Peppermint: Anděl pomsty / Peppermint (2018/102/USA/Akční, Drama, Thriller) 60%

21.02.2019 12:23
JEDNOU VĚTOU
„Když systém selže, ona ne...“

OBSAH
Peppermint je akční thriller, který vypráví příběh matky Riley North (Jennifer Garner), která se v nemocnici probouzí z kómatu a zjišťuje, že její manžel a dcera byli zavražděni při brutálním útoku gangu. Když samotný systém ochrání vrahy před spravedlností, Riley se rozhodne ke změně z obyčejné občanky v městskou partyzánku. Ze své frustrace si udělá motivaci, roky se skrývá a zdokonaluje svou mysl, tělo i ducha, aby se z ní stala nezastavitelná síla, která uniká podsvětí, losangeleské policii i samotné FBI. Riley North si jde zjednat svou vlastní spravedlnost.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Rozseká drogovou síť, poukáže na korupci v policejním sboru a hlavně se pomstí. Vůbec ne špatná jednohubka, i když si o Pierru Morelovi až na výjimku v podobě 96 hodin nemyslím nic moc dobrého. Banda gaunerů jí sejme rodinu a po úsměvném předběžném líčení ji soudce ještě žene na léčení na psychiatrii. Jennifer Garner ovšem ukáže, že není žádné ořezávátko a vezme (jak to už to tak bývá, když úřady selžou) spravedlnost do vlastních rukou. Celá zápletka je pochopitelně slabá jak kafe ve čtvrté cenové, protože k tragédii dojde na základě toho, že táta od rodiny potřebuje prachy a „jen“ uvažuje o možném vyřešení svých problémů. Jennifer tak po letech toulání po světě, kdy se po ní slehla zem, kouká zasněně na poslední vzpomínku ze společného rodinného focení a připomíná producentům, že nemusí hrát jen v romantických komediích. Samozřejmě surfujeme na vlně absurdnosti, útlá bruneta řeže stokilové chlápky v docela kvalitním akčním podání, ačkoliv nás tvůrci o některé potencionálně zajímavé scény obírají. Jennifer je s ohledem na svůj věk pořád zatraceně sexy, třeba v doupěti gangsterů předvede docela sympatické divočení, jenže například takový závěr je zase svým nábojem a zpracováním o level níž. (castor) 3*

Největším (vlastně asi jediným) tahákem na tuhle extrémně šablonovitou slabomyslnost je samozřejmě neslavně proslulá nestárnoucí neherečka Jennifer Garner, dříve dvojitá agentka z Alias pověstná svými holmesovsky rafinovanými převleky, nyní nelítostná mstitelka své povražděné rodiny, postrach drogových gangů, noční můra policejních vyšetřovatelů, ale i zastánkyně zanedbávaných dětí, ochránkyně zneužívaných žen a miláček obecného lidu alias 'Anděl ze Skid Row'. Jinak je zbytečný k filmu i o filmu cokoliv psát, všechno je jasný už z anotace. Pepperminta lze s čistým svědomím doporučit leda někomu s IQ <80 nebo tomu, komu se Jennifer líbí. Já osobně jí sleduju rád, s takovou zvláštní směsicí pobavení i zalíbení. Mám zatraceně silný tušení, že je to android, no a pro pěkný hubený androidky já mám velkou slabost. (JASON_X) 3*

Ačkoliv filmů s tématem pomsty je habaděj, já byla na "Peppermint" hodně zvědavá a očekávala jsem pořádnou akční podívanou. Zaprvé bych chtěla zmínit, jak hrozně ráda jsem Jennifer Garner opět viděla v akci. Doufám, že něco v tomhle žánru natočí dřív než za 11 let. Role Riley Northové jí sedla perfektně. Musím ale konstatovat, že z děje jsem byla trochu zklamaná. Film klidně mohl trvat třeba 2 hoďky, jen kdyby se tam ten samotný akt pomsty tolik neodbíjel. Já bych třeba ráda viděla, jak zpracovala všechny tři gangstery, co jí postříleli rodinu (z toho vidíme jen ukázku na začátku filmu), a postupně šla po dalších lidech, až by se vypracovala k samotnému jádru. Tohle mohlo být opravdu zvládnuto o dost lépe a hlavně s více detaily. Když už tam ale nějaká akční podívaná byla, stálo to za to. Proto dávám tři hvězdičky, ale opět mi to přijde jako nevyužitý potenciál něčeho, co mohlo být vskutku velkolepé a nést se v duchu zmiňovaných 96 hodin. (JustMeeKatie) 3*

VELKÁ RECENZE
Zabili jí rodinu, policie a soudy ji zklamaly, a tak bere právo a pořádek do vlastních rukou. Do vlastních vyzbrojených a vytrénovaných rukou.
Možná si ještě vzpomenete na seriál Alias, ve kterém Jennifer Garner zářila jako tajná agentka. Pak se ještě ukázala jako Elektra v Daredevilovi, ale z toho bylo jen manželství s Benem Affleckem, nikoliv kariéra akční hrdinky. Peppermint tak působí jako blesk z čistého nebe. Garner si ve snímku zahrála matku, které zločinci zastřelí manžela a dceru. Když se probere z kómatu, tak ji kromě špatných novinek nečeká nic dalšího – policejní a soudní aparát ji naprosto zklamou. Proto začne tvrdě trénovat a přesně pěl let po smrti svých blízkých bere spravedlnost do vlastních rukou.
Režíruje Pirre Morel, dále hrají John Gallagher Jr., John Ortiz nebo Method Man. Upoutávka se hodně soustředí na vykreslení hrdinčina duševního rozpoložení, ale jakmile dojde na lámání chleba, připomíná film Morelových 96 hodin, Přání smrti či Equalizera. Již klasicky se nabízí otázka, jak moc je vhodné brát právo do vlastních rukou, leč v tomhle případě si filmaři dali tak moc záležet s tím, aby ukázali, jak úřady zklamaly, že Jennifer v jejím řádění prostě nejde nefandit. Přelomový snímek asi nečekejme, ale zábava by to vůbec nemusela být špatná.

Ocenění:
Razzies
2018 - Jennifer Garner (Nejhorší herečka) (nominace)

DABING
V českém znění: René Slováčková - Jennifer Garner (Riley), Filip Švarc - John Gallagher Jr. (Stan), Zbyšek Horák - John Ortiz (Betram), Bohdan Tůma - Juan Pablo Raba (Diego), Irena Máchová - Annie Ilonzeh (Inmanová), Svatopluk Schuller - Jeff Hephner (Chris), Eliška Jirotková - Cailey Fleming (Carly), Miroslava Součková - Pell James (Peg), Radek Hoppe - John Boyd (Marvin), Marek Libert - Michael Mosley (Henderson), Ivo Hrbáč - Method Man (Barker), Robert Hájek - Richard Cabral (Salazar), Ludvík Král - Ian Casselbery (Cortez), Bohuslav Kalva, Vojtěch Hájek, Ivo Novák, Veronika Veselá, Matěj Havelka, Nina Horáková, Robin Pařík, Jakub Saic
Překlad: Milan Stejskal
Zvuk: Michal Vašica
Produkce: Miroslav Vitvar
Vedoucí výrobního štábu: Zdeněk Mahdal
Dialogy a režie: Veronika Veselá
České znění ve studiu Pro-Time vyrobila Tvůrčí skupina Josefa Petráska v roce 2018

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 7.9.2018 STX Entertainment
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 20.2.2019 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 20.2.2019 Magic Box

Tržby celkem - $ 25 000 000
Náklady (Rozpočet) - $ 53 900 000
 
Tvůrci a herci
Pierre Morel (Režie), Gary Lucchesi (Produkce), Tom Rosenberg (Produkce), Richard S. Wright, Eric Reid (Produkce), Simon Franglen (Hudba), David Lanzenberg (Kamera), Frédéric Thoraval (Střih), Deanna Brigidi (Casting), Ramsey Avery (Scénografie), Lindsay McKay (Kostýmy), Frederic Dubois (Zvuk), Robin Beauchesne (Masky), Chad St. John (Scénář), Jennifer Garner (Herec), Tyson Ritter (Herec), John Gallagher Jr. (Herec), Richard Cabral (Herec), John Ortiz (Herec), Method Man (Herec), Annie Ilonzeh (Herec), Juan Pablo Raba (Herec), Eddie Shin (Herec), Jeff Hephner (Herec), Chris J. Johnson (Herec), Cailey Fleming (Herec), Pell James (Herec), Kyla-Drew (Herec), Johnny Ortiz (Herec), Michael Reventar (Herec), Ian Casselberry (Herec), Sam Upton (Herec), Michael Adler (Herec), Marco Morales (Herec), Charles Porter (Herec), Andy Casillas (Herec), Edwin Garcia II (Herec), Gustavo Quiroz (Herec)
 
2018/102/USA/Akční, Drama, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Zbraně použité ve filmu byly pistole Glock 19, Colt 1911 a revolver S&W.38. Dále útočná puška M4, AK 47, MP 5, UZI, MAC 10 a brokovnice UTAS.
- Spoiler: Riley (Jennifer Garner) vo filme zabije 43 ľudí (vrátane piatich mimo obrazovky).
 
Odkazy