Double Team / Double Team (1997/93/USA/Akční, Thriller, Komedie) 59% -Originál DVD-

07.11.2018 07:50
JEDNOU VĚTOU
„Špičkový tajný agent, překupník zbraní se smyslem pro humor a pomstychtivý terorista bez skrupulí.“

OBSAH
Jack Quinn je nejlepším protiteroristickým agentem na světě. Přesto chce odejít do výslužby, aby se mohl věnovat manželce a synovi, který se jim zanedlouho narodí. Jeho poslední misí má být likvidace chladnokrevného teroristy Stavrose. V osudovém momentu Jack zaváhá a nestiskne spoušť, protože ani ten největší padouch si nezaslouží zemřít ve chvíli, kdy objímá v náručí svého malého synka. O zlomek vteřiny už je pozdě. Stavros s instinkty predátora zlikviduje celý protiteroristický tým a sám Jack stěží vyvázne životem. Ovšem i Stavrosovy ztráty jsou těžké. Při divoké přestřelce přišel o život jeho syn. Když Jack znovu nabude vědomí, je už v "kolonii". Na ostrov, ztracený uprostřed oceánu jsou deportováni tajní agenti, kteří sice selhali, ale jsou natolik cenní, že by byla škoda je zlikvidovat. s pomocí nejmodernější techniky tu analyzují teroristické útoky z celého světa. Stavros o "kolonii" ví a tak Jack jednoho dne najde na obrazovce svého monitoru šifrovaný vzkaz. Mám tvoji ženu a syna! Jack musí uprchnout z neprodyšně střežené "kolonie" a bojovat s pomstychtivým Stavrosem o životy svých nejbližších. Bez Yaze, překupníka zbraní se smyslem pro humor a dobrým srdcem, by se daleko nedostal...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Van Dammův comeback, one and only (nepočítám-li Maximální Riziko, které jsem ale na rozdíl třeba od příšerného Kontrabandu neviděl)... takhle si chci hrdinu svého dětství pamatovat. Scénář je líbivý, odehrává se v atraktivních lokacích, příběh se odvíjí ve správně našlápnutém tempu, hudba je taky dobrá, o zbraních a bojových scénách ani nemluvě. Ale lví (nebo spíše tygří:)) podíl na tom má také záporák Stavros alias Mickey Rourke, taktéž ve vrcholné formě. Dennis Rodman je příjemným oživením filmu - coby obchodník se zbraněmi a majitel nočního klubu Yaz hází fórky, vypadá jako "normálně", zkrátka v pohodě. Docela bych se i mrknul na Simon Sez, kde mu svěřili podobnou, tentokrát hlavní roli... (Gemini) 4*

To mi byla panejo jízda. s JCVD jedna z nejlepších, jenže když se podívám na tu sortu herců začnu přemýšlet nad jednou věcí, na kterou bych docela rád znal od Van Damma odpověď. Přesto, že natočil tuhle solidní akční jízdu, kde se na konci solidně zničí starobylé koloseum,je dost možné, že si občas i před natáčením van Damme s Rodmanem a Mickeyem šlehnul něco na posilnění ne? Proč nakonec ne, v tý době přece všichni tři fetovali o sto šest. Takže mě to ohledně tohodle filmu zaráží o to víc. Protože rok na to Van Damme natočí ještě Kontraband a pak jde na dlouhou dobu do sraček. (Malarkey) 4*

Dennis Rodman splňuje všechny předpoklady pro herce -- tedy: umí hrát basketbal a šukal s Madonou. V tomhle filmu dokázal, že hrát sice neumí, ale vybírat barvy na své vlasy mu jde na oscara. Jean-Claude Van Damme je už taková kopající stálice ačkního filmu a i zde si odkope svoje. Ve filmu se dále ukáže tygr a Mickey Rourke do půl těla, kdyby se ve filmu ukázala do půl těla ještě jedna sousedka od nás z baráku, dal bych tomu všech pět hvězdiček. (Enšpígl) 3*

