Kapitán Phillips / Captain Phillips (2013/134/USA/Životopisný, Thriller, Drama) 84%

15.01.2019 12:02
JEDNOU VĚTOU
„Skutečný příběh o kapitánu Richardu Phillipsovi.“

OBSAH
Kapitán Philips je komplexní studií přepadení americké nákladní lodi Maersk Alabama somálskými piráty, ke kterému došlo v roce 2009. Režisér Paul Greengrass nám v něm svým unikátním pohledem nabízí kombinaci napínavého thrilleru a pohled na širokou škálu důsledků globalizace. Film se zaměřuje na vztah mezi velícím důstojníkem Alabamy, kapitánem Richardem Phillipsem (dvojnásobný držitel Oscara Tom Hanks), a kapitána somálských pirátů Museho (Barkhad Abdi), který ho unese jako rukojmí. Phillips a Muse proti sobě čelí v okamžiku, kdy Muse se svou posádkou zamíří na Phillipsovu neozbrojenou loď. V souboji vůle a odhodlání, který následuje 230 km od somálského pobřeží, jsou oba muži vydáni na milost osudu, který je zcela mimo jejich kontrolu.(Falcon)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Výtečná dramatizace a vysokooktanová exhibice filmařského adrenalinu, která opět povyšuje pseudo-dokumentární realistickou autenticitu na plnohodnotný blockbusterový zážitek. A byť Greengrass si v tomhle jede jako nikdo z četné řady ‚copy & paste‘ kolegů, je to z jeho strany trochu sázka na jistotu, kdy kamera kouká přes rameno a švenkuje mezi obličeji právě tak dlouho, abyste věděli, koho má zrovna na mysli. Nenudí ani trochu, jen to trvá tak o patnáct minut déle, než by si divák přál. Pak by to byl plnotučnější zážitek, než jogurty z Kunína. A co si budeme nalhávat, kde naposledy jste viděli takhle krátkou a údernou prezentaci Navy SEALS? PS: Hansu Zimmerovi se v titulcích sice děkuje, ale jak se rozehrál ústřední motiv, furt jsem podvědomě čekal, kdy se tam mihne černá kápě. 4 a 1. (Isherwood) 4*

Paul Greengrass to prostě se mnou umí. Dokáže natočit naprosto luxusní thriller s aktuální tématikou tak, jako kdybych měl pocit, že tam místo něj za tím objektivem stojím já. Rozklepanou kameru já sice přímo nesnesu, ale on do ní dokáže vnést tak dokonalý střih a všechno to vyšperkuje k takové dokonalosti, že to od něj prostě bez problémů přijmu. Přijmul jsem to už tolikrát a přijímám to i teď. Nehledě na to, že samotní herci zde předvedli abnormální výkony. A to jak Tom Hanks, tak somálští piráti, kteří tady prostě jedou pecky. Nikdy bych totiž neřekl, že tak triviální nápad se dokáže namáčknout do skoro 140ti minut tak, že se u toho nebudu nudit snad ani jednu minutu celého filmu. A ta závěrečná, záchranná mise? Slast pro kukadla. Pět hvězd naprosto oprávněně. Nestane se Vám každý den, abyste u filmu se zatajeným dechem pomalu ani nedýchali déle jak dvě hodiny. (Malarkey) 5*

Dokonalá adrenalinovka. Od startu nabírá film hodně kvalitní tempo a je až fascinující, jak ho tvůrci dokázali až do konce ještě stupňovat. Příběh má dvě části, který maj svou zápletku a na jejichž vývoj jsem byl zvědavej. Moc se mně líbilo, že v okamžiku kdy skončí jedna, začíná druhá a testosteronovou jízdu pomáhají dotvářet skvěle vyostřené situace. Ty by samozřejmě nikdy nemohli mít takový efekt, kdyby se jich chopil filmařský a herecký looser, ale Paul ví přesně kam zamířit kamerou, jaký dát hrdinům do úst slovník a herci se zase umí dívat a tvářit. Tady bych chtěl pochválit především Barkhada Abdiho, který mě ve společných scénách s Tomem přišel dokonce výraznější a herečtější než jeho oscarový a slavnější americký kolega. Při finálovce jsem byl napjatej jak struna na balalajce. (Enšpígl) 4*

