Predátor: Evoluce / The Predator (2018/108/USA/Akční, Sci-Fi, Dobrodružný, Horor, Thriller) 53%

06.12.2018 14:38
JEDNOU VĚTOU
„Známá vesmírná potvora se opět vrací a lovci ze všech koutů ze světa mají dvě možnosti - buď utéct a nebo bojovat."

OBSAH
Před více než třiceti lety jsme se s nimi střetli poprvé. A byl to pořádný nářez. Teď se Predátoři, jedni z největších lovců celého vesmíru, opět vrací na naši planetu. Jsou však mnohem silnější a chytřejší než kdykoliv předtím. Lov a zabíjení jsou pro ně stále největší zábavou. Predátoři se geneticky zdokonalili pomocí DNA jiných vesmírných bytostí. Když jeden kluk nešťastnou náhodou zapříčiní jejich návrat na Zemi, vůbec není jisté, kdo před nimi ochrání lidstvo tentokrát. Najde se někdo, kdo nebude jen lovná zvěř, ale dokáže se jim postavit jako rovnocenný soupeř? Poslední šancí lidstva na záchranu před vesmírnými nimrody se stává už jen malá parta bývalých a naprosto šílených vojáků a jedna mladá evoluční bioložka. Jen ti mají aspoň malou šanci zabránit vyhubení našeho živočišného druhu.(CinemArt)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Už dlouho jsem po filmu neřekl, že to byla slátanina a tentokrát je to trefné. Nový Predátor působí jako spojení dvou naprosto odlišných filmů. V jednom vidíte scifi verzi Mercury (Bruce Willis neměl čas) s trochou černého a popkulturního humoru a v druhém krvavé béčko z osmdesátek (název si vygenerujte), v kterém hlavní záporák trhá lidi na půlky, občas uletí hlava nebo střeva, ale hlavní postavy jsou vždy zázračně odhozeny a schopni boje až do happyendu. Každá verze má svůj tón, dohromady bohužel nefungují. Predátor totiž nic nebuduje, jen se snaží bavit nesmyslně poskládaným příběhem, vtípky (zvednutý palec?), postavami (například bioložka, která ovládá všechny zbraně, doběhne vesmírný letoun, atd.) a v závěru graduje v hlouposti na vrchol. Ano, 2 hvězdy jsou tu pro tu přímočarou zábavnost, při které musíte vypnout mozek, ale tohle nemá ani zdaleka na prvního ani druhého Predátora, ani na více než slušné Predátory, ale bojím se na to i myslet, ale i AvP proti tomuhle funguje dobře. PS: Shane Black ukazuje, že je nejvíce přeceňovanou osobou Hollywoodu. PPS: neviděl Shane Black Kazmovo OMS s Prostřeno? tady je těch postav s poruchami nějak moc, ne? (Djkoma) 2*

Nejlepší film s Predátorem v hlavní nebo vedlejší roli za posledních třicet let. Což je vzhledem k rozporům snad v každé scéně chabá pochvala a vůbec tristní vizitka lovcových filmových pokračování a spin-offů. Na jednu dobrou hlášku připadne minimálně jedna rozpačitá, na skvělou akční scénu pokaždé vychází wtf moment (všechno s Thomasem Janem, nadužívaní psi) a na trefný casting (Holbrook, Brown) odpovídá smolně obsazená Olivia Munn, které její doktorku nevěřím ani na chvíli, nebo neselhávající Jacob Tremblay, jehož charakter sem bohužel spadl snad z jiného filmu. Ale pozor, je to nezastavující a neustupující zábava a potom, co jsem osm let zpátky u Predátorů málem usnul, je to velký krok kupředu, bohužel smutně ledabylý. Black musel vědět, jak velké množství fanoušků k němu vzhlíží jako k zachránci celé značky a onen místy sebeparodický nádech musel mnoha z nich zákonitě zvednout mandle.Nejlepší film s Predátorem v hlavní nebo vedlejší roli za posledních třicet let. Což je vzhledem k rozporům snad v každé scéně chabá pochvala a vůbec tristní vizitka lovcových filmových pokračování a spin-offů. Na jednu dobrou hlášku připadne minimálně jedna rozpačitá, na skvělou akční scénu pokaždé vychází wtf moment (všechno s Thomasem Janem, nadužívaní psi) a na trefný casting (Holbrook, Brown) odpovídá smolně obsazená Olivia Munn, které její doktorku nevěřím ani na chvíli, nebo neselhávající Jacob Tremblay, jehož charakter sem bohužel spadl snad z jiného filmu. Ale pozor, je to nezastavující a neustupující zábava a potom, co jsem osm let zpátky u Predátorů málem usnul, je to velký krok kupředu, bohužel smutně ledabylý. Black musel vědět, jak velké množství fanoušků k němu vzhlíží jako k zachránci celé značky a onen místy sebeparodický nádech musel mnoha z nich zákonitě zvednout mandle. (novoten) 3*

