Ples příšer / Monster's Ball (2001/111/USA/Drama, Romantický) 77%

21.11.2018 19:52

OBSAH
Hank Grotowski je bachař pracující v oddělení pro odsouzené na smrt. Pracoval tady už jeho otec a současně tu dělá i syn Sonny. Celá rodina má rasistické sklony, Hankova manželka spáchala sebevraždu stejně jako jeho matka a Hankův vztah s otcem je stejně katastrofální jako se synem. Citově strádající Sonny si nakonec dobrovolně vezme život a Hank okamžitě opouští zaměstnání. Ještě předtím však oba asistují u popravy černošského vězně Lawrence Musgrovea, jenž po sobě zanechává otylého syna a pohlednou manželku Leticii, s níž se Hank náhodou seznámí. Pracuje totiž jako servírka v restauraci, kde se občas stavuje na šálek kávy. Jednou večer ji odveze domů a po pár skleničkách se jejich letmé přátelství zvrhne ve vášnivou romanci. Až ráno se Hank z fotografie dozvídá, s kým měl tu čest. To, že asistoval u popravy jejího manžela, však Leticii raději zamlčí. Je však jen otázkou času, kdy na choulostivé okolnosti nového vztahu přijde sama.
Herečka Halle Berryová byla za svůj výkon oceněna Oscarem a Stříbrným medvědem na MFF v Berlíně 2002.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Zajímavý film nejen o toleranci, rasismu, předsudkům a touze. Výkon Halle Berry pro mě jednoznačně ... není oscarový at si říká akademie co chce. Její výkon by se hodil do nějakého pornofilmu a její křik a pláč není zas tak přesvědčivý. B. B. Thornton je čím dál geniálnější herec a nemůžu si pomoci, ale každý film v kteréms e objeví na něm prakticky stojí. Role Heatha Ledgera má nečekaně rychlí konec. Celkem mě tento fakt šokoval. Snaha syna o následování svého otce, další téma zde obnsažené. Nemohu si pomoci, ale více jak 3* dát nemohu z mnoha důvodů. Někdy až moc velké vlečení scén a chvílemi nic neříkající a nikam neposouvající dialogy. (Djkoma) 3*

Hlavní zásluhu na úrovni a vyznění filmu má Billy Bob Thornton. Když v jedné scéně konstatuje "Vždycky jsem tě nenáviděl", vyznívá to tak opravdově, jako by to myslel vážně nejen v dané roli, ale i v reálném životě. Až z toho diváka zamrazí. Za to, co předvedl, si zaslouží absolutorium. Co se týče Halle Berry, tak dostala Oscara snad jen za tu odvážnou erotickou scénu, protože z její stránky toho ve filmu jinak nic moc k vidění nebylo. Daleko více mě zaujal a překvapil i přes malý prostor Peter Boyle a rovněž Heath Ledger byl velice dobrý, i když také neměl ve filmu tolik místa. Celkově to není na čistých 100%, ale tak asi na 90%, ovšem díky Thorntonovi dávám 5*. (Radyo) 5*

Trošku jsem byl zklamán (je to tak 70%), ale výkon B.B.Thorntona mi všechno vynahradil. Na můj vkus moc vyspekulovaný příběh nabírá pomalinku dech, ale stojí za to vydržet do konce. Nebrala mě ani tak dlouho chystaná a pečlivě nasnímaná poprava, jako to, co přišlo po ní. Včetně milostné scény, která se jen tak nevidí ! Tedy ve filmu :) Kdo z nás by na tuhle scénku nechtěl být B.B.Thorntnem ? Halle Berry je opravdu pěkná se vším všudy, zahrála svůj part podle mého bezchybně, ale Oscarový výkon - to asi ne ! Ten se odehrával hned vedle. Kdyby akademie věděla jak "bezprostřední" bude Halle při předávání, možná by si to taky rozmyslela :) Ještě k filmu bych doplnil, že výborná byla hudba a scénárista (jak to nebývá zvykem) zvládl bezchybně konec. (golfista) 4*

VELKÁ RECENZE
 Mnoho nominací na nejrůznější filmové ceny, Oscar a Stříbrný medvěd pro herečku Halle Berryovou - to je americký thriller Ples příšer režiséra Marca Forstera. Vypráví o ženě, která se po smrti svého syna zamiluje do muže, jenž asistoval u popravy jejího manžela. Snímek byl uveden již na MFF v Karlových Varech v sekci Horizonty - oceněné filmy.
Představitelka hlavní ženské úlohy Halle Berryová byla kromě ocenění Oscarem a Stříbrným medvědem na MFF 2002 v Berlíně rovněž nominována na cenu Amerického filmového institutu a na Zlatý globus.
Společně se svým hereckým partnerem Billym Bobem Thorntonem získali Cenu amerických filmových kritiků za nejlepší herecké výkony. Film byl také nominován na Oscara v kategorii najlepší scénář a američtí kritici snímek zařadili mezi pět nejlepších filmů roku.
Režisér Marc Forster, německý rodák, vyrůstal ve Švýcarsku. Po maturitě v roce 1990 odjel do New Yorku, kde se věnoval studiu filmu. Režíroval snímek Loungers (Lenoši, 1996), jenž vyhrál diváckou cenu přehlídky Slamdance. Krátce poté natočil drama Everything Put Together (Všechno dohromady), s nímž se účastnil prestižního festivalu Sundance.
Děj Forsterova nejnovějšího snímku Ples příšer (Monster´s Ball) nás přivádí do jedné z amerických věznic, kde v oddělení pro odsouzené na smrt pracuje bachař Hank Grotowski. Pracoval tady už jeho otec a současně tu dělá i syn Sonny. Celá rodina má rasistické sklony, Hankova manželka spáchala sebevraždu stejně jako jeho matka a Hankův vztah s otcem je stejně katastrofální jako se synem. Citově strádající Sonny si nakonec dobrovolně vezme život a Hank okamžitě opouští zaměstnání.
Ještě předtím však oba asistují u popravy černošského vězně Lawrence Musgrovea, jenž po sobě zanechává otylého syna a pohlednou manželku Leticii, s níž se Hank náhodou seznámí. Leticia totiž pracuje jako servírka v restauraci, kde se občas stavuje na šálek kávy. Jednou večer ji odveze domů a po pár skleničkách se jejich letmé přátelství zvrhne ve vášnivou romanci.
Až ráno se Hank z fotografie dozvídá, s kým měl tu čest. To, že asistoval u popravy jejího manžela, však Leticii raději zamlčí. Je však jen otázkou času, kdy na choulostivé okolnosti nového vztahu přijde sama...

Ocenění:
Academy Awards
2002 - Halle Berry (Hlavní herečka)
2002 - Milo Addica, Will Rokos (Původní scénář)

Golden Globes
2002 - Halle Berry (Nejlepší herečka - drama)

BAFTA
2003 - Halle Berry (Nejlepší herečka v hlavní roli)

Berlinale IFF
2002 - Halle Berry (Stříbrný medvěd za nejlepší ženský herecký výkon)
2002 - Marc Forster (Zlatý Medvěd za nejlepší film)

DABING
V českém znění: Libor Hruška - Billy Bob Thornton (Hank Grotowski), Stanislava Jachnická - Halle Berry (Leticia Musgrove), Svatopluk Schuller - Heath Ledger (Sonny Grotowski), Helena Brabcová, Helena Dytrtová, Monika Schullerová, Ondra Schuller, Michal Michálek, Helenka Němcová, Milan Bouška, Ivana Buková, Otmar Brancuzský, Otto Rošetzký, Tomáš Juřička, Jaroslav Horák, Ivana Rozumová, Milan Slepička, Pavel Vondrák a další
Překlad: Ludmila Klabačková
Výroba: Andrea Sotáková
Zvuk: Jiří Peřina
Produkce: Milan Soták
Úprava dialogu a režie: Ivana Měřičková
Vyrobila: Nezávislá televizní společnost Saga TV s.r.o. pro Intersonic, 2002

Premiéra ČR: 26.9.2002
Premiéra USA: 26.12.2001 Lionsgate US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 25.07.2003 (DVD) Intersonic
Poprvé na DVD: 1.6.2003 Intersonic
Poprvé na Blu-ray: -


Tvůrci a herci
Marc Forster (Režie), Lee Daniels (Produkce), Asche & Spencer (Hudba), Roberto Schaefer (Kamera), Matt Chesse (Střih), Kerry Barden (Casting), Mark Bennett (Casting), Billy Hopkins (Casting), Suzanne Smith (Casting), Monroe Kelly (Scénografie), Frank L. Fleming (Kostýmy), Allison Gordin (Masky), Glenn T. Morgan (Zvuk), Milo Addica (Scénář), Will Rokos (Scénář), Billy Bob Thornton (Herec), Halle Berry (Herec), Heath Ledger (Herec), Peter Boyle (Herec), Yasiin Bey (Herec), John McConnell (Herec), Coronji Calhoun (Herec), Sean 'P. Diddy' Combs (Herec), Ritchie Montgomery (Herec), Carol Sutton (Herec), Milo Addica (Herec), Will Rokos (Herec), Anthony Michael Frederick (Herec), Marcus Lyle Brown (Herec)
 
2001/111/USA/Drama, Romantický
 
Zajímavost k filmu
-  Angela Bassett odmítla roli Leticie, protože "odmítala hrát ve filmu prostitutku“. Studio však tvrdilo, že jí roli nikdy nenabízelo, protože vědělo, že se jí to kříží s plány.
- Roli Lawrence Musgrova mohl hrát Jeffrey Wright nebo Don Cheadle.
- Scénárista Milo Addica si zahrál člena vězeňské stráže Tommyho.
- Muž, který dá Leticii příkaz o opuštění prostranství, je vedoucí výpravy Robert Ortiz.
- Ve filmu se promítla i Thorntonova fobie, kdy nesnáší starý a antický nábytek. Hlavní postava tudíž nenávidí kovové příbory a musí jíst pouze umělohmotnými.
- Film se také proslavil jednou z nejdelších scén sexuálního aktu (tvrá zhruba tři a půl minuty) v dějinách kinematografie.
- Název filmu je odvozen od anglického výrazu, který v americkém žargonu znamená poslední přání odsouzence před popravou.
- Představitelka hlavní ženské role - Halle Berry - si filmem vysloužila nejen přezdívku „nejkrásnější tělo Hollywoodu“, ale získala i Stříbrného medvěda na MFF v Berlíně a také Oscara za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli.
- Wes Bentley odmítnul roli Sonnyho.
- Na roli Leticie byla navrhována Queen Latifah.
- Scénář putoval po studiu šest let. V jedné chvíli měl být režisérem Sean Penn a hlavní roli měl hrát Robert De Niro.
- Roli Leticie kvůli nahým scénám odmítla Vanessa Lynn Williamsová a Angela Bassettová.
- Jeden z 20 nejpřeceňovanějších filmů všech dob podle časopisu Premiere.
- Během přípravy na natáčení režisér Marc Forster seděl v opravdovém elektrickém křesle, kde ho vyděsily rýhy vyškrábané nehty popravovaných...
- Poprava Lawrence Musgrova (manžel Leticie) se natáčela ve skutečné popravní místnosti na vysloužilém elektrickém křesle.
 
Odkazy