Let Fénixe / The Flight of the Phoenix (1965/136/USA/Dobrodružný, Drama) 76%

21.03.2019 08:33
JEDNOU VĚTOU
„Žhavé slunce, trosky letadla v písku pouště a trosečníci, kteří se pokusili o nemožné."

OBSAH
Letadlo se zřítilo v písečné bouři na Sahaře. Podaří se ho zrekonstruovat a zprovoznit dříve, než dojdou zásoby vody a jídla? V písečné bouři nad Saharou se zřítí nákladní letadlo s tuctem lidí na palubě. Pilot Frank Towns se společně s navigátorem Lewem Moranem snaží ze všech sil udržet pořádek mezi těmi, kdo havárii přežili, a současně se snaží přijít na způsob, jak všechny zachránit. Nebude to nic snadného, protože zásob jídla a pití není mnoho a skupina naftařů není zrovna vybavena a už vůbec připravena přežít v pustině do běla rozpálené pouště. A tak se ve vypjaté situaci pomalu projevují skutečné charaktery jednotlivých postav. Někteří z těch, kteří působili silným dojmem a ostatní snad doufali, že se o ně budou moci opřít, se projeví jako hlupáci nebo zbabělci, zatímco jiní, do kterých by to předtím nikdo neřekl, například Standish, který pod silnými brýlemi ukrývá netušené zásoby překvapivé vnitřní síly. Velmi rychle se ukáže, že pokud si trosečníci v oceánu pouště nepomohou sami, a to dřív než dojdou nevelké zásoby vody, zemřou. A tak se zdá, že osud všech spočívá v rukou leteckého konstruktéra Heinricha Dorfmanna, který přijde s nápadem odříznout z trosek nepoškozená křídla a použít je jako základ pro stavbu nového, značně provizorního letadla, které by je dopravilo z dosahu smrti.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Z praktického hlediska asi není lepší varianty, než ztroskotat uprostřed pouště s bandou upocených chlapů, kteří rozumějí technice, z hlediska nepraktického, ovšem příjemnějšího, bych dal přednost jiné sortě lidí, tedy ženám. Pro ty na palubě Fénixe (který tentokrát povstává z písku, nikoliv z popela) již nezbylo místo a vlastně je to dobře. Jde o ryze chlapskou zábavu, řízenou chlapskou logikou a plnou chlapského smyslu pro čest, takže je těžké si odmyslet třeba ten závěrečný pohled zpět, na méně šťastné, se zemí navěky spjaté. Pro mne mimo jiné důkaz, že western není jediným žánrem, který lze pro množství testosteronu v něm obsažené užívat namísto steroidů. 75% (Matty) 4*

Vynikající dobrodružné drama, u kterého přes veškeré kvality zarazí, že navzdory značné stopáži se nedostává potřebný prostor všem postavám. Některé sice skoro neslezou ze záběru, ale jsou tak do počtu, že nemají dialogy a nic se o nich nedozvíme. Jako by se tvůrci báli šáhnout do předlohy a prostě některé postavy z adaptace nemilosrdně vyškrtnout. Každopádně větším problémem je, že divák nemá pocit, že by s hrdiny trávil dnem za dnem v nekonečných spalujících písečných dálavách, kde přes den jakýkoli pohyb znamená vypocené litry a v noci mrznutí, kde máte sotva pár doušků vody na den a mizivou naději na záchranu. Poušť tu měla být hlavní neustále přítomnou postavou, takhle tu sice není ani vteřina záběrů bez písku, ale je to jalové; čistě z povinnosti. Navzdory stopáži i výše zmíněnému to však nikdy neztratí tempo, Stewart srší charismatem snad více než kdy jindy, pnutí speciálně mezi ním a Krügerem je hmatatelné a vyloženě dělá celý film, do toho dobře zachycená ponorková nemoc, sekundující Attenborough, o napětí není nouze i na nějakou tu památnou scénu dojde. Je to setsakra dobré, ale je evidentní, že to mohlo být ještě lepší. Pak by nešlo "pouze" o kvalitní snímek, ale nadčasovou klasiku. (DaViD´82) 4*

Charakterní studie mužské skupiny (ženský element zastupuje možná tak ta opička) nejrozmanitějších povah. Všichni mají stejný cíl. Všichni chtějí přežít. Všichni slouží společné věci, někteří více - někteří méně. Všichni myslí v prvé řadě na sebe, ať na své životy, na svoje sebevědomí nebo svoji autoritu u ostatních. Bitva může začít. Pro mě tenhle film navždy zůstane uchvacujícím soubojem Jamese Stewarta s Hardym Krügerem, přičemž mé sympatie jsou na straně onoho německého všeuměla. (Pohrobek) 5*

VELKÁ RECENZE
V písečné bouři nad Saharou se zřítí nákladní letadlo s tuctem lidí na palubě. Pilot Frank Towns se společně s navigátorem Lewem Moranem snaží ze všech sil udržet pořádek mezi těmi, kdo havárii přežili, a současně se snaží přijít na způsob, jak všechny zachránit. Nebude to nic snadného, protože zásob jídla a pití není mnoho a skupina naftařů není zrovna vybavena a už vůbec připravena přežít v pustině do běla rozpálené pouště. A tak se ve vypjaté situaci pomalu projevují skutečné charaktery jednotlivých postav.
Někteří z těch, kteří působili silným dojmem a ostatní snad doufali, že se o ně budou moci opřít, se projeví jako hlupáci nebo zbabělci, zatímco jiní, do kterých by to předtím nikdo neřekl, například Standish, který pod silnými brýlemi ukrývá netušené zásoby překvapivé vnitřní síly. Velmi rychle se ukáže, že pokud si trosečníci v oceánu pouště nepomohou sami, a to dřív než dojdou nevelké zásoby vody, zemřou.
A tak se zdá, že osud všech spočívá v rukou leteckého konstruktéra Heinricha Dorfmanna, který přijde s nápadem odříznout z trosek nepoškozená křídla a použít je jako základ pro stavbu nového, značně provizorního letadla, které by je dopravilo z dosahu smrti.
Ztroskotané letadlo někde v poušti a snaha všech nejen přežít, ale dostat se i pryč. Naprosto skvěle natočený snímek, kde snad chybí jen krapet větší důraz na psychologii jednotlivců. Krásně plynulý a nikam nespěchající děj je sice natažený přes dvě hodiny stopáže, ale alespoň se dá daleko více vcítit do dané situace. Příběh má pevný směr podpořené výbornými hereckými projevy, evokující hlavně vzájemné vztahy všech zúčastněných. Každý má své pevné místo, tudíž žádná postava není nijak zbytečná. Atmosféra je podchycena dobře. Dramatický dobrodružný snímek o ztroskotání a vůli přežít v místě, kde je jen horký písek a nic víc. Snímek rozhodně patřící mezi ty lepší.

Ocenění:
Academy Awards
1966 - Ian Bannen (Vedlejší herec) (nominace)
1966 - Střih (nominace)

Golden Globes
1966 - Nejlepší film - drama (nominace)
1966 - Hardy Krüger (Nejlepší herec ve vedlejší roli) (nominace)

DABING
V českém znění: Jiří Plachý - James Stewart (Frank Towns), Jiří Knot - Richard Attenborough (Lew Moran), Rudolf Jelínek - Peter Finch (kapitán Harris), Ivan Jiřík - Hardy Krüger (Heinrich Dorfmann), Pavel Pípal - Ernest Borgnine (Trucker Cobb), Antonín Navrátil - Ian Bannen (Crow), Jiří Kvasnička - Ronald Fraser (seržant Watson), Miroslav Hanuš - Christian Marquand (dr. Renaud), Stanislav Fišer - Dan Duryea (Standish), Bohdan Tůma - George Kennedy (Bellamy), Michal Michálek, Josef Nedorost, Radovan Vaculík, Daniel Šváb.
Překlad: Marek Štys
Zvuk: Jan Kacián
Produkce: Tomáš Svoboda, Luděk Blažek
Dialogy a režie: Václav Merhaut
Vyrobila: Česká produkční 2000 v roce 2001

Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 15.12.1965 20th Century Fox
Premiéra Velká Británie: 20.1.1966
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD:
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 3 000 000
Náklady (Rozpočet) - $ 5 000 000

REMAKE / POKRAČOVÁNÍ FILMU
Let Fénixe gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0247/
Dobrodružný / Drama, USA, 1965
Režie: Robert Aldrich, Hrají: James Stewart, Richard Attenborough

Let Fénixe gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0248/
Akční / Dobrodružný, USA, 2004
Režie: John Moore, Hrají: Dennis Quaid, Tyrese Gibson
 
Tvůrci a herci
Robert Aldrich (Režie), Robert Aldrich (Produkce), Frank De Vol (Hudba), Joseph F. Biroc (Kamera), Michael Luciano (Střih), - (Casting), - (Scénografie), Norma Koch (Kostýmy), - (Zvuk), Terry Miles (Masky), William Turner (Masky), Lukas Heller (Scénář), James Stewart (Herec), Richard Attenborough (Herec), Peter Finch (Herec), Hardy Krüger (Herec), Ernest Borgnine (Herec), Ian Bannen (Herec), Ronald Fraser (Herec), Christian Marquand (Herec), Dan Duryea (Herec), George Kennedy (Herec), Gabriele Tinti (Herec), Barrie Chase (Herec), Alex Montoya (Herec), William Aldrich (Herec)
 
1965/136/USA/Dobrodružný, Drama
 
Zajímavost k filmu
- Počas nakrúcania filmu zomrel filmový pilot Paul Mantz. Vo filme použili netradičné lietadlo skonštruované len pre účely tohto filmu - Tallmants Phoenix P-1. Lietadlo sa však pri nakrúcaní scén tesne nad arizonskou púšťou rozlomilo a dopadlo čelom do zeme. Paul bol na mieste mŕtvy.
- Hardy Krüger odmítl svou nominaci na Zlatý Globus v kategorii nejlepší vedlejší herec.
- K natáčení bylo použito letadlo typu C-82, které bylo vyrobeno firmou Fairchild pro americkou armádu.
 
Odkazy