Jako bláznivá buranská komedie by to docela šlo, jako film ze série o predátorech je to katastrofa, první dva díly jsou stylem úplně jinde. Asi nová doba. Děj nemá smysl popisovat, je to nesmyslný přestříhávaný zmatek, který slouží jen jako záminka pro honičky a přestřelky s the predátorem a drsňácké a sprosté vtipy party trestanců, kteří jsou hlavními postavami filmu. Jedinou sympatickou postavou je desetiletý aspík (syn hlavního hrdiny, hraje ho Jacob Tremblay, kterého jistě znáte z nejlepšího filmu roku 2015 - Room) a kdyby byl celý film jen o něm a nebyli tam the predátoři, hodnotil bych pozitivněji. Ostatní herci postrádají špetku charismatu. Druhým a posledním kladem je, že film je mládeži nepřístupný. (Dadael) 2*

VELKÁ RECENZE
Nebudu se vracet v predátoří mytologii nějak hluboko, protože už jsem to nakousnul v prvních dojmech. První Predátor byla klika jako blázen… Casting tehdy vytvořil genius loci, který tomu filmu nikdo neodpáře, Joel Silver brilantně využil přestávky v natáčení, aby film (a predátora samotného) od základů předělal a primitivní děj byl časem (po tehdejších průměrných recenzích) pochopen fanoušky jako záměr. Napůl akční film a napůl béčková creature feature tak dala vzniknout nejen nejosvalenější vojenské jednotce vůbec, ale ve vedlejším gardu také ikonickému vesmírnému lovci. Arnold byl nejlepším nadčlověkem na světě a už nemělo cenu v sérii pokračovat. Joel Silver pak sice na nátlak studia (Foxové nikdy neví, kdy skončit) natočil dvojku, ale šel úplně jiný směrem a udělal z ní v podstatě kriminálku. A dokonce i Robert Rodriguez věděl, že se nesmí vrátit ke “komandu” a předstírat, že znovu točí jedničku. Jeho svěřenci Nimrodu Antalovi se to povedlo napůl a dodnes se na jeho počin tak trochu zapomíná. To se ale brzy změní.
Na scénu totiž přichází Shane Black, vyzbrojen nikoliv čestným členstvím v původní predátoří jednotce, ale hlavně režisérskými ostruhami z Iron Mana 3 a Správných chlapů. To samo o sobě zjevně stačí k tomu, aby dostal spoustu peněz (oficiální zdroje mluví o 90 milionech, neoficiální o 140, ale o tom později) a mimořádně volnou ruku. Což je překvapivé, protože přes veškerý producentský dohled bych si dovolil Blackovy dosavadní režijní počiny ohodnotit jako… no jako rozhárané, držící pohromadě vyloženě na dobré slovo. Přesto jsem šel na Predátora s tím, že by to mohla být evoluce, když už ne revoluce (ehm) a věřil jsem, že Black najde nejen svůj scenáristický brk z osmdesátek, ale hlavně nějakého schopného pomocného režiséra, který za něj oddře akční scény.
Bylo to naivní, ale tady alespoň vidíte, že i po dvaceti letech v branži pořád ještě občas chcete věřit - navzdory tomu, že dosavadní oprašování osmdesátkových relikvií dopadalo víceméně tragicky, ať už šlo o čtvrtého Indiana Jonese, Ridleyho návrat k vetřelcům, nebo třeba všechny hororové remaky. Už v první scéně vám Black jasně naznačí, že na to jde od lesa. Honí se tu dva vesmírné koráby, predátora vidíme bez maskování i s ním, dokonce sledujeme mimozemskou komunikaci (včetně titulků), nové hračky, tajemné komory… Black to na nás sype všechno. K čertu s tajemnem prvního dílu, dnešní neposedná generace chce všechno a hned.
A Black tedy začne vysvětlovat, vědom si toho, že jeho hlavním talentem je se ze všeho vykecat. Na place má dokonce několik postav, které jsou jen mobilní wikipedií a jakmile se na ně namíří kamera, začnou vysvětlovat, proč predátoři trhají páteře, proč mají Zemi vysoko v dovolenkovém katalogu, proč se jim říká predátor, proč mají všechny ty hračky, bystrý zrak, silné paže… atd. Chudák Jake Busey je tu jen jako zmatený drmolící vědec, nijak neodkáže na klíčovou roli svého otce ve dvojce a stává se jen jedním z mnoha easter eggů (viz název školy, do které chodí Jacob Tremblay). Už po deseti minutách je bohužel jasné, že Black svojí osmdesátkovou formu nenašel a navíc mu zoufale chybí herec kalibru Downeyho Jr., který by ty průměrné vtipy bez pointy utáhnul alespoň charismatem. Boyd Holbrook je sice uvěřitelný se sniperkou, ale drsňácké hlášky mu jaksi nelezou přes zuby. A to je pořád z těch lepších.
Navzdory snaze jít jinudy stejně Shane Black končí s partičkou (ex)mariňáků a (ex)vojáků, která ovšem nemůže být odlišnější od borců z jedničky. Osvalení a skvěle sehraní borci, co se domlouvají gesty, jsou nahrazeni partou vyvrhelů na okraji společnosti, jimž byste nesvěřili bouchačku ani v Call of Duty. Navíc při jakémkoliv kontaktu začnou mluvit jako zasažení elektrickým plotem a vršit na sebe slova bez ladu a skladu. Třešinkou na dortu je Thomas Jane jako týpek s Tourettovým syndromem. Mít podobnou postavu ve filmu může být osvěžení, mít v něm dvě (Tremblayova postava má Aspergera) je spíše únavné - Thomas Jane navíc neposlechl památná slova a je doslova “full retard”. Herec nikdy nesmí jít full retard, to přece věděl už Kirk Lazarus.
Sebevědomý Holbrook, bázlivý Tremblay a z principu trochu otravná Olivia Munn jsou nakonec nejspolehlivějšími opěrnými body celého obsazení, protože do svých rolí skvěle padnou. Co na tom, že Black jenom vrší klišé na další klišé a jeho zvraty jsou vycucané z prstu. Na zemi je predátor, tady je parta lidí, která ho může zabít když už ne svými schopnostmi, tak alespoň selským rozumem a Henry Jackman v pozadí mlátí do syntetizátorů po vzoru Alana Silvestriho. Teoreticky vzato nepotřebujete víc, abyste natočili alespoň snesitelnou béčkovou nápodobu.