VELKÁ RECENZE
Paul Greengrass opustil Jasona Bournea a zkusil si v Zelené zóně velký válečně-akční blockbuster s přesahem. Obrovský kasovní karambol jej ale donutil vrátit se ještě před bourneovskou trilogii, na půdu, z níž prvně vydoloval své skvělé renomé: Po Krvavé neděli a Letu číslo 93 si tak můžeme užít už třetí hranou rekonstrukci skutečných událostí... neboli, smíte si potřetí blaženě pomlaskávat u filmu, který umí být hollywoodsky napínavým thrillerem i mrazivou dokumentární revizí krvavých událostí.
Akorát tu vedle bezejmenných tváří, které si po vytažení z pestrého castingového klobouku můžou užívat svých patnáct minut hollywoodské slávy, máme tentokrát opravdovou hvězdu: Toma Hankse. A je to moc dobře, protože žádný z Grengrassových paradokumentárních projektů nekladl na svého hlavního hrdinu takové nároky.
Kapitán Phillips je obyčejným padesátníkem s bříškem, brýlemi, manželkou, dětmi a pernou robotou. Šéfuje nákladní lodi, která musí obkroužit Africký roh a riskovat tak blízké setkání násilného druhu se somálskými piráty... kterážto hrozba se samozřejmě naplní, takže během dvou a čtvrt hodiny můžete sledovat začátek plavby, přepadení lodi, napínavé nahánění po palubě a následný únos nebožáka Phillipse, jenž hrdinsky směnil sebe sama za bezpečí zbytku posádky.
Po poměrně akční první půlce pak přichází výrazně komornější (také repetitvnější a pro někoho jistě nudnější) polovina druhá, v níž únosci plují a plují, doufajíc v tučné výkupné. Všichni ale moc dobře ví, že se okolo skupinky somálských vydřiduchů neodbytně stahuje smyčka – ono totiž jde na moři páchat leccos a většinou z toho plyne spousta zábavy, nasírání amerického námořnictva tou rozvernou činností bez následků ale určitě není.
Děj se dramaticky posouvá, napětí je však konstantní. V typicky greengrassovsky frenetickém stylu se šponují nervy po celou stopáž, ruční kamera totiž vnáší neklid i do vcelku nevzrušivých výjevů z námořnické rutiny – těch je ale po pravdě naprosté minimum, protože následníci Jacka Sparrowa do toho šlápnou už po pár minutách a nemíní se vzdát až do závěrečných titulků.
Jejich výprava samozřejmě je trochu stereotypní, místy se proto můžete cítit být těmi pravidelnými přísuny vln poněkud uondaní, tak jako unesený Kapitán Phillips. S gradací ale Greengrass znovu pracuje výtečně a ve dvou emotivních vrcholech (tradičně v půlce a na konci filmu) vyeskaluje napětí do míry, kdy se bude leckdo pídit po přísunu čerstvého vzduchu.
Pro ctitele Greengrassovy filmařské řeči tedy nic nového nebo objevného. Kapitán Phillips je ale v porovnání s Krvavou nedělí a Letem číslo 93 přeci jen nákladnější a velkolepější a hlouběji se v něm zaryjete pod kůži hlavního hrdiny. A tady se náramně vyplácí Hanksovo angažmá, protože málokdo si umí tak poradit s rolemi obyčejných chlapíků, co ale přeci jen mají nevšední, kapitánské charisma, které odděluje velitele můstku od zbytku. Navíc způsob, jakým Hanks zvládne zhmotnit všechny ty momenty zmaru, zoufalství, odhodlání i šoku, to je vysoká škola herectví se vším všudy, za níž by si zasloužil nejen řád Daniela Day-Lewise, ale klidně... klidně i toho třetího Oscara.

O NATÁČENÍ
Také pro film Kapitán Phillips předchozí věta platí a inspirace skutečným příběhem kapitána nákladní lodi a jeho posádky se vyplatila. Do kin se dostává film natočený podle skutečné události z roku 2009, kdy došlo k únosu nákladní americké lodi Maersk Alabama skupinou ozbrojených somálských pirátů.
Scénář napsal Billy Ray, který ukázal své schopnosti zaujmout diváka a připravit napínavé filmové situace v mnoha filmech (Tajemný let, Osudové setkání, Hartova válka). Při psaní scénáře o přepadení nákladní lodi respektoval skutečný sled událostí a snažil se ji popsat co nejvěrohodněji. Současně však doplnil dějovou linku o další motiv, kterým je kontrast mezi novodobým komerčním světem a světem lidí, pocházejících z chudých somálských vesnic, odkud pochází piráti. Tento motiv umožnil nahlédnout trochu do soukromí hlavního hrdiny a jeho protivníka v postavě velitele pirátů Muse. Zatímco kapitán Richard Phillips se v klidu zajištěné rodiny připravuje s běžnou rutinou na svou další  pracovní cestu s nákladní lodí podél východního afrického pobřeží , dostává mladík Muse příležitost být velitelem přepadové lodi, i když výsledek akce může být nejistý stejně jako jeho budoucí život.  Oba hrdinové jednají ve smyslu své práce a plnění určitých úkolů.  Svým způsobem jsou si Musa i Phillips podobní, snaží si udržet chladnou hlavu a respektují se. Odlišné cíle je však staví proti sobě a je jasné, že vítězem může být jen jeden z nich.
Využít příběh amerického kapitána a doplnit ho o pohled na somálské piráty s konkrétními povahami s lidskou tváří je základem pro napínavou podívanou a režisér Paul Greengrasse  tuto myšlenku využil bez  glorifikace amerických námořníku a záchranných složek. Přestože si divák může předem zjistit, jak přepadení dopadlo, nepostrádá film na napětí.  Zajímavé je také sledovat vztah mezi pirátským vůdcem Musem a kapitánem lodi Alabama Richardem Phillipsem, který je nucen svou loď i posádku opustit a plout s piráty v uzavřeném člunu k pobřeží. Muse a Phillips se následně ocitají uprostřed nezastavitelné vojenské mašinerie, která směřuje k dopadení pirátů za jakoukoli cenu.
Režisér spolu s filmovým štábem natáčel 75 % scén v průběhu 60 dnů na otevřeném moři na skutečných lodích. Nákladní loď Maersk  Alexander  od společnosti Maerx Line byla přesnou kopií lodě, na které se přepadení opravdu uskutečnilo.  Natáčelo se ve stísněných  lodních prostorách a jak je u režiséra Greengrasse v oblibě, točilo se ručně drženou kamerou. Natáčení  tak bylo náročné nejen pro herce, ale také pro kameramana Barry Ackroyd  i další členy filmového štábu. Natáčení na otevřeném moři však dodalo patřičnou autenticitu a přispělo i k celkovému dramatickému vyznění filmu.
Dalším plusem filmu je výběr  herců. V roli kapitána Phillipse jsem si nejprve nemohla představit Toma Hankse. Ani úvodní scény, kdy se jako kapitán připravuje na cestu a poté nastupuje na nákladní loď, mi připadá jako postarší tatík, od něhož není možné očekávat žádné hrdinské činy. Postava se však  dostává do popředí děje a není to díky fyzickým předpokladům a bojovým scénám. Tom Hanks předvedl celou škálu pocitů, kterými si musel v krizové situaci člověk unesený piráty projít. Podařilo se mu  zahrát člověka, který dokáže zúročit všechny zkušenosti, schopnosti a má vůli s cílem ochránit sebe i svou posádku.  Hanks se také před natáčením setkal se skutečným kapitánem Phillipsem, který na něj zapůsobil svou skromností. Možná i ono osobní setkání potvrdilo režisérovi i herci, že je nutné ponechat postavě kapitána co nejvíce civilního projevu, nebát se projevit jeho strach i ostatní emoce s ohledem na dramatičnost situace. Nejvíce působivá scéna pak je na samotném konci filmu, kdy se kapitán Philips dostává do lékařské péče zachránců .
Pro role somálských pirátu si režisér vybral herce somálského původu. Čtveřici pirátů si zahráli Barhad Abdi (Muse), Barkhad Abdirahman (Bilal), Faysal Ahmed (Najee) a Mahat M.Ali (Elmi). Pro Barhada  Abdiho je to první filmová role. Všichni čtyři představitelé pirátů museli podstoupit před natáčením intenzivní trénink a samotné natáčení muselo dát mladíkům pořádně zabrat. Jejich postavy však působí věrohodně i včetně projevů nejistoty nebo agrese.
Režisér i kameraman mají bohaté zkušenosti s natáčením dokumentů a také dva společné filmy, natočené dokumentárním stylem(Zelená zóna, Let číslo 93). Asi proto se v tomto filmu projevila jejich souhra a shodné cítění pro zachycení dramatických scén.  Herci své šance maximálně využili a Tom Hanks prokázal opět své kvality.  Film je napínavý, neztrácí tempo a je divácky přitažlivý.

Ocenění:
Academy Awards
2014 - Dana Brunetti, Michael De Luca, Scott Rudin (Nejlepší film) (nominace)
2014 - Barkhad Abdi (Vedlejší herec) (nominace)
2014 - Billy Ray (Adaptovaný scénář) (nominace)
2014 - Christopher Rouse (Střih) (nominace)
2014 - Mix zvuku (nominace)
2014 - Střih zvuku (nominace)

Golden Globes
2014 - Nejlepší film - drama (nominace)
2014 - Tom Hanks (Nejlepší herec - drama) (nominace)
2014 - Paul Greengrass (Nejlepší režie) (nominace)
2014 - Barkhad Abdi (Nejlepší herec ve vedlejší roli) (nominace)

BAFTA
2014 - Barkhad Abdi (Nejlepší herec ve vedlejší roli)
2014 - Nejlepší film (nominace)
2014 - Paul Greengrass (Nejlepší režie) (nominace)
2014 - Tom Hanks (Nejlepší herec v hlavní roli) (nominace)
2014 - Billy Ray (Adaptovaný scénář) (nominace)
2014 - Barry Ackroyd (Nejlepší kamera) (nominace)
2014 - Nejlepší střih
2014 - Henry Jackman (Hudba) (nominace)
2014 - Zvuk (nominace)

AACTA International Awards
2014 - Nejlepší film (nominace)
2014 - Paul Greengrass (Nejlepší režie) (nominace)
2014 - Tom Hanks (Nejlepší herec) (nominace)

DABING
V českém znění: Aleš Procházka - Tom Hanks (kapitán Richard Phillips), Petr Gelnar - Barkhad Abdi (Muse), Tomáš Juřička - Michael Chernus (Shane Murphy), Marek Libert - Yul Vazquez (kapitán Frank Castellano ), Tomáš Borůvka - Chris Mulkey (John Cronan) + Faysal Ahmed (Najee), Svatopluk Schuller - Omar Berdouni (Nemo), Ladislav Cigánek - Corey Johnson (Ken Quinn), Libor Terš, Tereza Bebarová - Catherine Keener (Andrea Phillipsová), Petr Burian, Ivo Hrbáč, Regina Řandová, Jana Páleníčková
Překlad: Ivan Němeček
Úprava: Jana Dotlačilová
Produkce: Evelyna Vrbová, Tomáš Vaverka
Zvuk: Filip Mošner, Martin Ženíšek
Režie: Alice Hurychová
Vyrobila: LS Productions dabing v roce 2013

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 21.11.2013 Falcon
Premiéra USA: 11.10.2013 Columbia Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 11.10.2013 Columbia Pictures US
Poprvé na Blu-ray: 11.10.2013 Columbia Pictures US

Tržby v ČR - Kč 4 468 985
Tržby celkem - $ 220 600 000
Návštěvnost v ČR 35 963
Náklady (Rozpočet) - $ 55 000 000
 
Tvůrci a herci
Paul Greengrass (Režie), Scott Rudin (Produkce), Michael De Luca (Produkce), Dana Brunetti (Produkce), Henry Jackman (Hudba), Barry Ackroyd (Kamera), Christopher Rouse (Střih), Francine Maisler (Casting), Paul Kirby (Scénografie), Mark Bridges (Kostýmy), Oliver Tarney (Zvuk), Trish Seeney (Masky), Billy Ray (Scénář), Stephan Talty (kniha) (Předloha), Tom Hanks (Herec), Catherine Keener (Herec), Barkhad Abdi (Herec), Barkhad Abdirahman (Herec), Faysal Ahmed (Herec), Mahat M. Ali (Herec), Michael Chernus (Herec), David Warshofsky (Herec), Corey Johnson (Herec), Chris Mulkey (Herec), Yul Vazquez (Herec), Max Martini (Herec), Omar Berdouni (Herec), Mohamed Ali (Herec), Issak Farah Samatar (Herec), John Magaro (Herec), San Shella (Herec), John Patrick Barry (Herec), Riann Steele (Herec), Erik C. Bloomquist (Herec), Vincenzo Nicoli (Herec), Angus MacInnes (Herec), Kevin Resnick (Herec), David Webber (Herec), Louis Mahoney (Herec), Peter Landi (Herec), Mark Semos (Herec)
 
