Návrat do Silent Hill 3D / Silent Hill : Révélation 3D (2012/95/Francie, USA/Horor, Mysteriózní, Thriller) 48% -Originál DVD-

28.09.2018 13:41
JEDNOU VĚTOU
„Jakmile vstoupíš do Silent Hill, už není cesty zpět."

OBSAH
Už několik let je Heather na útěku před temnými silami. V den svých osmnáctých narozenin, po strašných nočních můrách a náhlém zmizení otce, si uvědomí, že už není tou Heather, kterou bývala. Toto nové poznání ji zavede hluboko do světa démonů a hrozí jí věčné uvěznění v Silent Hill.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Bassetta jsem si pomalu začínal škatulkovat do talentů hororové budoucnosti, ale po těch povedených nízkorozpočtových zářezech, jsem v první lize takové selhání nečekal. Na první pohled je vše OK, protože je to starý dobrý Silent Hill jako minule, tedy s vymazlenými kulisami, dobrými triky, přehlídkou maskérských dovedností… a absolutně ničím navrch. Rutinní kopie Gansovy vize, která i po 6-ti letech stále platí za nejlepší herní adaptaci na velkém plátně, v níž Bassett nepřinese ani jeden vlastní originální nápad, je docela studená sprcha, protože věřím, že za tuhle látku by jiní ambiciózní tvůrci prodali vlastní babičku. Nabízí se otázka, nakolik měl při psaní scénáře od Konami povolenou uzdu autorské licence, ale předvést pár režijních fíglů ještě nikoho nezabilo. Plus zoufalý závěr jako mínus. Příště raději zase blátivé české kulisy, nebo opuštěné irské ostrovy… (Isherwood) 2*

Silent Hill je herně atmosferická pecka. Filmově to ujde s prvním dílem a druhý už je tradičně slabší. Není na něm vysloveně nic zkaženého, ale končí stejně tak blbě, jako předchozí díl a začíná stejně tak, jako končí, takže ačkoliv se ve filmu děje hodně věcí, závěr je prakticky stejnej jako u prvního dílu a jsem zvědavý, jestli s tím ještě budou nějak pokračovat dál. Nápad by byl dobrý, atmosféra taky, ale nějak mi nesedí to, co s tím příběhem udělali jako s celkem. Škoda. Chtělo by to nějakýho blázna, který by se s ním sžil jako Anderson s Resident Evil. (Malarkey) 2*

Druhá návštěva městečka ztracených duší s větším spádem událostí a údernějším drajvem. Je mně jedno, jak moc tvůrci oblíbenou hru podělali, nebo naopak vylepšili, protože s ní nejsem plně obeznámený, ale tohle byla bizarní až surrealistická jízda s horečnatou snahou být údernější, než poněkud temně přeplácaný a komorní první díl. Dvojka je fantaskní slepenec nekonečně bizarních a surrealistických obrazců. Sektářský řád ze Silent Hill jde nemilosrdně ve své fanatické touze po mladé dívce Sharon, která má v reálném světě na krku vraždu, a kvůli této skutečnosti se musí se svým adoptivním otcem stěhovat z místa na místo. I přes přísný zákaz se krok za krokem postupně přibližuje k tomu prokletému místu, kde neustále padá popel, a se kterým je spjata přes jistou holčičku, kterou zde kdysi upálil fanatický dav. Jak si v městečku bude počínat, je velmi důležité, protože na tom závisí život jejího otce, kterého sem přišla zachránit. Možná Adelaide Clemens v hlavní roli nezahrála na jedničku s hvězdičkou a klidně mohli vybrat někoho atraktivnějšího, ale jinak nemám připomínek, protože děj pěkně odsýpal, akorát je škoda, že nepřišel s nějakým mega závěrem a spokojil se s tou horší variantou. Však taky Michael J.Bassett není žádný extrovní režisér, ale spíše koketér béčkových opusů, a je tedy div, že z toho vyšel tak zajímavý film. A srovnávat film s konzolovou hrou je zcestné, protože obě díla mají zcela rozdílnou koncepci, která vzájemně nemůže nikdy být funkční. Film měl spád, originální nápady a bavil mě, ale do Silent Hill se přesto překotně nepohrnu. Bojím, bojím. Mé hodnocení: 80% (kingik) 4*

VELKÁ RECENZE
První filmový Silent Hill, ač pravověrnými fanoušky předlohy notně zavrhovaný, je pro mě dodnes etalonem toho, jak by se měly herní adaptace dělat. Christophe Gans hru nikdy nehrál, ale dokázal ji respektovat, scenárista k sobě zručně přimontoval první a druhý díl a ušil děj na míru castingu… a peněz bylo tak akorát, aby se maskéři a trikaři vyblbnuli a filmu tzv. nekoukal podolek. I když se mnou řada lidí tenhle názor sdílí, zjevně nás nebylo dost na to, aby druhý díl (ke kterému konec jedničky vybízí) vznikl rychle. Dokonce nás bylo tak málo, že Gans nenatočil slibovanou Onimushu. Producent Samuel Hadida sháněl peníze dlouhá léta, tak jako jsem já kdysi střádal pětikorunu k pětikoruně na upgrade na 4 MB RAM. To aby mi běžel Duke Nukem 3D. Ale to je jiný příběh. Dost možná zajímavější, než v případě Silent Hill 2. Ten totiž Michael J. Bassett pojal spíš jako rutinní přivýdělek, což je poznat zejména na scénáři.
Vizuálně vypadá nový Silent Hill skoro tak dobře jako ten první, tedy až do chvíle, než dojde na laciné 3D efekty a ještě lacinější digitální triky. Za dvacet milionů toho člověk moc neupeče, tím spíš, že musí dát něco i navrátivším se "hvězdám" jedničky (Radha Mitchell se objeví na pár vteřin, Sean Bean na pár minut). Dějově se dvojka posunula o nějakých deset let. Sean Bean s dcerou je na útěku, ale všichni víme, že skrz pětatřicet minut high school omáčky a naprosto náhodných děsomomentek se zase propracujeme do Silent Hillu. Až tam může Bassett naplno rozjet sirény strachu a svou vlastní fantazii. Nebo spíš fantazii Christopha Ganse. Hororový talent (Bassett má za sebou Mrtvou hlídku nebo Pustinu) celou dobu spíš oprašuje odkaz původního filmu a tu a tam potěší fanoušky hry, ale bohužel nepředvede ani originální monstra, ani nečekané zvraty. Film tak chvílemi připomíná spíš stylové torture porno s hrdinkou, která nejdřív vříská, a pak dělá monstrům do hlavy díry naleštěnou devítkou.
Nahodilost veškerého dění vzbuzuje dojem, že Bassett též Silent Hill nikdy nehrál, ale pamatuje si ze svého mládí třeba Double Dragon. Hrdinka obdobným způsobem chodí z místnosti do místnosti a řeší víceméně banální situace (resp. nechává se jimi semlít a nebýt ochoty Bassetta-scenáristy, pravděpodobně by někde ležela rozsekaná na tisíc kousků). Jediným světlým okamžikem je level s plastovými figurínami a jejich pavoučím vládcem. Být ve filmu takhle ujetých sekvencí víc, možná by člověk přimhouřil oko nad omezeným rozpočtem, omezenou inteligencí a všeobecně béčkovým rámem, ve kterém visí původně nadějný, ale v závěru až příliš rychle spatlaný obraz.
Pokud se oprostíte od předlohy nebo snad dokonce naděje na originální a "jinaký" horor, můžete vzít Návrat do Silent Hillu na milost jako průměrné hororové béčko. Pozici podzimního hororu určitě drží přesvědčivěji než třeba Paranormální aktivita a ve své jednoduchosti je vlastně i příjemně old schoolový. Na druhou stranu v kinech pořád ještě straší Sinister, a to je pro Bassettovu malou domů přeci jen výraznější soupeř.
Poslal bych na sál alespoň fanoušky nemrtvých zdravotních sestřiček, ale i ty se na plátně ohřejí pouze několik desítek vteřin. Někdo si tu evidentně nedělal poznámky při testovacích projekcích. Jeho škoda…

DABING
V českém znění: Kristýna Valová - Adelaide Clemens (Heather / Alessa), Petr Neskusil - Kit Harington (Vincent), Jaromír Meduna - Sean Bean (Harry), Pavel Šrom - Martin Donovan (Douglas) + Malcolm McDowell (Leonard), Radka Stupková - Carrie-Anne Moss (Claudia Wolfová), Jitka Moučková - Radha Mitchell (Rose Da Silva), Jitka Ježková, Libor Terš, Martin Zahálka, Nikola Votočková, Bohdan Tůma, Svatopluk Schuller, Martina Kechnerová, Libor Hruška, Filip Švarc, Jakub Saic
Produkce: Zuzana Špeciánová
Překlad a dialogy: Ivan Kotmel, Agentura K
Zvuk: Miloš Sommer
Režie: Martin Těšitel
Pro HCE vyrobilo Studio Soundwave v roce 2013

Premiéra ČR: 22.11.2012 H.C.E.
Premiéra USA: 26.10.2012 Open Road Films
Premiéra Francie: 28.11.2012 Metropolitan FilmExport
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 19.4.2013 H.C.E.
Poprvé na Blu-ray: -

FILMY NA SPOLEČNÉM DVD
Silent Hill gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-019/
Horor / Fantasy, Kanada / Francie, 2006
Režie: Christophe Gans, Hrají: Radha Mitchell, Sean Bean

Návrat do Silent Hill 3D gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-020/
Horor / Mysteriózní, Kanada / Francie, 2012
Režie: Michael J. Bassett, Hrají: Sean Bean, Radha Mitchell
 
Tvůrci a herci
Michael J. Bassett (Režie), Don Carmody (Produkce), Samuel Hadida (Produkce), Jeff Danna (Hudba), Akira Yamaoka (Hudba), Maxime Alexandre (Kamera), Michele Conroy (Střih), Deirdre Bowen (Casting), Alicia Keywan (Scénografie), Wendy Partridge (Kostýmy), Vincent Arnardi (Zvuk), Paul Jones (Masky), Sean Sansom (Masky), Shane Zander (Masky), Michael J. Bassett (Scénář), Sean Bean (Herec), Radha Mitchell (Herec), Deborah Kara Unger (Herec), Adelaide Clemens (Herec), Kit Harington (Herec), Malcolm McDowell (Herec), Carrie-Anne Moss (Herec), Martin Donovan (Herec), Heather Marks (Herec), Erin Pitt (Herec)
 
2012/95/Francie, USA/Horor, Mysteriózní, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Vo filme krátko po tom, ako Sharon (Erin Pitt) narazí do Vincenta (Kit Harington), vidno obrázok dievčaťa s moľou pred svojou tvárou. Motív mole sa často objavoval v hre a reprezentoval premenu Sharon na Heather.
- Maskovanie herca Roberta Campanellu za Red Pyramid trvalo približne pol hodiny, čo je 6-krát kratšie oproti trom hodinám v prvom dieli série.
- Červená čižma sa v scéne na kolotoči neobjavuje len tak. V hre totiž potrebujete presne tento objekt na vyriešenie hlavolamu v zábavnom parku a postup ďalej.
- Kit Harington, predstaviteľ Vincenta, sa pokúsil po tom, čo dostal túto rolu, hrať hry "Silent Hill", aby lepšie chápal dej filmu, v ktorom išiel hrať, lenže prestal s tým, pretože hry považoval za príliš strašidelné.
- Přestože druhý díl hororové série byl v očích jak fanoušku, tak kritiků mnohem horší než jeho předchudce, studio Konami uvedlo, že přesně takhle si film podle své hry představovalo.
- Na hudobnom doprovode filmu spolupracoval aj Akira Yamaoka, hlavný skladateľ hernej série Silent Hill, rovnako ako aj v Silent Hill (2006).
- Film byl natočen na motivy videohry „Silent Hill 3“, objevují se v něm však elementy také z dalších pokračování hry. Například řidič náklaďáku Travis Grady (Peter Outerbridge) je hlavní postavou ve hře "Silent Hill: Origins". Vězeňský autobus z posledního záběru filmu pak odkazuje na "Silent Hill Downpour".
- Při natáčení byla pro Pyramid Heada použita stejná replika obrovského meče jako v prvním díle.
- Scénář měl původně stejně jako v případě prvního dílu napsat Roger Avary. Kvůli řízení v opilosti a zranění člověka byl však odsouzen k 1 roku odnětí svobody, čímž zabrzdil produkci celého filmu a posléze byl z projektu úplně vyšachován.
- Produkce filmu byla zpožděna kvůli masivní sněhové bouři, která štáb při natáčení zastihla.
 
Odkazy