Lví srdce / Lionheart (1990/104/USA/Akční, Drama, Sportovní) 61%

07.11.2018 07:50
JEDNOU VĚTOU
„Jean-Claude Van Damme tentokrát zápasí o svůj život v džungli newyorského podsvětí.“

OBSAH
Jean-Claude Van Damme utekl z cizinecké legie za bratrem do Ameriky. Ten bojuje mezi životem a smrtí a jeho rodina nemá peníze na léčbu. Jenže jak získat nějaké prostředky? Pomůže pouliční rvačka?(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Lví srdce je parádní film! Opravdu parádní film! Neexistuje snad nic, co bych mu vytknul jako fanoušek Jean-Claude Van Damma. Snad mě jen jedna věc mrzí, že jsem tenhle film neviděl v mládí, protože tenkrát bych mu fláknul čistejch pět hvězd a vůbec bych nad tím nepřemýšlel. Dneska jenom za čtyři a to nad tím ještě musím přemýšlet. Původně jsem chtěl dát tři. Ale změnil jsem to, protože ten film, ať je jakýkoliv, si to prostě zaslouží. Jean-Claude Van Damme tu kvalitu střídal jak trenky s ponožkama, ale tenhle si udržel to určitý kouzlo, díky kterému Jean-Clauda mám tak rád. (Malarkey) 4*

Zase mě jednou dostala stará dobrá VHS nostalgie. Tohel byl šlágr pirátskejch VHS za dob komoušů a ty časy, kdy jsme v počtu devíti parchantů na jeden pokojíček žrali JCVD každej kop se do mýho hodnocení prostě promítnout musí. S dějem si ani tentokrát mistr Belgie nelámal hlavu a vsadil na osvědčenej těžce originální model "smrt bratra", jako bejt bráška Van Damma, tak se klepu jak ratlík. Osobně tady ty sobouje považuju za tvrdší než třeba v Krvavým sportu, navíc prostředí poluučních zápasů je mě sympatičtější víc než klasiká aréna. Co se týče soupeřů, tak tady to není tak, že od začátku to jsou sračky a až ten psolední je king, on už ten skot byl drsnáček, tarzan taktéž, samozřejmě finálovej opičák myl o třídu vejš, ale jd eo to že člověk viděl přece jen víc výrovnanějších soubojů. Docela se mě líbila ta titulní mrcha, což ve Van Dammových filmech (těch prvních ) není tak častý jev, že by se v něm objevovala ženská, takže to je někdy docela homosexualismus sledovat zpocený gorily jak do sebe bušej a napínaj svoje svalíky. Co mě na filmech s JCVD fascinuje, že když někoho bouchne, je detail na jeho obličej a on se tváří jak kapr po souloži a ještě se mu klepe tvář, jak jak deset deka sulce. To si připadám jak v nějaký paradoii. Pan Stanislav Kindl mě upozornil samozřejmě s dostatečným počtem urážek mé osoby, že jsem tento film nemohl sledovat za komoušů, protože je z roku 1990, má samozřejmě pravdu, pirátská VHS na který jsem film viděl mě zmátla, ale nic to nemění na tom, že jsem byl překvapen kolik urážek a osobních výpadů na mou osobu Stanislav Kindl vypustil ze svých úst, tam kde stačí prostě upozornit a říct "hele máš tam blbost" si člověk musí přečíst odstavec plnej nenávisti, osobních urážek a žluče. (Enšpígl) 3*

Hodný strýček Van Damme na trase Džibutsko - New York - Los Angeles - Pocit viny - Odpuštění chytá dětské míče, pronáší lakonické věty a mlátí lidi za peníze.. Přiměřeně pitomé béčko, které může zaujmout lokacemi nelegálních zápasů, sexuální zdrženlivostí hlavního hrdiny (zřejmě toho měl do foroty od kluků z legie) a nulovou bilancí Jeana-Claudea v jeho tradiční disciplíně Roznožka (jen pro zajímavost, u Holé prdele na konci svítila 1). Klidně si myslete, že se ze mě stává plačtivá bába v klimakteriu, ale závěr mě dokázal přivést k mírnému citovému pohnutí.. (Gilmour93) 3*

VELKÁ RECENZE
Jean-Claude Van Damme možná už dávno netáhne, to ale neznamená, že by se na jeho práci zapomnělo. Ve své filmografii má hned několik klasik, na které fanoušci nedají dopustit, takže se nyní připravují nové verze Timecopa, Krvavého sportu a nyní i Lvího srdce z roku 1990.
Na Lví srdce nedají mnozí fanoušci svalů z Bruselu dopustit. Šlo o jeden z jeho prvních hitů, přičemž si ve filmu zahrál legionáře Lyona, který po bratrově nehodě dezertuje ze své jednotky, aby se postaral o rodinu. Protože na něco takového jsou třeba peníze, stane se Lyon účastníkem ilegálních soubojů, kde se nehraje na čest, ale na co nejbrutálnější podívanou.
Lví srdce nemá nijak výjimečnou zápletku (v podstatě v každém filmu řešil v té době Van Damme smrt bratra/dvojčete) a ani režie není extra výjimečná. Kdo ale v devadesátkách vyrůstal, pro toho má tahle podívaná své nostalgické kouzlo. A protože takových diváků není na světě málo, dojde na remake. Natočí ho společnost Moonstone Entertainment, která se věnuje převážně videofilmům, takže do kin se asi nové Lví srdce nepodívá.
Úspěch Krvavého sportu z roku 1987 a popularitu, kterou mu přinesl, se svalnatý představitel novodobých gladiátorů Jean-Claude Van Damme pokusil maximálně zúročit. V následujících letech vystoupil v celé sérii akčních filmů, odehrávajících se v nelegálních arénách Asie i Spojených států a jedním z nich je také Lví srdce, na němž se podílel také jako autor námětu a spoluscenárista. Jeho hrdinou je legionář Leon Gautier sloužící v severoafrickém Džibuti. Když se dozví o smrtelném zranění svého bratra a velitelé mu odmítnou dát dovolenku na jeho návštěvu, uprchne z posádky a vrátí se do Ameriky. Než však dorazí, bratr zemře a sličná švagrová Helena odmítne Leonovu pomoc s tím, že je vinen bratrovou smrtí. Čestný muž je zoufalý, přesto se však rozhodne bratrově rodině pomáhat. Aby jí mohl tajně finančně přispívat, nechá se najmout jako profesionální gladiátor a požádá přítele, aby Helenu navštívil a přesvědčil jí o životní pojistce, kterou uzavřel její manžel. Situace se vyhrotí v okamžiku, kdy se Lyon odmítne nechat vydržovat bohatou organizátorkou ilegálních zápasů Cynthií. Krutá žena jej v nejbližším zápase postaví proti nejstrašnějšímu soupeři, zabijákovi Attilovi.A navíc se objeví dva agenti cizinecké legie, kteří ho mají zadržet a dopravit zpět k posádce.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Úspěch Krvavého sportu z roku 1987 a popularitu, kterou mu přinesl, se svalnatý představitel novodobých gladiátorů Jean-Claude Van Damme pokusil maximálně zúročit. V následujících letech vystoupil v celé sérii akčních filmů, odehrávajících se v nelegálních arénách Asie i Spojených států a jedním z nich je také Lví srdce, na němž se podílel také jako autor námětu a spoluscenárista. Jeho hrdinou je legionář Leon Gautier sloužící v severoafrickém Džibuti. Když se dozví o smrtelném zranění svého bratra a velitelé mu odmítnou dát dovolenku na jeho návštěvu, uprchne z posádky a vrátí se do Ameriky.
Než však dorazí, bratr zemře a sličná švagrová Helena odmítne Leonovu pomoc s tím, že je vinen bratrovou smrtí. Čestný muž je zoufalý, přesto se však rozhodne bratrově rodině pomáhat. Aby jí mohl tajně finančně přispívat, nechá se najmout jako profesionální gladiátor a požádá přítele, aby Helenu navštívil a přesvědčil jí o životní pojistce, kterou uzavřel její manžel. Situace se vyhrotí v okamžiku, kdy se Lyon odmítne nechat vydržovat bohatou organizátorkou ilegálních zápasů Cynthií. Krutá žena jej v nejbližším zápase postaví proti nejstrašnějšímu soupeři, zabijákovi Attilovi.A navíc se objeví dva agenti cizinecké legie, kteří ho mají zadržet a dopravit zpět k posádce.

DABING
1.DABING (Kino, VHS, Nova, Film+, AMC)
V českém znění: Jiří Pomeje - Jean-Claude Van Damme (Lyon Gaultier), Vlastimil Zavřel - Harrison Page (Joshua Eldridge), Miluše Šplechtová - Deborah Rennard (Cynthia), Ilona Svobodová - Lisa Pelikan (Hélene Gaultierová), Klára Riedlová - Ashley Johnson (Nicole Gaultierová), Zdeněk Mahdal - Brian Thompson (Russell), Karel Richter - Roger Etienne (inspektor z Interpolu), Rudolf Jelínek - Voyo Goric (seržant Hartog), Jaroslav Horák - Michel Qissi (Moustafa), Karel Urbánek - Eric Karson (doktor), David Schneider - Dennis Wayne Rucker (irský legionář), Tony 'Satch' Williams (zápasník v garáži), Josef Nedorost - George McDaniel (vojenský pobočník), Bohuslav Kalva - Sebastian Massa (lodní inženýr), Vladimír Kudla - Christopher M. Brown (vůdce pouličního gangu), Otakar Brousek ml. - Roger La Page (pán domácí), Ladislav Frej - Clement von Franckenstein (anglický investor), Alois Švehlík - (Funny), Vladimír Fišer (titulky) a další
Zvuk: Václav Hálek
Střih: Jana Stejskalová
Výroba: Jiří Beránek
Překlad: Gina Dolejšová
Dialogy a režie českého znění: Marie Fronková
Vyrobilo: Filmové Studio Dabing AB Barrandov a.s. 1993

2.DABING (Prima)
V českém znění: Jiří Pomeje - Jean-Claude Van Damme (Lyon Gaultier), Tomáš Juřička - Harrison Page (Joshua Eldridge), Lucie Benešová - Deborah Rennard (Cynthia), Jitka Moučková - Lisa Pelikan (Hélene Gaultierová), Petr Gelnar - Jeff Langton (Cynthiin zápasník), Jiří Hromada - Eric Karson (doktor), Jan Szymik - Voyo Goric (seržant Hartog), Bohdan Tůma - Brian Thompson (Russell), Martin Zahálka - Roger Etienne (inspektor z Interpolu), Tomáš Karger - George McDaniel (vojenský pobočník), Anna Nemčoková - Ashley Johnson (Nicole Gaultierová), Libor Terš, Radek Hoppe, Jitka Ježková, Radek Kuchař - Christopher M. Brown (vůdce pouličního gangu), Michal Holán - Ash Adams (Francois), Radka Stupková, Zbyšek Horák - Lew Hopson (lodní důstojník), Jakub Nemčok a Filip Jančík (titulky)
Překlad: Jiří Sailer
Dialogy: Petra Hamouda
Zvuk: Petr Kočík
Produkce: Libuše Witzová
Vedoucí výroby: Kristýna Pavlíková
Vedoucí dramaturg: Daniel Košťál
Šéfproducent: Jaroslav Richtr
Režie: Filip Jančík
Vyrobila: FTV Prima, spol. s r.o. ve studiu Audiotech v roce 2013

3.DABING (Filmbox)
V českém znění: Marek Libert - Jean-Claude Van Damme (Lyon Gaultier), Tomáš Juřička - Harrison Page (Joshua Eldridge), Ludvík Král, Anna Brousková, Radek Hoppe, Lukáš Jurek, Pavel Rímský, Petr Gelnar, Igor Bareš, Vilém Udatný, Václav Rašilov, Jan Battěk, Adéla Kubačáková, Petr Burian, Zuzana Mixová, Zdeněk Maryška, Petra Hobzová, Kristýna Skružná, Antonín Navrátil, Klára Nováková, Svatopluk Schuller, Martin Velda (titulky) a další
Překlad: Stanislav Jelínek
Zvuk: David Pavlíček
Dialogy: Alena Navrátilová
Produkce: Tereza Houžvicová
Vedoucí výrobního štábu: Leoš Lanči
Režie: Martin Velda
Vyrobila: Médea Promotion Dabing, člen skupiny Médea Group pro SPI International v roce 2018

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 26.2.1993
Premiéra USA: 11.1.1991 Universal Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 3 070 635
Tržby celkem - $ 24 300 000
Návštěvnost v ČR 177 777
Náklady (Rozpočet) - $ 6 000 000

Tvůrci a herci
Sheldon Lettich (Režie), Ash R. Shah (Produkce), Eric Karson (Produkce), John Scott (Hudba), Robert C. New (Kamera), Mark Conte (Střih), Thomas E. Daniels (Casting), James F. Tarzia (Casting), Gregory Pickrell (Scénografie), Joseph A. Porro (Kostýmy), Sheldon Lettich (Scénář), Jean-Claude Van Damme (Scénář), Jean-Claude Van Damme (Herec), Harrison Page (Herec), Deborah Rennard (Herec), Lisa Pelikan (Herec), Ashley Johnson (Herec), Brian Thompson (Herec), Michel Qissi (Herec), Eric Karson (Herec), George McDaniel (Herec), Billy Blanks (Herec), Jeff Speakman (Herec), Scott Spiegel (Herec), Lawrence Bender (Herec), Kamel Krifa (Herec), Abdel Qissi (Herec), Mark Zacharatos (Herec), Magic Schwarz (Herec), Lew Hopson (Herec), Clement von Franckenstein (Herec), Stuart F. Wilson (Herec), Paco Christian Prieto (Herec), Voyo Goric (Herec), Ash Adams (Herec), Leonard Gaines (Herec), Galen Yuen (Herec)
 
1990/104/USA/Akční, Drama, Sportovní
 
Zajímavost k filmu
-  Dva vojáci, kteří pronásledují hlavního hrdinu, aby jej odvedli zpět k armádě, odkazují na Van Dammovu prvotinu Krvavý sport (1988), kde byli taktéž dva vojáci, kteří měli přivést Van Dammovu postavu zpět k jednotce.
- S choreografií bojových scén pomáhali Van Dammovi jeho přátele Michel Qissi, který ve filmu zvárnil legionáře Mustafu, a Frank Dux, jenž dělal zároveň všem bojovníkům kondičního trenéra.
- Malou roli dívky bez domova, které podává Lyon (Jean-Claude Van Damme) její míč, si zahrála dcera režiséra Sheldona Letticha Micheline.
- Film byl natočen až po dalším Van Dammově filmu Smrtící zatykač (1990), uveden byl však dříve.
- Michel Qissi, jenž se ve snímku objevil v roli legionáře Mustafy, který pronásledoval Léona Gaultiera (Jean-Claude Van Damme), je Van Dammovým přítelem z dětství, se kterým se na začátku své kariéry vydal za oceán. Jeho bratr Abdel pak ztvárnil Attilu, soupeře ze závěrečné scény.
- Tehdy ještě docela neznámý herec Billy Blanks si ve filmu zahrál malou roličku legionáře, kterého na začátku filmu Lyon (Jean-Claude Van Damme) přemůže při odvodu do vězení.
 
Odkazy: