Věznice / Animal Factory (2000/90/USA/Drama, Krimi) 71%

19.12.2018 12:43
JEDNOU VĚTOU
„Pravidla jsou tu krutá, riziko veliké“

OBSAH
Hodný chlapec Ron se dostane do věznice za obchod s marihuanou. Bere si ho pod křídlo Earl Copan, který je za mřížemi už osmnáct let a snaží se Rona naučit pravidla života ve vězení... Vyfasovat v jednadvaceti pár let naostro za šíření marihuany - to je pořádná noční můra. Když ale Ron (Edward Furlong) vstoupil poprvé do své cely, pochopil, že jeho špatné sny ještě ani pořádně nezačaly. Jeho spolubydlící (Mickey Rourke) je populární místní "děvče" a Ron brzy zjistí, že i jeho vlastní mladá kůže představuje pro vyhládlé kriminálníky velké lákadlo. Naštěstí vzbudí brzy zájem místní autority Earla Copana (Willem Dafoe), vězně, který už strávil za mřížemi takovou dobu, že si ani nepamatuje jaké to bylo na svobodě. Pro Earla se mladík stane náhradou za všechno, co nikdy neměl - za rodinu, přátele, syna - a na oplátku Ron získá ochranu i zasvěcení do nelítostných pravidel světa uvnitř věznice. I Earl má ale své nepřátele a atmosféra ve věznici začíná houstnout. Snímek vznikl podle románu známého scénáristy Edwarda Bunkera (Na svobodě s Dustinem Hoffmanen), který se předtím odseděl ve vězení řadu let.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Mladík v podání Furlonga je zavřen za prodej marihuany a ve vězení se citově zblíží se zkušeným muklem Willemem Dafoem, který nad ním vezme ochrannou ruku, aby se z mladíka nestala něčí děvka. Že by to hrozilo, je jasný, protože mladická vizáž Furlonga je jako magnet pro nadržený mukly a různý úchyláky, kterých je v lochu plno. Příběh nikterak originální, ale prostředí věznice je naprosto dokonalý, atmosféra správně hustá a hlavně - můj oblíbenec Willem Dafoe jako holohlavý Earl má charismatu na rozdávání. Dusnou náladu snímku podporuje i zajímavý soundtrack. (Lima) 3*

Hry, koncerty, rauše, empatičtí a pozorní vychovatelé - pokud by jste velkoryse přehlédli tu občasnou anální penetraci a kudlu v zádech, řeknete si, že to je docela zábavný skautský tábor, nicméně neodvážím se zpochybňovat autentičnost novel Eddieho Bunkera, protože ten pán zjevně věděl, o čem píše.. Film těží se zajímavého hereckého obsazení (Dafoe si ponechal image Maxe Schrecka z natáčení Ve stínu upíra, Rourke zase přijal vzhled T.Curtise z Někdo to rád horké, Furlong zůstal věrný své škatulce křehkých rebelantů) a pod taktovkou Buscemiho se všichni snaží ze všech sil, leč samotný příběh zůstal někde v cele předběžného zadržení.. Člověk si nakonec odnese tristní ponaučení, že americký vězeňský systém rozhodně nemá za cíl nováčky za mřížemi napravovat, ale jen je odklízí ze společnosti. Továrna na zvířata z nich už udělá kvalitní mukly, kteří se pak spolehlivě vrátí do normálního života jako vyměnění.. (Gilmour93) 3*

Věznice přináší poněkud mírnější, klidnější a jaksi pohodovější náhled do komunity drsných, potetovaných chlapíků za ostnatým drátem. Animal Factory rozhodně nepůsobí dojmem, že by se jednalo zrovna o "věznici s maximální ostrahou." Žádná extrémně brutální, drsná a násilnická ukázka ze života za mřížemi. Příběh mi přišel jako docela přátelská, oddechová verze amerického vězeňského prostředí. Vypadalo to, že obyvatelé tohoto zařízení si nemají nač stěžovat. Pěvecká vystoupení, dostatečná zásoba cigaret, holičství, pohodová a přístupná ostraha a víceméně volná zábava a přístup k mnohým věcem. Až na pár drsných scén se jednalo o celkem nenáročný děj. O to však více působivější a poutavý. Především díky hereckému obsazení a jejich charakterům. Willem Dafoe opět vsadil na svůj osobitý a výrazný ksichtík, Edwarda Furlonga je mi líto, že mrhá svým talentem na podřadné filmy a jen poskromnu se objevuje v těch kvalitních. Vypadá to, že tento snímek patří mezi poslední z jeho čtyř nejlepších počinů vůbec. Poté už zůstal "uvězněn" převážně v průměrných či slabých projektech. Danny Trejo je zase v base a dává mi tušit, že si dokážu představit, jak by asi naložil s těmi, co by si až příliš pozdě uvědomili, že "vyjebali s nesprávným Mexikáncem." Přemýšlela jsem nad tím, jak by tento chlapík asi vypadal, kdyby, coby starostlivý otec rodiny předčítal svým dětem pohádku na dobrou noc, či kdyby s květinami a milostnými projevy vyznával ženě lásku:) A za zmínku rozhodně stojí i k nepoznání zmalovaný Mickey Rourke jako transvestita. (Aluska88) 4*

VELKÁ RECENZE
Jednadvacetiletý mladík Ron Decker (Edward Furlong) pochází z lepší rodiny, avšak za šíření marihuany se na několik let dostane do vězení. Rychle pochopí, že kvůli svému mladistvému vzhledu by se v drsném a zvráceném prostředí snadno mohl stát něčí "děvkou". Krátce po nástupu trestu se mu podaří navázat kontakt s vězněm, který má u ostatních kriminálníků i u bacharů největší autoritu, Earlem Copenem (Willem Dafoe). Ten ho přijme za člena svého gangu a poskytne mu tolik potřebnou ochranu. Jenže uniformovaní strážci místního pořádku Rona varují: právě přátelství s Earlem by ho mohlo dostat do situace, které se chtěl co nejvíc vyhnout.
Věznice je hodně zajímavý a hodně dobře obsazený film, takže hercům jejich výkony člověk opravdu věří (a skoro má pocit, že je v tom vězení s nimi). Velice se mi líbilo, jak film ukazuje, že nic v životě není černobílé (když Ronovi do spisu napíšou, že se stal členem "agresivní vězeňské skupiny", je to pravda, ale neříká to nic o tom, že mu to zachránilo kůži). Nejvíce mě pobavil okamžik, kdy vedení věznice Deckerovi nabízí, aby za nimi přišel, kdyby měl ve vězení problémy. Nevím, co by mu poradili, kdyby za nimi skutečně přišel, ale hlavně by tím naprosto skončil u ostatních vězňů. No a rozuzlení filmu dávám velkou jedničku.
Věznice (v anglickém originále Animal Factory) je americký film z roku 2000 pojednávající o životě ve vězení v San Quentin. Film režíroval Steve Buscemi. Scénář k filmu napsal Edward Bunker a je v něm použita hudba od Johna Lurie.

DABING
-

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 24.1.2000 (Sundance Film Festival)
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.1.2002 (VHS) Magic Box
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 43 805

FILMY V SÉRII
Věznicegastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0200/
Drama / Krimi, USA, 2000
Režie: Steve Buscemi, Hrají: Willem Dafoe, Edward Furlong

Zločinec gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0198/
Drama / Krimi, USA, 2008
Režie: Ric Roman Waugh, Hrají: Stephen Dorff, Marisol Nichols

Cela 211 - Vězeňské peklo gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0199/
Drama / Thriller, Španělsko / Francie, 2009
Režie: Daniel Monzón, Hrají: Luis Tosar, Alberto Ammann

Prorok gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0203/
Krimi / Drama, Francie / Itálie, 2009
Režie: Jacques Audiard, Hrají: Tahar Rahim, Niels Arestrup

Trestanec gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0207/
Drama / Krimi, USA, 2017
Režie: Ric Roman Waugh, Hrají: Nikolaj Coster-Waldau, Jon Bernthal

Tvůrci a herci
Steve Buscemi (Režie), Steve Buscemi (Produkce), Andrew Stevens (Produkce), Julie Yorn (Produkce), Elie Samaha (Produkce), John Lurie (Hudba), Phil Parmet (Kamera), Kate Williams (Střih), Sheila Jaffe (Casting), Georgianne Walken (Casting), Steve Rosenzweig (Scénografie), Lisa Parmet (Kostýmy), Warren Shaw (Zvuk), Adrienne Bearden (Masky), Edward Bunker (Scénář), John Steppling (Scénář), Willem Dafoe (Herec), Edward Furlong (Herec), Danny Trejo (Herec), Mark Boone Junior (Herec), Seymour Cassel (Herec), Mickey Rourke (Herec), Tom Arnold (Herec), John Heard (Herec), Chris Bauer (Herec), Jake La Botz (Herec), Edward Bunker (Herec), Mark Engelhardt (Herec), Michael Buscemi (Herec), Mark Webber (Herec), Larry Fessenden (Herec), Steve Buscemi (Herec), Christopher Long (Herec), Vincent Laresca (Herec), Brian Anthony Wilson (Herec), Jose E. Cruz Jr. (Herec), Ernest Harden Jr. (Herec), Antony Hegarty (Herec), Rockets Redglare (Herec), J.C. Quinn (Herec), James Martin Kelly (Herec), Victor Pagan (Herec), Afemo Omilami (Herec)
 
2000/90/USA/Drama, Krimi
 
Zajímavost k filmu
- Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu, který napsal Eddie Bunker.
- Natáčení probíhalo ve věznici Holmesburg ve Philadelphii.
- Kytarista vystupující během vězeňské show je Antonyho Hegarty (z Antony and the Johnsons) a píseň, kterou zpívá, je verze "Rapture", kterou lze nalézt na stejnojmenném albu z roku 2000.
 
Odkazy: