Zlí hoši / Bad Boys (1983/104/USA/Krimi, Drama, Thriller) 76% -Originál DVD-

19.10.2018 10:50
JEDNOU VĚTOU
„Život ho zahnal do kouta... Bude se rvát, aby se z něj dostal."

OBSAH
Mick O'Brien (držitel Oscara Sean Penn) je šestnáctiletý problémový kluk, který nešťastnou náhodou zabije mladšího bratra drogového dealera jménem Paco Moreno. Je poslán do nápravného zařízení pro mladistvé, kde musí každý den bojovat o holé přežití. Mezitím Paco brutálně znásilní Mickovu přítelkyni. Když se to Mick dozví, hodlá utéct na svobodu a pomstít se. Po zdařilém útěku je však vrácen zpět. Do stejné polepšovny je následně umístěn i Paco, který myslí také na pomstu. Film je vyhrocen soubojem, jehož výsledek potvrdí, že k určitému polepšení v tomto případě opravdu došlo.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Ach ano, takových filmů jsou dnes už skutečně mraky a je těžké najít něco, co by diváka naladilo opět se vrhnout na další nápravné zařízení a nebo vězení. Nicméně já se dostala do roku 1983, kdy ještě možná tolik verzí neexistovalo a hned mě zaujal svým hereckým umem Sean Peen. Celé to zařízení bylo zvláštní, tam bych asi výhrady měla, protože dle mého měli poměrně dost volného prostoru a kupříkladu u koupelen, kde se děje nejvíc zvěrstev, neměli žádného muže, který by to měl mít na starost. A dovolovali si celkem dost na to, jakých činů se dopustili. Jak píše uživatel misterz, tak ta scénka s rádiem byla skutečně úsměvná a jeho drsný spolubydlící také. To ne, pánové, to nebyl zrovna nejlepší herecký výběr. Nicméně to byl napínák, kde se postupně schylovalo k rozuzlení a ne zrovna happyendovému. Na svojí dobu to mělo grády, švih a žádná nuda, takže já ten čtverec v pohodě dám. (emma53) 4*

Mistrovský kousek Ricka Rosenthala, dle mého možná jeho vůbec nejlepší film. Drsné, násilné, syrové, nepřikrášlené a napínavé...Miluju filmy z nápravných zařízení a vězení a tenhle patří bez pochyby mezi mé nejoblíbenější. Navíc Sean Penn na svůj nízký věk předvedl grandiózní výkon a byl zatraceně sexy. Scéna s RC Colama patří mezi ty na které se nezapomíná, ta neměla chybu :) Konec sice až tak moc nepřekvapil ale byl výborný...95% (Radka_86) 5*

Cesty boží vedou někdy podivnými stezkami. Příběh o nemorálních, odsouzeníhodných trasách lidské společnosti, o nenávisti, pomstě a také o dychtivosti po penězích. I přes kupu drsných póz, které jsou spíše úsměvné se dle mě jedná o vcelku naturalistické dílo popisující (ne)poučitelnost a špínu lidské duše. V rámci tématu docela obstojné dílo, které však bohužel na můj vkus často střídá záživné a nezáživné pasáže. Hudební podbarvení to sice lehce kompenzuje, ale stejně to za mě není více jak 70% (Rocky62) 3*

VELKÁ RECENZE
Copak asi dělá drsný film drsným? Násilí, které nevypadá cool. Je tu! Copak asi dělá drsný film dobrým? Násilí, které nevypadá cool? Ale kdeže... Svobodné jízdy kamery "tam venku" a méně svobodné "za mřížemi"? Hm, může pomoci, ale samo nic nevylepší... Nepatetické herectví? To má smysl jen s věrohodným chováním postavy a netopornými dialogy. Věty: "Plač, viděl jsem tu lidi plakat," či zamilované pohledy, které zhojí bolest ze znásilnění tu nemají mít místo.
A co je to vlastně za nápravné zařízení, v němž postavení vězně mezi ostatními i jeho statut u "bachařů" odvisí od výsledku jedné jediné rvačky, která vítězi poskytne v okamžení důvěru všech okolo a postaví ho v čelo místního organizovaného zločinu? Mám věřit v to, že Penn je jakýsi zakatrózní Che Guevara?
Mám snad věřit v jeho nápravu proto, že dostává od své milé dopisy a bydlí s vynalézavým, nosatým, užvaněným a všelijak jinak stereotypním Židem? Pennova postava je tragicky schematická - chudý zločinec, miluje dívku, moc nemluví, vzpouzí se, umí se prát, má zločineckou čest a hned od počátku zjevně ví, jak se v krimlu chovat. Asi z filmů. Mickova plochost ale není ničím v porovnání s jeho dívkou (slepě milující kráska), s dvojicí vězeňských kápů (užívají si moc a ponižují Micka, fuj), "zřízenců" (banda trotlů ve vleku událostí, která nic doopravdy neřídí) či anonymní masou ybzlých vězňů (tupě přežvykující oslové rozhýkávající se pouze během rvaček).
Viděl jsem syrovou a věrnou sondu do života nejzkaženější mládeže nebo romantický příběh nezlomné lásky, jež překoná útrapy znásilnění, rozdělení, nepřejícnost rodičů i hlad po pomstě? Obojí a z obého to slabší. (Subjektiv)

Ocenění:
Los Angeles Film Critics Association
1983 - Sean Penn (Cena pro zástupce nové generace)

DABING
V českém znění: Kamil Halbich - Sean Penn (Mick O'Brien), Mário Kubec - Esai Morales (Paco Moreno), Ivan Jiřík, Bohuslav Kalva - Rick Rosenthal (soudce) + John Zenda (Wagner), Otto Rošetzký - Jorge Noa (Carlos), Václav Knop - Jim Moody (Gene Daniels), Marcela Nohýnková - Martha De La Cruz (Morenova matka), Hana Krtičková - Ally Sheedy (J. C. Walenski), Petr Rychlý - Clancy Brown (Viking Lofgren), Martin Zahálka, Michal Jagelka a další
Překlad: Zbyněk Ryba
Zvuk: Jan Morávek
Produkce: Veronika Krausová
Úprava a režie českého znění: Mário Kubec
Pro HBO ve studiu Grant připravila firma United Art 1995

Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 25.3.1983 Universal Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 23.8.2005 (DVD) Bontonfilm
Poprvé na DVD: 1.8.2005 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: -

Tvůrci a herci
Rick Rosenthal (Režie), Robert H. Solo (Produkce), Bill Conti (Hudba), Bruce Surtees (Kamera), Donald E. Thorin (Kamera), Antony Gibbs (Střih), Jane Alderman (Casting), Mary Gail Artz (Casting), Howard Feuer (Casting), Jeremy Ritzer (Casting), J. Michael Riva (Scénografie), Jay Hurley (Kostýmy), Art Rochester (Zvuk), John Elizalde (Zvuk), Jay Cannistraci (Masky), Richard Di Lello (Scénář), Sean Penn (Herec), Reni Santoni (Herec), Esai Morales (Herec), Ally Sheedy (Herec), Clancy Brown (Herec), Rick Rosenthal (Herec), Alan Ruck (Herec), Jason Gedrick (Herec), John Zenda (Herec), Eric Gurry (Herec)
 
1983/104/USA/Krimi, Drama, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Sean Penn si nechal kvůli filmu vytetovat hlavu vlka.
- O roli Micka O'Briena se ucházeli Kevin Bacon a Tom Cruise.
 
Odkazy