2013/134/USA/Životopisný, Thriller, Drama
 
Zajímavost k filmu
- Vyjednávač na otázku, aké je jeho meno, odpovie, že sa volá "Nemo." Nemo v latinčine znamená "nikto". Kapitán Nemo je tiež známa fiktívna postava z námorníckych kníh autora francúzskej sci-fi Julesa Verna.
- Replika "Look at me, look at me, I'm the captain now," (Pozri na mňa, pozri sa na mňa! Teraz som kapitánom ja.), ktorú predniesol Barkhad Abdi (Muse), bola jeho improvizáciou. Neskôr bola práve táto scéna používaná ako ukážka jeho hereckého výkonu.
- Celosvětová premiéra proběhla 27. září 2013 na New Yorském FF.
- Vrtulník hlídkující nad záchranným člunem je Sikorsky SH-60 Seahawk. Letadlo, kterým se do oblasti dostane tým SEAL, je Lockheed MC-130H Combat Talon II.
- Členové USN VBSS týmu jsou při vyjednávání ozbrojeni útočnými puškami M4A1 a na člun přimontovaným kulometem M240 GPMG. Odstřelovači týmu SEAL používají odstřelovací pušku Knight's Armament SR-25 (označenou jako Mk 11 Mod 0) se supresorem a adaptérem pro noční vidění a odstřelovací puškou Heckler & Koch HK417 taktéž se supresorem.
- Muse (Barkhad Abdi) má pistoli Makarov PM. Najee (Faysal Ahmed) má pistoli Colt M1911A1.
- Piráti jsou vyzbrojeni třemi útočnými puškami Norinco Type 56 a jednou Norinco Type 56-1 (56 se sklopnou pažbou). Čínská útočná puška Type 56 (vyráběná společností China North Industries Corporation nebo Norinco) je při natáčení filmů zdaleka nejčastěji používaným derivátem útočné pušky AK.
- Rastlina, ktorú somálski piráti občas vo filme žujú, sa volá Kata jedlá. Ide o rastlinu pochádzajúcu z východnej Afriky a Arabského poloostrova. Ide o drogu, ktorej účinky sú veľmi podobné amfetaminu.
- Snímka si od Asociácie amerických scenáristov odniesla cenu za najlepší adaptovaný scenár.
- Natáčení na otevřeném oceánu vůbec nebylo jednoduché. Tom Hanks si postěžoval, že při natáčení v záchranném člunu se hercům hrající somálské piráty udělalo nevolno, což u nich vyvolalo zvracení. A nebohý Tom skončil v jejich hledáčku.
- Na záchranné operaci zachycené v tomto filmu se jako voják z jednotky Navy SEAL podílel mimo jiné i Mark Owen, člověk, který se zúčastnil i operace Neptune Spear, která měla za úkol zneškodnit Usámu bin Ládina a byla zachycena ve filmu Zero Dark Thirty (2012). O obou operacích píše ve své knize "No Easy Day", která vyšla v roce 2012.
- Únos lodi Maersk Alabama znamenal první zdařilý útok pirátů na plavidlo pod americkou vlajkou po téměř dvou staletích. Poslední takové incidenty se odehrály v letech 1815-1821.
- Loď Maersk Alabama byla somálskými piráty napadena v letech 2009-2011 celkem pětkrát. Po prvním útoku v dubnu 2009, o němž pojednává tento film, byla na loď umístěna ozbrojená jednotka. Všechny čtyři následující útoky pirátů 18. 11. 2009, 29. 9. 2010, 8. 3. 2011 a 14. 5. 2011 tak byly efektivně odraženy.
- Kapitán Phillips (Tom Hanks) nosí ve filmu hodinky značky Casio, model G-Shock.
- S filmy Let číslo 93 (2006) a Krvavá neděle (2002) se jedná o třetí režisérův snímek, zpracovávající skutečnou událost.
- Jedná se o první americký Greengrassův film, kde hudbu neskládal John Powell.
- V závěrečné akci je použita stejná hudba jako ve filmu Let číslo 93 (2006), kde skládal hudbu dvorní Greengrassův skladatel John Powell.
- S délkou 134 minut se jednalo o do té doby nejdelší Greengrassův film.
- Pracovným označením filmu boli aj názvy A Captain's Duty, Maersk Alabama či A Captain's Story.
- Okrem Spojených štátov prebiehalo natáčanie aj na Malte, vo Veľkej Británii a v Maroku.
 
Odkazy
 
Zajímavost k filmu
- Vyjednávač na otázku, aké je jeho meno, odpovie, že sa volá "Nemo." Nemo v latinčine znamená "nikto". Kapitán Nemo je tiež známa fiktívna postava z námorníckych kníh autora francúzskej sci-fi Julesa Verna.
- Replika "Look at me, look at me, I'm the captain now," (Pozri na mňa, pozri sa na mňa! Teraz som kapitánom ja.), ktorú predniesol Barkhad Abdi (Muse), bola jeho improvizáciou. Neskôr bola práve táto scéna používaná ako ukážka jeho hereckého výkonu.
- Celosvětová premiéra proběhla 27. září 2013 na New Yorském FF.
- Vrtulník hlídkující nad záchranným člunem je Sikorsky SH-60 Seahawk. Letadlo, kterým se do oblasti dostane tým SEAL, je Lockheed MC-130H Combat Talon II.
- Členové USN VBSS týmu jsou při vyjednávání ozbrojeni útočnými puškami M4A1 a na člun přimontovaným kulometem M240 GPMG. Odstřelovači týmu SEAL používají odstřelovací pušku Knight's Armament SR-25 (označenou jako Mk 11 Mod 0) se supresorem a adaptérem pro noční vidění a odstřelovací puškou Heckler & Koch HK417 taktéž se supresorem.
- Muse (Barkhad Abdi) má pistoli Makarov PM. Najee (Faysal Ahmed) má pistoli Colt M1911A1.
- Piráti jsou vyzbrojeni třemi útočnými puškami Norinco Type 56 a jednou Norinco Type 56-1 (56 se sklopnou pažbou). Čínská útočná puška Type 56 (vyráběná společností China North Industries Corporation nebo Norinco) je při natáčení filmů zdaleka nejčastěji používaným derivátem útočné pušky AK.
- Rastlina, ktorú somálski piráti občas vo filme žujú, sa volá Kata jedlá. Ide o rastlinu pochádzajúcu z východnej Afriky a Arabského poloostrova. Ide o drogu, ktorej účinky sú veľmi podobné amfetaminu.
- Snímka si od Asociácie amerických scenáristov odniesla cenu za najlepší adaptovaný scenár.
- Natáčení na otevřeném oceánu vůbec nebylo jednoduché. Tom Hanks si postěžoval, že při natáčení v záchranném člunu se hercům hrající somálské piráty udělalo nevolno, což u nich vyvolalo zvracení. A nebohý Tom skončil v jejich hledáčku.
- Na záchranné operaci zachycené v tomto filmu se jako voják z jednotky Navy SEAL podílel mimo jiné i Mark Owen, člověk, který se zúčastnil i operace Neptune Spear, která měla za úkol zneškodnit Usámu bin Ládina a byla zachycena ve filmu Zero Dark Thirty (2012). O obou operacích píše ve své knize "No Easy Day", která vyšla v roce 2012.
- Únos lodi Maersk Alabama znamenal první zdařilý útok pirátů na plavidlo pod americkou vlajkou po téměř dvou staletích. Poslední takové incidenty se odehrály v letech 1815-1821.
- Loď Maersk Alabama byla somálskými piráty napadena v letech 2009-2011 celkem pětkrát. Po prvním útoku v dubnu 2009, o němž pojednává tento film, byla na loď umístěna ozbrojená jednotka. Všechny čtyři následující útoky pirátů 18. 11. 2009, 29. 9. 2010, 8. 3. 2011 a 14. 5. 2011 tak byly efektivně odraženy.
- Kapitán Phillips (Tom Hanks) nosí ve filmu hodinky značky Casio, model G-Shock.
- S filmy Let číslo 93 (2006) a Krvavá neděle (2002) se jedná o třetí režisérův snímek, zpracovávající skutečnou událost.
- Jedná se o první americký Greengrassův film, kde hudbu neskládal John Powell.
- V závěrečné akci je použita stejná hudba jako ve filmu Let číslo 93 (2006), kde skládal hudbu dvorní Greengrassův skladatel John Powell.
- S délkou 134 minut se jednalo o do té doby nejdelší Greengrassův film.
- Pracovným označením filmu boli aj názvy A Captain's Duty, Maersk Alabama či A Captain's Story.
- Okrem Spojených štátov prebiehalo natáčanie aj na Malte, vo Veľkej Británii a v Maroku.