Pátrání / Searching (2018/101/USA/Drama) 78%

05.02.2019 17:02
JEDNOU VĚTOU
„Když policejní vyšetřování nikam nevede, nezbývá, než prohledat jediné místo, kam se ještě nikdo nepodíval, a kde dnes všichni skrýváme svá tajemství."

OBSAH
Když Davidovi Kimovi (John Cho) zmizí šestnáctiletá dcera, policie se pouští do vyšetřování. O 37 hodin později ale nemá žádnou stopu a David se rozhodne prohledat jediné místo, kam se ještě nikdo nepodíval: její laptop. V supermoderním thrilleru, jehož vyprávění se odvíjí prostřednictvím zařízení, která používáme ke každodenní komunikaci, musí David nalézt digitální stopy jeho dcery dřív, než nadobro zmizí.(Bontonfilm)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Tomu říkám moderně zpracovaný krimi thriller 2.0. Párada v první minutě to veme tempo a jede až k finálovce hodně dábelskou rychlostí. Ten konec ukrad filmu absolutní hodnocení, ale i tak mimořádná kvalitka. (Enšpígl) 4*

Směšně nerealistická kriminální zápletka zaobalená do až iritujících video screenů monitorů, displejů a obrazovek, skrze které se celý děj odehrává. Iritující je to především z toho důvodu, že se nejedná o nic originálního a přesně tímto způsobem vzniklo už před lety několik filmů, které byly ve většině případech propadáky a šílenost v dvouhodinovém pozorování pracovní plochy hlavní postavy byl jedním z hlavních důvodů, proč tomu tak bylo. Aktuálních 84 % u tohoto hypu mě tedy poměrně šokuje, jelikož na rozdíl od těch hororů kde jeden klik myší mohl znamenat smrt, zde vysloužilý MCBP hláškař a zoufalý fotr předvádí až tristně fádní klikačku na facebooku, což je asi to nejnapínavější, co za celý film předvede, krom "šokujícího" odhalení fake profilu s profilovkou z fotobanky. Kouzlo nového a nevšedního napětí z notoricky známého prostřední každého uživatele internetu zde neexistuje, protože to zkrátka nic nového není, takže člověk po příjemné stopáži dojde k závěrečným titulkům a zjistí, že technické zpracování filmu viděl už šestkrát jinde (a lépe) a samotná pointa je tak stupidní, že to vlastně ani nestálo ze zhlédnutí. 50 % (Zeck) 2*

Dobré, na celovečerní debut od dosavadního režiséra kraťasů dokonce moc dobré. Rýpnutí do povrchnosti sociálních sítí, kdy pohřešovaná byla mezi vrstevníky prakticky neviditelnou („Byla mou nejlepší kamarádkou!“), je trefné a jízlivé. Přijde o manželku, nyní se zoufalý otec vyrovnává se zmizením dospívající dcery. Vleze jí do soukromí a snaží se v jejím notebooku přijít na jakoukoliv stopu. Veškeré dění sledujeme jen skrze chytré telefony nebo počítačové obrazovky, kopneme si do nekontrolovatelných možností sítí, vlastně ani nemáme možnost se díky tempu a nasazení tvůrců nudit. Jen ten finální umělý zvrat mi dost nesedl. (castor) 4*

VELKÁ RECENZE
Původně jsme měli americký thriller Searching vidět v kinech, kde měl mít premiéru v listopadu. Distribuční společnost Falcon ho pro tyto účely opatřila i oficiální synopsí: Poté, co Davidu Kimovi (John Cho) zmizí 16letá dcera, je zahájeno vyšetřování a k případu je přidělen detektiv. Když ani po 37 hodinách nedojde v kauze k posunu, rozhodne se David prohledat místo, kam se zatím nikdo nepodíval, a kde všechna tajemství zůstávala doposud ukrytá: laptop své dcery. V originálně natočeném snímku, který je nasnímán z pohledu chytrých telefonů a počítačových obrazovek, musí David vysledovat digitální stopy své dcery dřív, než navždy zmizí.
Nakonec ale tento film v kinech neuvidíme, což je na jedné straně škoda kvůli jeho kvalitám. Na straně druhé je to ideální film, který se hodí na obrazovky našich notebooků, na nichž dnes převážná většina populace filmy sleduje. Searching je navíc výjimečný tím, že se celý na internetu odehrává. Veškeré dění sledujeme jen skrze všemožné technické vymoženosti moderní doby. Formálně je film dokonalý a suverenita, s jakou ho debutující scenárista a režisér Aneesh Chaganty natočil, vyráží dech.
Debra Messing ve filmu / SearchingŽánrově jde o krimithriller, v jehož centru stojí pátrání po zmizelé dceři Davida Kima Margot (Michelle La), která se jednoho dne přestane svému otci ozývat. David si původně myslí, že jeho dcera jen trucuje. Když se ale neozve celý den, začne zoufalé pátrání, s nímž Davidovi pomáhá detektivka Rosemary Vick (Debra Messing). Davidovou jedinou nadějí, jak dceru vystopovat, je ponořit se do virtuálního internetového světa, v němž převážná většina lidí dnes existuje. Searching je unikátní v tom, že tento fenomén povýšil na hlavní výrazový prostředek a princip, což je provedeno s virtuozitou zkušeného mistra.
Překvapivé je to, že tento zvolený přístup skvěle filmařsky funguje a Searching je napínavý jako by šlo o "normální" thriller. Jediným záporem, který jsem na Searching shledal, je jeho rozuzlení, které je sice překvapivé, ale klišoidní, paradoxně kvůli přílišné filmovosti. To trochu kazí jinak celkově úžasný dojem, jaký tento sugestivní internetový film po většinu doby sledování vzbuzuje. Searching tak není pecka, jaká tu dosud nebyla, ale "jen" brilantní thriller, který vás bude držet napjaté až do (skoro) konce. Rozhodně jde ale o velmi zdařilý debut tvůrce, který za něj byl také po zásluze oceněn na letošním festivalu v Sundance, kde byl ve světové premiéře uveden.

Ocenění:
Sundance FF
2018 - Aneesh Chaganty (Cena diváků Best of NEXT)
2018 - Aneesh Chaganty, Sev Ohanian (Cena Alfreda P. Sloana)

Independent Spirit Awards
2019 - John Cho (Nejlepší herec v hlavní roli) (nominace)

The Saturn Awards
2019 - Nejlepší thriller (nominace)

DABING
V českém znění: Petr Gelnar - John Cho (David Kim), Dana Černá - Debra Messing (detektiv Vicková), Jindřich Žampa - Connor McRaith (Isaac), Marek Holý - Joseph Lee (Peter), Petr Neskusil, Petra Hobzová - Melissa Disney (Isaacova matka), Julie Nathanson (Nathalie Boydová), Ivo Novák, Zbyšek Horák - Dominic Hoffman (Michael Porter), Ric Sarabia (Randy Cartoff), titulky, Oldřich Hajlich - Colin Woodell (operátor 911), Viktorie Taberyová - Michelle La (Margot), Regina Řandová - Sylvia Minassian (paní. Shahinianová), René Slováčková - Sara Sohn (Pamela Nam Kimová), Robin Pařík - Joseph John Schirle (Jonah Emmi), Klára Nováková, Adéla Nováková, Karolína Křišťálová, Linda Křišťálová a další
Překlad: Martin Votápek
Zvuk: Martin Václavík
Produkce: Magdalena Finnová
Dialogy: Lenka Vintrová
Režie: Karolína Průšová
Vyrobila společnost SDI Media v roce 2018.

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 24.8.2018 Sony Pictures
Premiéra Rusko: 27.9.2018 WDSSPR
Premiéra Velká Británie: 21.6.2018 (Edinburgh International Film Festival)
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD:
Poprvé na DVD: 23.1.2019 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 23.1.2019 Bontonfilm

Tržby celkem - $ 75 500 000
Náklady (Rozpočet) - $ 880 000

Tvůrci a herci
Aneesh Chaganty (Režie),  Timur Bekmambetov (Produkce), Sev Ohanian (Produkce), Adam Sidman (Produkce), Natalie Qasabian (Produkce), Torin Borrowdale (Hudba), Juan Sebastian Baron (Kamera), Nick Johnson (Střih), Will Merrick (Střih), Lindsey Weissmueller (Casting), Angel Herrera (Scénografie), Emily Moran (Kostýmy), Aaron Bartscht (Zvuk), Mark Lanza (Zvuk), - (Masky), Aneesh Chaganty (Scénář), Sev Ohanian (Scénář), John Cho (Herec), Debra Messing (Herec), Thomas Barbusca (Herec), Michelle La (Herec), Sean O'Bryan (Herec), Ric Sarabia (Herec), Colin Woodell (Herec), Ashley Edner (Herec), Roy Abramsohn (Herec), Morgan Peter Brown (Herec), Benjamin J. Cain Jr. (Herec), Courtney Lauren Cummings (Herec), Sara Sohn (Herec)
 
2018/101/USA/Drama
 
Zajímavost k filmu
- Když David (John Cho) objeví bratrovo tričko v Margotině autě a hledá číslo prostřednictvím svých kontaktů, lze vidět, že jedním z nich je režisér filmu Aneesh Chaganty.
- David Kim (John Cho) ve filmu pracuje ve společnosti AppEnsure, Inc. AppEnsure je skutečná společnost, která byla spoluzaložena otcem režiséra Aneeshe Chagantyho Šrí Chagantym, který tam v současnosti pracuje jako technický ředitel. Aneeshova matka, Subha Chaganty, ve firmě také pracuje jako ředitelka pobřežních operací.
- Veškeré počítačové operační systémy, programy a převážně webové stránky, byly pro film znovu vytvořeny a animovány v počítači.
- Pro německou, španělskou, francouzskou, ruskou a portugalskou verzi filmu byla každá TV / telefon / počítačová obrazovka znovu vytvořena v příslušném jazyce.
- Celý film sledujeme pouze na monitoru počítače nebo televize.
- Film bol natočený za 13 dní, avšak následné úpravy a animácie trvali dva roky.
- Celosvětová premiéra proběhla 21. ledna 2018 na filmovém festivalu Sundance.
- Spoiler: Robert (Steven Michael Eich), pod svým aliasem Fish_n_Chips, tvrdí, že jeho oblíbený Pokemon je Kecleon. Ten se podobá chameleonovi a umí se maskovat. To napovídá, že se Robert pokoušel skrýt svou identitu před Margot (Michelle La).
- Spoiler: Během hledaní na Twitteru lze vidět slovo „catfish“ („sumec“) a je to  jméno maskota školy, kterou Margot (Michelle La) navštěvuje. Jedná se o nápovědu pro diváka, že uživatelka „@ fish_n_chips“ je sumec, což je slangový termín pro někoho na internetu, který používá falešnou fotografii, aby předstíral, že je někdo jiný.
 
Odkazy