Velká hra / Molly's Game (2017/140/USA, Kanada, Čína/Životopisný, Krimi, Drama) 77%

06.12.2018 13:06
JEDNOU VĚTOU
„Z lyžařských svahů, do centra tajných heren, pro vybranou smetánku. Neskutečně skutečné."

OBSAH
Skutečný příběh Molly Bloomové, profesionální lyžařky, která se po zranění stala provozovatelkou tajných heren pro smetánku. Její klienty byly nejen hvězdy showbyznysu, hollywoodští herci či rockové celebrity, ale i nejlepší pokeroví hráči, vysocí byznysmeni a prominenti mafie. Molly Bloomovou kdysi znal svět jako mladou talentovanou lyžařku s olympijskými ambicemi. Sportovní kariéru však vyměnila za lukrativnější byznys - hazardní hry. Několik let provozovala síť tajných heren, ve kterých utráceli miliony dolarů slavní sportovci, finanční magnáti či hollywoodská smetánka. Postupně se její klientela rozšířila o členy ruské mafie a Molly se ocitla v hledáčku tajných služeb. Po deseti letech úspěšného podnikání ji agenti FBI zatkli pro podezření z nelegálních příjmů. Najala si právního zástupce, kterému vyprávěla svůj životní příběh do nejmenších detailů, aby očistila své jméno a dokázala, že bulvární média o ní nevěděli všechno.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Jessica Chastain to se svými rolemi silných žen za poslední léta docela roztočila. Velká hra je v podobném duchu, ale zároveň je ještě tak dobře natočena, že nestačíte zírat. Aaron Sorkin do 140 minut nacpal tolik informací, že jsem chvílemi měl co dělat, abych všechno dobře pochopil a nebo alespoň vstřebal. Proces vyprávění je tady opravdu nekompromisní. Na druhou stranu se tady nestačíte ani nudit, protože i když budete občas v odborných pokerových popiscích ztraceni, tak pohled na Jessicu Vás uklidní, že to vlastně v rámci celého filmu zase tolik nevadí. Ještě, že měla po boku právníka Idrise Elbu, protože když už něco nedokázala vysvětlit, on to s radostí udělal za ní. Velká hra je skvělý film. Živý, zábavný a příběhově neuvěřitelný. Takové jsou nejlepší... (Malarkey) 5*

Jess v životní formě i v životní kráse. Tímto filmem definitivně uzrála v hereckou superbohyni. Tolik emotivních poloh co předvedla v tomto filmu některé její kolegyně nepředvedou za celou svou kariéru. Film je sice až po prdel narvanej dialogama a stopáží patří Velká hra mezi maratonce, ale nic z toho nezkazí na absolutním zážitku. Hrozně se těším na opakované projekce, protože v dialozích a scenách je film neskutečně silný a neposraný závěr, myslím tím soud, mně taky dostal. Ostatně stejně jako třeba scéna Kevina s Jess na laviččce (kdy jsem naposled viděl tanečníka s vlky takhle zahrát silnou scénu ani nepamatuju). Došlo na i na Idris Elbu, který měl ve filmu taky scénu za kterou nabral kurz Oscar. Hned je ten svět krásnější, když člověk uvidí v kině zase jednou majstrštyk. (Enšpígl) 5*

Velká hra je ze všeho nejvíc aktuálním příspěvkem do neutuchající diskuze o (ne)přípustnosti a vhodnosti dabingu. Je totiž natočená rychlým tempem a přinejmenším v první polovině i s velmi dynamickým střihem a do značné míry stojí na dialozích, takže za prvé titulky jsou schopny zachytit jen menší část toho, o čem postavy vášnivě diskutují, za druhé mizí dřív, než je stihnete přečíst za předpokladu, že chcete aspoň část pozornosti věnovat dění na plátně. Zkrátka a dobře, kvalitní dabing by v tomhle případě byl jednoznačné plus. Navzdory přítomnosti mé oblíbené Jessicy Chastain, slušným recenzím i ohlasům představuje Velká hra snímek, který mě ani v jednom momentě neuchvátil a po většinu času vyvolával spíš rozpaky. Nejde mi ani tak o výkon spolehlivé Jessicy, jako spíš o scénáristické uchopení postavy. Po druhé v krátké době mám pocit, že se mi autorský tým pokouší prodat feministicky laděné drama o silné ženě vystavené tlaku okolí, jenže v případě Šťastného údolí to na mě působilo mnohem přesvědčivějším dojmem a dokázal jsem se s jeho hrdinkou ztotožnit a feministický tón odpustit. Ve Velké hře mi to drhlo a postavu Molly Bloom vnímám úplně jinak než Aaron Sorkin. Tedy ne jako oběť, ale jako manipulativní ambiciózní mrchu, která nakonec přecenila své možnosti a jen s velkým štěstím srážku s americkým soudním systémem vybalancovala. Kdyby snímek pracoval s takovým typem postavy, s jakým přišlo např. drama Až na krev, které je zbavené jakékoli idealizace a sentimentu, bral bych Velkou hru mnohem vážněji. Tady mi přišlo, že přes všechnu snahu o vytvoření silné ženské postavy snímek ze všeho nejvíc prodává kostýmy předních návrhářů, fyzické vnady herečky a její dokonalý make-up, tedy takové to hollywoodské pozlátko. Film může být problémem i pro ty, kterým je pokr ukradený, protože je ho tam trochu moc na úkor charakterů. Tři hvězdičky nechám, protože přes všechny výhrady Sorkin umí, no a zkrátka Jessica, ale jsou to tři hvězdičky s odřenýma ušima. Celkový dojem: 50 % (gudaulin) 3*

VELKÁ RECENZE
Režijní debut v posledních letech velebeného scenáristy Aarona Sorkina (Steve Jobs, The Social Network) budil velká očekávání. Tenhle otrkaný Newyorčan totiž snad nikdy nenapsal nic špatného a všechny jeho scénáře se dočkaly velkých pochval. Teď se zkusil posunout ještě o stoličku výše a nebudu to natahovat – povedlo se.
Příběh je natočen podle skutečného případu a následné knihy Molly Bloom, bývalé nadějné lyžařky, která se po nedobrovolném konci kariéry vypracovala v pořadatelku monstrózních pokerových her. Miliony v nich jen létaly, a tak bylo jen otázkou času, než celá situace snaživé dívce přeroste přes hlavu a na scéně se objeví mafiáni. Copak si někdo může myslet, že lze podnikat v hazardních hrách takového významu, aniž by mu u dveří jednou zaťukaly kriminální živly? Inu, Molly zřejmě ano, a tak jí čekalo drsné vystřízlivění.
V titulní úloze exceluje Jessica Chastain a svým výkonem ohromila i zámořské novináře, kteří jej ocenili nominací na Zlatý glóbus. V podstatě nesleze z plátna, ale vůbec to nevadí, protože to prostě zvládá na výbornou. Potěší i Idris Elba v roli jejího právníka, Chris O’Dowd coby irský ožrala nebo Michael Cera jako bezejmenná pokerová celebrita (mimochodem, jeho postava byla inspirovaná třeba DiCapriem, Maguirem či Benem Affleckem). Naopak rozpaky budí Kevin Costner jako otec Molly, ovšem především díky trochu divně napsané a dějově umístěné roli.
Jak už to u Sorkina bývá zvykem, občas se nebojí diváka zavalit spoustou jmen, odborných termínů a dalších detailů, které herci střílejí kulometným tempem. Občas je to až zbytečná přehlídka znalosti tématu, většinu času se však poctivý scenárista naštěstí drží na uzdě a odvádí výbornou práci především v tom, jak dokáže podat rozvětvený příběh. Ten je navíc vyprávěný v několika časových rovinách podle toho, na co zrovna Molly vzpomíná. Sorkin však těžkou úlohu zvládá, příběh se mu pod rukama nerozsypal a dávkuje informace na ploše celých 140 minut dostatečně poutavě. Zamrzí snad jen trochu neuspokojivý závěr, ukazující Sorkinovo soustředění na procesní stránku i na úkor emocí či katarze.
Sorkin-režisér se především snaží udržet svůj scénář pohromadě, potěší proto i ignorace milostného života Molly – když vám týdně projdou rukama miliony dolarů, tak na takové blbosti prostě nemáte čas, že. Anebo třeba i ano, ale naštěstí se tímhle čas neztrácel. Potěší i dynamické nasnímání pokerových her, dělající ze sezení u stolu nad kartami téměř adrenalinový zážitek.
Mimo samotný zajímavý a spletitý případ si však každý najde to své; můžeme sledovat genderovou rovinu, v níž silná ženská hrdinka, obklopující se několika dalšími šikovnými dívkami, jasně válcuje zbabělé a neschopné muže. Anebo se můžete podivovat odvaze a naivitě obyčejné dívky, která se zarputilostí profi sportovce dokáže ovládnout i oblasti, o nichž vlastně nic neví. Velká hra prostě nabízí vícero podnětů mezi řádky a nezbývá jí než fandit. Sorkin ani tentokrát nezklamal.

O FILMU
Držitel Oscara za scénář životopisného dramatu „Sociální síť“ Aaron Sorkin namíchal Jessice Chastainové skvělé karty ve svém působivém režijním debutu podle skutečné události zasazeném do světa nelegálního pokeru.
Jessica Chastainová hraje Molly Bloomovou, komplikovanou, dynamickou a zároveň neodolatelně zábavnou ženu světa hazardu. Vybudovala multi-milionové pokerové impérium, které přitahovalo značnou nežádoucí pozornost FBI. Jessica hraje sexy a zároveň rozporuplnou dámu, která organizovala hazardní večírky, kterých se údajně účastnili i známé osobnosti jako Tobey Maguire, Leonardo DiCaprio a Ben Affleck.
Film „Velká hrá“ sleduje hlavní protagonistku a vypravěčku jako nadějnou olympijskou lyžařku, která kvůli devastujícímu zranění zad, sportu zanechala a vrátila se do školy. Tato nehoda pravděpodobně ještě zhoršila již tak napjatý vztah mezi Molly a jejím otcem, přísným psychologem, a proto se zaměřila na vydělávání peněz. Molly je chytrá, asertivní a nebojí se mocných mužů, což jí umožní vycházet i s odporným šéfem, který jí uvede do světa ilegálního pokeru, ve kterém se prohrávají milióny dolarů.
Film „Velká hra“ uvádí vzácný příklad ženské postavy, která předčí některé z nejbohatších a nejmocnějších mužů v zemi - a ve vrcholné scéně filmu, nechte se překvapit která to je, nakonec konfrontuje největšího alfa samce mezi muži, svého dominantního otce, se všemi problémy, které Sorkin utajeně spřádal během celého scénáře.
Molly Bloomová v podání Jessicy Chastainové je nosnou postavou téměř všech scén ve filmu, avšak nelze opomenout Idrise Elbu v roli advokáta Charlieho Jaffeye.

Ocenění:
Academy Awards
2018 - Aaron Sorkin (Adaptovaný scénář) (nominace)

Golden Globes
2018 - Jessica Chastain (Nejlepší herečka - drama) (nominace)
2018 - Aaron Sorkin (Nejlepší scénář) (nominace)

BAFTA
2018 - Aaron Sorkin (Adaptovaný scénář) (nominace)

Florida Film Critics Circle Awards
2017 - Nejlepší filmový debut (nominace)
2017 - Aaron Sorkin (Nejlepší adaptovaný scénář) (nominace)

Alliance of Women Film Journalists
2018 - Aaron Sorkin (Nejlepší adaptovaný scénář) (nominace)

American Cinema Editors
2018 - Alan Baumgarten, Elliot Graham, Josh Schaeffer (Nejlepší střih – film (drama)) (nominace)

Austin Film Critics Association
2018 - Aaron Sorkin (Nejlepší adaptovaný scénář) (nominace)

Black Reel Awards
2018 - Idris Elba (Nejlepší herec ve vedlejší roli) (nominace)

Central Ohio Film Critics Association
2018 - Aaron Sorkin (Nejlepší adaptovaný scénář) (nominace)
2018 - Jessica Chastainová (Nejlepší herečka v hlavní roli) (nominace)

Critics' Choice Movie Awards
2018 - Jessica Chastainová (Nejlepší herečka v hlavní roli) (nominace)
2018 - Aaron Sorkin (Nejlepší adaptovaný scénář) (nominace)

Denver Film Critics Society
2018 - Aaron Sorkin (Nejlepší adaptovaný scénář) (nominace)

Detroit Film Critics Society
2018 - Jessica Chastainová (Nejlepší herečka v hlavní roli) (nominace)

Filmový festival v Zurichu
2017 - Aaron Sorkin (Kariérní ocenění)

Filmový fedstival v Mill Valley
2017 - Ocenění publika – Zlaté ocenění     Velká hra     vítězství

Mezinárodní filmový festival v Denveru
2017 - Aaron Sorkin (Kariérní ocenění)

Mezinárodní filmový festival v Palm Springs
2018 - Jessica Chastainová (Chairman's Award)

North Carolina Film Critics Association
2017 - Aaron Sorkin (Nejlepší adaptovaný scénář) (nominace)
2017 - Jessica Chastainová (Nejlepší herečka v hlavní roli) (nominace)

North Texas Film Critics Association
2018 - Aaron Sorkin (Nejlepší režie) (nominace)
2018 - Jessica Chastainová (Nejlepší herečka v hlavní roli) (nominace)
2018 - Idris Elba (Nejlepší herec ve vedlejší roli) (nominace)

Producers Guild of America Awards
2018 - Mark Gordon, Amy Pascal, Matt Jackson (Nejlepší producenti – film) (

Phoenix Film Critics Society
2017 - Aaron Sorkin (Nejlepší adaptovaný scénář) (nominace)
2017 - Jessica Chastainová (Nejlepší herečka v hlavní roli) (nominace)

Phoenix Critics Circle
2017 - Aaron Sorkin (Nejlepší adaptovaný scénář) (nominace)
2017 - Jessica Chastainová (Nejlepší herečka v hlavní roli) (nominace)

San Francisco Film Critics Circle
2017 - Aaron Sorkin (Nejlepší adaptovaný scénář) (nominace)

Washington D.C. Area Film Critics Association
2017 - Aaron Sorkin (Nejlepší adaptovaný scénář) (nominace)

Writers Guild of America Awards
2018 - Aaron Sorkin (Nejlepší adaptovaný scénář) (nominace)

DABING
V českém znění: Anna Suchánková - Jessica Chastain (Molly), Bohdan Tůma - Idris Elba (Charlie), Svatopluk Schuller - Kevin Costner (Larry), Robin Pařík - Michael Cera (hráč X), Tomáš Juřička - Chris O'Dowd (Douglas), Milan Slepička - Graham Greene (Foxman), Jiří Štrébl - Brian d'Arcy James (Brad), Petr Neskusil, Otto Rošetzký, Petr Burian, Pavel Dytrt, Anna-Marie Šedivková, Radovan Vaculík
Překlad: Jan Feldstein    
Zvuk: Michal Vašica
Produkce: Markéta Kratochvílová    
Dialogy a režie: Helena Dytrtová    
Vyrobila Tvůrčí skupina Markéty Kratochvílové, Studio Budíkov v roce 2018

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 4.1.2018 Vertical Ent.
Premiéra USA: 25.11.2017 STX Entertainment
Premiéra Kanada: 25.12.2017 Entertainment One
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD:
Poprvé na DVD: 5.12.2018 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 4 410 974
Tržby celkem - $ 59 300 000
Návštěvnost v ČR 28 529
Náklady (Rozpočet) - $ 30 000 000
 
Tvůrci a herci
Aaron Sorkin (Režie), Mark Gordon (Produkce), Matt Jackson (Produkce), Amy Pascal (Produkce), Daniel Pemberton (Hudba), Charlotte Bruus Christensen (Kamera), Alan Baumgarten (Střih), Elliot Graham (Střih), Josh Schaeffer (Střih), Francine Maisler (Casting), David Wasco (Scénografie), Susan Lyall (Kostýmy), Glen Gauthier (Zvuk), Michael J. Benavente (Zvuk), Alastair Muir (Masky), Aaron Sorkin (Scénář), Molly Bloom (kniha) (Předloha), Jessica Chastain (Herec), Idris Elba (Herec), Kevin Costner (Herec), Michael Cera (Herec), Samantha Isler (Herec), Chris O'Dowd (Herec), Rachel Skarsten (Herec), Graham Greene (Herec), Claire Rankin (Herec), Bill Camp (Herec), Jeremy Strong (Herec), Brian d'Arcy James (Herec), Madison McKinley (Herec), J.C. MacKenzie (Herec), Ari Cohen (Herec), Bo Martyn (Herec), Duane Murray (Herec), Jon Bass (Herec), Robert B. Kennedy (Herec)
 
2017/140/USA, Kanada, Čína/Životopisný, Krimi, Drama
 
Zajímavost k filmu
- Pro dosažení maximální věrohodnosti hráli pokerové hráče skuteční profesionálové.
- Všeobecne sa verí, že predobrazom hráča X (vo filme ho hrá Michael Cera) bol herec Tobey Maguire.
- Molly Bloom požadovala od režiséra Sorkina, aby ju vo filme stvárnila Jessica Chastain.
- Molly Bloom, ktorá má zákaz vstupu do Kanady pre obvinenia z federálneho zločinu, získala 48-hodinový preukaz na návštevu tejto krajiny v deň premiéry filmu na TIFF.
- Postava Charlieho Jaffeyho (Idris Elba) je fiktívna. Charakter postavy je zložený z viacerých právnikov, ktorých si Molly (Jessica Chastain) na svoju obhajobu najala.
- Molly sa vo svojej knihe zmieňuje iba o celebritách, ktoré odhalili novinári ešte pred vydaním knihy. Medzi návštevníkov jej pokerového klubu patrili Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire, Ben Affleck, Matt Damon, Macaulay Culkin, Alex Rodriguez, Pete Sampras a ďalší. V knihe žiadne nové meno neodhalila - presne ako tomu bolo vo filme.
- Pokerový klub Cobra Lounge je fiktívny. V skutočnosti sa klub, kde Molly (Jessica Chastain) začínala volal The Viper Room on Sunset Strip a sídlil v západnom Hollywoode. Od roku 1993 do 2004 bol spolumajiteľom klubu Johnny Depp. Klub je známy aj tým, že sa v ňom ráno 31.10.1993 drogovo predávkoval herec River Phoenix.
- Natáčení probíhalo od 9. listopadu 2016 do 9. února 2017 v Torontu.
 
Odkazy