Jenže to by nad sebou Shane Black musel mít schopného producenta. Joel Silver tu není a John Davis, ačkoliv začínal na prvním Predátorovi, stihnul zprodukovat i oba díly AvP, takže jestli je někdo, kdo nepozná rozdíl mezi zlatem a naleštěným lejnem, je to právě on. V první půlce se teprve tým schází, predátor tu a tam někoho zabije ze zálohy a rozjíždí se dvě, tři slibné podzápletky, což ještě stíhá Black ukočírovat - jednoduše proto, že divák netuší, jestli ho čeká apokalyptická sci-fi, crazy komedie nebo erkový akční nářez s hláškami á la Kick-Ass.
Pak se ovšem setmí, což by mělo být jasné znamení pro všechny, kdo sedí ve 3D sále (aby urychleně utekli) - až do poslední desetiminutovky už se totiž nerozední. Přes všechno snahu o vaření z vody Black skončí s predátorem a týmem po zuby ozbrojených maníků uprostřed lesa, tj. se stejnou kombinací jako v jedničce. Jeho postavám bohužel chybí svaly, charisma i superschopnosti. Zatímco Dutchova jednotka měla proti predátorovi šanci, tihle zmatkaři si na vojáky jenom hrají a ve chvíli, kdy začnou střílet, trefovat se a dokonce tvořit nějakou taktiku, divák jen zmateně kouká, kde se to v nich vzalo. A ještě o něco zmateněji kouká, když se lusknutím prstu zkušená vědkyně začne ohánět kulometem a předvádět gymnastiku á la John McClane.
V tu chvíli už Shane Black dávno zapomněl na poslední dva zvraty a snaží se podobně jako všichni před kamerou jen přežít a nějak ten film dotočit, aby mohli jít všichni domů a tiše plakat u oltáře s Bezbolestnou. Třetí dějství Predátora: Evoluce je neuvěřitelně bolestivé… asi jako když sledujete někoho, kdo hasí hořící dům benzínem a plameny jsou čím dál tím větší. Způsob, kterým tohle veledílo graduje, doslova vhání slzy do očí. V nočních scénách pochopíte, že Black neumí točit akci a zmateně přestříhává mezi detaily zaměnitelných postav v pološeru tak, že u půlky vlastně nevíte, jestli jsou ještě naživu, nebo jak umřely. A pak na chvilku vykoukne sluníčko, aby posvítilo i na fakt, že Shane Black zapomněl, jak udržet scenáristickou niť. V explozivním závěru mění postavy v nevěrohodné supermany, servíruje pětiminutovku, která odkazuje na to nejhorší z Vetřelec: Covenant a ještě si rozkopne dveře k pokračování tak nešikovně, že i z toho Holbrooka udělá mamlase.
Festival špatných nápadů s vizuálem televizního seriálu z devadesátých let a rozšířenou predátoří mytologií, o kterou nikdo nestál. Doctor Strange by při svém přemítání možná našel nějakou z milionu možných verzí, ve které je užvaněný predátoří sequel dobrým nápadem, ale my bohužel tenhle souboj s pravděpodobností prohráli. Uklidnit nás může snad jen to, že pokud stál tenhle Predátor víc než sto milionů dolarů, pošle ho Fox na dlouhé roky někam hodně daleko. Hořká pachuť spálené šance však bude na jazyku cítit ještě hodně, hodně dlouho.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Americký špionážní odstřelovač (angl. sniper) Quinn McKenna je na špionážní misi, když v tom ztroskotá v mexické džungli mimozemská loď. Quinnův tým ji jde ihned prohledat, ale oba jeho podřízení jsou zabiti predátorem, který loď pilotoval. Aby získal důkazy o mimozemské lodi, ukradl proto predátorovu masku a ruční chránič a pošle je do domu své bývalé ženy do USA. Krabici však získá jeho malý syn Rory, který začne mimozemskou technologii zkoumat. Omylem přivolá predátorskou loď na Zemi.
Americká vláda kontaktuje mladou evoluční bioložku Casey Bracketovou, aby se podílela na projektu Stargazer, který zkoumá predátory. Ta je odvezena do tajné laboratoře Stargazer, kde poprvé uvidí predátora a začne s jeho výzkumem. Casey zjistí, že predátoř mají v sobě lidskou DNA a že chtějí provádět další hybridizace s jinými druhy.
Quinn se mezitím vrátí do USA a je přinucen vypovídat o tom, co viděl v mexické džungli. Když vše vyšetřovatelům sdělí, posílají ho do tajné laboratoře pod přehradou Strargazer pro další výslechy. V autobuse se seznámí s dalšími válečnými veterány: Gaylord ''Nebraska'' Williams, Coyle, Baxley, Lynch, and pilot Nettles. Predátor se v laboratoři mezitím probouzí z kómatu a začíná masakrovat zaměstnance laboratoře. Jedinou Casey nezabije, jelikož mu není rovnocenným soupeřem.
Když přijedou Quinn a ostatní veteráni k laboratoři a uvidí utíkajícího predátora, nestačí se divit. Společně se spojují s Casey a vydávají se chytit predátora za každou cenu. Když se s ním na stadionu a ve škole utkají v boji, objeví něco nečekaného: větší predátor zabije toho menšího bez váhání. Ostatních se nevšímá, i když utíkají před ním pryč. partu ovšem najdou vojáci a vyslýchají je, kdy predátor je. Nikdo nic nevypoví. Predátorský pes (anglicky Predator Dog) zachrání Casey a ta mu na oplátku dává svobodu.
Parta se opět shledá a společně zaútočí na základnu vojáků u predátorské lodě. Do boje se však zapojí i větší z predátorů a bitva končí masakrem vojáků a některých členů party (Coyle, Baxley, Lynch). Nepodaří se jim ho ani chytit. Predátor požaduje, aby mu vydali McKennu a nechá ostatní naživu. Všichni si dopposud myslí, že požadoval Quinna, ale ve skutečnosti požadoval prádotr jeho syna Roryho, který byl nadprůměrně inteligentní. Quinn se jen tak nevzdá a v momentě, kdy se predátor snaží vzlétnout do vesmíru, mu v tom zabrání. Společně s Casey nakonec predátor zabijí a Roryho zachrání.
V potitulkové scéně jde Quinn do laboratoře, kde mu chtějí vědci ukázat tajnou zbraň tzv. Zabijáka predátorů. Když Quinn zjistí, co to doopravdy je, tak jeho poslední věta je:„Můj novej oblek, kámo! Mají i střih 42.“.

