Vikingové II / Outlander (2008/110/USA/Akční, Dobrodružný, Sci-Fi) 59%

30.09.2018 10:41
JEDNOU VĚTOU
„Zničili jeho svět. Nesmí dovolit, aby zničili i ten náš.“

OBSAH
Když se mimozemská kosmická loď zřítí na Zemi, lidé zde právě prožívají období Vikingů. A skandinávští bojovníci se pustí do bitvy s tím nejneobvyklejším nepřítelem. Užijte si sci-fi thriller z dílny režiséra Howarda McCaina. Mezi hvězdami zuří staletí staré bitvy. Jedna z vesmírných lodí se zřítí na Zemi, konkrétně do fjordů Norska. Přežije jen Kainan a k jeho velkému zděšení také Moorwen – divoké stvoření podobní zvířeti, které záměrně škodí těm, kteří mu v jeho očích ublížili. Moorwen zabíjí všechno, co mu vstoupí do cesty. Kainan se musí chtě nechtě spojit s Vikingy a zničit agresivní bestii dříve, než ona zničí je.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Zase po hodně dlouhé době sci-fi, které se nebojí riskovat. Jsem smutný, že se podobných filmů netočí více. Sci-fi je skvělý žánr, u kterého se dá překousnout ledacos, včetně nižších nákladů, ale Outlander nestál zase tak málo (50 milionů dollarů podle BO MOJO), ale byl předem odsouzen k nezaplacení. Proč? Sci-fi, které prakticky ani nešlo pořádně do kin (v USA 81 kin na otevírací víkend), marketing nulový a eRková přístupnost. Nemusím být matematik ani nepotřebuji vidět budoucnost. Tohle byla prohraná hra, ještě než začala. Na druhou stranu se objevila možnost, potěšit hrstku milovníků sci-fi, s pokusem propojit Vikingy a "muže, z jiné planety, který sebou přinesl vražednou bestii". James Caviezel nebyl špatná volba, stejně jako krásná Sophia Myles. Bohužel na casting si stěžovat nelze, ale co příběh a triky. S 50 miliony šlo udělat více, než pár digitálních monster pochybné kvality a primitivní příběh. Je to velká škoda, protože okamžiky, kdy hlavní postava vypráví "své zážitky" působí dobře, stejně jako občasný důraz na detail (cizí jazyk, změna na angličtinu, která je přesto směšná, když vikingové byli Skandinávci...) nejsou vůbec špatné. Outlanderovi však chybí více, než se zdá, ale přesto je chvílemi dost zábavný a aspoň někdo po delší době opět zkusil jiné sci-fi, ale opět narazil... (Djkoma) 2*

První Vikingové měli ve své době velkou hvězdu, uznávaného režiséra a balík peněz (160 milionů dolarů). Jenže z filmu s Antoniem Banderasem a tvůrcem Predátora nebo Smrtonosné pasti se stal propadák a kritici si na něm pořádně smlsli. Český distributor si titul nicméně půjčil i v případě story o bandě Vikingů, jednom cizinci a ohnivé sani. A divák si klepe na čelo, jak mohlo něco takového stát padesát milionů dolarů, respektive jak mohli být producenti tak štědří? Mixuje se tu totiž severská mytologie a sci-fi. Hodně divoké a hodně nekonzistentní. Zaměnitelný (i když snaživý) James Caviezel tu totiž přistane se svou vesmírnou lodí, ocitne se mezi Vikingy a společně odolávají útokům jakéhosi monstra. Sice od téhle ptákoviny rychle upustí, i tak bych ale namísto svítící obludy mnohem raději sledoval dva znepřátelené severské kmeny plné nasraných dvoumetrových zarostlých chlapů, kteří svými syrovými bitkami látce dodají tu pravou atmosféru chladu, smrti a barbarské zběsilosti za vzdáleného vytí hladových vlků. Což se v tomhle případě bohužel nestalo. (castor) 2*

Sakra jak já tomu strašně chtěl dát za 5*, tak strašně moc, neustále sem přehlížel klišovitý scény, trošku naivně poskládaný dialogy, protože mě to prostě děsně bavilo, i když sem na tom viděl spoustu chyb, ať už se jednalo o dost průměrný efekty, který jsou ale umě maskovaný temnou nocí a nebo takovej béčkojidní děj, ale mě to prostě nevadilo a celej film mě neskutečně natěšil na závěrečnou akci, kterou jsem si představoval jako něco tak mezigalakticky dokonalýho, že bych byl schopnej vnímat až tak po tejdnu, co bych to skouknul, jenže hovno, nakonec se ukázalo, že závěrečných 20 minut je tam spíš navíc a radši to mělo skončit daleko dřív, což mě teda hodně zklamalo a druhá věc, která mě zrovna nepotěšila byl fakt, že se tady prakticky vůbec nekoná střet těch vikingských lidí s ultra moderní technikou a zbraněma outlandera Caviezela. Nicméně i tak jsem se výborně bavil, ale holt to neni až zas tak skvělý, jak sem si myslel. (Shit) 4*

VELKÁ RECENZE
Některé filmy vzniknou tak nějak omylem. Scénář k Outlanderovi sice napsal Howard McCain už před nějakou dobou a dlouho to vypadalo, že režírovat bude Renny Harlin, ale nakonec dostal sám McCain možnost ukázat, co v něm je. Možná, že měl kliku, možná, že producenty nějak přesvědčil, že má talent a možná se nikomu jinému do režírování jeho šílenosti nechtělo. A není se čemu divit, protože zápletka, ve které James Caviezel přistane se svou vesmírnou lodí někde mezi Vikingy a poté společně s nimi bojuje proti obřímu mimozemskému monstru, naznačuje, že McCain je magor. Nakonec ale jeho film spatřil světlo světa a ukázal, že jeho tvůrce magor možná je, ale magor poměrně šikovný.
Dobře si totiž asi spočítal, že k filmu s podobnou zápletkou by lidé přistupovali dvěma způsoby. Milovníci braku by se nahrnuli do kin a ti ostatní, kterých je nepoměrně víc, by si řekli, že jít na takovouhle koninu by byla větší ztráta času než sledovat projevy z parlamentu Tanzanie. Možná proto McCain veškeré sci-fi propriety zlikvidoval během prvních deseti minut (Caviezel svou loď utopí a pušku ztratí) a rozhodl se jet čistě na vlně fantasy rubačky. A tam se mu poměrně daří.
Nedokážu posoudit, do jaké míry je vikingská pevnost podobná realitě a jak moc se režisérovi podařilo zaznamenat severskou kulturu, ale to je konec konců jedno. Velmi brzy se totiž tohle všechno přesouvá do pozadí a jde jen o souboj zdánlivě neporazitelného monstra s několika desítkami dvoumetrových zarostlých lidí. A tady už si není v podstatě na co stěžovat. McCain akci ovládá poměrně slušně, nebojí se nějaké té useknuté hlavy a daří se mu i umně maskovat nedostatek peněz na natáčení a především na triky. Ve výsledku tedy jeho film vypadá a působí jako Černočerná tma bez Vina Diesela. Je to béčko, je to v podstatě pitomost, ale rychle odsýpá a pokud člověk přistoupí na pravidla hry a má v sobě alespoň kousek fanouška filmů, o nichž se v dobré společnosti nemluví, bezpochyby si Outlandera užije.
Vina Diesela sice nahradil James Caviezel, ale ten se ve své roli dost snaží a překvapivě z něj srší i charisma, což se obyčejně nestává. Mezi chlupatými Vikingy sice vypadá poněkud nepatřičně, ale to byl pochopitelně účel. Spolu se svižnou režií táhne slabší scénář hodně dopředu. Velká škoda je, že nemá k ruce žádného pořádného parťáka a McCain by si zasloužil pár facek, jak neúctivě naložil s Ronem Perlmanem, jenž se okolo sebe ohání dvěma obřími kladivy opravdu jen chvilinku.
Co tedy říct nakonec? Outlander je béčko jak vyšité, které pracuje s hodně divokou myšlenkou kombinace severské mytologie a sci-fi, ale ve výsledku jde spíše o historicko-fantastickou p
odívanou, která rychle uteče a nedovolí člověku moc přemýšlet. Nejde o žádný zázrak, ale necelé dvě hodiny slušně natočené akce a hororových scén jsou také fajn.

DABING
V českém znění: Zdeněk Hruška - Jim Caviezel (Kainan), Kateřina Lojdová - Sophia Myles (Freya), Jakub Saic - Jack Huston (Wulfric), Jiří Zavřel - John Hurt (Rothgar), Martin Sobotka - Cliff Saunders (Boromir), Tomáš Juřička - Ron Perlman (Gunnar), Kateřina Halešová, Marek Libert, Jaroslav Horák, Vojtěch Hájek, a další.
Překlad: Michaela Hudecová
Zvuk: Martin Porubský
Výroba: Andrea Sotáková
Produkce: Milan Soták
Úprava dialogů: Zdeňka Sedláčková
Režie: Hana Krtičková
Vyrobila: Saga TV s.r.o. pro Intersonic v roce 2009

Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 23.1.2009
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 25.11.2009 Intersonic
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 7 033 683
Náklady (Rozpočet) - $ 47 000 000

FILMY NA SPOLEČNÉM DVD
Vikingové gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-035/
Akční / Dobrodružný, USA, 1999
Režie: John McTiernan, Michael Crichton, Hrají: Antonio Banderas, Vladimír Kulich

Vikingové II gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-036/
Akční / Dobrodružný, USA, 2008
Režie: Howard McCain, Hrají: James Caviezel, Sophia Myles
 
Tvůrci a herci
Howard McCain (Režie), Chris Roberts (Produkce), John Schimmel (Produkce), Geoff Zanelli (Hudba), Pierre Gill (Kamera), David Dodson (Střih), Deirdre Bowen (Casting), David Hackl (Scénografie), Debra Hanson (Kostýmy), Todd Beckett (Zvuk), Katie Brennan (Masky), Dirk Blackman (Scénář), Howard McCain (Scénář), James Caviezel (Herec), Sophia Myles (Herec), Ron Perlman (Herec), John Hurt (Herec), Jack Huston (Herec), Aidan Devine (Herec), Amy Kerr (Herec), James Binkley (Herec), Ted Ludzik (Herec), Patrick Stevenson (Herec)
 
2008/110/USA/Akční, Dobrodružný, Sci-Fi
 
Zajímavost k filmu
- Ve filmu Vikingové (1999) je králem vesnice rovněž postava nesoucí jméno Hrothgar.
- Se jménem Boromir se diváci mohli setkat ve filmu Pán prstenů: Společenstvo prstenu (2001), kde roli Boromira, staršího ze synů Denethora II., majordoma Gondoru, ztvárnil Sean Bean, jemuž byla před natáčením filmu přisuzována role Kainana.
- Freya, kterou ztvárnila Sophia Myles, je v nordické mytologii jméno pro ženu nesmírné krásy, ochranitelky těhotných žen a matek a ženu Odina, otce všech nordických bohů.
- Jack Huston, představitel Wulfrica, během natáčení odmítl dvojníka a všechny kaskadérské scény odehrál sám. Při jedné z nich si však zlomil rameno. Jednalo se o scénu, kdy padá z Moorwenu a je zároveň ošklivě poraněn mečem protivníka. Do rukou ošetřujících doktorů se ale na vlastní naléhání nechal odevzdat až po skončení natáčení.
- Původní plán byl natočit film s větším rozpočtem v lokacích na Novém Zélandu, kde se započalo s výběrem lokací.
- Do role Kainana tvůrci zvažovali obsazení Karla Urbana. Ten ale roli odmítl na základě prodlev provázející natáčení filmu a přijal roli ve filmu Cesta bojovníka (2007).
- Na požádání Howarda McCaina hercům se správnou výslovností islandštiny pomáhal erudovaný profesor.
- Renny Harlin byl původně navržen na režii a to v době, když Howard McCain psal scénář pro filmová studia několik let zpátky.
- Nejdříve bylo zvažováno mezi Thomasem Janem a Seanem Beanem na roli Kainana než James Caviezel souhlasil, že tuto roli vezme.
- Jeden ze štítů v síni Štítů byl pomalovaný jako norská vlajka.
 
Odkazy