OLDIES FILMU
Dvojitý Van Damme! Dvojitě cool! Dvojitý zásah! Kdyby čeština ve stínu anglických voice-overů nezněla tak lamoidně, trailer na Dvojitý zásah zřejmě filmoví fanoušci citují dodnes. Protože takhle nahláškovaný komentář se prostě nezapomíná. Ale nejen díky němu je trailer nařachaný. Van Dammea mají od JCVD všichni opět rádi, a tak je radost vidět ho zamlada. Jak kope do nepochopitelných výšin, na hlavě se mu leskne vlasový gel a hraje jak poleno. Vlastně dvě polena! Dvojitý zásah má své kouzlo, takže bych se nedivil, kdyby někteří z vás začali lovit v poličce a vytáhli ho na DVDčku. Ukázka k tomu opravdu svádí, protože ačkoliv neukáže - snad krom úvodní montáže - nic opravdu zajímavého (jak by z takového filmu něco zajímavého mohla vyždímat, že?), dovede na něj perfektně nalákat.

VELKÁ RECENZE
Vynikající agent CIA Jack Quinn se rozhodne odejít mimo službu, aby se mohl věnovat své manželce, sochařce Kath. Během poslední akce má získat zpět čtyři kilogramy plutonia, které ukradl bezohledný terorista Stavros v Chorvatsku. Quinnovi se to podaří s pomocí speciálního obrněného trucku. O tři roky později, kdy společně s manželkou očekává narození prvního dítěte, je však svým bývalým nadřízeným opět povolán do akce. Stavros se vrátil. Jack nakoupí zbraně u extravagantního překupníka Yaze a s týmem Delta připraví na Stavrose past. Zločinec se v zábavním parku setká se svou milenkou a šestiletým synem. Quinn kvůli tomu zaváhá a propase vhodnou příležitost k zásahu. Stavros vytuší nebezpečí a rozpoutá přestřelku, během níž zahyne jeho milenka i dítě. Quinn ho pronásleduje až do porodnice, kde s ním střetne tváří v tvář. Podaří se mu před Stavrosovým granátem zachránit malé miminko, je však zraněn a probere se na ostrově ztraceném uprostřed středozemního moře, kde sídlí Kolonie, tajný přísně střežený komplex, kde jsou drženi tajní agenti, kteří selhali, ale jejichž služby bylo škoda nevyužívat dál.
S pomocí nejmodernější techniky tu analyzují teroristické útoky z celého světa a pomáhají s jejich řešením. Přestože útěk z Kolonie se zdá nemožný, začne se Jack připravovat k útěku, zejména, když si na monitoru zobrazujícím nový Stavrosův atentát všimne vzkazu, který terorista adresoval přímo jemu. Unesl jeho ženu. Jack oklame identifikační zařízení a přes ohrožení života se mu podaří z ostrova uniknout. Vyhledá opět Yaze a přinutí ho, aby mu prodal zbraně "na dluh". Společně s ním se vydá ke svému domku, kde však po zběsilé přestřelce a řadě výbuchů jen o vlas unikne nastražené pasti. Najde další vzkaz od Stavrose a vydá se za ním do Říma, kde jeho žena právě porodila zdravého chlapce. Abys však mohl Jack se svou rodinou shledat musí přemoci ještě mnoho zabijáků, překonat mnoho překážek a nakonec se samozřejmě utkat nejen se Stavrosem, s pronásledovatelem, kterého po jeho stopách vyslala Kolonie.
Double Team je poslední záchvěv kariéry JCVD směrem do plusu. Skutečně cokoliv v čem se následně vyskytl nestojí ani za řeč tedy pojďme si to hezky užít. JCVD má obrovské štěstí na scénář (který je přiznejme si to chytlavý - tajní agenti jsou vždycky cool) a ještě větší štěstí na protivníka - Mickeyho Rourka. Ten je do puntíku výborný. Výborný tím, že je tak trochu jiný. Není to maniak nebo úchyl (i když vlastně je) tak úplně na 100%. Ke svému chování má své důvody a nejhorší je že člověk i dokáže pochopit... je to tedy záporák-člověk (ne záporák-démon). Dokonce i ten závěr tomu nasvědčuje. V mém osobním žebříčku hezké a důstojné rozloučení s kariérou.

Ocenění:
Razzies
1997 - Dennis Rodman (Nejhorší herec ve vedlejší roli)
1997 - Dennis Rodman, Jean-Claude Van Damme (Nejhorší kombinace k vidění)
1997 - Dennis Rodman (Nejhorší vycházející hvězda)

DABING
1.DABING (VHS, DVD, Nova)
V českém znění: Jiří Pomeje - Jean-Claude Van Damme (Jack Quinn), Jiří Prager - Mickey Rourke (Stavros), Martin Zahálka - Dennis Rodman (Yaz), Michaela Kuklová - Natacha Lindinger (Kathryn Quinnová), Dagmar Čárová - Valeria Cavalli (Dr. Maria Trifioliová), Petr Oliva - Paul Freeman (Alex Goldsmythe, titulky místa a času), Pavel Šrom - Rob Diem (Dieter Staal, titulky), Karel Chromík, Jaroslav Horák, Bedřich Šetena - Asher Tzarfati (Moishe), Jiří Hromada
Zvuk: Tomáš Bělohradský
Překlad, dialogy a režie českého znění: Soňa Bubníková
Připravila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska
Vyrobilo: Studio Budíkov pro Bonton Home Video, 1997

2.DABING (AMC)
V českém znění: Marek Holý - Jean-Claude Van Damme (Jack Quinn) a další
Zvuk: Vít Janata
Režie: Hana Krtičková
Vyrobilo: Studio Bär pro AMC, 2021

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 5.6.1997 Falcon
Premiéra USA: 4.4.1997 Columbia/Sony
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.1.1998 (VHS) Bonton Home Video
Poprvé na VHS: 1.4.1998 Bonton Home Video
Poprvé na DVD: 1.7.2009 Sport
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 2 788 322
Tržby celkem - $ 48 100 000
Návštěvnost v ČR 62 930
Náklady (Rozpočet) - $ 30 000 000
 
Tvůrci a herci
Hark Tsui (Režie), Moshe Diamant (Produkce), Gary Chang (Hudba), Peter Pau (Kamera), Bill Pankow (Střih), Illana Diamant (Casting), Penny Perry (Casting), Marek Dobrowolski (Scénografie), Magali Guidasci (Kostýmy), Tom Perry (Zvuk), Steve Pederson (Zvuk), Chris David (Zvuk), Katalin Elek (Masky), Zoltan Elek (Masky), Don Jakoby (Scénář), Paul Mones (Scénář), Jean-Claude Van Damme (Herec), Dennis Rodman (Herec), Mickey Rourke (Herec), Paul Freeman (Herec), Natacha Lindinger (Herec), Valeria Cavalli (Herec), Malick Bowens (Herec), Xin-xin Xiong (Herec), Paolo Calissano (Herec), Peter Nelson (Herec), Paolo Paoloni (Herec), Hans Meyer (Herec), Umberto Raho (Herec), Mars (Herec), Orso Maria Guerrini (Herec), Ottaviano Dell'Acqua (Herec), Dominic Gould (Herec), Ted Rusoff (Herec), Jay Benedict (Herec), Jessica Forde (Herec), Ken Samuels (Herec)
 
1997/93/USA/Akční, Thriller, Komedie
 
Zajímavost k filmu
- Postavy kybermnichů Regula (Umberto Raho) a Ramula (Ted Rusoff) odkazují na legendu o bratrech Romulovi a Removi, zakladatelích Říma, kde se odehrává většina děje.
- Filmem si protagonisté Van Damme a Rodman "vysloužili" několik ocenění Zlatou malinou. Rodman si připsal cenu za nejhorší novou hvězdu a nejhorší herec ve vedlejší roli. Společně pak získali cenu za nejhorší herecký pár.
- Při závěrečných titulcích uslyšíte předělanou skladbu "Just A Freak" od Crystal Waters, kterou zpívá Dennis Rodman.
- Mickey Rourke absolvoval přísnou dietu, aby se připravil po fyzické stránce a mohl se tak vyrovnat Jean-Claude Van Dammovi.
- Sammo Hung Kam-Bo se na filmu podílel jako choreograf bojových scén.
- Honorář Van Damma činil 4 miiony dolarů. Film vydělal 18 milionů dolarů.
- Jeden z teroristů, které Van Damme zastřelí v zábavním parku, se objeví znovu v Římě se střílejícím kufrem.
 
Odkazy: