Sestra v akci / Sister Act (1992/100/USA/Komedie, Krimi, Hudební) 68%

28.09.2018 13:37
JEDNOU VĚTOU
„Žádný alkohol, žádný sex, ale zatraceně dobrá komedie!"

OBSAH
Temperamentní barová zpěvačka Deloris Von Cartierová se ve volných chvílích věnuje svému milenci, ženatému mafiánovi Vincemu. Jednoho dne je však ke své smůle svědkem toho, jak její milý přikládá pistoli k jedné neloajální hlavě a se zdravým pudem sebezáchovy usoudí, že je na čase změnit náruč. Uchýlí se proto do bezpečí policejní stanice a svého přítele udá. Policie, vděčná za korunního svědka, nemíní nechat nic náhodě a schová Deloris na poslední místo, kde by ji mafiáni hledali - do kláštera. Deloris, vybavená zdravou nechutí ke všemu, co jen připomíná jeptišku, zuří, a jistě by se nechala raději zastřelit. Ale je pozdě. Čeká ji nevzhledný hábit, krutá disciplína a žalostný nedostatek jakéhokoli povyražení. Rázná dáma se ovšem po počáteční depresi vzchopí a obratem ruky změní klášter v jeden velký zmatek. Matka představená se jí proto snaží uklidit na to nejméně exponované místo - do sboru. Iniciativní sestra ale nemešká a s radostnou pomocí ostatních jeptišek promění ubohé pěvecké výstupy ve strhující koncerty. Návštěvy kostela stoupají a stoupá i zájem veřejnosti a tak se Vince jednoho dne nešťastnou náhodou dozví, kde se Deloris skrývá. Zbožná členka řádu je unesena. Zločinci ovšem nepočítají s nečekaným soupeřem - řádové sestřičky se rozhodnou napomoci boží spravedlnosti a vydají se pro svou družku přímo do jámy lvové...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Ppříjemná komedie těžící hlavně z rozdílné povahy prostořeké "milenky gangstera" Deloris a jeptišek, které díky úzkoprsé matce představené neznají skutečnou tvář okolního světa. Dolores se tak stane jakousi jejich spasitelkou. Ukáže jim život a hlavně, promění upadající klášterní sbor ve vídělečné hudební tělěso! Všechno tu funguje jak má, je to inteligentní a divák se baví. Vytknul bych snad jen snadnou předvídatelnost děje, který tak trochu těží ze struktury např. sportovních filmů, kde se týmu nedaří vyhrát, až přijde trenér (na první pohled mezi hráče nezapadá), který po vyřešení personálních problémů všem dodá energii, načež se přes všeliké útrapy dostanou až ke slavnému vítězství... To ale příliš nevadí - film utáhne skvělé obsazení a příjemný humor... o skvělé hudbě ani nemluvě. (anais) 3*

Vtipe vylez. Nic proti živelné Whoopi Goldberg, ale tenhle film nestojí za nic. Jsou však americké komedie s hrubozrnným humorem, pak ty s decentním humorem a to je tenhle případ, a to znamená pronudit se celým filmem. Navíc hábit abatyše a klášter, to opravdu není nic pro mě. Nevím, co pochválit. Film se mně nelíbil, ale snad jen ta Whoopi film rozpohybovala, ale bylo to předlouhé strávení nad něčím, co neumělo pobavit. Zesnulý Emile Ardolino dělal fakt pičovské až kýčovité filmy. Tenhle je jedním z nich. Ztráta času. 20% (kingik) 1*

Původně měla hrát hlavní roli Bette Midlerová. No, nevím, jestli by to dopadlo tak dobře. Whoopi Goldbergová sice někdy pořádně ujede, ale v tomhle filmu a v 'Duchovi' je dobrá. Jako vždy vynikající jsou také Maggie Smithová, Elaine Stritchová a hlavně Kathy Najimyová, velmi dobře nadabovaná Jaroslavou Kretschmerovou. Hudební čísla jsou oslňující. (Oskar) 4*

VELKÁ RECENZE
Devětatřicetiletá zpěvačka Deloris zpívá v baru herny Nevada Club v Renu. Je milenkou vlivného majitele podniku, překupníka drog Vinceho LaRoccy. Jednoho dne se však stane náhodnou svědkyní vraždy, když zabijáci Willy a Joey na rozkaz jejího milence zastřelí udavače Eddieho. Aby unikla smrti z rukou Vinceho zabijáků, musí hledat pomoc u policie. Černý detektiv Souther ji jako korunní svědkyni v chystaném procesu s Vincem ukryje v sanfranciském karmelitském klášteře Sv. Kateřiny.
Deloris zpočátku odmítne, ale když zjistí, že mafián na ni vypsal odměnu, svolí. Přísná matka představená zase souhlasí jen na naléhání biskupa, a to jen proto, že tak klášter získá finanční dar. Matka představená ji představí ostatním sestrám jako sestru Mary Clarence z kláštera v Renu. Od svého nástupu má však Deloris problémy nejen s matkou představenou, ale také s řeholním životem jeptišek. Neumí motlitby, nelíbí se jí strohá cela, vadí jí ranní vstávání a falešný zpěv klášterního pěveckého sboru ji rve uši. Zkrátka peklo. Teprve, když ji matka představená "uklidí" do pěveckého sboru, kde doufá, že nenapáchá tolik škod, rozjede se Deloris naplno. S vervou se pustí do práce a za několik dní se objeví první výsledky.
Sbor poprvé nezpívá falešně. Jak se úroveň sboru zlepšuje, přichází do kostela stále více lidí. A když Deloris přesvědčí ostatní, aby se věnovaly práci mimo klášter (např. vařit jídlo pro bezdomovce) sláva kláštera roste. Přiláká pozornost médií a tak netrvá dlouho a Deloris se mihne na televizní obrazovce. Zanedlouho už je jí Vince se svými zabijáky v patách. Podaří mu unést Delores zpět do Rena, ale jeptišky se rozhodnou, že to tak nenechají a vydají se jí na pomoc.
Komediální snímek s Whoopi Goldberg v hlavní roli, která opět rozvinula svůj komediální talent v plné palbě. A nic naplat, komediálnost vyzdvihla i její česká dabérka Jana Andresíková, která ji pojala úplně stejně, jako František Filipovský Louise de Funese. Divoká a prostořeká zpěvačka z Las Vegas je coby svědkyně vraždy ukryta v klášteře mezi jeptiškami. Už předem je jasné, jak to celé může dopadnout. Ale ouha. Když se dostane ke klášternímu sboru, vše najednou vezme obrat. Klášter z počátku považuje za hrůzu, ale každým dnem začíná jeptišky a jejich církevní význam chápat. Role Dolores je Whoopi napsána doslova na tělo a tak je jejím vlivem snímek zábavný, velice živý, plný hlášek a i nějaké té akce. Po divácké stránce zanechává hluboký dojem z filmového zážitku a to nejen krásným zábavným příběhem, ale i známými písničkami v podání chorálu jeptišek. Je až s podivem, jak nestárne a jak dokáže pobavit i dnes.
Sestra v akci (orig. Sister Act) je americká filmová komedie z roku 1992. Hlavní roli zpěvačky z nevadského Rena, která předstírá, že je jeptiška, protože její mafiánský milenec ji chce nechat zabít, ztvárnila Whoopi Goldbergová.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Film začíná na katolické základní škole v roce 1968, kde se mladá dívka vzpírá katolické výchově a je svou učitelkou, řádovou sestrou, varována, aby neskončila špatně.
Dívka je Deloris Van Cartierová, zpěvačka z Rena v Nevadě a milenka mafiánského bosse Vince LaRoccy. Deloris si nevšímá jeho zločinů, ale jednoho dne je svědkyní jedné vraždy, rozhodne se utéct, Vince udá na policii a aby byla před svým milencem uchráněna je ukryta do katolického ženského kláštera v San Franciscu.
Tam je nucena nosit hábit a přijme jméno „sestra Marie Clarence“. Zdejší matka představená není moc nadšená, že sem Deloris přišla, ale její prohřešky toleruje, protože řád za její ochranu dostane peníze. Zpěvačce se nelíbí strohý řádový život, a tak ji matka představená pošle do klášterního sboru. Deloris se chopí vedení do té doby nevýrazného a rozladěného sboru a dostává se tak do svého živlu. Převleče staré písně do nového kabátu a sbor se rázem stává modernějším, pozmění náboženské písně, ale také převede do církevního prostředí soulové písně, které s náboženstvím původně neměly nic společného. Ačkoli proti tomu protestuje matka představená, vyvede Deloris ostatní sestry i mimo klášter, kde pomáhají v ulicích města s uklízením. Její činnost získá tolik pozornosti, že se do San Francisca přijede podívat i papež Jan Pavel II.
Deloris je ale unesena Vinceovými kumpány zpět do Rena. Když se ostatní sestry dozvědí, kdo jejich kamarádka skutečně je, vydají se jí na pomoc. Mezitím, když chce Vince s kumpány Deloris zabít, převlečená sestra zůstane klidná, díky čemuž se Vince s poskoky začnou hádat, dokonce si myslí, že se skutečně stala jeptiškou, a jí se tak podaří utéct. Vince je zatčen, sestry a Deloris se vrátí do San Francisca na koncert pro papeže. Deloris se pak ale vrátí ke své kariéře.

Ocenění:
Golden Globes
1993 - Nejlepší film - muzikál nebo komedie
1993 - Whoopi Goldberg (Nejlepší herečka - komedie nebo muzikál)

DABING
V českém znění: Jana Andresíková - Whoopi Goldberg (Deloris Van Cartierová), Jaroslava Adamová - Maggie Smith (Matka představená), Petra Hanžlíková - Wendy Makkena, Jenifer Lewis, Toni Kalem (sestra Mary Roberta, Michelle, Connie LaRocca), Jaroslava Kretschmerová - Kathy Najimy, Charlotte Crossley (sestra Mary Patrick, Tina), Pavel Soukup - Bill Nunn (Eddie Souther), Pavel Trávníček - Harvey Keitel (Vince LaRocca), Karel Richter - Joseph Maher (biskup O'Hara), Marie Marešová - Mary Wickes (Sestra Marie Lazara), Petr Oliva - Michael Durrell (Larry Merrick + titulky), Jiří Plachý - Jim Beaver (detektiv Clarkson), Miloš Vávra - Richard Portnow (Willy), Pavel Šrom - Robert Miranda (Joey), Martin Zahálka - Max Grodénchik (Ernie), Radana Herrmannová, Eliška Pohorská - Isis Carmen Jones (mladá Deloris).
Překlad: Jiří Bryan
Zvuk: Antonín Němec
Vedoucí výroby: Petr Michalec
Produkce: Stanislav Wszolek
Dialogy a režie: Soňa Bubníková
Vyrobilo: AW Studio Praha pro Hollywood Classic Entertainment 1996

Premiéra ČR: 28.5.1993
Premiéra USA: 29.5.1992 Buena Vista Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 14.9.2005 (DVD) Warner Home Video
Poprvé na VHS: 1.9.1997
Poprvé na DVD: 14.9.2005 Warner Bros. CZ
Poprvé na Blu-ray: -

Tržby v ČR - Kč 11 078 561
Tržby celkem - $ 231 605 150
Návštěvnost v ČR - 482 494
Náklady (Rozpočet) - $ 31 000 000

FILMY NA SPOLEČNÉM DVD
Sestra v akci gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-04/
Komedie / Krimi, USA, 1992
Režie: Emile Ardolino, Hrají: Whoopi Goldberg, Maggie Smith

Sestra v akci 2: Znovu v černém hábitu gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-06/
Komedie / Hudební, USA, 1993
Režie: Bill Duke, Hrají: Whoopi Goldberg, Kathy Najimy
 
Tvůrci a herci
Emile Ardolino (Režie), Teri Schwartz (Produkce), Marc Shaiman (Hudba), Adam Greenberg (Kamera), Colleen Halsey, Richard Halsey (Střih), Lynda Gordon (Casting), Judy Taylor (Casting), Jackson De Govia (Scénografie), Molly Maginnis (Kostýmy), Bill Phillips (Zvuk), C. Darin Knight (Zvuk), Michael Germain (Masky), Joseph Howard (Scénář), Whoopi Goldberg (Herec), Maggie Smith (Herec), Kathy Najimy (Herec), Wendy Makkena (Herec), Harvey Keitel (Herec), Bill Nunn (Herec), Robert Miranda (Herec), Richard Portnow (Herec), Ellen Albertini Dow (Herec), Carmen Zapata (Herec), Jenifer Lewis (Herec), Max Grodénchik (Herec), Toni Kalem (Herec), Nicky Katt (Herec), Mary Wickes (Herec), Pat Crawford Brown (Herec), Jim Beaver (Herec), Joseph Maher (Herec), Alexander Kanellakos (Herec), Zatella Beatty (Herec)
 
1992/100/USA/Komedie, Krimi, Hudební
 
Zajímavost k filmu
- Scénárista Paul Rudnick napsal původní scénář už v roce 1987. Poté, co projekt opustila Bette Midler, která se měla objevit v hlavní roli, byl scéná několikrát přepsán těmito scénáristy: Carrie Fisher, Eleanor Bergstein, Nancy Meyers, Jim Cash, Jack Epps Jr. a Robert Harling. Protože potom Rudnick nepovažoval konečnou verzi filmu za svou práci, přál si, aby se v titulcích objevilo "Scénář od Goofyho", což ale bylo zamítnuto, takže si jako pseudonym vybral jméno Joseph Howard, kterému byly připsány zásluhy za scénář místo něj.
- Klášter, ve kterém se Whoopi Goldberg schovává, je katolický kostel sv. Pavla v ulici Valley č. 221 v San Franciscu.
- Pro exteriéry školy zde sloužila katolická škola sv. Tomáše Akvinského v Renu. V tu dobu ale nebyla používána jako škola.
- Filmová policejní stanice v Renu je ve skutečnosti hlavní pošta v centru Rena, před níž jsou zaparkovaná (skutečná) policejní auta. Tyto policejní hlídky řídili důstojníci, kteří byli na natáčení přiřazeni, aby zde hlídali bezpečnost. Skutečná policejní stanice v Renu režisérovi moc policejní stanici nepřípominala, proto raději použil poštu.
- Jednu z dívek, se kterou se Delores spřátelí, hraje Desreta Jackson, která hrála ve filmu Purpurová barva mladší verzi Celie a její starší verzi hrála Whoopi Goldberg.
- Filmový debut Beth Fowler.
- Matka představená představí jeptiškám Delores jako sestru Marii Clarence, přičemž tvrdí, že "Clarence" odkazuje na sv. Clarence v Konkordu. Přestože v Konkordu, kde je tradičně římský katolismus, není žádný sv. Clarence, jeden je ve Vienne a je patronem vězňů.
- Postavu Deloris měla původně ztvárnit známá herečka Bette Midler, ale natáčení odmítla.
 
Odkazy