Zkratky ke štěstí / Shortcut to Happiness (2003/105/USA/Komedie, Drama, Fantasy) 50%

23.01.2019 16:46
JEDNOU VĚTOU
„Kvůli úspěchu upsal duši ďáblu, teď tvrdí, že nedostal, co měl slíbeno a chce ji zpět. Začíná neobvyklá právní bitva.“

OBSAH
Hrdinou této modernizované verze klasické povídky Stephena Vincenta Beneta Ďábel a Daniel Webster je neúspěšný spisovatel Jabez Stone (Alec Baldwin), který kvůli literární kariéře upíše svou duši ďáblu (Jennifer Love Hewitt). Když se ale ukáže, že obchod není zdaleka tak úžasný, jak se zpočátku zdálo, obrátí se Jabez na slavného právníka Daniela Webstera (Anthony Hopkins) a požádá ho, aby mu pomohl se ze smlouvy vyvázat.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Taková várka velkých jmen v jednom filmu, a jak je vidět, jednoduše debilní scénář to všecko dokáže neskutečně zdělat, a že tady fakt je hodně zvláštní. Pravda ale je, že už ze zvídavosti jsem to všecko dojel, ale stejnak mě to absolutně ničím nepřekvapilo. Film plný dost divných nápadů natočený v klasickém šablonovitém duchu, na kterém není fakt nic hezkého, a ty známí herci spíš akorát otráví, než aby filmu polepšili. (Malarkey) 2*

Příběh o muži, který musel dostat lekci, aby se dokázal vrátit ke svým kořenům…No, pokud se divák dokáže přenést přes to morální ponaučení a překousnout fakt, že hlavní hrdina ani tak neprozřel, jako spíš dostal strach ze smrti, může si tento příjemný film docela užít. Celou dobu jsou totiž Zkratky ke štěstí úsměvné, navíc nabízí sexy ďáblici Jennifer (která nakonec dostane svůj prostor a vůbec jí role pekelné pokušitelky skvěle sedne) a „neobvyklými“ soudními procesy ošlehaného Anthonyho (konečně jsem si taky mohl užít své 2 oblíbence dohromady a k tomu ještě v přímém souboji). Za mě to bude čistý průměr. (Sarkastic) 3*

Adaptace povídky Ďábel a Daniel Webster, sice tak volná, že jde spíš jen o inspiraci, ovšem přes všechny vady lepší než jsem čekal, a kdyby se Baldwin dokázal vyhnout tomu absolutnímu happyendu, možná bych přes všechny vady, které film měl, tu jednu hvězdu ještě přihodil. Baldwin je průměrný jako vždy, Hopkins je výborný, taky jako vždy, a Jennifer Love Hewitt je stejně povrchní jako to, co nabízí výměnou za duši. U každého filmu záleží na tom, nakolik mě osloví, a kolik mi toho poskytne, ať už přímo nebo nepřímo. A tady to možná platí dvojnásob. Kdo čeká zábavu, musí být jistě zklamán, protože komedie je to jediné čím film opravdu není. Žádné vtípky, žádné gagy, žádné pitvoření, žádný humor. Pod hollywoodsky pozlátkovým povrchem je to spíš drama o ceně, kterou jako lidé platíme za zdání úspěchu a blahobytu. Scény v nichž ďáblice obratnou manipulací odvede Stonea od jeho původní touhy být dobrým spisovatelem k pouhému úspěchu, kdy tento jeho úspěch buduje mimo jiné i likvidací jeho přítele, kdy jeho touhy a vztahy vytrvale utápí v laciném, povrchním a nic nedávajícím pozlátku, nebo závěrečné řeči při soudním jednání, to jsou scény u nichž běhá mráz po zádech. Možná film nabízí pravdy prosté, nijak objevné, možná i naivní a podané ne zrovna převratnou formou, ale takové už pravdy jsou a přitom, když se rozhlédnu, jako by se jimi lidé řídili stále méně. Až mě napadá otázka, kolik jich kolem mě asi je, těch co nejspíš podepsali s ďáblem podobnou smlouvu. (nash.) 4*

VELKÁ RECENZE
Kvůli úspěchu upsal duši ďáblu, teď tvrdí, že nedostal, co měl slíbeno a chce ji chce zpět. Začíná neobvyklá právní bitva. Jabez Stone je newyorský spisovatel, který zatím přes veškerou snahu nedokázal prodat žádnou ze svých knih. Podaří se mu sice proniknout k Danielu Websterovi, jednomu z nevlivnějších vydavatelů, ani při osobním setkání však neuspěje a odchází pouze z dobrou radou. A tak žije v nuzném bytě, přes den pracuje jako prodavač v luxusním obchodním domě, po večerech píše nebo se setkává s přáteli a jeho život je plný smůly.
Ta vyvrcholí v den, kdy se dozví, že jeho blízký přítel Julius Jensen prodal svůj román za téměř sto devadesát tisíc, pak dostane padáka za to, že chtěl pomoci neperspektivnímu zákazníkovi, jeho konto je prázdné, parta pobudů ho zmlátí a ukradnou mu laptop s novým románem a navíc vzteky vyhodí z okna nefungující psací stroj, ten zabije postarší ženu, která právě pod oknem procházela se svým manželem. V tom okamžiku se u jeho dveří objeví atraktivní kráska, která mu nabídne lákavý obchod. Výměnou za jeho duši vyřeší všechny jeho potíže a nabídne mu to, po čem touží. A pak ho obratnou manipulací přesvědčí, že to, po čem touží není dobrý román, ale úspěch, sláva a bohatství. Zoufalý Stone, kterému už klepe na dveře policie, souhlasí a upíše se na deset let. Od toho okamžiku jde vše tak rychle, že Stone nestačí zírat. Smlouva na knihu, peníze, ženy. Zdá se, že má rázem vše po čem toužil. Velmi brzy si však začne uvědomovat, že všechno není tak jak si představoval.
Čas rychle ubývá, kritika a kolegové jeho knihami pohrdají, přestože každá z nich se stane hitem. Navíc obletován povrchními pochlebovači ztrácí čas na přátele, ztrácí jejich přátelství i respekt. Navíc se zdá, že jeho úspěch je vykoupen neštěstím jiných a dokonce smrtí jeho přítele Julia. Když se dozví, že jeho nejlepší přítel Mike Weiss zemřel, pouhý den poté, co ho příkře odmítl, uvědomí si, že to není ten život, po kterém toužil. Že zaprodal duši, ale nedostal to, po čem nejvíce toužil. Rozhodne se získat svou duši zpět a poté, co se mu atraktivní ďáblice vysměje, obrátí se na s prosbou o pomoc na Webstera, který, jak se zdá, pekelným silám úspěšně unikl. Blíží se nejpodivnější soudní jednání, jaké kdy svět vidět.
Zvláště asi po někoho, kdo si sám sní, že bych chtěl mít úspěch, hlavně v "umělecké" branži, třeba právě psaní, je to zajímavý film, ale konec se soudem je moc dlouhý, a přitom nezáživný, chtělo by to s jedním nebo druhým něco udělat. Je to hezké filosofování, ale k většině člověk dospívá v průběhu filmu, takže by to stačilo fakt jen stručně shrnout, nebo naopak víc rozvést a ozvláštnit. A kameru to má dost divnou, nebo aspoň v české verzi pro TV (klepají se občas záběry, ale ne jako klepající se kamera, ale spíš jako poskakující film, a ty stmívačky s kroužkem působí divně, nesedí tam). Takže pokud máte hodně času, nebo máte rádi lehce filosofické debaty, či monology, tak i závěr přežijete a třeba vás to zaujem. Moc to nepobaví, to zase ne. Ale ďáblíkovi to sekne:-) a aspoň v první půlce je hrán velmi pěkně.

DABING
V českém znění: Alois Švehlík - Anthony Hopkins (Daniel Webster), Vladislav Beneš - Alec Baldwin (Jabez Stone), Dana Černá - Jennifer Love Hewitt (Ďábel), Hana Ševčíková - Kim Cattrall (Constance Hurryová), Jaromír Meduna - Dan Aykroyd (Julius Jenson), Ladislav Cigánek - Barry Miller (Mike Weiss), Petr Gelnar - Mike Doyle (Luke), Vanda Károlyi-Konečná - Amy Poehler (Molly Gilchrestová), Dana Morávková, Otto Rošetzký, Martin Kubačák, Radana Herrmannová, Karel Richter, David Štěpán, Vladimír Čech, Josef Nedorost (titulky) a další
Překlad: Vít Kabelka
Zvuk: Petr Posolda
Produkce: Pavla Draxlerová
Dialogy: Jan Ekl
Režie: Petr Pospíchal
Vyrobilo: Barrandov studio dabing pro Magic Box 2009

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOS
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 13.7.2007 Yari Film Group Releasing
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 18.5.2009 (DVD) Magic Box
Poprvé na DVD: 18.5.2009 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 605 294
Náklady (Rozpočet) - $ 35 000 000
 
Tvůrci a herci
Alec Baldwin (Režie), Jonathan Cornick (Produkce), Alec Baldwin (Produkce), Carol Gillson (Produkce), David Glasser (Produkce), Christopher Young (Hudba), Adam Holender (Kamera), John Carter (Střih), Mark Winitsky (Střih), Jeff Wood (Střih), Roe Baker (Casting), Anna Maniscalco (Casting), Grant Wilfley (Casting), Edward Pisoni (Scénografie), - (Kostýmy), Paul Ratajczak (Zvuk), Heidi Kulow (Masky), Bill Condon (Scénář), Stephen Vincent Benet (kniha) (Předloha), Anthony Hopkins (Herec), Alec Baldwin (Herec), Jennifer Love Hewitt (Herec), Dan Aykroyd (Herec), Kim Cattrall (Herec), John Savage (Herec), Jason Patric (Herec), Bobby Cannavale (Herec), Amy Poehler (Herec), Barry Miller (Herec), Darrell Hammond (Herec), Mike Doyle (Herec), George Plimpton (Herec), Bill Corsair (Herec), Mary Ashton (Herec), Peter Maloney (Herec), Gregg Bello (Herec)

2003/105/USA/Komedie, Drama, Fantasy
 
Zajímavost k filmu
- Předchozí adaptace povídky The Devil and Daniel Webster (1937): All That Money Can Buy (1941), Big Jim McLain (1952) a The Devil and Daniel Mouse (1978).
- Film byl natočen už v roce 2001, ale několik let ležel v šuplíku, protože nebylo dost financí na dokončení jeho postprodukce. Produkční společnost My Own Worst Enemy odkoupila práva na titul a v roce 2007 film vydala.
- Poté, co Bob Yari zakoupil práva na film, změnil se název The Devil & Daniel Webster na Shortcut to Happiness.
- Alec Baldwin prohlásil, že potom co film odkoupila společnost Boba Yariho, byl značně sestříhán a úplně se odklonil od původní formy a od té doby, co se změnil název, nemá už více nic společného s Benetovou povídkou. Baldwin následně požadoval, aby bylo ze závěrečných titulků odstraněno jeho jméno jako producenta i režiséra.
 
Odkazy