Upgrade / Upgrade (2018/100/Austrálie/Akční, Thriller, Sci-Fi, Horor) 81%

15.01.2019 12:02
JEDNOU VĚTOU
„Upgrade je drsné akční sci-fi o chlapovi, který se nechal nepatrně vylepšit, aby mohl znovu stát na vlastních nohou. Aby se mohl pomstít."

OBSAH
Za pár let už nebudeme muset ani hnout prstem, protože moderní technologie za nás všechno obstarají. Technofobům se v takové době nebude žít zrovna lehko. Grey Trace (Logan Marshall-Green) je pověstný tím, že jako jeden z posledních lidí dává před technologiemi přednost vlastním rukám. Jedna noc, která mu obrátí život vzhůru nohama, však tenhle přístup rázně změní. Autonehoda na noční dálnici a střet s bandou grázlů, kteří mu zavraždí přítelkyni a jeho nadosmrti zmrzačí. Greyovy vyhlídky na invalidním vozíku jsou víc než temné, dokud mu kamarád vědec nenabídne technologické vylepšení. S čipem v míše dokáže Grey nejen znovu chodit a pohybovat rukama, ale získává i další, dosud netušené možnosti. Experimentální zařízení zvané STEM totiž dokáže například i vystopovat pachatele onoho nočního přepadení a také Greyovi pomoci si to s těmi gaunery vyřídit ručně. Kdo by odolal? Grey rozhodně ne. Když však zanechá prvního z pachatelů v tratolišti krve, napadne ho, jestli by STEM neměl aspoň trochu zbrzdit. Otázka zní, jestli to půjde. A jestli to Grey vůbec chce.(CinemArt)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Vlastně nemám slov. Upgrade je cyber punk jako prase. Tvrdé sci-fi, které je chytré, v hlavní roli má herci, který by se tímto filmem měl objevovat jenom v těch největších filmových peckách (a vůbec mi nevadí, že je australskou kopií Toma Hardyho, diváci seriálu Querry ví sví) a hlavně s příběhem, který minutu co minutu může vybuchnout v obrovský kolotoč emocí, které divák nedokáže posbírat, ani kdyby se přetrh. A ještě s jednou chuťovkou, že ten výbuch nedokážete ani očekávat, natož předpokládat. Tak dobře napsané a natočené sci-fi a s tak dobrou atmosférou a hudební vsuvkou, jsem sakra dlouho neviděl. (Malarkey) 4*

Výborné. Upgrade nejdříve vypadal jako typické béčko, které zapadne, ale má vcelku výraznou vizuální a zvukovou (záměrně nepíšu hudební) podobu. Futuristický svět je příjemně naznačen a pořádná osobní pomsta tu opět dlouho nebyla. Především snaha o vývoj (ať přirozený nebo uměle řízený ;-)) hlavní postavy je zábavný a akce netradiční. Pro mě opravdu příjemné překvapení. (Djkoma) 4*

Nejlepší metoda na pomstu? Zapojit vnitřní automat a bypassovat svědomí. Vizuálně i zvukově suverénní dílo, které v první polovině sem tam trochu zavání mechanickou hříčkou, ale nakonec rozpojí pochyby. Krvavý a realistický cyberpunk chytře pracující s minimalistickou výpravou a zkresleným snímáním i zvukovou stopou, která ve mně probouzí vzpomínky na Deus Ex... instaluju! Ex Machina bez zbytečného chytrolínství, dobrá směs béčkového spádu a áčkových řešení. (Marigold) 4*

VELKÁ RECENZE
Leigh Whannell není pro filmové fanoušky neznámé jméno. Spolu s Jamesem Wanem napsal první Saw a na svět pomohl i hororové sérii Insidious. Právě u jejího třetího dílu se poprvé postavil i za kameru a minimálně u diváků uspěl a utržil solidní peníze, ale je otázka, do jaké míry za to mohl. Insidious by nejspíš skončilo jako hit, i kdyby ho režíroval šimpanz. Tahle série je prostě solidně zajetá. Teď se však Whannell za kameru vrátil s novým projektem a s Upgrade se pokusil ukázat, že od kolegy a kámoše Jamese Wana stihl odkoukat dost z režisérského řemesla.
Ocitáme se v blízké budoucnosti plné automaticky se řídících aut a počítačů, které lidem usnadňují život. Grey Trace z toho nadšený není, strojům nevěří a na rozdíl od většiny populace a své manželky si ani nenechává vylepšovat tělo a má pocit, že svět, jak ho znal a měl rád, pomalu mizí. A bude hůř. Grey a jeho lepší polovička se stanou obětmi přepadení a zatímco jeho ženu to stálo život, on sám skončil „jen“ na vozíku. Je zoufalý, pak ale dostane od podivínského miliardáře nabídku stát se pokusným králíkem v jeho experimentu. Do jeho těla by měl být voperovaný čip s umělou inteligencí zvanou STEM a začínají se dít zázraky. Grey může chodit i žít normální život. A taky se pomstít. A jak se brzy ukáže, STEM mu v tom ochotně pomůže. Když totiž dostane povolení, změní obyčejného mechanika v dokonalý zabijácký stroj, který by nejspíš rozsekal na kusy i Terminátora. Tuhle pomstu si Grey užije...
Upgrade je kombinace klasického příběhu o pomstě a drsné cyberpunkové sci-fi. Rozpočet byl prý maximálně pět milionů, takže nečekejte nic výpravného, ale Whannelův film to nakonec ani nepotřebuje. Stačí mu pár futuristicky vypadajících aut a hlavně blbnutí s lidským tělem a implantáty, díky nimž si může člověk udělat z předloktí brokovnici. Davidu Cronenbergovi by se to určitě líbilo... Whannellovi se za pár dolarů povedlo vytvořit atraktivní svět nepříliš hezké budoucnosti a vůbec nevadí, že ho tvoří především interiéry a malé drobné detaily. O to víc je zajímavý. Stejně tak i ta část, která se věnuje pomstě.
Ačkoliv se Upgrade tváří jako další Přání smrti a Grey tu řeší podobné problémy jako každý „dobrácký mstitel“ a to, že někomu uřízne půlku hlavy, jeho svědomí docela trápí, někdy v půlce se ukáže, že Whannell se nespokojil jen s filmem o pomstě ze zajímavého prostředí. Od scenáristy Saw se dalo trošku čekat, že bude chtít svůj příběh trochu lépe vypointovat a diváka překvapit a popravdě se mu to docela daří. Pořád jsme sice v akčním sci-fi béčku, ale je fajn, že jeho tvůrce se nespokojil s málem a snaží se to celé posunout o kousek dál. Sympatická béčkovost samozřejmě zůstává, na konci ovšem budete mít nejspíš pocit, že jste dostali víc než jen satisfakci v podobě brutální smrti hlavního zloducha.
Ale když už jsme u těch smrtí, tady Upgrade nabírá hodně pozitivních bodů. V okamžiku, kdy se místo Greye dostane ke slovu STEM, mění se komorní sci-fi v totální řež. Whannell dojí eRkový rating na maximum a bitky i přestřelky jsou neskutečně brutální. Zároveň však i přehledně natočené, i když se režisér možná až příliš snaží prodat „strojovost“ hlavního hrdiny s pomocí trhanějších pohybů kamery. Navíc je tu i dost prostoru pro černý humor a ujišťování, že všichni na place si byli dostatečně vědomi toho, že se nesmí brát extra vážně.
Po scenáristické a režisérské stránce je Upgrade hodně povedená záležitost. Trošku tedy zamrzí, že to malinko drhne po té herecké. Logan Marshall-Green je dřevo, což dokázal v Prometheovi nebo novém Spider-Manovi a osobně si myslím, že kdyby nevypadal jako Tom Hardy, jeho kariéra by asi neexistovala. Tady navíc dostal i vcelku náročnou roli a jeho pokusy zahrát scény, v nichž se vyrovnává s tím, že právě někoho roztrhal na kusy a vlastně z toho nemá moc radost, fungovaly asi spíš na papíře. S lepším herce by to celé bylo ještě o kousek zajímavější. No alespoň že ti záporáci jsou patřičně úchylní.
O Upgrade se mluví jako o jednom z nejlepších revenge filmů vůbec. Zas až ta moc bych to nepřeháněl, Whannell má sice nápady a zvládá i řemeslo, ovšem těch nápadů a režisérských vychytávek tam není tolik, aby to film povýšilo do kategorie „ty vole to je boží“. Ačkoliv nemá to k tomu daleko. V každém případě pokud si chcete po velkých blockbusterech v kině odpočinout u malého, ale upřímně a dobře pojatého drsného akčňáku, budete víc než spokojeni.

DABING
V českém znění: Filip Jančík - Logan Marshall-Green (Grey Trace), Ludvík Král - Simon Maiden (Stem), René Slováčková - Betty Gabriel (detektiv Cortezová), Petr Neskusil - Harrison Gilbertson (Eron Keen), Vendula Příhodová - Melanie Vallejo (Asha Traceová), Radek Kuchař - Benedict Hardie (Fisk), Jarmila Švehlová - Linda Cropper (Pamela), Pavel Vondra - Christopher Kirby (Tolan), Nikola Votočková - Kai Bradley (Jamie), Petra Tišnovská - Abby Craden (Kara), titulky, Jiří Krejčí - Richard Cawthorne (Serk), Marek Holý, Anežka Pohorská, Svatopluk Schuller, Petr Pospíchal - Clayton Jacobson (Manny) a další
Překlad: Zuzana Coufalová
Dialogy: Marek Píša
Zvuk: Josef Mašek
Produkce: Veronika Dvořáková
Režie: Vojtěch Hájek
České znění ve studiu Barrandov v roce 2018 vyrobil Bontonfilm.

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 30.8.2018 CinemArt
Premiéra USA: 1.6.2018 BH Tilt/High Top Releasing
Premiéra Austrálie: 14.6.2018 Madman Entertainment
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 6.2.2019 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 6.2.2019 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 4 006 858
Tržby celkem - $ 17 000 000
Návštěvnost v ČR 26 466
Náklady (Rozpočet) - $ 3 000 000
 
Tvůrci a herci
Leigh Whannell (Režie), Jason Blum (Produkce), Kylie Du Fresne (Produkce), Brian Kavanaugh-Jones (Produkce), Jed Palmer (Hudba), Stefan Duscio (Kamera), Andy Canny (Střih), Nikki Barrett (Casting), Terri Taylor (Casting), Felicity Abbott (Scénografie), Maria Pattison (Kostýmy), P.K. Hooker (Zvuk), Will Files (Zvuk), - (Masky), Leigh Whannell (Scénář), Logan Marshall-Green (Herec), Betty Gabriel (Herec), Harrison Gilbertson (Herec), Christopher Kirby (Herec), Clayton Jacobson (Herec), Melanie Vallejo (Herec), Benedict Hardie (Herec)
 
2018/100/Austrálie/Akční, Thriller, Sci-Fi, Horor
 
Zajímavost k filmu
- Hoci sa dej filmu odohráva v USA, celé jeho natáčanie prebiehalo v Austrálii v štáte Victoria, konkrétne v mestách Craigeburn a Melbourne.
- Když se Eron (Harrison Gilbertson) snaží Stema na dálku vypnout, tak jsou na obrazovce vidět identifikátory (anglicky process identifier či PID) některých vybraných procesů. Obzvláště nevěryhodný je pak proces PID 1 nazvaný Caches. V unixových systémech dochází ke spouštění procesu s PID rovno jedna hned na začátku systému a jedná se tak o první proces se zvláštním postavením (abvykle nazvaný init a nebo např. systemd), který je primárně zodpovědný za spuštění a vypnutí systému.
- Když se Eron (Harrison Gilbertson) snaží Stema na dálku vypnout, tak používá některý (budoucí) unixový systém. Konkrétně z shellové konzole spouští příkaz (resp. sekvenci příkazů s parametrem) sudo shutdown -h now. Tento příkaz, se stejně jako uvedená konzole na linuxových systémech běžně používá, přičem první část příkazu sudo udává, že chce Eron provádět příkaz s administrátorským oprávněním a druhá pak okamžitém vypnutí systému.
- V akčních sekvencích kamery občas přesně následují pohyby Greye (Logan Marshall-Green). Tyto záběry byly vytvořeny tak, že byl na herce připevněn mobilní telefon, který se poté spároval s kamerou, a ta byla schopna přesně imitovat hercovy pohyby.
- V záběrech na město je možné vidět sídla společnosti Cobalt a Vessel pouhých několik bloků od sebe.
- Film sa mal pôvodne volať "Stem," čo po holandsky znamená "hlas."
- Celosvětová premiéra proběhla 10. března 2018 na South by Southwest FF v Austinu (Texas, USA).
- Písnička, která hraje na začátku filmu, je „Smokestack Lightnin“ od Howlin' Wolf.
- Když Grey (Logan Marshall-Green) prochází chodbami do bytu Jamie, je na jedné zdi namalovaná postava Jigsawa, známa z filmu Saw: Hra o přežití (2004), jehož spoluautorem je režisér tohoto filmu Leigh Whannell.
- V momentě, když Grey (Logan Marshall-Green) vstupuje do paneláku, tak se zastaví u zvonků. Na jednom z nich je jmenovka „J. Wan“, což odkazuje na režiséra Jamese Wana.
- Spoiler: Počet mŕtvych vo filme je 12.
 
Odkazy