Doktor Hollywood / Doc Hollywood ( 1991/92/USA/Komedie, Romantický) 68%

19.10.2018 11:04
JEDNOU VĚTOU
„Romantická komedie o tom, že ne všechny sny a životní cíle jsou ty správné."

OBSAH
Hlavním hrdinou pohodového a úsměvného příběhu je mladý ambiciózní lékař Benjamin Stone, který by rád zkusil štěstí na vyhlášené hollywoodské klinice plastické chirurgie vedené doktorem Halberstromem. Cestou však zabloudí a kvůli krávě na silnici havaruje. Poškodí přitom svůj vůz a co je horší, zbourá právě vlastnoručně dokončený plot soudce Evanse, který ho za to odsoudí ke dvaatřiceti hodinám lékařské služby v místním středisku. Zcela proti své vůli tak Ben skončí v malém městečku Grady. Nadšení, které projevují místní občané, ho vůbec netěší a starostova nabídka stálého místa ho nezajímá. Netají se svými plány vydělávat velké peníze kosmetickými úpravami slavných hereček a okamžitě si tak u bodrých vesničanů vyslouží přezdívku Hollywood. Postupně se seznamuje s rázovitými obyvateli, pokouší se přežít péči sestry Parkerové, která ho nutí používat při příchodech a odchodech ze střediska píchačky a připadá si jako ve snu, když jednoho rána zahlédne ve vodách jezera nahou koupající se dívku, z níž se vyklube energická řidička sanitky Lou. A pak už ho čeká čekárna plná pacientů, setkání se starým zkušeným doktorem Hoguem a několik tvrdých lekcí jeho přezíravému sebevědomí. Když má po službě, pokouší se získat pozornost Lou, protože se vsadil se starostou, že se s ní do konce týdne vyspí. Jenže to není tak jednoduché, protože na malém městě se nic neutají a navíc Ben zjistí, že se mu Lou zamlouvá víc, než by bylo zdrávo pro jeho vysněnou kariéru plastického chirurga v Beverly Hills. A když přijde loučení, není si náhle doktor Hollywood vůbec jistý, jestli místo na klinice doktora Halberstroma je to nejlepší, co ho v životě mohlo potkat. Zdařilá romantická komedie vznikla v roce 1991 a podle románu Neila B. Shulmana ji natočil režisér Michael Caton-Jones. V titulní roli Bena Stonea se představí známý Michael J. Fox, který se proslavil rolí Martyho ve sci-fi trilogii Návrat do budoucnosti a vidět jsme ho mohli také ve filmech Oběti války, Poldovi v patách nebo Tajemství mého úspěchu. V dalších rolích se představí debutující Julie Warnerová jako svérázná Lou, Barnard Hughes jako doktor Hogue, Woody Harrelson (Takoví normální zabijáci, Lid vs. Larry Flint) jako Hank Gordon, David Ogden Stiers coby starosta Nicholson a Bridget Fondová (Singles, Zabiják) jako atraktivní Nancy, která touží po jediném - vypadnout z idylického Grady. Přestože jde o lehce předvídatelné vyprávění s dobře známými typy, jako je starý zkušený opilecký doktor, bodrý starosta, drsně se tvářící sok v lásce či rázovití pacienti, je to snímek vyzařující pohodu, dvě hodiny příjemné zábavy, která jistě nikoho nezklame.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Pěkná romantická komedie, která dokáže pobavit, ale nic jinýho se z ní už nevyrazí. Je tam pár slušnejch vtipů, teda spíš vtipných scén, ale jsou podány dost slbě a nevýrazně, takže se moc do paměti nevryjou, snad jen začátek by se dal označit za dobrrej a vtipnej, pak už je to jen průměrná zábava s drsným Woody Harrelsonem, kterj dostal jen minimu prostoru a to je jedna velká škoda, protože tam byl asi nejlepší. Michael J. Fox tam neni špatnej, ale spíš takovej nevýraznej a nic zvláštního tam nepředvádí a co se týče herečky Bridget fonda, tak tý jsem si skoro nevšim, ta tam moc velkou roli neměla, ale to mi ani nevadilo. Na druhou stranu to neni braný nějak vážně a svuj účel pobait to celkem spní, takže lepší 3* tomu přece jenom dám. (Shit) 3*

Krávy na silnici připraví doktoru Hollywoodovi jisté farmářské dilema. Kozy nebo prase..? Chill mood komedie, která všechny přesvědčí, že když ambice zvítězí nad láskou, nebyla to láska. Být ještě více idylická, musel by Marty McFly předělat své Porsche na dýně sklízející traktor.. Woody Harrelson má snad patent na role sebevědomých balíků, co jsou tak sebevědomí, že ani netuší, jací jsou balíci. „Is that a star?“ - „No, that´s Ted Danson...“ (Gilmour93) 3*

Film typický pro režiséra Michaela Caton-Jonese. Většina jeho filmů, a ani tento není výjimkou, mají dobrý začátek (přibližně 20. minut, a to včetně tohoto filmu), hodně táhnoucí se prostředek a naprosto unáhlený konec. Příběh plastického chirurga mířícího za kariérou do Hollywoodu, kterého si střihnul tehdy populární Michael J.Fox, trpí už svým obsazením, protože Fox se svoji "teenage" vizáží nedokáže svoji roli pojmout vážně a je v podstatě odsouzen být legrační, i když si to scénář až tolik nežádá. V zapadákově pak, po kuriozní auto nehodě, je nucen na příkaz soudu podstoupit lékařskou praxi, a tak se postupně obeznámit se svéráznými obyvateli, kteří si ho pro jeho nekomformní přístup oblíbí, a i místo pro lásku se najde. Z filmu sálá pohoda, ale to je asi tak všechno a rozhodně při své epizodnosti není krátký. Nebojím se napsat, že byl zdlouhavý, a když doktor vedl prasátko na procházku, byl to jen jeden z mnoha přehmatů komické stránky filmu, která byla ryze trapná. Rozjezd se skladbou Chesney Hawkese v titulcích se jevil býti šťastný , ale pozdější uchopení filmu nikoliv. Od málo propracovaného, a typického produktu počátku devadesátek, jsem ani mnoho nečekal, a co hůř, dostal jsem ještě méně. 40% /kingik) 2*

VELKÁ RECENZE
Hlavním hrdinou pohodového a úsměvného příběhu je mladý ambiciózní lékař Benjamin Stone, který by rád zkusil štěstí na vyhlášené hollywoodské klinice plastické chirurgie vedené doktorem Halberstromem. Cestou však zabloudí a kvůli krávě na silnici havaruje. Poškodí přitom svůj vůz a co je horší, zbourá právě vlastnoručně dokončený plot soudce Evanse, který ho za to odsoudí ke dvaatřiceti hodinám lékařské služby v místním středisku. Zcela proti své vůli tak Ben skončí v malém městečku Grady.
Nadšení, které projevují místní občané, ho vůbec netěší a starostova nabídka stálého místa ho nezajímá. Netají se svými plány vydělávat velké peníze kosmetickými úpravami slavných hereček a okamžitě si tak u bodrých vesničanů vyslouží přezdívku Hollywood. Postupně se seznamuje s rázovitými obyvateli, pokouší se přežít péči sestry Parkerové, která ho nutí používat při příchodech a odchodech ze střediska píchačky a připadá si jako ve snu, když jednoho rána zahlédne ve vodách jezera nahou koupající se dívku, z níž se vyklube energická řidička sanitky Lou.
A pak už ho čeká čekárna plná pacientů, setkání se starým zkušeným doktorem Hoguem a několik tvrdých lekcí jeho přezíravému sebevědomí. Když má po službě, pokouší se získat pozornost Lou, protože se vsadil se starostou, že se s ní do konce týdne vyspí. Jenže to není tak jednoduché, protože na malém městě se nic neutají a navíc Ben zjistí, že se mu Lou zamlouvá víc, než by bylo zdrávo pro jeho vysněnou kariéru plastického chirurga v Beverly Hills. A když přijde loučení, není si náhle doktor Hollywood vůbec jistý, jestli místo na klinice doktora Halberstroma je to nejlepší, co ho v životě mohlo potkat.
Zdařilá romantická komedie vznikla v roce 1991 a podle románu Neila B. Shulmana ji natočil režisér Michael Caton-Jones. V titulní roli Bena Stonea se představí známý Michael J. Fox, který se proslavil rolí Martyho ve sci-fi trilogii Návrat do budoucnosti a vidět jsme ho mohli také ve filmech Oběti války, Poldovi v patách nebo Tajemství mého úspěchu. V dalších rolích se představí debutující Julie Warnerová jako svérázná Lou, Barnard Hughes jako doktor Hogue, Woody Harrelson (Takoví normální zabijáci, Lid vs. Larry Flint) jako Hank Gordon, David Ogden Stiers coby starosta Nicholson a Bridget Fondová (Singles, Zabiják) jako atraktivní Nancy, která touží po jediném - vypadnout z idylického Grady. Přestože jde o lehce předvídatelné vyprávění s dobře známými typy, jako je starý zkušený opilecký doktor, bodrý starosta, drsně se tvářící sok v lásce či rázovití pacienti, je to snímek vyzařující pohodu, dvě hodiny příjemné zábavy, která jistě nikoho nezklame.
Ukázková romantická komedie vyšperkovaná o příhody maloměstského doktora a řeči příjemného starosty. Michael J. Fox mi sice nikdy moc vtipný nepřijde, ale vždy pozdvihne film výš. Tady je to stejné. Díky němu je divák do filmu vtažen a snad všechno to moralizování překonává ve většině případů televizní obrazovky a naučí nás to něco víc o pohodovém soužití milých hodných lidí.

DABING
1.DABING
V českém znění: Jiří Langmajer - Michael J. Fox (Benjamin Stone), Jana Drbohlavová - Julie Warner (Lou), Sabina Laurinová - Bridget Fonda (Nancy Lee Nicholson), Jan Pohan - Barnard Hughes (Aurelius Hogue), Roberts Blossom (soudce Evans), Jaroslav Kaňkovský - David Ogden Stiers (Nick Nicholson), Jakub Kohl, Eva Tauchenová, Jiří Pomeje - Woody Harrelson (Hank Gordon + titulky).
Překlad: Martina Policarová
Zvuk: Václav Hálek
Produkce: Jaromír Šindelář
Režie: Vladimír Drha
Technická spolupráce: Videostudio Klondike KF a.s.
Vyrobilo: Filmové studio Barrandov dabing pro Warner Home Video 1992

2.DABING
V českém znění: Michal Dlouhý - Michael J. Fox (Benjamin Stone), Miriam Chytilová - Julie Warner (Lou), Antonín Molčík - David Ogden Stiers (Nick Nicholson), Zdeněk Mahdal - Woody Harrelson (Hank Gordon), Miroslava Součková - Bridget Fonda (Nancy Lee Nicholson), Dalimil Klapka - Barnard Hughes (Aurelius Hogue), Eva Miláčková - Frances Sternhagen (Lillian), Vladimír Čech - George Hamilton (doktor Halberstrom), Miriam Kantorková - Helen Martin (Maddie), Jan Hanžlík - Roberts Blossom (soudce Evans), Jaroslava Obermaierová - Eyde Byrde (sestra Packerová), Bohuslav Kalva, Radka Malá, Milan Slepička, Lucie Kožinová, Irena Hrubá, Bohdan Tůma, Svatopluk Schuller, Jaroslav Horák, Jan Rimbala, Kristýna Valová, Libor Terš - Mel Winkler (automechanik Melvin + titulky) a další.
Překlad: Ilona Hamplová
Zvuk: Jan Neskusil
Produkce: Martin Kot
Dialogy a režie: Martin Těšitel
Vyrobila: Česká produkční 2000 pro Cet 21 s.r.o. 2005

Premiéra ČR: 12.11.1992
Premiéra USA: 2.8.1991 Warner Bros. US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 16.11.2005 Warner Bros. CZ
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 280 647
Tržby celkem - $ 54 830 779
Návštěvnost v ČR 18 3126
Náklady (Rozpočet) - $ 20 000 000

FILMY NA SPOLEČNÉM DVD
Doktor Hollywood gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a0-0160/
Komedie / Romantický, USA, 1991
Režie: Michael Caton-Jones, Hrají: Michael J. Fox, Julie Warner

Hamouni gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a0-0161/
Komedie, USA, 1994
Režie: Jonathan Lynn, Hrají: Michael J. Fox, Kirk Douglas
 
Tvůrci a herci
Michael Caton-Jones (Režie), Deborah D. Johnson (Produkce), Susan Solt (Produkce), Carter Burwell (Hudba), Michael Chapman (Kamera), Priscilla Nedd-Friendly (Střih), Marion Dougherty (Casting), Owens Hill (Casting), Lawrence Miller (Scénografie), Richard Hornung (Kostýmy), Richard King (Zvuk), Hallie D'Amore (Masky), Jeffrey Price (Scénář), Peter S. Seaman (Scénář), Michael J. Fox (Herec), Julie Warner (Herec), Barnard Hughes (Herec), Woody Harrelson (Herec), David Ogden Stiers (Herec), Frances Sternhagen (Herec), George Hamilton (Herec), Bridget Fonda (Herec), Roberts Blossom (Herec), Michael Caton-Jones (Herec), Michael Chapman (Herec), Eyde Byrde (Herec), Dan Bell (Herec), Raye Birk (Herec), Kelly Jo Minter (Herec), Macon McCalman (Herec), Time Winters (Herec), Amzie Strickland (Herec), Jordan Lund (Herec), Helen Martin (Herec), Mel Winkler (Herec), Tom Lacy (Herec), Kathy Poling (Herec), Billy Gillespie (Herec)
 
1991/92/USA/Komedie, Romantický
 
Zajímavost k filmu
-  Městečko Micanopy si natáčení filmu každoročně připomíná společensko-kulturní akcí "Doc Hollywood Days". Výtěžek z akce jde na podporu výzkumu Parkinsonovy nemoci na University of Florida, a do Nadace Michaela J. Foxe pro výzkum Parkinsonovy choroby.
- Tento film byl točen ve městě Micanopy, stát Florida. Městečko s 650 obyvateli jižně od Gainesville.
- Vůz ve filmu, který způsobí všechny patálie, je Porsche 356 Speedster z roku 1956.
- Michael J. Fox (dr. Benjamin Stone) byl diagnostikován s Parkinsonovou nemocí nedlouho před natáčením tohoto filmu, když si všiml třesu malíčku u své ruky.
- Scenárista Neil B. Shulman pracoval u Grady nemocnici Memorial v Atlantě (Georgia), odtud název města - Grady.
 
Odkazy