Poslední zúčtování / Final Score ( 2018/104/Velká Británie/Akční) 59%

23.01.2019 16:46
JEDNOU VĚTOU
„V Rusku se to mele, je válka. Dva bratři vedou revoluci za nezávislost. Vůdce revolucionářů Dimitrij Belav je prý zabit. Jeho bratr Arkadij není schopen udržet pořádek, proto je zatčen."

OBSAH
Když se Arkadij (Ray Stevenson), bývalý vůdce revoluce v ruské Sukovii, dozví, že se jeho zrádný bratr Dimitrij (Pierce Brosnan) nachází v ochozech stadionu, na kterém právě probíhá evropské semifinále mezi týmy West Ham United a Dynamo FCC, společně se svými kumpány londýnský stadion Boleyn Ground násilně obsadí. Mezi diváky je i americký válečný veterán Mike Knox (Dave Bautista) se svou neteří Danni (Lara Peake). Když se oba do spiknutí nešťastnou náhodou zapletou, Mike musí zneškodnit Arkadije a jeho těžce vyzbrojený tým. Dokáže to dřív, než se Arkadij dostane k Dimitriji? Osud 35 000 diváků na stadionu – a mnohem většího množství lidí v Rusku – závisí jen na něm.(Bontonfilm)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Je fajn, když se v dnešní době čas od času objeví akčňák, který jako by přišel časem z minulosti, jen je škoda, když je to akčňák, který odkazuje na béčko, které ani v době vzniku nebylo žádným zázrakem. Film nepřipomíná Smrtonosnou past, ale film, který Smrtonosnou past napodoboval a tím byla Náhlá smrt, což byla slušná Van Dammovka, ale stěží průměrný film. Každopádně Final Score se celkem povedlo a má občas slušné nápady, nebo příjemně vypadající akci. Jako celek bohužel už tolik nefunguje a chybuje přesně tam, kde chybovali všichni napodobitelé legendární Smrtonosné pasti. Chybí zde charismatický hlavní hrdina (Bautista je všeobecně fajn, ale zde působí jako by hrál s donucením), zajímavý padouch (Ray Stevenson celou dobu jede na neutrál a spíše otravuje než děsí) a celkově zajímavý scénář, který by postavy posouval dál a diváka bavil. Final Score je spíše na 2* ale vzhledem k tomu, že bychom si v dnešní době takových filmů měli vážit, dávám hodně odřené a vydřené 3*. (Chrustyn) 3*

Nenáročné akční béčko, které splňuje všechno, co od něj člověk šeká. Rvačky, střílečky, jedna správně přepálená motohnička a samozřejmě velké bum. Humorný prvek tu zastupuje Faisal z pořadatelské služby a ten mi sem sedl. Ačkoliv v podobných případech na herce příliš nežehrám, tak tady udělám výjimku, protože Bautista je nesympatická opice a jeho postava navíc nemá ráda fotbal. Celkový dojem mi dost pokazil. 50% (Marholt) 3*

Vcelku podařený filmek s Bautistou.Ten námět na fotbalovým zápase je doopravdy vynikající.Prostě tady by vše šlapalo jak hodinky,kde je prostě Dave a hromada Rusáků,který musí z kola ven.Do toho securiťák Ind,jedna ztracená neteř a odpálení stadionu v napínavém segmentu.Jenom to prostě všechno ruší ty blbosti.Občas se prostě nemuselo točit inferno a aspoň malinko zapojit hlavu.Takže přestřelka nad stadionem s vrtulníkem,kdy jako diváci neslyší vůbec nic je prostě úsměvné.Samozřejmě zapojení digitálních triků je na celém stadionu a víte,že ten zápas s v tom okamžiku nehraje,což vlastně sere nejvíc.Bombový dýchanek na konci je fakt už hell a opět je zbytečný jen na oko.Snímek má svoje kouzlo,výborná akční vložka ve výtahu a vlastně jede hned co se koupí Hot Dogy,dva prosím.Pro někoho možná ta slza je na místě,kdy v 90 letech tohle jelo,ale ruku na srdce,Bautista je pořád spíše v očích wrestler než super herec.70% (DonBraso) 3*

VELKÁ RECENZE
Svého času platilo, že každá akční hvězda musí mít svoji ,,Smrtonosnou past". A jak to tak vypadá, platí to i v roce 2018. Po Dwaynu Johnsonovi a jeho Mrakodrapu je totiž v prekérní situaci i Dave Bautista a okamžitě přepíná do John McClane módu.
Michael Knox je bývalý voják, který přijíždí do Londýna na dlouho očekávaný fotbalový zápas. Když se ukáže, že stadion obsadila banda teroristů, která si tam rozhodně nepřišla začutat a že v ohrožení je 35 000 diváků včetně Knoxovy neteře, hlavní hrdina okamžitě mobilizuje všechny své znalosti a schopnosti a jednoho za druhým posílá padouchy na onen svět (skrz fritovací hrnec).
Není na tom nic nového ani překvapivého, ale to vlastně ani moc nechcete. Tenhle recept fungoval před třiceti lety, funguje pořád a Dave Bautista i režisér Scott Mann jsou si toho dobře vědomi. Takže předehra je krátká a poměrně rychle se jde do akce, která je oslnivá ve své erkové nekompromisnosti. Hlavní hrdina dostává od začátku pořádně zabrat a po prvních dvou bitkách je zralý do částečného invalidního důchodu, což je sympatické, bohužel to pak ubírá na přesvědčivosti dalším akčním scénám, ve kterých se chová, jako by mu vlastně nic nebylo. Po slibném rozjezdu, kdy se do děje zapojí i komický sidekick, film solidně šlape i dál a řemen mu vlastně lehce padá až v poslední třetině, kdy už dochází invence, hrdinské kousky jsou na můj vkus příliš béčkově over the top a film vlastně už jen povinně doklusává do očekávaného finále  zakončeného padouchovou smrtí.
Nic to ale nemění na tom, že Final Score je akční béčko, které stojí za to vidět - tedy pokud máte rádi klony Smrtonosné pasti. A tohle je poučený klon, který ctí všechny ingredience žánru a kašle na nějaké PG-13. Dočkáte se detailních záběrů na obličeje uškvařené v rozpáleném oleji, jsou tu prostřelené hlavy, těla nabodnutá na nevinně trčící trubky, nechybí tvrdá rvačka ve výtahu ani lehce přepálená honička na motorce po celém stadionu. Choreografie akčních scén určitě patří k tomu lepšímu, co je momentálně k vidění v angloamerické produkci.
Herecky taky není co vytknout. Dave Bautista hraje, co umí a to stačí. Je sice zjevné, že áčkový film by na svých bedrech asi neutáhl, béčkovou káru tlačí do finiše bez větších problémů a zvládá stejně jako třeba Dwayne Johnson i civilnější polohy. Záporák v podání Raye Stevensona je hlavně nekompromisní,  jinak jde o klasickou béčkovou figurku. Potěší a vzápětí zklame přítomnost Pierce Brosnana, který tady toho moc neodehraje a je to škoda.
Samozřejmě, jsou tu klasické slabiny. Na stadionu se odehrává čím dál větší peklo, diváci na něj ale v podstatě nereagují. Nenajde se mezi nimi nikdo, kdo by chtěl stadion z osobních důvodů předčasně ukončit, policie reaguje místy zvláštně, hlavní hrdina se na začátku tváří zranitelně jako John McClane, ale ve skutečnosti klame tělem a je to klasický neprůstřelný Mikeš.
Naštěstí to tvůrci dovonávají jinými plusy jako je už zmíněná nekompromisnost teroristů nebo vtipné prolínání se stavu a komentování fotbalového utkání s dějem filmu.
Výsledkem je tak přesně to, co potřebujete s přicházejícím podzimem. Poctivé tvrdé akční béčko, které bez kiksů kráčí ve šlépějích svého slavného vzoru a vy u něho můžete s klidem zaparkovat. Občas se tváří překvapivě áčkově, jindy jasně prozradí své béčkové geny, ale na tom vlastně nezáleží. Důležité je, že to je po většinu času zábava. A ještě navíc tam lidi dostávají přes držku za to, že místo fotbal říkají ,,soccer", takže je to vlastně i výchovné.
Dave Bautista si natočil vlastní Smrtonosnou past a stojí to za vidění. Final Score je vydařené akční béčko, které sice není nijak průlomové, ale nabízí dostatek nekompromisní erkové akce, což je také jeho největší přednost. Nikdo se tu s nikým nemazlí, hlavní hrdina dostává nečekaně zabrat, krev crčí, kosti praskají, akce je přehledná a bodycount solidní. Děj odsýpá přesně podle vyzkoušeného receptu, takže překvapení se (až na jeden moment) nekonají. Ale pokud máte rádi tenhle subžánr, dejte Final Score šanci, neměli byste litovat.

DABING
V českém znění: Gustav Bubník - Tom Cruise (Nick Morton), Otakar Brousek - Russell Crowe (Henry Jekyll), Dana Černá - Annabelle Wallis (Jenny Halseyová), Jitka Ježková - Sofia Boutella (Ahmanet), Martin Písařík - Jake Johnson (Chris Vail), Pavel Rímský - Courtney B. Vance (Plukovník Greenway), Milan Zítka, Lukáš Jindra, David Voráček, Michal Gulyáš, Kateřina Jindrová Zítková, Barbora Šedivá, Anděla Blažková, Tomáš Gibiš
Překlad: Petr Finkous
Produkce: Adéla Bláhová, Kateřina Jindrová Zítková, Lenka Gmitrová
Zvuk: David Tomášek, Lukáš Polifka, Barbora Hovorková
Výsledný mix: Deluxe Media
Dialogy a režie: Václav Knop
České znění vyrobilo Studio Virtual® v roce 2017

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra VB: 7.09.2018 Sky Cinema
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 16.01.2019 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 776 594
Náklady (Rozpočet) - $ 20 000 000
 
Tvůrci a herci
Scott Mann (Režie), Dave Bautista (Produkce), Wayne Marc Godfrey (Produkce), Marc Goldberg (Produkce), James Harris (Produkce), Robert Jones (Produkce), Mark Lane (Produkce), Jonathan Meisner (Produkce), James Edward Barker (Hudba), Tim Despic (Hudba), Emil Topuzov (Kamera), Robert Hall (Střih), Colin Jones (Casting), Matthew Button (Scénografie), Liza Bracey (Kostýmy), Richard Kondal (Zvuk), Bella Cruickshank (Masky), David T. Lynch (Scénář), Keith Lynch (Scénář), Dave Bautista (Herec), Pierce Brosnan (Herec), Ray Stevenson (Herec), Martyn Ford (Herec), Ralph Brown (Herec), Aaron McCusker (Herec), Lucy Gaskell (Herec), Lara Peake (Herec), Alexandra Dinu (Herec), Craig Conway (Herec), Atul Sharma (Herec), Amit Shah (Herec), Daniel Eghan (Herec), Gordon Alexander (Herec), Bill Fellows (Herec), Lee Nicholas Harris (Herec), Peter Pedrero (Herec), Kamil Lemieszewski (Herec), Shaun Lucas (Herec), Stella Paris (Herec), Victoria Broom (Herec)
 
2018/104/Velká Británie/Akční
 
Zajímavost k filmu
- Film vyšel na DVD 16.01.2019 spolešností Bontonfilm.
 
Odkazy