Rande na jednu noc / Nick and Norah's Infinite Playlist (2008/86/USA/Komedie, Drama, Hudební, Romantický) 68%

19.10.2018 11:30
JEDNOU VĚTOU
„Dva osamělí brzy pochopí, že štěstí často může ležet mnohem blíž, než jsou si ochotni připustit.“

OBSAH
Na newyorské ulice padla noc a dvě osamělá srdce v ní hledají maják, který by jim ukázal kudy se vydat dál. Už brzy pochopí, že štěstí často může ležet mnohem blíž, než jsme si ochotní připustit. Na počátku této úsměvné romantické komedie stojí dva mladí lidé, obyčejný kluk - basák z nic moc kapely a tuze dobře situovaná dcera majitele prestižního nahrávacího studia, a popravdě je nepojí vlastně vůbec nic. Snad jen to, že mají podobný vkus na písničky. Oba si právě prošli bolavými rozchody, jejich srdce jsou opuštěná a uzavřená před světem. Přesto ale občas stačí jediná noc, aby se z mraky poseté oblohy nad New Yorkem vyklubalo slunce a vše kolem najednou začalo být krásnější než kdykoli dřív. A právě to ostýchavý Nick a sebejistá, nedůvěřivá, otázkami překypující Norah tuto noc zažijí, když hledají tajný koncert oblíbené nezávislé „indie“ kapely. Natolik zvláštní pár Manhattan možná ještě neviděl. Ale co. Láska má miliony podob. V hlavních rolích Michael Cera, známý především díky populárnímu snímku Juno, a půvabná Kat Denningsová.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Přál jsem si znovu poznat kouzlo několika málo společných chvil, které by mi připomnělo zážitky strávené s Lost in Translation nebo Before Sunrise. Bohužel jsem ale dostal negativní aspekty jiných melancholických děl. Hlavní hrdina si vědomě šlape po štěstí, snaživě zahání šance a ani ty méně žádoucí požitky neumí uchopit (viz Last Kiss) a v Cerově podání je navíc až divácky nepříjemně váhavý (viz Juno). Za dané situace jsem se přistihl, jak sám sobě přiznávám, že bych se nechal znovu obalamutit bývalou potvorou, než abych prožíval pochybná dobrodružství s někým, kdo za to možná ani nestojí. Možná je to první známka cynizmu, ale budu doufat, že pouze první náznak životní pragmatičnosti. (novoten) 3*

Pro fekálníky, řiťopichy, ultra humusáky a jelita je tu humorný kousek Rande na jednu noc, který je nechutný stejně tak, jako vokurka ve sladkém nálevu. Celej film jsem si říkal, jak tahle šílenost mohla někoho napadnou. Po shlédnutí tohoto filmu je totiž krásně vidět, že pokud někdo chce natočit cool film o pařbě, tak to musí mít aspoň trochu styl. Tenhle film ho bohužel nemá. (Malarkey) 1*

Bláznivá romantická komedie převlečená do podoby pěkné noční road movie s rozmanitým hudebním doprovodem, který sedne. Zápletka je sice více než tristní, ale zpracování je vydařené a přikláním se k vyššímu hodnocení hned ze dvou důvodů. Jednak se na hlavní charaktery dobře kouká a postupně se s nimi člověk dokáže sblížit nejen jako s jednotlivými individui, ale i jako s milostným párem. Dále z filmu sálá slušná dávka pozitivní sladké atmosféry, kterou ne každý snímek s podobnou tématikou dokáže divákovi přinést. Není to sice klasická a povětšinou tupá americká komedie o opilých teenagerech atd., na druhou stranu mohlo to být lepší a více invence by jistě nebylo na škodu. Kouzlo námluv má zkrátka mnoho podob a tohle je jedna z nich. (Bizzard) 4*

VELKÁ RECENZE
Jmenuje se Nick a trápí ho to samé, co spoustu (nejen) mladistvých v jeho věku – dostal kopačky, ale pořád je zamilován až po uši. Bohužel jeho protějšek nejeví zájem o návrat ke starým spokojeným dobám a tak Nick začne existovat ve vesmíru a čase, který je plný zoufalých pokusů dát to nějak dohromady. Tedy než přijde ONA…
ONA se jmenuje Norah a v rámci hierarchie popularity na střední hraje první loserovskou ligu. Vnímavý divák ale ví, že je to jenom proto, že nenosí ty správné růžové šaty a přiblble se neusmívá. Paradoxně je nám mnohem sympatičtější než všechny plakátové krásky, kterými je zbytek školy vytapetován. Je sama, je super a tak je jasné, že ji chudákovi Nickovi přejeme. Než se k sobě ale tyhle dva dostanou, uplyne dlouhá doba a proběhne jedna hodně zvláštní noc.
Podobné noci najdete skoro ve všech filmech o teenagerech. Na začátku stojí plán pořádně si vyhodit z kopýtka, ale na cestě k vysněné ožíračce padne hrdinům k nohám tucet překážek. Ty zahrnují roztomilé trapasy, alkohol, drogy, gaye a většinou i bizarní nepopsatelné situace, které se ale kolem druhé ranní prostě stávají (všichni víme, jak to chodí :-). Na první pohled to tedy může vypadat tak, že Nick a Norah je jen dalším filmem z řady. Filmem, na který potáhnou smíšené davy mladých, aby si užili svoji měsíční dávku „vypečených taškařic“. Aby to nebylo tak jednoduché, je to samozřejmě jen polovina celé pravdy.
Hrdinové na svém putování za vysněnou kapelou, která hraje v tajnou hodinu na tajném místě, procházejí přehnaně vykonstruovanými svízelnostmi, které by se v romantických filmech (ano, už jsem to musel nakousnout :-) vyskytovat neměly a jsou většinou proti vší racionální logice (ale ne té filmové). Blonďatá kamarádka lovící žvýkačku z toalety, dodávka kamarádských gayů, souložící pár, který si myslí, že Nickovo auto je taxík a spousta jiných zastávek po muzeu osvědčených scenáristických artefaktů, které s hlavní dějovou linií nemají nic společného. Vyskytovat by se neměly, ale jsou tu, takže ano, mladí „vysmátí lidičkové“ si přijdou na své. Hlavní dějová linie je nicméně především to, že Nick a Norah k sobě hledají cestu. A protože jsou oba „správní“ (= ne tak zkažení jako ostatní), plyne z toho cesta roztomile romantická a nešikovně kostrbatá. Cesta, která je dlážděná realitou všedních dní a vůbec není tak bezchybná, jak se nám občas romantické filmy snaží namluvit. Protože každý z nich má vady a není plakátovým ideálem. Protože každý z nich řeší opravdové problémy naprosto nešikovným způsobem. Protože nikdo z nich talentovaný umělec ani zhýralý právník, ale obyčejný  člověk, který si zkrátka a dobře zaslouží lásku.
To, že tenhle stav věcí funguje, není přílišná zásluha režiséra Petera Solletta, kterého zjevně baví natáčet spíše popisované humorné eskapády. Není to ani přehnaná zásluha scenáristky (mimochodem, zahrála si jedno bezvýznamné opilecké cameo), která mu tyhle věci nastrkala pod nos (mimochodem podruhé – Nick and Norah je v Americe veleúspěšný román, film je jeho adaptací a tyhle věci tam prý všechny jsou). Ano, tušíte správně, že hlavní ovace směřují k ústřední dvojici, která se k finálnímu poznání prokousává trochu kostrbatě, ale o to roztomileji a dojemněji. Obecně mám pocit, že Michael Cera je pro svět dvacetiletých tím samým, čím je Zach Braff pro hloubavce na přelomu dvacítky a třicítky. V obou světech se zrcadlí spousta zdrcujících pravidel a pravd o životě a lásce, které s každým dalším poznáním neochvějně spějí ke všeobecné platnosti. A oba tihle herci jsou pro svou generaci oním zrcadlem, v němž se tohle všechno promítá – hloubavým, zamyšleným, zmateným a po potřebném prozření i velmi citlivým. Michael Cera po Juno už po druhé dokazuje, že mu tahle role sedí a osobně bych mu doporučoval, aby si jich před vstupem mezi dospěláky nasekal co nejvíc, protože budou jeho rolemi životními. Sympatická brunetka Kat Dennings je pak zase tím pravým ořechovým pro většinu mužského osazenstva – „správná“ holka se „správným“ přístupem k životu, která poslouchá tu „správnou“ hudbu, posílá namyšlené rádoby rebely k čertu a je roztomilá, až to práská dveřmi na půdě. Pánové, váhal by snad někdo z vás? :-)
Elektrizující chemie mezi hrdiny v poslední čtvrthodině filmu (zejména scéna ve studiu) je pak zpečetěním všech papírových předpokladů, že z téhle dvojice vyjde něco víc a pomůže filmu vysoko nad výšiny průměrných teenagerovských komedií. I scénář, z nějž postupně odpadly oplzlé zbytečnosti, šije výjimečně přitažlivou a chytrou jehlou, která dvěma mladým dává možnost prožít vysněné okamžiky, které by si v rozpuku svého vztahu mohl tajně přát každý. Jde o tu nenapodobitelnou mladickou neomalenost při objevování tajů lásky a sexu. Tu se Sollettovi podařilo zvěčnit téměř dokonale a všechno ostatní je rázem prominuto.
Chytrých romantických filmů je obecně málo a tenhle sem na první pohled ani nespadá. Pokud k němu však vykročíte s otevřeným srdcem překousnete několik zbytečností, odmění se vám nefalšovanou teenagerovskou romantikou, která tu nebyla zatraceně dlouho. A dokonale ji vystihuje poslední věta filmu, při níž blednou závistí kompletně všechny roztomilé komedie s Hughem Grantem, Sandrou Bullock, Drew Barrymore a ostatními hvězdičkami s dnes už přetočeným romantickým tachometrem.

DABING
V českém znění: Michal Holán - Michael Cera (Nick), Andrea Elsnerová - Kat Dennings (Norah), Daniel Tůma - Aaron Yoo (Thom), Bohumil Švarc ml. - Rafi Gavron (Dev), Vladimíra Včelná - Ari Graynor (Caroline), Jitka Ježková - Alexis Dziena (Tris), Lumír Olšovský - Jay Baruchel (Tal), Bohuslav Kalva, Šárka Brázdová, Jitka Jirsová, Karolína Hlaváčková, Lukáš Černoch, Josef Hlinka, Petr Gelnar (titulky) a další.
Překlad: Alena Dětáková
Zvuk: Miloš Sommer, Vít Mazánek
Dialogy a režie: Jana Kovaříková
Vyrobily: ABZ – divize Bontonfilms 2008

Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 3.10.2008 Columbia/Sony
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 11.5.2009 (DVD) Bontonfilm
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: 27.4.2009 Bontonfilm
Poprvé na DVD: 11.5.2009 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 27.4.2009 Bontonfilm

Tržby celkem - $ 33 500 000
Náklady (Rozpočet) - $ 10 000 000

FILMY NA SPOLEČNÉM DVD
Rande na jednu noc gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0164/
Komedie / Drama, USA, 2008
Režie: Peter Sollett, Hrají: Michael Cera, Kat Dennings

Rande na dvě noci gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0163/
Komedie / Romantický, USA, 2014
Režie: Max Nichols, Hrají: Miles Teller, Analeigh Tipton
 
Tvůrci a herci
Peter Sollett (Režie), Andrew Miano (Produkce), Chris Weitz (Produkce), Paul Weitz (Produkce), Mark Mothersbaugh (Hudba), Tom Richmond (Kamera), Myron I. Kerstein (Střih), Joseph Middleton (Casting), David Doernberg (Scénografie), Sandra Hernandez (Kostýmy), Tateum Kohut (Zvuk), Leo Won (Masky), Lorene Scafaria (Scénář), Rachel Cohn (kniha) (Předloha), David Levithan (kniha) (Předloha), Michael Cera (Herec), Kat Dennings (Herec), Aaron Yoo (Herec), Rafi Gavron (Herec), Ari Graynor (Herec), Alexis Dziena (Herec), Zachary Booth (Herec), Jay Baruchel (Herec), Justin Rice (Herec), Christian Rudder (Herec), Eddie Kaye Thomas (Herec), John Cho (Herec), Kevin Corrigan (Herec), Rachel Cohn (Herec), Cassidy Gard (Herec), Seth Meyers (Herec), Lorene Scafaria (Herec), David Levithan (Herec), Michelle Taylor (Herec), Devendra Banhart (Herec), Nicole Pursell (Herec), Giorgio Angelini (Herec)
 
2008/86/USA/Komedie, Drama, Hudební, Romantický
 
Zajímavost k filmu
- Norah (Kat Dennings) sa vo filme hlási k Straight Edge, čo je názov životného štýlu, hudobnej subkultúry a sociálneho hnutia, ktorého prívrženci sa zdržiavajú užívania alkoholu, tabakových výrobkov, drog a iných návykových látok.
- Nickovo (Michael Cera) auto je Yugo GV z roku 1986 vyrobené v Srbsku.
- Vyzváněcí melodie Nickova mobilního telefonu je skladba "Boys don't cry" od kapely Cure.
- Oblíbená písnička Nicka a Nory, na kterou spolu tancují v klubu, se jmenuje "Lover" a pochází z alba "Smokey Rolls Down Thunder Canyon". Její autor a zpěvák Devendra Banhart si ve filmu zahrál malé cameo vlasatého zákazníka obchodu, kde spolu Norah a Tris mluví o orgasmu.
- Vyzváněcí melodie Nickova telefonu je z filmu Kluci nepláčou.
- Skupina 'Where's Fluffy?', jejíž utajený koncert hledají Nick a Norah v New Yorku, ve skutečnosti neexistuje.
- Nahrávací studio "Electric Lady Studios" založil v roce 1970 Jimi Hendrix.
- V traileru je ukázána alternativní scéna z klubu, kdy se Nick a Norah poprvé políbí. Když příjde Tris a zeptá se odkud se znají, tak jí Nick odpoví, že mají stejného zubaře. Ve filmu na tuto otázku odpoví Norah.
- Cameo roli Ježíše před gay barem ztvárnil Eddie Kaye Thomas (Paul Finch z filmu Prci, prci, prcičky)
- Scéna na nádraží, kdy si opilá Carolina (Ari Graynor) vyptá sendvič s tuňákem, je celá improvizovaná.
- Scény, které předcházejí vystoupení skupiny The Jerk Offs, byly točeny o šest měsíců později po dokončení filmu.
- Autoři knižní předlohy (Rachel Cohn and David Levithan) se ve filmu objeví v záběru v restauraci Veselka.
 
Odkazy