DABING
1.DABING (DVD)
V českém znění: Marek Holý - Boyd Holbrook (Quinn), Martin Sláma - Trevante Rhodes (Williams), Vlastimil Doucha - Jacob Tremblay (Rory), Lukáš Jurek - Keegan-Michael Key (Coyle), Kateřina Petrová - Olivia Munn (Casey), Tomáš Juřička - Sterling K. Brown (Traeger), Pavel Vondra - Thomas Jane (Baxley), Vojtěch Hájek - Alfie Allen (Lynch), Petr Burian - Augusto Aguilera (Nettles), Václav Rašilov - Jake Busey (Keyes), Zuzana Ščerbová - Yvonne Strahovski (Emily), Bořek Slezáček - Brian A. Prince (Predátor), Tomáš Karger - Mike Dopud (Dupree), Jan Battěk - Gabriel LaBelle (EJ), Martin Kubačák - RJ Fetherstonhaugh (Church), Ondřej Kavan - Niall Matter (Sapir), Lukáš Krpata - Lochlyn Munro (Marks), Aleš Kaizner, Daniel Margolius, Ivo Hrbáč, Milan Slepička, Otto Rošetzký, Sára Nygrýnová, Karolína Křišťálová, Pavlína Jurková, Pavla Procházková
Překlad: Zuzana Coufalová
Produkce: Pavla Draxlerová
Zvuk: Daniel Němec
Výsledný mix: Deluxe Media
Režie: Vojtěch Hájek
Pro 20th Century Fox vyrobilo Barrandov Studio - 2018

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 13.9.2018 CinemArt
Premiéra USA: 14.9.2018 20th Century Fox
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 16.1.2019 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 16.01.2019 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 14 265 779
Tržby celkem - $ 160 542 134
Návštěvnost v ČR 86 884
Náklady (Rozpočet) - $ 88 000 000
 
FILMY V SÉRII
Predátor (Originál) gastonrolinc.webnode.cz/news/a0203/
Akční / Sci-Fi, USA, 1987
Režie: John McTiernan, Hrají: Arnold Schwarzenegger, Carl Weathers

Predátor 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0204/
Akční / Sci-Fi, USA, 1990
Režie: Stephen Hopkins, Hrají: Danny Glover, Kevin Peter Hall

Predátoři gastonrolinc.webnode.cz/news/a0205/
Akční / Dobrodružný, USA, 2010
Režie: Nimród Antal, Hrají: Adrien Brody, Topher Grace

Predátor: Evoluce gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0193/
Akční / Sci-Fi, USA, 2018
Režie: Shane Black, Hrají: Boyd Holbrook, Trevante Rhodes
 
Predátor: Kořist gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/predator-korist-prey-2022-99-usa-akcni-horor-sci-fi-thriller-74/
USA, Akční / Horor, 2022
Režie: Dan Trachtenberg, Hrají: Amber Midthunder, Dakota Beavers
 
Tvůrci a herci
Shane Black (Režie), John Davis (Produkce), Henry Jackman (Hudba), Larry Fong (Kamera), Harry B. Miller III (Střih), Sarah Finn (Casting), Martin Whist (Scénografie), Tish Monaghan (Kostýmy), Fred Dekker (Střih), Shane Black (Scénář), Boyd Holbrook (Herec), Trevante Rhodes (Herec), Jacob Tremblay (Herec), Keegan-Michael Key (Herec), Olivia Munn (Herec), Thomas Jane (Herec), Alfie Allen (Herec), Sterling K. Brown (Herec), Augusto Aguilera (Herec), Jake Busey (Herec), Yvonne Strahovski (Herec), Niall Matter (Herec), Lochlyn Munro (Herec), Patrick Sabongui (Herec), Paul Lazenby (Herec), Andrew Jenkins (Herec), Harrison MacDonald (Herec)
 
2018/108/USA/Akční, Sci-Fi, Dobrodružný, Horor, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Mladý Rory McKenna (Jacob Tremblay) chodí do školy „Lawrence A. Gordona“. Což je odkaz na producenta snímku a i všech předchozích filmů o Predátorovi Lawrence Gordona.
- Ve filmu se objeví „Hopkinsova univerzita“. Což je odkaz na režiséra Predátora II (1990) Stephena Hopkinse.
- Ve scéně, kdy o Halloweenu prochází malý Rory (Jacob Tremblay) ulicemi, lze zahlédnout originální kostým vetřelce, který měl původně nosit v prvním filmu Jean-Claude Van Damme.
- Věta „Get to the choppers!“, kterou pronese Quinn McKena (Boyd Holbrook), je odkaz na prvního Predátora (1987), kde slavnou větu pronese Arnold Schwarzenegger.
- Predátor, který se objevil na jednom z plakátů, je ve skutečnosti ten samý, který byl přivázaný ke sloupu z filmu Predátoři (2010). Lze to poznat z poškození na jeho masce.
- Když se Casey (Olivia Munn) poprvé ocitne v tajné laboratoři, je ve výloze vidět kromě masky také kopí z ocasu vetřelce z filmu Vetřelec vs. Predátor (2004).
- Režisér Shane Black napsal postavu Baxleyho (Thomas Jane) s tourettovým syndromem proto, protože právě Black jím určitou formou sám trpí.
- Predátora si zahrál parkourista a kaskadér Brian A. Prince.
- Sám Shane Black řekl během natáčení, že Blízká setkání třetího druhu (1977) byly pro Predátor: Evoluce velkou inspirací.
- Když FBI prohledává pokoj Roryho McKenny (Jacob Tremblay), vidíme na jednom z monitorů rozehranou slavnou hru „Don't Starce“.
- Oblek predátora vážil 22 kg.
- Exteriéry akčních scén se točily v čističce odpadních vod v Lulu Island v Britské Kolumbii (Kanada).
- Studio 20th Century Fox muselo těsně před uvedením do kin zasáhnout do hotového filmu a vystřihnout několik scén, v nichž se objevil herec Steven Wilder. Vyšlo totiž najevo, že je Wilder vedený v registru pachatelů sexuálních deliktů a o tuhle „drobnost“ se se studiem nepodělil. Ve filmu měl mít tři scény.
- Film měl mít původně premiéru 2. března 2018. Poté byla premiéra přesunuta na 3. srpen 2018 a v únoru 2018 byla premiéra stanovena na 14. září 2018, společně s celosvětovou premiérou na Torontském IFF (7. září 2018).
- John Davis řekl na Comic-Conu před uvedením filmu, že plánuje dvě pokračování.
- Dotáčení filmu probíhalo celých 17 dní, a to od 12. 3. do 29. 3. 2018 v Britské Kolumbii (Kanada).
- Natáčení probíhalo od 20. února do 1. června 2017 v oblasti Vancouveru v Kanadě.
- Ve filmu se objeví kromě klasických amerických útočných pušek M4 i český Scorpion Evo.
- Jake Busey (Sean Keyes) je syn slavnějšího otce Garyho Buseyho, který ztvárnil v Predátorovi II (1990) Petera Keyese, vládního agenta z OWLF, jednotky, která se zabývala sledováním mimozemského života na Zemi.
- Shane Black oznámil přes Twitter, že snímek bude pro dospělé po svém: „A aby bylo jasno... PG-13 je pro posery. Páteře krvácejí... hodně.“
 
Odkazy: