Kill Bill 2 / Kill Bill: Vol. 2 (2004/136/USA/Akční, Thriller, Krimi) 78% -Blu-ray-

22.10.2018 10:05
JEDNOU VĚTOU
„Přežila svou smrt ve svatební den i čtyři roky kómatu. „Nevěsta“ se vydává završit krvavou pomstu.“

OBSAH
Bývalá členka špičkového zabijáckého komanda (Uma Thurman) se rozhodne navždy skončit s minulostí a vdát se. Její svatební den se však změní v krvavá jatka v okamžiku, kdy na ni zaútočí její bývalý šéf Bill (David Carradine) a zabije ji. Mladá žena však nezemřela, i když si to všichni myslí: šťastnou náhodou vražedný útok přežila, ale upadla do kómatu. Po pěti mučivě dlouhých letech se vrací z temného zápraží smrti s jedinou myšlenkou: pomstít se všem, kteří jí ublížili, bez ohledu na to, co je k tomu vedlo. Ke všemu odhodlaná hrdinka, která si říká Nevěsta, však teprve musí zjistit, kdo je proti ní - a také to, jestli neexistuje někdo, kdo by mohl stát na její straně... Chladnokrevná pomsta, mrazivá nenávist a vzpomínky na zrazenou lásku vedou elitní vražedkyni po cestě krve, ze které - možná - není návratu.Po pěti letech, která uplynula od světového úspěchu Jackie Brownové, maniak z videopůjčovny Quentin Tarantino stvrzuje svou pověst kultovního autora akčním příběhem o pomstě, lásce a nenávisti. Klíčovou roli v jeho novém autorském opusu hrají klasické asijské filmy ze 70. let využívající prvků wuxia filmů. Chci natočit nejlepší akční film všech dob!, prohlásil Tarantino jen napůl v žertu na loňském MFF v Cannes, kde svůj projekt poprvé představil. Ke slavnostní světové premiéře na nejprestižnějším evropském festivalu letos v květnu také směřoval natáčení filmu, na jehož soubojových a akčních scénách se podílel legendární Woo-Ping Yuen (Matrix, Tygr A Drak). Podobně jako několikrát předtím, i nyní si Tarantino pohrává s chronologií svého příběhu: vyprávění je členěno do deseti kapitol, jejichž časová posloupnost je rafinovaně zpřeházena. Vedle obdivovaných hvězd žánru (Sonnyho Chiby a Gordona Liu) exceluje v v hlavní roli nejnetrpělivěji očekávaného hitu podzimní sezóny Uma Thurman, která se objevila už v režisérově kultovním morytátu Pulp Fiction - Historky Z Podsvětí.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Lawrence Benderovi bylo prý líto vystříhnout byť i minutu z materiálu, který Tarantino natočil. A já mu nevěřím ani slovo. Jako zkušený obchodník si určitě dobře spočítal, že film typu Kill Bill na sebe vydělá jen když ho uvede ve dvou částech. Takhle jsme viděli "pouze" dva vysoce nadprůměrné snímky, které by spojením divoké a zábavné jedničky a zvolněné a místama až příliš upovídané dvojky daly vzniknout nejlepšímu filmu Tarantinovy tvorby. Mistr opět dokázal, že má nápadů na rozdávání, i když vizuálně je dvojka chudší než předchozí část. Opět dokázal, že umí napsat dialogy, které je radost poslouchat, nicméně některé z nich jsou zde příliš natahované a některé situace a postavy v nich zbytečné (pasák, Buddův šéf a scéna s ním). A také Quentin opět dokázal, že umí z herců za zenitem jejich kariéry vymáčknout to nejlepší, David Carradine je totiž klasa. Jenže co naplat. Mohli jsme se těšit z geniálního filmového díla, místo toho jsme sledovali dvě zdařilá torza. Díky zásahům producentů, či možná přebujelého Quentinova sebevědomí. Kdoví. (Lima) 4*

Druhý díl je výrazně lepší než jeho předchůdce. Lepší atmosféra, chytré dialogy s pointou, emoce, motivace postav, prostě drámo jek se sluší a patří. Velmi dobrý film se spoustou černého humoru, který však absolutně neladí se svým předchůdcem, jenž vypadá spíš jen jako nudný, prázdný trailer na díl druhý. Takto vznikl značně rozpačitý flák, jehož části k sobě vůbec nesednou - a dokonce, dovolím si tvrdit, jsou určeny pro docela odlišný druh diváka. Paskvil, který svým roztržením hodně utrpěl. Jako dvou a půl hodinový film by obstál mnohem líp. PS: A kde je vlastně ten Tarantinem slibovaný nejlepší akční film všech dob? (Cival) 4*

K jedničce jsem komentář nepsal, čekal jsem až na dvojku a teď se do toho teda obuju. Takže zatímco jednička mi připadala místy opravdu hodně ulítlá (což asi mělo pro Quentina svůj smysl), překypovala snad až moc efektními souboji a hektolitry krve a příběh měl místy větší díry, než někteří záporáci po zásahu Nevěstiným mečem, dvojka jako by se snažila dodat do příběhu to, co právě jedničce scházelo, a to trochu řádu, uhlazenosti a záplat (na ty zmiňované díry :) ). Touto druhou částí Tarantino prokázal, že stále umí a i mě coby pochybovače přesvědčil, že jako celek je Kill Bill určitě hodně dobrý. Stejně jako v jedničce je i ve dvojce skvělá hudba, navíc přesně zvolená a vhodně zakomponovaná. Herci předvádějí to, co se od nich v tomto žánru očekává - na Oscara to není, ale rozhodně je to nadprůměr. Velice zajímavé vyvrcholení (pro mě osobně příjemně překvapivé) měl souboj Umy Thurman s Daryl Hannah - doporučuji! :) Jedničce jsem dal čtyři hvězdičky, ale s hoooodně odřenýma ušima. Dvojka má hvězd pět a nehodlám o žádné z nich vést s nikým diskuze. (Radyo) 5*

VELKÁ RECENZE
Dříve, než se pustím do svého názoru na tento film bych vám měl ujasnit, kdy, kde a za jakých podmínek jsem film viděl, protože si myslím, že zrovna u tohoto filmu je to obzvlášť důležité. Proč? Protože jak jistě víte, tak Quentin Tarantino film rozdělil na dvě poloviny a Konečně uvidíme tajno Billovu tvář... Kill Bill 2 bude asi ta druhá polovina. Pořád se vám nezdá, že by to mohlo nějak ovlivnit můj názor. Tak nejdříve k bodu kde? Bylo to v multikině Palace Cinemas Ledňany v sále číslo 8 a to pří filmové marathonu časopisu Premiere, což částečně odpovídá na zbývajíc dvě otázky. Bylo to už v neděli a pokud mi slouží dobře paměť, bylo to dvě hodiny po půlnoci, když již značně prořídlým sálem zazněla znělka Bioscopu a následně Miramaxu. V sále se udělalo rušno a ozvaly se výkřiky radosti. A to teprve začínal díl první. Zde plynule přejdu k otázce za jakých podmínek. Byl to 16 film na maratonu a byl promítán po filmu Moje tlustá řecká svatba. To jen pro informaci, že ani předchozí film nepatřil do kategorie uspávačky (Solaris, Baraka), které se všcihni obávali, tudíž jsme nepotřebovali žádnou nakopávačku, mezi které Kill Bill jistojistě patří. Takže jsme viděli díl první a po 5 minutové přestávce se již pokračovalo dílem druhým. Takže jsem Kill Billa viděl jako jeden film s pětiminutovou reklamou, :-) což je podle mého názoru důležité, protože pokud bych si jedničku nepřipomněl, bylo by moje hodnocení možná studenější.
Taky zjistíme, jaký byl tajný výcvik nevěsty v Japonsku...Do děje se nemá asi smysl příliš zaplétat, protože každý ví, že se nevěsta chce pomstít Billovi za to, že jí tak trochu zkazil svatbu a jí poslal na šest let do komatu, ale alespoň vám letmo sdělím o co jde v dalších kapitolách. První kapitola filmu nám naznačí co se dlěo před, ale i v průběhu svatby a konečně budeme mít šanci vidět z Billa víc než jen jeho ruku. Další kapitola nás zavede k Billovu bratrovi Buddovi, kde se dovíme, že meč od Hattoriho Hanzi má nejen nevěsta. Potom si zase udělám odskok do minulosti, kde se seznámíme s výcvikem. V tuto chvíli již budete vědět jak se Nevěsta jmenuje a místo oněch třech hvězdiček si budete moci doplnit jméno. Sice jsem tento Tarantinův záměr nepochopil, ale budiž. Poté budeme pokračovat za Elle, o které se mimo jiné dozvíme, jak a proč přišla o oko. A na konec už nám zbude jen samotný Bill a hrdinka bude moci splnit svůj záměr, který vystihuje jméno filmu, tedy Kill Bill (pro neanglicky mluvící lidi zní překlad Zabít Billa).
Dvojka je jak už jste si přečetli v řekli o filmu Kill Bill 2, o něco ukecanější a tedy sdílnější, než jednička, kde přece jen zůstala každému v paměti bojová scéna s ochrankou slečny O-Ren Ishii známé pod přezdívkou Královec. Ale nebojte se i ve druhém dílu je dostatek akce, vždyť nevěsta musí zabít o jednoho člověk více než v jedničce, což je patrné ze seznamu, který si můžete nastavit jako pozadí. Možná, abych vás trochu napnul bych mohl prozradit, že ne všechny zabije sama Nevěsta a že tentokrát svůj samurajský meč nepoužije ke smrtící ráně ani jednou. Vždyť je profesionální zabiják a zabíjet lidi pořád stejně by přeci byla nuda, a tu nám Quentin Tarantino nechce naservírovat.
A samozřejmně uvidíme jak vypadala tajná svatba...K hereckým výkonům asi nemá smysl něco říkat, protože většinu protagonistů již známe, Elle (Daryl Hannah) opět předvádí skvělý výkon zabijačky, která je chladnokrevná, ale zároveň plná vášní. Naproti tomu Billův bratr Budd je naprostý flegmatik, který si z Nevěstina návratu hlavu moc neláme o čemž se přesvědčíte hned v druhé kapitole, která vás zaručeně zaskočí, protože to co se stane jste určitě nečekali. David Carradine, který je u nás znám především díky seriálu o mnichovi ovládajícím bojové umění, ztvárnil Billa jako hodného taťku, který vlastně ani nechtěl Nevěstě překazit svatbu, takže si dokonce přejete, aby ho nevěsta ušetřila, protože Bill byl víceméně v právu.
Takže jediné, co bych Tarantinovi vytknul jsou titulky, protože v podmínkách maratónu bylo vidět celý film včetně titulků, které jsou u Kill Billa neuvěřitelně dlouhé, protože se v nich objevují i herci z dílu prvního, takže délka úměrně roste. Zajímavé na titulkách je speciální poděkování, kde se můžeme dočíst SPECIAL THANK'S FOR MY "BROTHER" ROBERT RODRIGUEZ a spoustu dalších zbytečností.
Na závěr mi nezbývá nic jiného než Vám doporučit zajít si před dvojkou i na jedničku, aby jste měli stejné podmínky jako já. Potom bych vás chtěl poprosit, aby jste omluvili sníženou kvalitu recenze, protože jsem ji psal ihned po návratu z maratónu, což odpovídá přibližně 80 hodinám bez spánku, což už na můj mozek bylo přeci jen příliš.

O FILMU
Strhující dvoudílný příběh o nelítostné pomstě Quentina Tarantina je vyprávěn - jak je zvykem režiséra Gaunerů, Pulp Fiction - historek z podsvětí a Jackie Brownové - na přeskáčku. V prvním dílu, který měl v českých kinech premiéru 10. října loňského roku a který se setkal s mimořádným diváckým ohlasem, jsme se nejprve stali svědky likvidace druhé položky hrdinčina seznamu smrti - Vernity Green - v jejím předměstském domě v Pasadeně. Nelítostná Nevěsta bývalou kolegyni, která žije normální život pod jménem Jean Bellová, zabije před očima její čtyřleté dcerky.
Potom se vyprávění vrátilo k první osobě na seznamu - O-Ren Ishii, které Bill rok po Nevěstině "smrti" dopomohl k postu královny tokijského podsvětí. Nevěsta nejprve na japonském ostrově Okinawa vyhledala bývalého výrobce samurajských mečů Hattoriho Hanza a přesvědčila ho, aby vykoval zbraň, která by byla hodna její pomsty. Pod vedením mistra bojových umění Pei Meiho absolvovala náročný výcvik (který tvoří důležitou součást Kill Bill 2) a v Tokiu v luxusní restauraci Dům modrých listů vyhledala svou protivnici. Nejprve zmasakrovala členy jejího gangu včetně mladičké osobní strážkyně Gogo Jubari a plešatého velitele gangsterčiny osobní stráže Johnnyho Mo. O-Ren pak porazí v souboji v zasněžené japonské zahradě. Zmrzačí O-Reninu právničku a přítelkyni Sofii Fatale a donutí ji prozradit, kde se skrývají ostatní členové Komanda. Sama však netuší, že její ztracené dítě žije - a že to naopak velmi dobře ví její nepřítel číslo 1 - Bill.
Nevěstě zbývá zabít ještě Elle Driver, Budda a samozřejmě Billa. Ti tři však už tuší, co jim hrozí - a myslí si, že jsou na to připraveni ...
Druhá část mistrovského akčního hitu Quentina Tarantina líčí další osudy odhodlané Nevěsty a vyvrcholení její pomsty. Zbývá toho ještě spoustu dopovědět a objasnit: Co se vlastně stalo v kostele v texaském El Pasu? A proč se to stalo? Jak to bylo s varhaníkem, kterého hraje Tarantinův oblíbený herec Samuel L. Jackson? Žije skutečně dcera, již Nevěsta považovala za mrtvou a o jejíž existenci se ve finále prvního filmu dozvíme od Billa? Jakým výcvikem prošla hrdinka v Japonsku? A jak se vlastně ve skutečnosti jmenuje?
Ale především: dokáže Nevěsta naplnit svou krvavou pomstu tak, jak si naplánovala?
Také ve filmu Kill Bill 2, který nás spolu s Nevěstou zavádí do čínského Pekingu a do Mexika, Tarantino efektně střídá vypravěčské styly a nevzdává se své záliby v mísení příčin a následků, vyprávění příběhů uvnitř příběhu i přehazování časových rovin, jež dovedl k mistrovství ve svých předchozích filmech. Vyprávění je - jak je Tarantinovým zvykem - členěno do kapitol: tentokrát je jich deset, přičemž každá popisuje jednu část Nevěstiny pomsty odehrávající se v určitém žánrovém stylu a prostředí a směřující k určitému z pětice protivníků. ("Chtěl jsem, aby to vypadalo, jako by se má hrdinka pohybovala jakoby v multiplexu, kde se promítají filmy mých oblíbených žánrů," podotkl k tomu režisér.)
Quentin Tarantino na podzim loňského roku oslavil filmem Kill Bill fantastický comeback po šesti letech nepřítomnosti. Vrátil se na scénu snímkem, jejž anoncoval jako "nejlepší akční film dob". Akční příběh pomsty nese kupředu ženská hrdinka v podání Umy Thurman, která excelovala už v režisérově mistrovském morytátu Pulp Fiction - historky z podsvětí, jenž získal před devíti lety sedm oscarových nominací a Tarantinovi Oscara a Zlatý globus za scénář. Vedle Umy Thurman, jejíž herecký talent a charismatická krása z ní v jejích třiatřiceti letech dělají jednu z nejpřitažlivějších hvězd Hollywoodu, se ve filmu Kill Bill objeví i další herci, se kterými Quentin Tarantino spolupracoval už dříve: Michael Madsen (Gauneři) v roli Billova bratra Budda a v čestné menší roli varhaníka na svatbě i Samuel L. Jackson (Pulp Fiction - historky z podsvětí, Jackie Brownová).
Ve snímku, který spojuje specifický tarantinovský vypravěčský styl s klasickými asijskými kung-fu filmy ze 70. let a italským spaghetti westernem, se v titulní roli Nevěstina největšího protivníka objeví legendární David Carradine (který patří k průkopníkům hollywoodských snímků s bojovým uměním).
V Kill Bill 2 dostává konečně příležitost i postava, která se v první části jen mihla - jednooká Elle Driver v podání Daryl Hannah (Blade Runner, 1982, Žbluňk! - Splash, 1984). Konečně se objevuje i legendární asijská akvizice, čili herecký veterán Gordon Liu coby 150 let starý mistr kung-fu Pei Mei, u kterého hrdinka v pokojném prostředí starobylého buddhistického kláštera tříbí své zabijácké schopnosti. V první části si Gordon Liu zahrál plešatého velitele gangsterčiny osobní stráže Johnnyho Mo.
Prostor dostává i texaský šerif Earl McGraw vyšetřující Nevěstinu krvavou "vraždu" na svatbě v podání Michaela Parks, kterého známe z televizního seriálu Davida Lynche Městečko Twin Peaks nebo z upírské komedie Roberta Rodrigueze Od soumraku do úsvitu.
Film vznikl podle scénáře samotného Tarantina, který se se svým stálým spolupracovníkem Lawrencem Benderem podílel i na produkci v rámci úzké kooperace amerických produkčních společností A Band Apart a Super Cool ManChu a japonské společnosti Production I. G. zabývající se animovanými filmy. Výrobu filmu zaštítila renomovaná produkční firma Miramax Film, jež je podepsána už pod Tarantinovými předchozími opusy Gauneři, Pulp Fiction - historky z podsvětí a Jackie Brownová i pod povídkovým snímkem Čtyři pokoje.
Tarantino, považovaný za "první skutečnou rockovou hvězdu mezi režiséry", se naposled představil krimi Jackie Brownová, kterou sice část publika nadchl (a kterou na svou stranu strhl i řadu svých dosavadních kritiků), mnohé své obdivovatele však zklamal, protože od něj očekávali další střelhbitě vyprávěný krvavý morytát ve stylu Pulp fiction - historek z podsvětí. První díl Kill Bill vyšel vstříc právě těmto touhám Tarantinových fanoušků a Kill Bill 2 potvrzuje, že Tarantino se vrátil ve své nejlepší formě.
Scénář Kill Bill psal autor čtyři roky, paralelně s jiným textem - ambiciózním dramatem z druhé světové války Inglorious Bastards, které nyní čeká na realizaci a které je prý variací na jeho oblíbený spaghetti-western Sergia Leoneho Hodný, zlý a ošklivý, situovaným ovšem do okupované Francie. Po úspěšném uvedení první části se další zkouškou divácké trpělivosti se stal Kill Bill 2, jehož premiéra se měla původně konat už v březnu 2004, ale nakonec byla posunuta, protože Tarantino se na druhém dílu rozhodl ještě pracovat.
I tentokrát se Quentin Tarantino, jehož předchozí filmy Gauneři (1992), Pulp Fiction - historky z podsvětí (1994) a Jackie Brownová (1997) byly některými kritiky spojovány se samoúčelnou estetizací násilí, opírá o akci jako o důležitý prvek vyprávění. Už první část však tyto obavy beze zbytku vyvrátila: násilí je tu natolik stylizované, že se proti němu očekávaná vlna odporu vůbec nezvedla.
Autenticitu svého pojetí Tarantino, který odjakživa patří k velkým ctitelům tohoto druhu kinematografie, ještě umocnil nápadem natáčet (vedle USA, Mexika a Japonska) přímo ve filmových studiích v Pekingu. Právě zde vznikaly dnes už kultovní bojové snímky a právě zde sídlí největší žánroví odborníci využívající jedinečných kaskadérských a trikových metod. Zatímco Hollywood využívá v akčních scénách stále častěji digitálních technologií, novému filmu, který se natáčel devět měsíců, mimořádnou dávku opravdovosti zajišťuje podle jeho autora právě čínská "ruční" práce.
Skutečnou zárukou kvality a umělecké působivosti bojových scén se stala účast muže, který je ve svém oboru legendou, choreografa Yuena Woo-pinga. Osmapadesátiletý specialista v posledních letech pracuje především v Hollywoodu, který uchvátila možnost využít prvky z asijských filmů wuxia. U Kill Bill se postaral o mimořádně důkladný výcvik jak specializovaných kaskadérů, tak "normálních" herců (včetně těch, kteří dosud neměli s kung-fu žádné větší zkušenosti).
Po tři měsíce, pět dní v týdnu, osm hodin denně, se i hvězda velikosti Umy Thurman podrobovala prakticky stejným procedurám jako řada "bezejmenných" členů hereckého štábu, jen s ještě větší zodpovědností a přísností. Její Nevěsta totiž do vyprávění přichází už jako špičková profesionální vražedkyně, která své schopnosti ještě vytříbí pod dohledem mýtického mistra kung-fu Pei Meiho v podání Gordona Liu. (Drobným gagem je skutečnost, že čínského hereckého veterána do angličtiny nadaboval sám Quentin Tarantino, který tak učinil zadost svému zvyku objevit se osobně v každém svém filmu).
Zatímco v prvním dílu můžeme vystopovat především japonský vliv, Kill Bill 2 díky postavě Pei Meiho odkazuje k čínskému prostředí. Štáb strávil týden vysilujícím natáčením scén v buddhistickém chrámu, kde probíhá Nevěstin výcvik. Každý den museli všichni zdolávat 240 metrů dlouhé strmé schodiště na východním úbočí hory Miao Gao. Výsledný efekt však podle filmařů za tu námahu rozhodně stál.
Přestože scénář byl (jako u Tarantina vždycky) pozoruhodný sám o sobě, o výsledné podobě obou dílů Kill Bill rozhodla samozřejmě realizace. Akční scény vyžadovaly od režiséra i všech členů štábu nápaditost a absolutní přesnost. Protože Tarantino odmítl berličku digitálních efektů, bylo nutné všechny náročné scény předem pečlivě připravit a pak je maximálně pečlivě realizovat. Napravovat to, co se nepovedlo, ve střižně, nepřipadalo v úvahu, přestože střih hotového materiálu trval celé tři měsíce. Právě zde ovšem došlo k možná největšímu překvapení spojenému se vznikem filmu: zkušený a obávaný Harvey Weinstein, který se svým bratrem Bobem stojí v čele společnosti, patří k producentům uplatňujícím u vznikajících projektů právo veta (např. s Martinem Scorsesem svedl otevřenou válku o konečnou podobu jeho Gangů New Yorku. Po předváděčce nahrubo sestříhaného materiálu filmu Kill Bill však Weinstein Tarantinovi sám nabídl, aby se neomezoval a nezbavoval se některých scén jen proto, aby se vešel do původně naplánované metráže jednoho celovečerního filmu.
Kill Bill se tak v rámci současné mainstreamové kinematografie stal unikátním dvoudílným projektem, který si udržel původní rozpočet 55 milionů dolarů, plánovaným s představou jediného snímku. Tento vývoj událostí zatlačil do pozadí i původní Tarantinův nápad udělat zvláštní sestřih pro japonské publikum, opatřený např. zcela odlišným začátkem. Projekt Kill Bill nabízí dva rovnoprávné filmy, napínající trpělivost publika celých šest měsíců, které uplynuly mezi premiérami obou částí. Je totiž nejen velkou podívanou, ale i příběhem, který nekalkuluje s přímočarými, očekávanými pointami, ale který v sobě, jako všechny taratinovské příběhy, skrývá tajemství.
O to, aby Kill Bill na plátně naplnil představy Quentina Tarantina o velkolepé podívané, se postaral rozměrný štáb profesionálů. Vizuální stránku, v níž hraje důležitou roli nejen dokonalé nasnímání akčních scén, ale i stylová proměnlivost, měl na starosti kameraman Robert Richardson, jehož práci jsme naposled mohli obdivovat v kostýmním dobrodružství Čtyři pírka - zkouška cti. Oblíbený spolupracovník režiséra Olivera Stonea má na svém kontě vedle Stoneova dramatu JFK, za něž získal Oscara, i jeho Takové normální zabijáky, kteří vznikli v roce 1994 podle Tarantinova scénáře. Richardsonova filmografie však naznačuje, že tento tvárný umělec, který získal oscarové nominace za filmy Četa, Narozen 4. července a Sníh padá na cedry, vyhovuje i originální obraznosti Martina Scorseseho či baladickému stylu Roberta Redforda. Výprava filmu je dílem tandemu David Wasco - Yohei Taneda, přičemž Wasco patří k Tarantinovým spolupracovníkům už od roku 1992, kdy se podílel na jeho debutu Gauneři. Podepsán je i pod filmem Pulp fiction - historky z podsvětí a pod Jackií Brownovou. Na svém kontě má však i katastrofický thriller Twister, snímek Tarantinova přítele a kolegy Rogera Avaryho Zabít Zoe, romantickou komedii Nahoru, dolů či thriller Poslední loupež.
Nováčky v tarantinovském týmu jsou naopak kostýmní výtvarnice Catherine Marie Thomas a Kumiko Ogawa, které našly oporu v autorovi výpravy Danielu Bradfordovi, který se podílel už na Pulp fiction - historkách z podsvětí a Jackii Brownové. Masky jsou dílem Jakea Garbera, jednoho z nejzkušenějších "comicsových" profesionálů (mj. televizní seriály Povídky z krypty, Akta X, Star Trek: Hluboký vesmír 9, filmy Super Mario Bros. - 1993, Hulk - 2003, Hellboy - 2004). Garber se podílel i na válečném spektáklu Michaela Baye Pearl Harbor (2001) nebo na Spielbergově sci-fi Minority Report (2002). Umělecké maskérské detaily ve filmu jsou ovšem dílem Heby Thorisdottirové, která utvářela v televizním seriálu i ve filmu Twin Peaks mystickou atmosféru á la David Lynch.
Náročného úkolu utřídit spolu s režisérem natočený materiál a dát mu definitivní podobu se ujala zkušená střihačka Sally Menke, která pracovala už na Gaunerech, Pulp fiction - historkách z podsvětí (za něž získala nominaci na Oscara a cenu BAFTA), Jackie Brownové a Tarantinově povídce z filmu Čtyři pokoje. Na svém kontě má tato profesionálka s mimořádným smyslem pro rytmickou zkratku i drama Nebe a země (1993) Olivera Stonea, na němž spolupracoval i kameraman Robert Richardson.

O HERCÍCH
Už z první části filmu bylo jasné, že silnou stránkou nového Tarantinova projektu bude herecké obsazení. Režisér využil stejnou měrou americké i asijské herce, přičemž neváhal oživit některé polozapomenuté hvězdy. "Uma Thurman versus Daryl Hannah - to zní jako z nějakého japonského filmu o monstrech. Jako Godzilla versus Rodan! Je to válka blonďatých obryň!" radoval se Tarantino, když natáčel jeden z velkolepých soubojů Kill Bill 2.
Obsazení role hrdinčiny smrtonosné jednooké protivnice Elle Driver je ovšem typickým tarantinovským gestem znovuvzkříšení "hvězdy nižší svítivosti": Třiatřicetiletá Hannah v roce 1982 zazářila coby replikantka Pris ve sci-fi Blade Runner Ridleyho Scotta a o dva roky později coby mořská panna v komedii Žbluňk! Rona Howarda, ale pak svůj talent začala rozmělňovat v nevýrazných, především komediálních filmech.
S Umou Thurman však Tarantino počítal do hlavní role už při psaní scénáře (zdá se dokonce, že nápad na film Kill Bill s ní spojoval už při natáčení Pulp fiction - historek z podsvětí). Když se na začátku roku 2001 zjistilo, že Thurman je těhotná (se svým manželem Ethanem Hawkem čekala druhé dítě, syna Roana), začalo se psát o tom, že Quentin Tarantino bude hlavní roli přeobsazovat (mluvilo se dokonce o Lucy Liu, která ve filmu měla hrát jednu z hrdinčiných protivnic, O-Ren Ishii). Tarantino se však nechtěl obejít bez herečky, která za part gangsterské manželky Mii Wallace v jeho Pulp fiction - historkách z podsvětí získala nominaci na Oscara, Zlatý globus a cenu BAFTA.
Všechny dohady proto hned razantně popřel: "Kill Bill je můj film ve stylu Josepha von Sternberga. A Uma je moje Marlene Dietrich," prohlásil - a odložil natáčení o rok. Nehodlal se totiž vzdát představy navenek křehce vyhlížející, extrémně štíhlé, dlouhonohé a dlouhovlasé Umy v roli mladé ženy, která samu sebe promění ve vražednou zbraň a která stejně dobře vládne vlastním tělem ve velmi fyzickém kung-fu stylu, jako nejtradičnější smrtonosnou zbraní: samurajským mečem.
S volbou titulního hrdiny, šéfa tajné organizace Komando zmijí - zabijáků, to však bylo komplikovanější. Tarantino by v roli Billa rád viděl Warrena Beattyho - Dick Tracy, Bugsy, Skandál! - když mu však řekl, že má hrát "postavu ve stylu Davida Carradinea", Beatty se zeptal, proč neosloví rovnou jeho. Nejstarší aktivní člen hereckého klanu Carradineových, který 8. prosince 2003 oslaví sedmašedesátiny, se v letech 1972-75 uvedl jako shaolinský mnich na americkém západě v televizním seriálu Kung fu (vznikajícím právě v době, kdy v Asii kralovaly filmy, jimž vzdává Kill Bill poctu). Přestože v Carradineově rozsáhlé filmografii nescházejí pozoruhodné umělecké filmy, např. Hadí vejce, celá desetiletí hraje především ve spotřebních akčních filmech (v roce 1986 v režii Richarda Langa přenesl svého bojovného mnicha na stříbrné plátno ve filmu Kung-fu: The Movie, uvedeném i u nás na videu, a v roce 1992 na něj navázal sérií televizních filmů). Carradine je tak po Hannah další hvězdou nižší svítivosti, která díky filmu Kill Bill slaví comeback. Bill, který byl hrdinčiným milencem, ale který nikdy nedává přednost osobním sympatiím před povinností, je tak v jeho podání další výraznou a nejednoznačnou tarantinovskou postavou, která prochází vyprávěním v záři charismatu svého představitele.
Také další členové Billova vražednického komanda, kteří se ocitnou na Nevěstině seznamu smrti, získali svou definitivní podobu díky pečlivě vybraným hereckým představitelům.
Důležitou položku na Nevěstině seznamu představuje Billův bratr Budd, zabiják ve výslužbě, věčně opilý texaský "kovboj", který věří spíš v sílu Jacka Daniela než samurajského meče a který se odebral na odpočinek. Hraje ho Michael Madsen, který jako sadistický pan Světlý proslavil scénu mučení policisty v Tarantinově debutu Gauneři. Madsen - další typická hvězda nižší svítivosti, má na svém kontě i další padoušské postavy, např. zločince Rudyho z krimi Útěk do Mexika, brutálního gangstera Sonnyho z dramatu Krycí jméno Donnie Brasco či zloducha Falca ze zatím poslední bondovky Dnes neumírej, ale i pozitivní postavy: dobráckého Jimmyho ve feministickém thrilleru Ridleyho Scotta Thelma a Louise či tatínka z rodinné série Zachraňte Willyho.
Zatímco v první části hrál důležitou roli zbrojíře Hattoriho Sonny Chiba, mezi největší atrakce Killa Bill 2 patří mistr kung-fu Pei Mei v podání Gordona Liu. Ryzí mýtická postava 150letého mistra bojových umění pochází z Lotosového klanu a přežívá díky svým mimořádným duchovním schopnostem. Navzdory stařeckému vzhledu jsou jeho reflexy vražedně rychlé a jeho technika smrtící, takže není divu, že Nevěsta požádá právě jeho, aby zdokonalil její schopnosti. Stařec však vůbec nemá v oblibě ženy, natož Američany, takže o to, aby byla jeho žákyní, nejdřív vůbec nestojí. V prvním filmu si Gordon Liu zahrál postavu holohlavého velitele O-Reniny osobní stráže, Johnnyho Mo.

Ocenění:
Golden Globes
2005 - Uma Thurman (Nejlepší herečka - drama) (nominace)
2005 - David Carradine (Nejlepší herec ve vedlejší roli) (nominace)

DABING
1.DABING (DVD, Blu-ray, TV)
V českém znění: Ljuba Krbová - Uma Thurman (Beatrix Kiddo / Nevěsta), Vladimír Brabec - David Carradine (Bill), Zlata Adamovská - Daryl Hannah (Elle Driver), Libor Hruška - Michael Madsen (Budd), Jaroslav Kaňkovský - Bo Svenson (Reverend Harmony), Hana Talpová - Jeannie Epper (reverendova žena), Pavel Rímský - Samuel L. Jackson (Rufus), Bohumil Švarc - Michael Parks (Esteban Vihaio), Rozita Erbanová, Pavel Vondra - Chris Nelson (Tommy Plympton), Jolana Smyčková, Nikola Votočková, Tereza Chudobová, Martin Zahálka, Tomáš Lipský a další
Překlad: Petr Zenkl
Zvuk: Jiří Moudrý
Produkce: Evelyna Vrbová
Dialogy a režie: Petr Sitár
Vyrobil: LS Productions Dabing pro Magic Box 2004

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 22.4.2004
Premiéra USA: 8.4.2004 (Los Angeles, California) (premiere)
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 8.10.2004 (DVD) Magic Box
Poprvé na DVD: 11.10.2004 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 30.8.2010 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 19 119 752
Tržby celkem - $ 152 200 000
Návštěvnost v ČR 187 384
Náklady (Rozpočet) - $ 30 000 000

BONUSY (Blu-ray)
• Ne
 
ROZLIŠENÍ Blu-ray
16:9 / 1920x1080p (FULL HD) / 2.40:1
česky DTS-HD Master 5.1, anglicky DTS-HD Master 5.1
české
 
FILMY V SÉRII
Kill Billl (Blu-ray) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a0-0166/
USA / Japonsko, Akční / Krimi 2003
Režie: Quentin Tarantino, Hrají: Uma Thurman, Yulíng Liú

Kill Bill 2l (Blu-ray) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a0-0167/
USA, Akční / Krimi 2004
Režie: Quentin Tarantino, Hrají: Uma Thurman, David Carradine
 
Tvůrci a herci
Quentin Tarantino (Režie), Lawrence Bender (Produkce), Robert Rodriguez (Hudba), Robert Richardson (Kamera), Sally Menke (Střih), Koko Maeda (Casting), Johanna Ray (Casting), David Wasco (Scénografie), Kumiko Ogawa (Kostýmy), Catherine Marie Thomas (Kostýmy), Quentin Tarantino (Scénář), Uma Thurman (Herec), Lucy Liu (Herec), Vivica A. Fox (Herec), Daryl Hannah (Herec), David Carradine (Herec), Michael Madsen (Herec), Julie Dreyfus (Herec), Čiaki Kurijama (Herec), Sonny Čiba (Herec), Chia Hui Liu (Herec), Michael Parks (Herec), Michael Bowen (Herec), James Parks (Herec), Jonathan Loughran (Herec), Kazuki Kitamura (Herec), Julie Manase (Herec), Šun Sugata (Herec), Ambrosia Kelley (Herec), Ai Maeda (Herec), Zoë Bell (Herec), Quentin Tarantino (Herec), Jódži Tanaka (Herec), Džun Kunimura (Herec), Sakiči Sató (Herec)
 
2004/136/USA/Akční, Thriller, Krimi
 
Zajímavost k filmu
- Bill (David Carradine) má ve filmu zbraň Single Action Army ráže .45 Long Colt.
- Podobný záběr na rakev, kterou obklopuje hlína použil i dánský režisér Lars von Trier ve svém filmu Epidemic (1987).
- V jednej z častí programu "Mythbusters" sa ničitelia mýtov zamerali na tento film a špeciálne na to, či je v ľudských silách rozbiť päsťou veko truhly a vyhrabať sa spod zeme. Po vedecky vykonaných pokusoch skonštatovali, že takéto niečo, pochopiteľne, možné nie je.
- Quentin Tarantino je veľký fanúšik režiséra brutálnych talianskych horor Lucia Fulciho, scéna pochovania zaživa bola inšpirovaná jeho filmom Páter Thomas (1980).
- Na konci v závěrečných titulcích si v kategorii R.I.P. můžeme všimnou jmen jako Sergio Leone a nebo Lee Van Cleef.
- Na konci záverečných titulkov je ešte jedna krátka scéna.
- Zatímco v prvním díle bylo jméno nevěsty (Uma Thurman) vždy "vypípáno", v tomto pokračování se divák dovídá, že jde o  Beatrix Kiddo a vypípáno je zde pouze jednou.
- V roce 2007 Tarantino otevřeně mluvil o dalších 2 dílech série, kde by ve středu dění měli být dva přeživší členové Crazy 88 a dcera postavy Vernity Green (Vivica A. Fox). Ovšem na premiéře filmu Nespoutaný Django (2012) Tarantino prohlásil: “Vlastně nevím, jestli vůbec někdy bude Kill Bill Vol. 3. Uvidíme, ale pravděpodobně ne."
- Krycí jméno každého člena Billovy (David Carradine) organizace Deadly Viper Assassination Squad je jménem jedovatého hada. Billovo (David Carradine) krycí jméno je pak "zaříkávač hadů".
- Na horu, kde Pai Mei trénoval Beatrix, musel štáb po celý týden zdolávat schody dlouhé přes 200 metrů. Poté trávili čas masírováním nohou.
- Když mluví nevěsta s Estebanem, délka jeho cigarety, kterou kouří, se různě mění (jednou je kratší a pak zase delší a pak opět menší).
- Tarantino má "Pussy Wagon" údajně zaparkován doma na dvorku.
- Prvních patnáct minut je točeno na barevný negativ a poté vyvoláno černobíle.
- Když Pai Mei trénuje Nevěstu (Uma Thurman), zazní kung-fu klasika z Wu lang ba gua gun (1984), kde hrál také představitel Pai Meie Chia Hui Gordon Liu.
- Peter Travers v "Rolling Stone" napsal: "Tarantino exceluje... Díváte se a říkáte si, 'Teď už to chápu.'"
- J. Hoberman ve "Vilage Voice" napsal: "Vol. 2 není zrovna příjemným vánkem, ale je dost umírněný."
- Snímek byl k roku 2012 třináctým nejvýdělečnějším filmem v kategorii bojových umění, třináctým nejvydělečnějším filmem, v jehož hlavní roli je hrdinka, jedenáctým nejvýdělečnějším s hlavní postavou zabijáka, třináctým nejvýdělečnějším filmem s hlavním motivem odplaty a 44. nejvýdělečnějším filmem roku 2004. V celkovém žebříčku výdělků filmů při zohlednění inflace pak titulu patří k roku 2012 celkem 912. pozice.
- Tarantino v rozhovoru z roku 2009 přiznal, že je pro něj tento film nejoblíbenějším ze všech vlastních.
- Uma Thurman trpí strachom z uzavretých priestorov. Prezradila, že v scéne kde pochovávali Nevestu, všetky panické nádychy a krik boli skutočné a nemusela ich predstierať.
- V Barstow v Kalifornii se ve skutečnosti žádný hřbitov nenachází.
 
Odkazy: