Nástrahy velkoměsta / Il ragazzo di campagna (1984/90/Itálie/Komedie) 80%

21.03.2019 10:05
JEDNOU VĚTOU
„Bláznivá komedie o venkovském balíkovi, který se rozhodne poznat lesk velkoměsta."

OBSAH
Artemio (Renato Pozzetto) je obyčejný venkovský farmář, dokonalý typ burana a vidláka. Stará se o své políčko, kydá hnůj, odhání všivé vrány, uniká nástrahám vdavekchtivé uhraté Maria-Rosy (Renato D'Amore) a bydlí se svou matkou (Clara Colosimo) v domě, jenž se jen stěží dá nazvat sladkým domovem. Když opět nastane čas jeho narozenin, a Artemio s hrůzou zjišťuje, že již čtyřicátých, uvědomí si, že dosud byl nejdále za humny. A tak se rozhodne na traktoru vyrazit do Milána za svým úspěšným příbuzným Severinem Cicerchiou (Massimo Boldi). To že je Severino zloděj zjistí až ve chvíli, kdy se s ním dělí o ukradené kabelky. Jenže Artemio je čestný a tak se rozhodne kabelku vrátit a tak pozná Angelu (Donna Osterbuhr), svou velkou lásku. Jenže zabydlet se v neznámém nepřátelském městě a získat srdce své dámy je pro vesnického naivku náročnější, než to na první pohled vypadalo.(monolog)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Film jsem viděl už jako malej a nedávno jsem si to oživil. Je to prča i po patnácti letech. Některý gagy jsou opravdu výtečný, jiný vyšuměly, ale to vůbec nevadí. Kvalitní dabing a zábavný příběh, který není jako třeba v komediích s panem účetním stržen do ztřeštěnosti a mnohdy až trapnosti, to je největší klad filmu. Taková ta domácká atmosféra, ta zemitost. Tomáš Töpfer mluvící Artemia dělá co umí a dost se mu to daří. První scény, jak Artemio žije jsou dokonalé a stejně tak Severinova obhajoba jeho živnosti: Já přece okrádám jen toho, kdo něco má! Ruku bych jim nikdy neurval! Artemio si, stejně jako srdce Angely, možnost na výtečné postavení u pojišťovny a mnoho dalšího dobyl i mě. Film, ke kterýmu se budu rád vracet vždycky. (monolog) 4*

Pro mnohé to bude asi jen jedna z mnoha stupidních komedií, ale pro mě (a mnoho dalších) je to takřka kultovní záležitost. :) Renato Pozzetto coby vesnický buran, nastěhovavší se do velkoměsta, je naprosto k sežrání. Za pozornost stojí také jeho "útulný" byteček, ale i spousta dalších gagů a scének (třeba ta s vesničany, jejichž jedinou kulturní zábavou je sledování vlaku, který jejich vsí projíždí). Prostě klasika, která by se hezky vyjímala po delší době zase na televizní obrazovce. (Radyo) 5*

Jeden z mých nejoblíbenějších italských filmů vůbec. Pánové Castellano a Moccia skutečně nápady nešetřili a všechny skvělé hlášky a bláznivé situace se na poprvé ani nedají zaznamenat. Nevím, co bych měl vyzdvihnout nejdříve, jestli stříhání nehtů. nejprostornější byt světa nebo sledování vlaku. Prostě a jednoduše, tomuto snímku byste se neměli vyhýbat, protože takové roztomilé a opravdu vtipné komedie se vidí málokdy. (lamps) 4*

VELKÁ RECENZE
Celkem vtipný film o střetu venkova a velkoměsta, který dolů sráží někdy až trapný a přehnaný gag. Parodie na italské tradiční zvyky a prvky života, které jsou přítomny již pouze na venkově. Kdežto život ve velkoměstě je již moderně otevřený ve svém způsobu žití, neposedný až zběsilý ve svém tempu. Vesnický balík Artemio (slušný Renato Pozzetto) poznává život v Miláně se všemi atributy moderního uspěchaného stylu života, bydlení, zaměstnání a lásky. Jeho naivní pohled dostává jednu facku za druhou, aby se nakonec stáhl zpět na venkov, kde se cítil přinejmenším v bezpečí a nemohlo ho nic nepříjemně překvapit. Artemiovou femme fatale ve městě se stává sebevědomá Angela (půvabná Donna Osterbuhr), pro kterou je ochoten vytrpět nejednu patálii, aby později slízl sladkou smetanu. Její moderní svět je mu ale přesto velmi cizí a velmi vzdálený, aby se mu byl ochoten ve všem přizpůsobit.
Z dalších rolí: elegantní obchodník s drogama Rower (Massimo Serato), zachraňující Artemia před utopením, zlomyslný slepec (Enzo Cannavale), o kterého se Artemio marně snaží starat, Artemiova prostá matka Giovanna (Clara Colosimo), snažící se svého syna přimět k návratu, Artemiův bratranec usazený v Miláně Severino Cicerchia (Massimo Boldi) se svojí svéráznou obhajobou zlodějského řemesla, venkovská dívka Maria Rosa (Sandra Ambrosini), neúnavně se snažící nadbíhat Artemiovi, a členové komise (Franco Diogene a Guido Spadea), vybírající nového pojišťovacího agenta.
Vcelku zábavná podívaná, která parodickým nadhledem sleduje italskou tradici a italskou modernost, s každým jejím nezdravým aspektem. I když ne zcela v mém oblíbeném stylu. (tomtomtoma)

