie Mayron specializující se v drtivé míře na televizní produkci a která nahradila osvědčeného režijního matadora Marka Waterse, který měl na starost jedničku, ale jehož styl moc nového nepřináší. Scénář už nedodala herečka Tina Fey jako v prvním případě.
Dvojka tedy pokračuje v nastaveném trendu jedničky a pokouší se rozvíjet její úspěšné schéma, ačkoliv přemírou originality zrovna nesrší. Rozdíl je také ve vůdkyni party domýšlivých Plastic, kterou tentokrát vede mrcha-bruneta Mandi a nikoliv mrcha-blondýna Regina tak, jak tomu bylo v prvním případě. Hvězdné duo Lindsay Lohan & Rachel McAdams dokázalo utáhnout i slabší scénáristické postupy, což se o mladé televizní hvězdičce Meaghan Jette Martin a spol nedaří s takovým přehledem, protože se ve větší míře televiznímu scénáři podřidili a dokonale tak naplnili televizní parametry na úkor těch filmových od kterých se tvůrci odklonili.
Co je u filmu podstatný problém a byl už v případě jedničky je fakt, že u nás neexistuje takový kult středních škol, jak ho známe z prezentace desítek amerických komedií ze středoškolského prostředí. Všechny ty naschvály, intriky, falešná kamarádství, stupně oblíbenosti, školní královny krásy a školní volební kampaně, kterým je vše podřízeno do jisté míry perfektně fungující v amerických školních budovách nebo v rámci tamního filmového universa, jsou pro českého diváka poměrně scifi záležitostí a i když už k nim po x-tém omílání tématicky podobných komedií přece jen nějakým způsobem "přičichnul", tak stále platí, že tenhle školní svět je přes svoji jistou zábavnost dost vzdálený našemu prostředí. V případě těchto protivných holek se tak nějak pozapomnělo na ostrovtip a tím tedy tahle komedie nevybočuje z dlouhé řady teen roštáren. Tahle komedie sice splývá s davem a je proklatě americká, ale kvůli sympatickému a sexy obsazení, odsýpajícímu tempu a množstvím fresh nápadů se vyplatí vidět. Mé hodnocení: 80% (kingik)

DABING
V českém znění: Marika Šoposká - Meaghan Jette Martin (Johanna 'Jo' Mitchellová), Rozita Erbanová - Jennifer Stone (Abby Hanoverová), Kristýna Valová - Maiara Walsh (Mandi Weatherlyová), Klára Jandová - Claire Holt (Chastity Meyerová), Nikola Votočková - Nicole Gale Anderson (Hope Plotnicková), Jiří Čapka - Tim Meadows (Ředitel Duvall), Michal Hruška - Diego Boneta (Tyler Adams), Kateřina Seidlová, Denisa Pfauserová, Pavel Šrom, Martin Zahálka, Marek Holý, Daniela Bartáková, Michal Holán, Petr Neskusil, Alžběta Volhejnová a další
Překlad: Šárka Bartesová
Zvuk: Martin Václavík
Produkce: Jana Trefná
Dialogy a režie: Libor Hruška
Vyrobila: Společnost SDI Media pro HBO v roce 2012

Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 23.1.2011
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

FILMY NA SPOLEČNÉM DVD
Protivný sprostý holky gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-039/
Komedie / Romantický, USA / Kanada, 2004
Režie: Mark Waters, Hrají: Lindsay Lohan, Tina Fey

Protivný sprostý holky 2 (TV film) gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-040/
Komedie, USA, 2011
Režie: Melanie Mayron, Hrají: Nicole Gale Anderson, Meaghan Martin
 
Tvůrci a herci
Melanie Mayron (Režie), George Engel (Produkce), Transcenders (Hudba), Levie Isaacks (Kamera), Michael Jablow (Střih), Harriet Greenspan (Casting), Debbie DeVilla (Scénografie), Kitty Boots (Kostýmy), Jay Nierenberg (Zvuk), Carol Rasheed (Masky), Mi Young (Masky), Allison Schroeder (Scénář), Elana Lesser (Scénář), Cliff Ruby (Scénář), Nicole Gale Anderson (Herec), Meaghan Martin (Herec), Maiara Walsh (Herec), Jennifer Stone (Herec), Linden Ashby (Herec), Tim Meadows (Herec), Claire Holt (Herec), Rhoda Griffis (Herec), Diego Boneta (Herec), Colin Dennard (Herec), Autumn Dial (Herec), Greg Perrow (Herec), Kimberly Banta (Herec), Patrick Johnson (Herec)
 
2011/93/USA/Komedie
 
Zajímavost k filmu
- Studio Paramount učinilo autorce scénáře k prvnímu dílu Tině Fey několik nabídek, aby se opět na scénáři k pokračování podílela. Tvůrkyně však vždy odmítla.
- Tim Meadows jako ředitel Duvall byl jediný, který si zahrál v obou dílech filmové série.
 
Odkazy