Legenda jménem T-34 / T-34 (Rusko/139/AA8/Válečný, Akční, Drama) 72%

21.03.2019 08:33
JEDNOU VĚTOU
„Zábavná ruská pohádka o jedné posádce tanku T-34."

OBSAH
V roce 1944 se odvážné skupině ruských vojáků podařilo uprchnout z německého zajetí v napůl zničeném legendárním tanku T-34. Byly to doby nezapomenutelné statečnosti, tvrdého boje, nepřekonatelné lásky a legendárních zázraků... Velká vlastenecká válka. Poručík Nikolaj Ivuškin (Alexander Petrov) v malém náklaďáku, spolu s řidičem Stěpanem Vasiljonkem (Viktor Dobronravov) jen tak-tak unikli německému tanku. Ivuškin dorazí do velitelství umístěného v obci Nefjodovka, kde je jmenován velitelem jediného bojeschopného tanku. Brzy na místo dorazí tanky německého Hauptmanna Klause Jägera. V bitvě zničí Ivuškin celou Jägerovu tankovou rotu (v mnoha případech s jednou střelou dva tanky najednou). T-34 však utrpěl vážné škody. Ivuškin a mechanik Stepan Vasiljonok byli zraněni a zajati. Ani to ale odhodlané a odvážné vojáky nezastaví a hned začnou plánovat útěk. Mají totiž s Jägerem nevyřízené účty. Ivuškin zahajuje únikový plán s pomocí ruské tlumočnice Ani (Irina Staršenbaum) a otlučeného legendárního sovětského tanku T-34.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Rusové tento odkaz na ruskou tankovou legendu pojali standardně po svém – velikášsky a s hrdými národními hesly. Navíc se ale příběh odehrává v českém prostředí a závěrečná tanková bitva navíc pod hradem Loket ve stejně pojmenované vesničce. Tím jsem zjihnul a přijal i některé až moc okaté digitální záběry, které vypadaly jak z videohry z přelomu tisíciletí. (Malarkey) 4*

Ach, ty Rusáci! Já bych chtěl vidět, aspoň jeden ruský film, kde není " ????´? ". Nejhorší na tom je, že oni to i umí natočit. Mají na to rozpočet a hromadu válečné techniky. Jejich záběry jsou velkolepé, ale ten scénář a hlavně dialogy jsou fakt dementní. Já vím, že ruská mentalita je nepochopitelná a díky ní, také nikdy nemohli němci vyhrát válku, ale stejně. Tenhle film hodně zachraňuje německý herec Vincenz " Kobra 11 " Kiefer. Je to takový záporák, který je vlastně sympaťák a vy mu postupem filmu začínáte i fandit. Jak to s ním dopadne je dopředu jasné. Jinak, ani ruský film dopadnout nemůže. Bohužel. PS: Pokud, ale máte rádi válečné filmy, tak to stojí za shlednutí. Tankové bitvy jsou podařené a jsou lepší než ve " Fury ". Zbytek, už se srovnávat nedá. A. Petrov totiž není B. Pitt. (RelaxMan ) 2*

Rusko už mě několikrát přesvědčilo že umí točit velkolepé a dech beroucí válečné filmy. Tady musím chválit úplně všechno, herci skvělý, soundtrack nebezpečný, prostředí na bitvy dokonalé, a to nejlepší válečné tankové bitvy. Nezkutečná řezba kdy se člověk ani chvíli nemůže nudit, zpomalené záběry fascinující. Mohl bych tady chválit každou minutu téhle bomby protože každá vteřina byla promyšlená a tady se rozhodně nešetřilo, tomu říkám příběh na obrazovce který nemá chybu. Válečná tanková bomba. Parta bojovníku která je sympatická a drží při sobě a jdou za vlast po hlavě po smrti, něco nezkutečné. (ARI50) 5*

VELKÁ RECENZE
Za kouřovou clonou hustou tak, že by se dala krájet, a možná ještě dál, je v tanku načálnik. Nejprve vodka zažbluňká, potom diesel zakuňká, pod pásem hrkne, posádka krkne, a teprve pak se v průlezu objeví Rusosníček.... Chvíli po vstupu páteřních vojsk evropské části dnešního NATO, kdesi ve Zmrzlé Prdeli, zahřívané jen krví dezorientovaných rudoarmějců, šlo z úzkých do ještě tenčích. Bylo třeba krýt ústup rodících matek, jednonohých batolat a štábních důstojníků s hemeroidickými výhřezy.
Naštěstí dorazil poručík Ivuškin, malaďéc, který z pozůstatku vojclů sestavil posádku, co by si zástupce stroje Rudý namazala na komisárek. I se Šarikem. Po kratším motivačním proslovu vidí všichni ti, co ještě nebyli demobilizování do hrobu, že Ivuškin je lahodný na duchu i po těle, vznikl zkřížením Timura s Pavlíkem Morozovů, v každém očku mu jasná hvězda svítí a aby byl plně užitečný, v prdeli permanentně ohřívá láhev s mlékem pro případného okoldoucího podvyživeného kojence. Jsou tedy strženi jeho nadšením a s písní na rtech kráčí zdechnout v pancéřované rakvi. Samotné bojové lapálie pak jsou velice zdařile natočeny a míjející se granáty si ve zpomalených záběrech třesou ručičkami, přejíc si orgastické odbachnutí. Triková stránka filmu všeobecně stojí za zhlédnutí. I onen úvod, co jsem tak obšírně a pravdivě popsal, samozřejmě.
Samozřejmě, že pravdivě! Později se však děj poněkud vymyká z reality a od okamžiku, kdy (spoiler) je muklům předán pohyblivý cíl i s municí, vykloubí se úplně. Pak už si prostě ruský člověk popustil uzdičku, leckdy i fantazii, a jede si scífko jako vyšité. Ovšem stále ještě efektně natočené. No nic, to už si dokoukejte sami, jen bych ještě rád upozornil na roli Irči Strašnobaumky. V Priťaženje (za vlasy) se snažila rozcabit ufonovi, zde se na první pohled zamokřila z olysalého, seřezaného, omrzlého, zavšiveného, podvyživeného, roky nemytého a zjevně retardovaného vězně. Komu dá příště? Návrhy posílejte na ministerstvo kultury Ruské federace: https://www.mkmk.ru, případně Nejedlému. On jim to vyřídí.

DABING
-

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra Rusko: 1.01.2019
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - RUB 600 000
                        $ 32 496 903
Náklady (Rozpočet) - RUB 2 000 000 000 000
                        $ 10 000 000
 
Tvůrci a herci
Alexej Sidorov (Režie), Ruben Dišdišjan (Produkce), Len Blavatnik (Produkce), Nikita Mikhalkov (Produkce), Nelly Yaralova (Produkce), Leonid Vereshchagin (Produkce), Ivan Burlyaev (Hudba), Vadim Maevskiy (Hudba), Dmitriy Noskov (Hudba), Aleksandr Turkunov (Hudba), Mikhail Milashin (Kamera), Dmitri Komm (Střih), Yuliya Marina (Casting), Konstantin Pakhotin (Scénografie), Ulyana Polyanskaya (Kostýmy), Aleksey Samodelko (Zvuk), Irina Lyashko (Masky), Alexej Sidorov (Scénář), Alexandr Petrov (Herec), Viktor Dobronravov (Herec), Irina Staršenbaum (Herec), Vinzenz Kiefer (Herec), Nikita Kukuškin (Herec), Pjotr Skvorcov (Herec), Semjon Treskunov (Herec), Arťom Bystrov (Herec), Mikael Džanibekjan (Herec), Anton Šurcov (Herec), Tomáš Imramovský (Herec), Josef Carda (Herec), Alexandr Zaporožec (Herec)
 
Rusko/139/AA8/Válečný, Akční, Drama
 
Zajímavost k filmu
- V koncentračním táboře na appellplatzu si můžeme všimnout i českého herce Josefa Cardy, v roli vězeňského kápa.
- Vo filme zaznie aj časť pesníčky Erika, ktorá bola jedna z najpopulárnejších pochodových piesni Wehrmachtu.
- Poslední souboj dvou tanků a dvou velitelů se natáčel na mostě pod hradem Loket.
- Z dalších českých lokalit zavítal filmový štáb například do tzv. pevnostního města Terezína. Filmařům se velmi líbilo, jak město leží na obou březích řeky Ohře, která Terezín rozděluje na Malou a Hlavní pevnost Terezín. T-34 se natáčel ale také v Lokti na Sokolovsku, konkrétně na jeho náměstí T. G. Masaryka, nebo v bývalém vojenském cvičišti pod zříceninou hradu Klenová, který armáda v roce 2007 prodávala za devět milionů korun. Mimochodem, jakmile v česká armáda prostor opustila, ocitlo se místo v obležení všech lapků, kteří odvezli vše, co se dalo zpeněžit. Takto zmizely u některých bývalých armádních staveb například i kovové schody, která skončily patrně v některé ze sběren.
- Příběh filmu se nezakládá na pravdě, i když na internetu, zejména na ruských serverech najdeme taková tvrzení. Žádný útěk sovětského tanku z německého koncentračního tábora nebo vojenského cvičného prostoru se nikdy neuskutečnil. Pouze v únoru 1945 byl potvrzen úspěšný útěk sovětských vězněných pilotů vedených Michaelem Devyataevem pomocí německého bombardéru. Tento příběh byl také zfilmován.
- Kvůli natáčení nechal filmaři postavit celou vesnici na poli poblíž vesnice Strelkovka. Podle všeho nešlo o náhodu, protože tato obec se může pochlubit velikou sochou slavného maršála Žukova, která je umístěna nedaleko domu, ve kterém vyrostl na přelomu 19. a 20. století. A ačkoli byl v podstatě každý z domů v počáteční scéně zničen, disponoval vlastním zvláštním stylem se skutečnými vyřezávanými dekoracemi.
- Režisér a scenárista Aleksey Sidorov si stanovil za úkol „vyprávět příběh války takovým způsobem, aby uchvátil mladé a nezpůsobil polemiku mezi těmi, kteří si stále pamatují Velkou vlasteneckou válku“.
- Scéna ve 40. minutě se odehrává v knihovně zámku Kačina.
- Válečný snímek vydělal za první víkend v kinech 713 milionů rublů (zhruba 2,149 miliardy korun). To je pro ruský film v době uvedení filmu nejúspěšnější start na domácí půdě vůbec. Během prvních dvou měsíců film v ruských kinech zhlédlo zhruba devět miliónů Rusů a výdělek činil přibližně 2,3 miliardy rublů.
- Aktivisté z ukrajinské diaspory ve Spojených státech amerických dosáhli zákazu promítání filmu v kinech v Bostonu a San Franciscu.
- Ukrajinské velvyslanectví ve Spojených státech amerických protestovalo proti uvádění filmu v zemi a sdělilo následující: „Film otevřeně šíří a popularizuje současnou agresi Ruské federace ve světě, jejíž obětí se stala také Ukrajina.“
- Rozpočet filmu byl 10 miliónů amerických dolarů.
- T-34 byl sovětský střední tank vyvinutý na přelomu 30. a 40. let 20. století. V době svého vzniku byl podle amerického autora Stevena Zalogy nejlepším středním tankem na světě.
- Film obsahuje potitulkové scény.
- Na začátku filmu je použit tank T-34/76. Tank, ve kterém Rusové utekli z německého tábora, je tank T-34/85. Zbraně použité ve filmu byly samopal MP-40, Špagin, kulomet DT, puška Mauser, Mosin-nagant, pistole TT-33 Tokarev a pistole Walter P38.
 
Odkazy
-