PODROBNÝ POPIS FILMU
Sedlákovi Artemiovi je 40 let a celý svůj život strávil v rodné vsi na italském venkově, kde funkci biografu nahrazuje projíždějící vlak. Matka jej tlačí do sňatku s uhrovitou Marií-Rosou, ale Artemio se rozhodne okusit ruch velkoměsta. Odjíždí do Milána za svým příbuzným Severinem Cicerchiou, který se živí různými krádežemi. V Miláně blokuje svým traktorem ostatní automobily na silnici, je proto zastaven dopravním policistou. Jakmile policista zjistí, že Artemio nemá doklady ani řidičský průkaz, traktor mu zabaví. Když čeká na náměstí na Severina, popeláři mu omylem vyhodí i kufr.
Severino vezme Artemia s sebou do akce, při níž dvěma po chodníku kráčejícím ženám na skůtru ukradne kabelky. Artemio řídí, takže nevidí, co Severino udělal. Dojde mu to až poté, co mu Severino dává jednu z ukradených kabelek. Naštve se na něj a rozejde se s ním. Podle dokladů jde kabelku vrátit, nechá ji u uklízečky na dotyčné adrese.
Jde pryč a cestou jej uvidí jedna z okradených dívek Angela Corsi, která jede ve svém Citroënu 2CV společně se sousedem. Ten jej chytne a uštědří mu pár políčků. Artemio se hájí, že kabelku odevzdal. Angela se sousedem jej berou s sebou, aby se přesvědčili, jestli nelže. Ukáže se, že mluvil pravdu a Angela jej pozve k sobě domů. Artemio u ní přespí. Chce si najít práci, Angela mu jednu domluví. Jde před komisi, aby se pokusil získat místo pojišťovacího agenta. Nezdá se, že by zapůsobil, naopak jednomu z porotců zničí drahý oblek, když jej potřísní inkoustem. Tento neúspěch jej neodradí od snahy najít si v Miláně poctivé zaměstnání. Angela mu zařídí i bydlení, poněkud skromnější než je její krásný apartmán s velkou terasou. Artemio si musí vystačit s malinkým bytem, kde je sprchový kout, kuchyňka, postel, stůl a televizní koutek s telefonem, vše věstavěno do zdi. Nestěžuje si však, je to skromný chlapec z venkova.
Artemio se postupně zamiluje do Angely, ale ta je stále zaneprázdněná a i když s ním tráví část svého volného času, je pro ni až na druhé koleji. Na prvním místě má kariéru a zábavu. Artemio se snaží Angele vyznat z lásky, rád by jí to řekl někde v klidu horského hotelu, ale dívka na to nereflektuje. Místo toho jej bere v neděli na fotbalový zápas italské ligy Inter Milán - Juventus Turín. V průběhu utkání a zejména po něm se dostane do konfliktu s fanoušky Interu, kteří jej zahlédnou s vlajkou Juventusu. Artemio stačí utéci.
Příště jej Angela pozve k sobě domů, aby jí pomohl s výzdobou terasy. Artemio je poněkud zklamaný, ale udělá to. Když upravuje rostliny na střeše, Angela zavře dveře na terase a stáhne roletu v domnění, že přítel odešel. Sama odchází na večírek, kam ji pozvala kamarádka. Artemio se nemá kde schovat před bouří a promokne. Když se Angela vrátí, bouchá na dveře, aby na sebe upozornil. Angela se domnívá, že je na terase zloděj a opět si přizve na pomoc souseda. Situace se záhy vysvětlí a Angela Artemia nenechá odejít domů, pozve jej večer k sobě do postele. Venkovan se trochu stydí, nicméně svůdná Angela dobře ví, jak na něj.
Ráno si Artemio myslí, že by z toho mohl konečně vzniknout pořádný vztah. Nemá už moc peněz a jde si na transfúzní stanici nechat odebrat krev. Nechá si vzít rovnou tři litry. Pak koupí Angele snubní prstýnek. Angela jej překvapí svým vyjádřením, nechce se vázat. Ta noc pro ni neznamenala totéž, co pro něj.
Artemio se ocitne na policejní stanici a je nucen odjet domů. Zde se setká s Marií-Rosou, ta teď vypadá o hodně lépe než dříve. Když jsou spolu na poli, přijíždí za ním Angela. Artemio se zeptá, jestli se u něj několik dní zdrží. Angela ovšem odvětí, že nemůže, odlétá na Kanárské ostrovy. Artemio si uvědomí, jak se věci mají a obrátí svou pozornost na čekající Marii-Rosu. Společně odjíždějí na traktoru k domovu.
Nástrahy velkoměsta (italsky Il ragazzo di campagna) je italská filmová komedie z roku 1984, kterou natočila dvojice režisérů Franco Castellano a Giuseppe Moccia.
V československých kinech měl film premiéru 1. prosince 1987 (s titulky), v roce 1990 udělalo Filmové studio Barrandov dabing pro ČST Praha. Televizní premiéry s dabingem se film dočkal 30. prosince 1990.

DABING
V českém znění: Tomáš Töpfer - Renato Pozzetto (Artemio), Miriam Kantorková - Clara Colosimo (Giovanna), Naďa Konvalinková - Bella (Maria Rosa), Miluše Šplechtová - Donna Osterbuhr (Angela), Ladislav Županič - Massimo Boldi (Severino Cicerchia), Jiří Novotný - Enzo Garinei (ředitel), Antonín Molčík - Franco Diogene (náborový pracovník), Miloš Vávra - Dino Cassio (policejní komisař), Ferdinand Krůta - Vincenzo De Toma (pacient v Artemiově posteli), Jiří Prager - Elio Veller (Margherita/homosexuál), Vlastimil Zavřel - Renato D'Amore (zámečník), Petr Pelzer - Massimo Serato (muž na člunu), Alena Motyčková (náborová pracovnice), Stanislav Bruder - Armando Celso (vesničan) + Guido Spadea (2.náborový pracovník), Ladislav Trojan - Enzo Cannavale (slepec), Vladimír Kudla - Massimo Pongolini (doktor), Inka Šecová (uklízečka), Roman Hájek (mladík v jídelně), Jiří Zavřel (návštěvník kina), Bedřich Šetena (herec v reklamě), Otakar Brousek ml. (režisér reklamy), Libuše Štědrá (zdravotní sestra), Zdeněk Blažek, Helena Friedrichová, Jaroslav Kaňkovský, Bohuslav Ličman, Jiří Smutný, Miroslav Saic, Petr Skarke a další
Zvuk: Ing. Jaromír Svoboda
Střih: Jiřina Skalská
Vedoucí výroby: Renée Lavecká
Překlad: Umberto Boffi
Dramaturgie: Alena Poledňáková
České dialogy: Bohumíra Peychlová
Režie českého znění: Miroslav Kubišta
Vyrobilo: Filmové studio Barrandov Dabing pro ČST Praha, 1990

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 1.12.1987
Premiéra Itálie: 20.12.1984
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 1.3.2007 Levné knihy
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tvůrci a herci
Franco Castellano (Režie), Giuseppe Moccia (Režie), Achille Manzotti (Produkce), Detto Mariano (Hudba), Danilo Desideri (Kamera), Antonio Siciliano (Střih), - (Casting), Bruno Amalfitano (Scénografie), Vera Cozzolino (Kostýmy), Roberto Petrozzi (Zvuk), Mario Di Salvio (Masky), Giuseppe Moccia (Scénář), Renato Pozzetto (Herec), Massimo Serato (Herec), Enzo Cannavale (Herec), Massimo Boldi (Herec), Franco Diogene (Herec), Enzo Garinei (Herec), Clara Colosimo (Herec)
 
1984/90/Itálie/Komedie
 
Zajímavost k filmu
- V československých kinech měl film premiéru 1. prosince 1987 (s titulky), v roce 1990 udělalo Filmové studio Barrandov dabing pro ČST Praha. Televizní premiéry s dabingem se film dočkal 30. prosince 1990.
- Poprvé vyšel film na DVD 1.03.2007 (Levné knihy).
 
Odkazy