Ztráta paměti / I Inside, The (2004/84/Velká Británie, USA/Krimi, Mysteriózní, Sci-Fi, Thriller) 61%

30.09.2018 10:07
JEDNOU VĚTOU
„Změňte svou minulost, nebo vás dostihne!"

OBSAH
Simon Cable se probouzí v nemocnici s totální ztrátou paměti. Nevzpomíná si na své manželství, okolnosti smrti vlastního bratra, ani dopravní nehodu, která ho málem stála život. Má vymazané poslední dva roky života. Jeho lékař mu pomáhá paměť obnovit a postupně se Simonovi začínají vybavovat jednotlivé události ve snech. Brzy zjišťuje, že je v těchto "vzpomínkách" schopen měnit věci, které se mu v minulosti staly. A pokusí se změnit svou minulost.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Možné spoilery. Škoda, že tvůrci neměli koule to dotáhnout buď jedním, nebo druhým směrem, které se zde nabízejí jako jediná východiska. Tohleto vyznění do ztracena, kdy tedy může být, a nemusí být po smrti, a bude pořád opakovat kruh chyb, je totiž hrozně laciné a je z něho patrné, že prostě se nedokázali autoři rozhodnout ani pro jednu variantu. Film má docela jasnou strukturu, v níž pak odhalujeme, co se stalo. A po hodině filmu už je v podstatě celá zápletka jasná, takže si člověk říká, no a teď to páni autoři rozuzlete. Buď mu dejte šanci vše napravit a zakončete to happy endem (což by se líbilo mně), nebo holt ho nechejte v drsné realitě, z níž není úniku, je pod knutou nemilované manželky, a musí se s tím naučit žít (což se bude líbit nihilisticky zaměřeným divákům). Ale berlička s možným posmrtným životem, neustálým setkáváním se se svými chybami, ok, řekněme, že je v očistci, avšak ani tak to nelze považovat za jednoznačné postavení se problému, který zápletka odhaluje. Také jsem příliš nepobral jeho vizi vraha (Šlo o personifikaci Anny? Jeho samotného, který sám sebe ubíjí? Postavy z pekla, pokud přijmeme teorii očistce?). A jakou má souvislost čas úmrtí 20:02 s rokem 2002, pokud nejde jen o to hezké propojení čísel jinak beze smyslu? Celkově pro mne rozporuplný film. Atmosféra, rozvíjení příběhu jsou velmi dobré, po hodině filmu však začne vyprávění klopýtat a nakonec se nám dostane jalového, neslaného a nemastného zakončení. (honajz) 3*

Pan RSR po přečtení scénáře zřejmě nabyl dojmu, že takový materiál se mu natočí sám, a tak založil pazoury a jal se podřimování. Spolu s ním jsem do limbu totální agonie elegantně upadl i já a nezachránil to ani závěr, kdy Rolanda někdo shodil ze židličky a nařídil mu, aby s tím něco udělal. Pozdě, hošane. Až ti příště pod nos naservírují zajímavý scénář, slušně řekni "děkuji mnohokráte, ale dejte to raději někomu schopnějšímu." (Pepinec) 2*

Neviděl někdo z autorů film Butterfly effect ?Jen se ptám z ničeho tu nikoho nepodezírám. Opět jinak vymyšlená časová změna, která se odehrává se zpožděním. Ryan Phillippe má však na lepší filmy a Piper Perabo má krasné rty a kukuč nevinné dívenky. (Djkoma) 3*

VELKÁ RECENZE
..................Ehm..........co jsem to vlastně chtěl ?.......Aha, napsat komentář k filmu. Ale k jakému ?......Už vím. Byla to Ztráta paměti, proto ten výpadek. Každopádně shlédnout tento snímek nebyla rozhodně ztráta času, od začátku do konce bylo na co se dívat, napětí bylo snad v každém rohu nemocnice, ve které se převážně celý děj odehrával a když už jsme si doma mysleli, že jsme leccos pochopili, tak jeden zvrat následoval druhý.
Režisér na nic nečekal a hned nás vrhnul do příběhu, jehož havním hrdinou byl Simon Cable alias Ryan Phillipe, který se probudil v nemocnici sv. Judy a nic si nepamatoval. Jeho poslední dva roky života se ztratily v okamžiku automobilové nehody, nicméně si postupně začal vzpomínat na svou manželku a bratra a další skutečnosti. Avšak namísto toho, aby se vše začalo vyjasňovat, situace se stala nepřehlednou a tak jsme nebyli moudří ani my ani nás milý Simon. Postupně se celý děj zkomplikoval tak, že jsme nikdo nevěděli co je skutečnost, co jsou sny a jaký je rok, protože autoři filmu stále přeskakovali z roku 2002 do roku 2000. Chyběla nám také orientace, kdo je vlastně ten dobrý a kdo je parchant či parchantice, ale ono to bylo vlastně dobře.
Film nás tak celou dobu udržoval v obrovském napětí, byli jsme zvědavi jak vše dopadne, kdo jakou hrál vlastně roli a co se stalo roku 2000, kdy to všechno začalo. Jen byla škoda, že když jsme se to dověděli, nebyli jsme o mnoho moudřejší než na začátku. Režisér se na nás diváky vykašlal a nic nám pořádně neosvětlil, žádná vysvětlovačka ve stylu Agathy Christie se nekonala. Přesto všem film doporučuji, byl hodně zajímavý. Za napínavý děj by si Ztráta paměti zasloužila možná i plný počet cípatých, ale za ten závěr jednu uberu. Podtrženo a sečteno, Ztráta paměti si u mne vysloužila....ehm...moment...jo už to mám, čtyři zapomenuté hvězdy ****.

DABING
V českém znění: Michal Dlouhý - Ryan Phillippe (Simon Cable), Miriam Chytilová - Sarah Polley (Clair), Vanda Konečná - Piper Perabo (Anna), Jaromír Meduna - Stephen Rea (doktor Newman), Svatopluk Schuller - Robert Sean Leonard (Peter Cable), Jan Szymik - Stephen Lang (pan Travitt), Marek Libert - Stephen Graham (Travis), Petra Jindrová - Rakie Ayola (sestra Claytonová), Bohuslav Kalva - Peter Egan (Doktor Truman + titulky) a další.
Překlad: Petr Fantys
Zvuk: Tomáš Říha
Vedoucí výroby: Jaroslav Richtr
Produkce: Stanislav Wszolek
Dialogy a režie: Kateřina Fuková
Vyrobilo: AW studio Praha pro Magic Box 2005

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra Velká Británie: 28.8.2008 (Frightfest)
Premiéra USA: 15.1.2005 (TV premiere)
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 24.2.2005 (DVD) Magic Box
Poprvé na DVD: 14.2.2005 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: -(Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč
Tržby celkem - $
Návštěvnost v ČR
Náklady (Rozpočet) - $
 
Tvůrci a herci
Roland Suso Richter (Režie), Mark Damon (Produkce), Rudy Cohen (Produkce), Nicholas Pike (Hudba), Martin Langer (Kamera), Chris Blunden (Střih), Jonathan Rudd (Střih), Sue Jones (Casting), Allan Starski (Scénografie), Ffion Elinor (Kostýmy), Peter Maxwell (Zvuk), Sue Westwood (Masky), Michael Cooney (Scénář) (Divadelní hra), Ryan Phillippe (Herec), Sarah Polley (Herec), Piper Perabo (Herec), Stephen Rea (Herec), Robert Sean Leonard (Herec), Stephen Lang (Herec), Peter Egan (Herec), Rakie Ayola (Herec)
 
2004/84/Velká Británie, USA/Krimi, Mysteriózní, Sci-Fi, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Celý film se natáčel ve Velké Británii od 5.června do 19.července.
 
Odkazy