Hrabě Monte Cristo (TV film) / The Count of Monte-Cristo (1975/119/Velká Británie, Itálie/Drama, Dobrodružný) 73%

15.01.2019 12:32
JEDNOU VĚTOU
„Pomsta je sladká.“

OBSAH
Edmond Dantes se vrací do přístavu. Brzy se má stát kapitánem a chystá se i jeho svatba s krásnou Mercedes. Musí ještě ale splnit slib, který dal umírajícímu kapitánovi: doručit obálku na jistou adresu. Fernand Montego, bratranec Mercedes, který je do dívky zamilovaný a na Dantese bezmezně žárlí, zloděj Caderous a Danglars se večer v krčmě dohodnou, jak se zbavit nenáviděného Dantese: napíší udavačský dopis, ve kterém je Edmond Dantes vykreslen jako přívrženec Napoleona. Na základě dopisu je Dantes zatčen právě ve chvíli, kdy probíhá zkouška na svatební obřad, který se má konat následujícího dne. Vyšetřuje ho prokurátor de Villefort, též muž nevalného charakteru. Slíbí Dantesovi, že bude na druhý den volný, chce ale dopis od kapitána. Když ho otevře zjistí, že je adresován jeho otci, vášnivému bonapartistovi, který chystá císařův útěk. Mladý zajatec je navzdory slibům okamžitě převezen do pevnosti d´If a vržen do temné kobky. Po desetiletém pobytu ve vězení se k němu z vedlejší kobky prokope Abbé Faria, který chtěl původně vyhloubit chodbu k moři. Oba muži pokračují ještě další čtyři roky společně. Když je dílo téměř hotovo, Abbé Faria, který mladého muže po celý čas učil a jehož si Dantes velice zamiloval, umírá. Před smrtí dá Dantesovi mapku místa, kde má být na ostrově Monte Cristo zakopán obrovský poklad. Dantes se zašije do pytle místo zemřelého a nechá se vhodit do moře. Podaří se mu vyplavat a zachrání ho dva piráti. Od nich se dozví, že po jeho zatčení zůstal jeho otec bez prostředků a nakonec zemřel hladem. Dantes přísahá všem svým nepřátelům nemilosrdnou pomstu...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Abych pravdu řekl, tak jsem Hrabě Monte Crista viděl zfilmovaného stokrát lépe, zajímavěji, a prostě celkově originálněji než je tato adaptace, která rozhodně není špatná, jen je to prostě průměr průměrovatý, který ničím nenadchne, ba ani hereckými výkony, v čele Richarda Chamberlaina. Proto jsem se ani na další jeho filmy nechystal. Možná vypadá na zajímavého herce, ale přitom se nestačím divit, jak je to všecko i s ním průměrné. Hrabě Monte Cristo na jiný ale přesto naprosto stejný způsob, tak trošku o ničem. (Malarkey) 3*

Neuvěřitelný spád, přímočarý děj a nepřítomnost jediné zbytečné scény, zbytečného slova nebo i jen gesta, což se bohužel nedá říci o mnoha jiných filmových zpracováních tohoto příběhu a podle mého názoru ani o slavné knižní předloze. Co je na tom, že samotný příběh se nám na druhý pohled asi příliš věrohodným zdát nebude a samotná pomsta zůstane pouze silně šablonovitým náčrtem. Když už toto dílo "továrny na lidská dramata" točit, tak do něj asi musíme zahrnout trochu nadsázky nebo ironie, nebo se neubráníme zívání či nevhodně způsobenému úsměvu. Nic z tohoto nám tu nehrozí, a proto se podle mě jedná o nejlepší zpracování Hraběte Monte Christa, které jsem kdy viděl. (Pohrober) 4*

Příliš rychlé, příliš krátké, ale i přesto velmi kvalitní, za což jsem velmi rád. Richard Chamberlain je charizmaťák a dabing Miroslava Moravce mu ještě přidává a i celkově je dabing velmi příjemně obsazený (K.M.Walló)... ale teď k filmu jako takovému. Natočené je to pěkně, dýchá z toho krásná dobrodružná historická atmosféra, je to působivě obsazené (snad jen na Mercedes, která mi nepřišla nijak zvlášť pěkná. Film bych rodělil do dvou přibližně stejně dlouhých částí - ta první, zatčení, uvěznění a následný únik se mi líbila víc, nepůsobí tak zkratkovitě a hlavně záběry z pevnosti d'If jsou nezapomenutelné. Druhá část (od útěku) má taky spoustu do sebe - hlavně Dantesovo odškrtávání obětí (První... Druhý...), ale je to už příliš rychlé a hlavně závěr působí strašně zkratkovitě, klidně to mohlo být delší, ale s předlohou si tvůrci poradili skvěle a mě se výsledek líbil. Neviděl jsem všechny verze, ale nejlepší není (1998) a není ani nejhorší (2002), takže celkem parádní a velmi silně (a zasloužené) čtyři hvězdičky, hlavně ale za příběh a hlavního představitele, který je parádní. 75%. (filmmovier) 4*

VELKÁ RECENZE
Edmond Dantes se vrací do přístavu. Brzy se má stát kapitánem a chystá se i jeho svatba s krásnou Mercedes. Musí ještě ale splnit slib, který dal umírajícímu kapitánovi: doručit obálku na jistou adresu. Fernand Montego, bratranec Mercedes, který je do dívky zamilovaný a na Dantese bezmezně žárlí, zloděj Caderous a Danglars se večer v krčmě dohodnou, jak se zbavit nenáviděného Dantese: napíší udavačský dopis, ve kterém je Edmond Dantes vykreslen jako přívrženec Napoleona. Na základě dopisu je Dantes zatčen právě ve chvíli, kdy probíhá zkouška na svatební obřad, který se má konat následujícího dne. Vyšetřuje ho prokurátor de Villefort, též muž nevalného charakteru. Slíbí Dantesovi, že bude na druhý den volný, chce ale dopis od kapitána. Když ho otevře zjistí, že je adresován jeho otci, vášnivému bonapartistovi, který chystá císařův útěk. Mladý zajatec je navzdory slibům okamžitě převezen do pevnosti d´If a vržen do temné kobky.
Po desetiletém pobytu ve vězení se k němu z vedlejší kobky prokope Abbé Faria, který chtěl původně vyhloubit chodbu k moři. Oba muži pokračují ještě další čtyři roky společně. Když je dílo téměř hotovo, Abbé Faria, který mladého muže po celý čas učil a jehož si Dantes velice zamiloval, umírá. Před smrtí dá Dantesovi mapku místa, kde má být na ostrově Monte Cristo zakopán obrovský poklad.
Dantes se zašije do pytle místo zemřelého a nechá se vhodit do moře. Podaří se mu vyplavat a zachrání ho dva piráti. Od nich se dozví, že po jeho zatčení zůstal jeho otec bez prostředků a nakonec zemřel hladem. Dantes přísahá všem svým nepřátelům nemilosrdnou pomstu.
Tak tahle filmová verze Hraběte Monte Christa je moje nejoblíbenější, i když je mnohem kratší než v knižní podobě, podstata příběhů neuniká, je podobná knižní podobně, není moc přetvořená. Myslím, že by se dalo říci, že je to taková uhlazená verze, která se snaží o co největší podobnost a korektnost. Opravdu pěkný film.

ROMÁN
Děj románu se odehrává na pozadí společenských poměrů ve Francii v bouřlivém období od pádu císaře Napoleona a návratu Bourbonů na francouzský trůn v roce 1815 až do červencové revoluce v roce 1830. Jeho ústředním námětem je příběh Edmonda Dantese, lodního důstojníka na obchodní lodi Faraón. Kapitán Faraóna během plavby zemřel a Dantes mu slíbil, že navštíví ostrov Elba. Na ostrově se setkal s Napoleonem a dostal od něj dopis pro Noirtiera. O dopisu se nesměl nikomu zmínit. Edmond Dantes měl před svatbou s dívkou Mercedes a měl se stát kapitánem na lodi Faraón. Stal se tak terčem závisti lodního účetního jménem Danglars. Ten se spojil s mladým Kataláncem Fernandem Mondegem, kterému se zase líbila Mercedes, a společně napsali udavačský dopis, ve kterém označili Dantese za bonapartistu. Edmond byl v den svých zásnub zatčen a vyslýchán návladním Villefortem. Ten byl zprvu vstřícný, ale jakmile uslyšel jméno Noirtier, nechal Edmonda odvést do pevnosti If. Pan Noirtier byl totiž Villefortův otec, a dopis by mohl zhoršit Villefortovo profesionální postavení.
Edmond Dantes strávil ve vězení bez soudu čtrnáct let. Ze začátku věznění ho sžírala samota a pokoušel se o sebevraždu, ale později se k němu ze sousední vězeňské cely prokopal Abbé Faria. Doufal, že jím vykopaná chodba povede k moři, ale zmýlil se. Edmond v něm našel přítele a učitele. Faria mu pomohl odhalit zradu, které se na něm dopustili jeho proradní přátelé. Kopali další chodbu, která jim měla přinést svobodu, ale abbé trpěl dědičnou chorobou a pomalu umíral. Naučil Edmonda jazyky, ekonomii, právo a jiné. Než abbé zemřel, svěřil Edmondovi tajemství o ztraceném pokladu kardinála Spady. Když Abbé zemřel, Edmond jeho tělo ukryl ve své cele a sám se ukryl do jeho pohřebního rubáše, v němž chtěli strážní abbého pohřbít (tak jako každého zemřelého vězně) a nechal se vhodit do moře. Ve vodě se z pohřebního pytle za pomoci nože vysvobodil a uplaval. Jako trosečníkovi mu pomohla posádka pašerácké lodi a na své přání byl vysazen na malém ostrově Montecristo, kde posléze opravdu našel obrovský poklad.
Po nějaké době se Edmond vrátil (pod jménem lord Wilmore) do Marseille. Zjistil, že jeho otec zemřel hladem, protože ze smutku, že ztratil syna, odmítal jíst. Od přítele Caderousse, jehož navštívil jako abbé Busoni a který nyní vlastnil hostinec U Gardského mostu, se dozvěděl, co se stalo s ostatními. Fernando se stal hrabětem Morcefem a oženil se s Mercedes, manželé spolu měli syna Alberta. Danglars se stal baronem a vlastnil banku. Morrelově společnosti hrozil bankrot. Edmond daroval Caderoussovi za tyto informace diamant. Caderousse se ho pokusil prodat, přičemž zavraždil klenotníka, získal tak peníze a diamant mu zůstal. Svědkem této události se stal podvodník Bertuccio, který byl za tuto vraždu zatčen. Zachránil ho abbé Busoni a později jej najal do svých služeb, tentokrát již Edmond vystupoval jako hrabě Monte Cristo. Obratně se odměnil příteli Morrelovi a začal spřádat plány své pomsty.
Prvním na řadě byl Danglars, kterého Dantes chtěl s pomocí lupiče Luigiho Vampy utýrat hladem, ale nakonec jej jen obratnou manipulací přivedl k bankrotu. Pak se postaral o zveřejnění Villefortova tajemství, kterým bylo odložení jeho nemanželského syna, z něhož vyrostl bezskrupulózní zloděj a vrah. Poslední zaplatil Mondego, když Dantes odhalil jeho hanebný zločin vojenské zrady. Dantes také odhalil pravou identitu hraběte Morcefa, a tak Fernando po odsouzení veřejností i vlastní rodinou spáchal sebevraždu. Dantes se smiloval jen nad Mondegovým synem Albertem, protože jej o jeho život přišla požádat sama Mercedes. Jejich láska byla však již navždy ztracena a Dantes odplul začít nový život s mladou otrokyní Haydée.
Z vedlejších postav jsou důležití Morrelův syn Maxmilián a Villefortova dcera Valentina, kteří se do sebe zamilují. Právě u Valentiny Dantes pozná, že jeho pomsta má své hranice, za které nemůže jít, protože by ublížil těm, které chtěl naopak odměnit. Valentině navíc hrozí o život u druhé Villefortovy manželky, která ji chce zabít, aby zajistila dědictví pro svého syna. Dantes proto Valentinu její fingovanou smrtí dostane ven z rodiny, aby se mohla vdát za Morrela. Při mnoha adaptacích je tato vedlejší dějová linie opomíjena.

DABING
1.DABING (Kino, DVD)
V českém znění: Miroslav Moravec - Richard Chamberlain (Edmond Dantes - hrabě Monte Christo), Jiří Holý - Trevor Howard (abbé Faria), Vladimír Brabec - Tony Curtis (Fernand Mondego), Soběslav Sejk - Donald Pleasence (Danglars), Eduard Cupák - Louis Jourdan (De Villefort), Klára Jerneková - Kate Nelligan (Mercedes), Jan Schánilec - Alessio Orano (Caderousse), Petr Štěpánek - Carlo Puri (Andrea Benedetto), Michal Pavlata - Dominic Guard (Albert Mondego), Jiří Bruder - Dominic Barto (Bertuccio), Jiří Štěpnička - Angelo Infanti (Jacopo), Eva Hudečková - Isabelle DeVavert (Haydee), Simona Stašová - Taryn Power (Valentina), Josef Langmiler - Anthony Dawson (Noirtier), Josef Patočka - Michael Ralph (Edmondův otec), Karel Richter - Harold Bromley (Morell), Alfred Strejček - George Willing (André Morell), Stanislav Fišer - David Mills (Girard), Vilém Besser - Larry Dolgin (žalářník), Otto Lackovič - Edoardo Faietta (žalářník - tlusťoch), Jan Pohan - Franco Mazzieri (telegrafista), Karel Houska - Michael Colton (předseda), Mirko Musil - Cyrus Elias (seržant), Karel Chromík (instruktor šermu), Raoul Schránil - John Karlsen (Barrois), Ferdinand Krůta (velitel eskorty), Zdeněk Jelínek (soudce), Bohumil Bezouška, Bedřich Prokoš a další...
České dialogy a režie č. znění: K.M.Walló
Vyrobilo: Filmové studio Barrandov Dabing, r. 1977

2.DABING (VHS)
V českém znění: Daniel Dítě - Richard Chamberlain (Edmond Dantes - hrabě Monte Christo), Jiří Tomek - Trevor Howard (abbé Faria) + Franco Mazzieri (telegrafista), Eva Gorčicová - Kate Nelligan (Mercedes), Martin Sláma - Carlo Puri (Andrea Benedetto), Oldřich Slavík - Donald Pleasence (Danglars), Zdeněk Junák - Tony Curtis (Fernand Mondego), Aleš Jarý - Louis Jourdan (De Villefort), Zuzana Slavíková - Isabelle DeVavert (Haydee), Jan Grygar - George Willing (Andre Morrell) + Larry Dolgin (žalářník) + Angelo Infanti (Jacopo) + David Mills (Girard), Jaroslav Dufek - Piero Gerlini (kněz) + Edoardo Faietta (žalářník - tlusťoch), Jiří Brož - Harold Bromley (Morell), Ladislav Běhůnek - Dominic Guard (Albert Mondego), Ladislav Cigánek - Alessio Orano (Caderousse), Karel Mišurec - Dominic Barto (Bertuccio), Přemysl Přichystal - Cyrus Elias (seržant), Maxmilián Hornyš - Michael Ralph (Edmondův otec) + Anthony Dawson (Noirtier De Villefort), Jana Musilová - Taryn Power (Valentine De Villefort)
Překlad: František Pavlík
České dialogy: Radmila Heiniková
Produkce: Hana Husníková ml.
Zvuk: Jindřich Stožický
Režie č. znění: Rostislav Landsman
Vyrobila: Firma Davay studio Brno Dabing 1993

Premiéra ČR: (TV film)
Premiéra USA: 10.1.1975
Premiéra Západní Německo: 21.1.1977
Premiéra Velká Británie: 30.5.1976
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD:
Poprvé na DVD: 12.11.2008 Filmhouse
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Náklady (Rozpočet) - $ 1 400 000

REMAKE / POKRAČOVÁNÍ FILMUHrabě Monte Cristo (TV film) gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0215/
Drama / Dobrodružný, Velká Británie / Itálie, 1975
Režie: David Greene, Hrají: Richard Chamberlain, Trevor Howard

Hrabě Monte Cristo gastonrolinc.webnode.cz/news/hrabe-monte-cristo-the-count-of-monte-cristo/
Dobrodružný / Drama, Velká Británie / USA, 2002
Režie: Kevin Reynolds, Hrají: James Caviezel, Guy Pearce
 
Tvůrci a herci
David Greene (Režie), Norman Rosemont (Produkce), llyn Ferguson (Hudba), Aldo Tonti (Kamera), Gene Milford (Střih), Rose Tobias Shaw (Casting), Jose Villaverde (Casting), Walter Patriarca (Scénografie), - (Kostýmy), Otello Fava (Masky), Basil Fenton-Smith (Zvuk), Sidney Carroll (Scénář), Alexandre Dumas st. (kniha) (Předloha), Richard Chamberlain (Herec), Trevor Howard (Herec), Louis Jourdan (Herec), Donald Pleasence (Herec), Tony Curtis (Herec), Kate Nelligan (Herec), Angelo Infanti (Herec), Dominic Barto (Herec), Harry Baird (Herec), Taryn Power (Herec), Anthony Dawson (Herec), Albert Rueprecht (Herec), Marco Tulli (Herec), Dominic Guard (Herec), Louis Waldon (Herec), Renzo Marignano (Herec), Piero Gerlini (Herec), Andrea Fantasia (Herec), Alessio Orano (Herec), Franco Mazzieri (Herec), Carlo Puri (Herec), Troy Patterson (Herec), Harold Bromley (Herec), Larry Dolgin (Herec), John Karlsen (Herec), Cyrus Elias (Herec), Ralph Michael (Herec), Gino Marturano (Herec)
 
1975/119/Velká Británie, Itálie/Drama, Dobrodružný
 
Zajímavost k filmu
- Herci Richard Chamberlain a Louis Jourdan si spolu zahrali v ďalšej adaptácii románu Alexandra Dumasa, a to vo filme Muž so železnou maskou (1977).
 
Odkazy: