Devátá brána / Ninth Gate, The (1999/127/USA, Španělsko, Francie/Horor, Thriller, Mysteriózní, Fantasy) 68% -Originál DVD-

22.10.2018 10:05
JEDNOU VĚTOU
„Autorem knihy je sám Satan. Thriller režiséra Polanského s Johnny Deppem v hlavní roli.“

OBSAH
Dean Corso je expert na staré bibliofilie, specializuje se na zjišťování pravosti a oceňování hodnoty starých knih pro významné sběratele. Je najat bohatým podivínem Borisem Balkanem, aby si prohlédl a prověřil kopii knihy "Devět bran do Království Stínů" jejímž autorem je sám Satan. Má to být jedna ze tří existujících kopií, z nichž pouze jedna je ta pravá a tu je třeba označit. Balkan posílá Corsa do Evropy, aby tam vyhledal zbylé dva tisky a porovnal je s už dostupným originálem. Ten brzy přijde na to, že kniha, kterou vlastní Balkan je ze sbírky Andrewa Telfera, který se za záhadných okolností oběsil. Na cestě plné tajemných i erotických kontaktů a záhad se Corso střetne s vdovou po Telferovi a také s bezejmennou, krásnou francouzskou dívkou, svým andělem strážným...(Magic Box)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Devátá brána je zvláštní film, ale to, že tam je Johnny Depp, který hraje, pomalu jako obvykle, opravdu bravůrně a dodává příběhu patřičný punc, mě velice potěšilo, jelikož on se do této role docela hodí. Příběh je zvláštní, celé zpracování je temné, furt tam jenom prší a nic jiného, ale zase je to Polanski. Ten taky nemá bůhví jak růžovou minulost a tak je to všechno od začátku do konce zastřeno tajemnem a právě proto je to tak napínavé a zajímavé. Mám rád filmy, které zasahují do historie a mají co společného s náboženstvím jako takovým. Takový je i tento. Je napínavý, je tajemný, ale i tak dobrý. Sice konec je trochu ztřeštěný, ale beztak to nezmění celkový názor na film. (Malarkey) 4*

Ačkoliv film v zásadě nepřináší do žánru nic nového, svou atmosférou a stylem natočení si zaslouží podle mě čtyři hvězdičky. Trochu mě dostal ten "otevřený" konec, ale proč každý film polopatisticky uzavírat, když je možné nechat něco i na fantazii diváka, že? Jen doufám, že se toho nějaké studio nechytne a nenatočí aktivně Devátou bránu 2, v níž detailně rozeberou, "co bylo pak". Co se týká herců, tak Johnny Depp byl jako vždy bravurní, Emmanuelle Seigner snad nestárne, Frank Langella byl více "na telefonu", než v obraze, jen Lena Olin na mě působila trochu "utahaně". (Radyo) 4*

Film, který vypráví o knihách a milovníkům knih bude zřejmě bližší než těm ostatním. Nicméně to nic nemění na tom, že jeho literární předloha je nesrovnatelně lepší a propracovanější, a to především proto, že příběh filmu tvoří jen jednu z jejích dějových linií (tu horší). I přes slabší konec ale Polanski opět oslňuje plíživým vyprávěním, ve kterém si jedinec (a s ním ani divák) nemůže být jistý nikým a ničím z toho, co se kolem něj děje. (Douglas) 4*

VELKÁ RECENZE
Deset let před tím, než se proslavil americký spisovatel Dan Brown, když v roce 2003 vydal svůj druhý román Šifra mistra Leonarda, který se následně stal předlohou pro první a celosvětově komerčně nesmírně úspěšnou filmovou verzi Šifra mistra Leonarda, vyšel román Dumasův klub o dost méně známého španělského autora Artura Péreze-Reverteho. Jeho mysteriózní román zaujal filmaře i přesto, že ani kniha ani autor nedosahují známosti Browna a jeho děl.
Konkrétně Romana Polanského, který na rozdíl od Rona Howarda, který adaptoval Brownovy předlohy, zcela pozměnil titul své filmové adaptace a vzal si z předlohy jen ústřední motiv hledače knih jménem Corso, který se při svém pátrání zaplete s uctívači ďábla. A stejně jako je v centru nejnovější brownovské adaptace "Inferno" z Dantovy Božské komedie, i v Deváté bráně má klíčovou roli (fiktivní) kniha, která se jmenuje zhruba stejně, jako je titul filmu ("Devět bran do království stínů"). Oba filmy tak mají mnoho společného. Oba mají společnou nálepku "mysteriózní thriller". Oba si zahrávají s nadpřirozenem. Liší se snad jen tím, že Inferno i přes svůj doslovný význam (peklo) vlastně s peklem ani ďáblem nic společného nemá. A ovšem výrazně se liší svými kvalitami, což se pokusím v následujích řádcích dokázat.
Pro ty, kdo snad Devátou bránu neznají, i když pochybuji, že se někdo takový najde, připomenu stručně děj. Dean Corso (Johnny Depp) se v New Yorku živí tím, že levně skupuje cenné knihy (přičemž vždy zatají jejich mnohem větší cenu) a pak je dráž prodá svým klientům. Corsa si najme tajemný miliardář Boris Balkan (Frank Langella), aby mu ověřil pravost knihy "Devět bran" z jeho soukromé sbírky. Corso musí cestovat do Evropy, aby Balkanův výtisk porovnal se zbylými dvěma existujícími kopiemi. Traduje se, že autora knihy upálila inkvizice za to, že se při jejím psaní spolčil s ďáblem. Corsa při jeho cestě doprovází tajemná žena (Emmanuelle Seigner). O knihu má zájem také vdova původního majitele knihy, Liana Telfer (Lena Olin) a koneckonců i sám Balkan. Pouze jeden ale může být vyvolený dojít až na konec.
Lena Olin, Tony Amoni ve filmu Devátá brána / The Ninth GateI ze stručného nástinu děje je patrné, že fabule snímku je nesmírně poutavá, bohatá a atraktivní, podobně jako například u brownovských adaptací. I zde se děj přesouvá z místa na místo, na atraktivní lokace, i když zdaleka ne tak turisticky vyhledávané jako například v Infernu nebo Šifře Mistra Leonarda. V Deváté bráně se nepodíváme ani do Louvru nebo Florencie, ale pouze na pár pařížských bulvárů, francouzský venkov a jednu zapadlou francouzskou zříceninu (Château de Puivert). I tak jsou lokace Deváté brány, natočené v autentických místech ve Španělsku, Francii a Portugalsku, dostatečně divácky přitažlivé. Tím hlavním, co ale Devátou bránu povyšuje nad dosud všechny natočené "Brownovky", je Polanského delikátní a jemně vycizelovaná režie.
Zatímco Howard nudí diváka omšelými triky a všemi možnými klišé a nenápaditou akcí samozřejmě v domnění, že je tomu naopak, Polanski volí mnohem sofistikovanější a rafinovanější cestu, jak diváka bavit a zbytečně ho neunavovat trapnými triky a pseudomysteriózními berličkami, ve kterých si libuje zřejmě už Brown ve svých knihách, což pak jen podtrhne Howardova rutinérsky rádobyefektní režie. Devátá brána je ve všech směrech mnohem méně okázalejší, přesto daleko působivější než Inferno.
Emmanuelle Seigner ve filmu Devátá brána / The Ninth GateTam, kde by Inferno mělo vrcholit, přichází jen nuda, zatímco v Deváté bráně vše postupně graduje až k strhujícímu závěru s překvapivou nejednoznačnou pointou, konec, který byl kvůli své nedořečenosti mnohými kritizován. Ale i přes "sporný konec" je Devátá brána mimořádně a do detailů ošetřená záležitost, kterou musí každý divák s trochou (čím více, tím lépe) vybraného vkusu ocenit. Tam, kde Howard začne příliš tlačit na pilu, tam Polanski filmově čaruje. V tomto čarování mu pomohl některými velmi oku lahodícími záběry ve své době velmi žádaný kameraman Darius Khondji. O "ďábelský" soundtrack se postaral přední hudební skladatel Wojciech Kilar.
Lahůdkou je v Deváté bráně kromě všeho napsaného i herecké obsazení. Johnny Depp tu v postavě Corsa předvedl jeden ze svých nejlepších výkonů a je radost ho v této roli vidět. Předvádí soustředěný, neokázalý výkon, přitom nezapomenutelný. V menší roli mu pak skvěle sekunduje Polanského manželka Emmanuele Seigner v tajemné roli "dívky" a svůj prostor zde plně využil i zajímavý Frank Langella a dnes už nepříliš k vidění Lena Olin v rovněž nezapomenutelné kreaci ženy vampa.
Přes svou celkovou výjimečnou kvalitu nebyla Devátá brána v době své premiéry v roce 1999 přijata příliš kladně. Mnoho lidí ve filmu vidělo jen povrchní záležitost, kritizován byl onen rozporuplný konec atd. Zkrátka Devátá brána zůstala hrubě nedoceněna a nepochopena, a věřím, že tomu tak je dodnes (a bude i nadále).
Devátá brána je přitom po všech stránkách skvostný výtvor, který skýtá čisté potěšení z filmařsky vyzrálého a zručnou rukou natočeného díla, které opakovanými zhlédnutími nic neztrácí, na rozdíl od Brownovek, které jsou pouhou jednohubkou pro rychlou spotřebu. Po všech kritikách, které přichází a mizí jako pára, tu zůstalo dílo unikátní a jedinečné, které září ve tmě šedého průměru jako zářivý maják anebo Devátá brána.  

PODROBNÝ POPIS FILMU
Horor o pátrání po tajemství knihy, kterou ilustroval samotný Satan. Samotářský Dean Corso je odborníkem na vzácné knihy a ve sběratelských kruzích je považován za nejlepšího "lovce knih". Poté co od chamtivých manželů získá pro přítele Bernieho unikátní vydání Dona Quijota, přijme nabídku bohatého nakladatele Borise Balkana, týkající se unikátní knihy benátského tiskaře Aristida Torchii Devět bran Říše stínů, která je považována za nejvzácnější dílo démonologické literatury. Vznikla v roce 1666 a Torchia byl o rok později upálen inkvizicí i s výtisky své knihy, která je považována za učebnici vyvolávání ďábla. Na světě zbyly pouhé tři exempláře a Balkan je majitelem jedné z nich. Chce po Corsovi, aby našel zbývající dva výtisky a porovnal je s jeho knihou, protože existují pochybnosti o pravosti jednoho nebo dvou z dochovaných tří výtisků. Corso navštíví Lianu Telferovou, vdovu po muži, který Balkanovi před sebevraždou prodal svůj výtisk. Později má pocit, že je sledován, což se potvrdí, když najde svůj byt prohledaný. Uvědomí si, že se zapletl do něčeho mnohem vážnějšího, když se u něj nejprve objeví Liana, která chce za každou cenu získat Balkanův výtisk, a vzápětí zjistí, že Bernie, u něhož knihu ukryl, byl zavražděn. Pokračuje v pátrání a stopy ho přivedou do Toleda, k restaurátorům knih bratrům Cenizavovým, kteří mu prozradí nejen to, že jejich výtisk od nich koupila Liana, ale také doplní další střípky z pohnuté historie díla a upozorní Corsa na rytiny, které obsahuje. Některé jsou totiž podepsány samotným Satanem. Když zanedlouho Corso opět jen zázrakem unikne smrti, odhalí nejen muže, který pracuje pro Lianu a sleduje ho, ale také záhadnou dívku, jež mu zachrání život a tvrdí, že ho má chránit. Odmítne mu však prozradit, pro koho pracuje. Společně se dostanou k dalšímu sběrateli, ale ten je mrtvý a jeho výtisk knihy leží ohořelý v krbu. Někdo z něj ovšem vytrhal stránky s rytinami. Aby zjistil víc, vypraví se Corso s dívkou za baronkou Kesslerovou, odbornicí na démonologii, která mu odhalí další pozoruhodnosti, týkající se knihy. Začíná chápat, že se zapletl do boje o návod, jak vyvolat ďábla, a ve hře jsou síly mnohem mocnější, než si dokáže představit.

Ocenění:
European Film Awards
1999 - Roman Polanski (Cena za výjimečný přínos světovému filmu)

The Saturn Awards
2001 - Nejlepší vydání na domácím videu (nominace)

DABING
1.DABING
V českém znění: Saša Rašilov - Johnny Depp (Dean Corso), Alois Švehlík - Frank Langella (Boris Balkan), Simona Postlerová - Lena Olin (Liana Telferová), Martina Menšíková - Emmanuelle Seigner (dívka), Jana Andresíková - Barbara Jefford (baronka Kesslerová), Jiří Plachý - Jack Taylor (Victor Fargas), Jan Šťastný - James Russo (Bernie), Bohuslav Kalva, Bedřich Šetena, Helena Brabcová, Bohumila Dolejšová, Václav Rašilov, Vladimír Kudla (titulky) a další
Spolupracovaly: Barbora Wildová, Radka Lehká
Zvuk: Miloš Sommer, Roman Čapek
Produkce: Milena Čapková
Dialogy a Režie: Vladimíra Wildová
Vyrobil: Bontonfilms 2001

2.DABING (ČT)
V českém znění: Saša Rašilov - Johnny Depp (Dean Corso), Jaromír Meduna - Frank Langella (Boris Balkan), Milena Steinmasslová - Lena Olin (Liana), Tereza Bebarová - Emmanuelle Seigner (Dívka), Růžena Merunková - Barbara Jefford (baronka Kesslerová), Petr Pelzer - Jack Taylor (Victor Fargas), Martin Zahálka - James Russo (Bernie), Dalimil Klapka, Marcel Rošetzký, Vladimír Kudla, Jana Postlerová, Jan Hanžlík, Ivo Kubečka, Jiří Ployhar, Hana Ulrichová, Marcela Kyselová, Vladimír Fišer (titulky).
Překlad: Anna Kareninová
Dramaturgie: Zuzana Kopečková
Zvuk: Zdeněk Zenger
Asistent režie: Petr Skarke
Produkce: Miloslav Rež
Dialogy a režie: Jiří F. Svoboda
Vyrobila: ČT 2003

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 20.7.2000 Bontonfilm
Premiéra USA: 10.3.2000 Artisan Entertainment
Premiéra Španělsko: 20.8.1999 Universal Pictures Espana
Premiéra Francie: 25.8.1999
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.2.2001 (VHS) Bonton Home Video
Poprvé na VHS: 1.5.2001 Bonton Home Video
Poprvé na DVD: 15.5.2008 Vapet Production
Poprvé na Blu-ray: 19.11.2014 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 3 531 098
Tržby celkem - $ 58 401 898
Návštěvnost v ČR 46 719
Náklady (Rozpočet) - $ 38 000 000(Zatím nevyšlo)

BONUSY DVD
• Galerie satanistických kreseb
• Kinotrailer
 
Tvůrci a herci
Roman Polanski (Režie), Roman Polanski (Produkce), Wojciech Kilar (Hudba), Darius Khondji (Kamera), Hervé de Luze (Střih), Marie-Sylvie Caillierez (Casting), Howard Feuer (Casting), Dean Tavoularis (Scénografie), Anthony Powell (Kostýmy), Jean-Marie Blondel (Zvuk), Waldemar Pokromski (Masky), Roman Polanski (Scénář), Johnny Depp (Herec), Frank Langella (Herec), Lena Olin (Herec), Emmanuelle Seigner (Herec), Barbara Jefford (Herec), Jack Taylor (Herec), James Russo (Herec), Allen Garfield (Herec), Jacques Dacqmine (Herec), Jane Bradbury (Herec), Joe Sheridan (Herec), Catherine Benguigui (Herec), Jacques Collard (Herec)
 
1999/127/USA, Španělsko, Francie/Horor, Thriller, Mysteriózní, Fantasy
 
Zajímavost k filmu
- Svazek 4 knih "Quixote de la Mancha", které Dean Corso (Johnny Depp) koupil za  4 000 amerických dolarů, se ve skutečnosti prodávájí za 38 000 dolarů.
- Na hudebním podkladu filmu se podílela i pražská filharmonie.
- Taška, ktorú Dean Corso (Johnny Depp) používa v celom filme, sa v skutočnosti používala medzi francúzskymi vojakmi okolo roku 1935. Používala sa na prepravu munície a ďalších drobných predmetov. Pôvodný názov tašky je musette samec 35.
- Barónku Kesslerovú mala pôvodne hrať nemecká herečka Hildegard Knef. Z dôvodu choroby však nemohla.
- Scény z New Yorku byly natočeny v Paříži. Režisér byl v době filmování v USA vyšetřován kvůli znásilnění a nemohl do Států vycestovat.
- Roman Polanski si zahrál taxikáře, který Corsa (Johnny Depp) vysazuje na letišti.
- Díky tomuto filmu se Johnny Depp seznámil s Vannesou Paradis a následně se odstěhoval do Francie.
- Snímka vznikla podľa bestselleru Artura Pérez-Revertea Dumasov klub.
- Auto, kterým Corso a dívka jezdí po Francii, je Chrysler Viper. Logo Chrysleru má tvar pentagramu, jméno modelu Viper (česky zmije, had) zase odkazuje na hada, který se podílel na vyhnání Adama a Evy z ráje a celé auto je natřeno červenou barvou - barvou ďábla.
- Při úvodních titulcích kamera předtím, než začne film, projede devíti branami.
- Dva prodavači knih v Toledu jsou ve skutečnosti hráni jedním hercem za použití počitačové animace.
- Jeden z bratrů Cenizových v Toledu je dabován přímo režisérem filmu Romanem Polanskim.
- Pero, které používá Lucas Corso, je z limitované edice Montblanc Agatha Christie ballpoint.
- Kniha devíti bran byla napsána v roce 1666.
- Dívka, která zírá na Corsa na pařížskem letišti, je ve skutečnosti dcera režiséra filmu Romana Polanskiho.
- Cigarety, které kouří Liana Telfer, jsou pojmenovány Black Devils.
- Keď Boris Balkan otvára svoju knižnicu Johnny Deppovi, otvára ju číselným kódom 666.
 
Odkazy