Táta je doma / Daddy's Home (2015/96/USA/Komedie) 57%

19.10.2018 10:50
JEDNOU VĚTOU
„Bojovat za rodinu má smysl."

OBSAH
Sára (Linda Cardellini) kdysi udělala tradiční chybu. Vzala si zlobivého kluka Dustyho (Mark Wahlberg), který byl zábavný a sexy, nicméně jen do chvíle, než se stal otcem. Jako táta zoufale nefungoval. I proto ho později vyměnila za Brada (Will Ferrell), jehož vždy zdobila zodpovědnost a serióznost, které si její děti bohužel neustále pletou s nudou. Brad by se klidně rozkrájel, kdyby ho braly jako tátu, ale ono jim to prostě nějak nejde. Pak se po čase navíc zjeví Dusty, který je pořád tou testosteronovou mašinou přetékající nápady, a rozhodne se Brada zašlapat do země. Brad si záhy uvědomí, že se slušností a zodpovědností by tomhle nerovném souboji neměl šanci obstát, a tak se do Dustyho pustí jeho vlastními zbraněmi, které však zoufale neovládá. I proto se z nenápadného pošťuchování stane regulérní válka, do které se coby rukojmí zapletou i ti, o které probíhá, tedy Sára a obě děti.(CinemArt CZ)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Ring volný, souboj otčíma s biologickým otcem může začít. A věřte, že takový souboj může být i docela úleťárna, když se odehrává mezi takovými dvěma lidmi, kterými jsou Will Ferrell a Marky Mark Wahlberg. Potenciál tématu je zde vytěžen až do absurdna a vše, co byste zde očekávali, zde i najdete, a k tomu určitě objevíte i něco, co by vás ani nenapadlo. No řekněte, v kterém filmu uvidíte například průjezd domem na motorce, která sama vyjede z baráku skrz střechu a jezdce na motorce kterak skončí uvězněný ve vodorovné poloze ve zdi? A to je jen jeden z úžasných nápadů, který jasně napovídá, že tohle je opravdu vtipná jízda, která má co nabídnout, a kde se to testosteronem jen hemží. Souboj usedlého taťky bačkory s akčním Rambo otcem zkrátka nabízí takové momenty, které mi asi v hlavě zůstanou docela dlouho. A závěr filmu byl už jen hodně neočekávanou, ale o to více zajímavou a vtipnou třešničkou. Film ode mne získává lepší tři hvězdičky, a rád se na tento film někdy podívám znovu. (freddy)

VELKÁ RECENZE
Will Ferrell už má asi dny svojí největší komediální slávy za sebou, pořád však umí natočit solidní a úspěšný film. Mark Wahlberg zase celkem šikovně střídá vážnější role s těmi vtipnými a když se tihle dva sešli v Benga v záloze před kamerou, celkem jim to šlapalo. Táta je doma teď vrací obě herecké hvězdy na scénu. Jestli u toho musíte být, je ale otázka za milion.
Osobně bych řekl, že spíš ne, na druhou stranu když už do toho kina zajdete, tak vám nic zlého nehrozí. Problém komedie Táta je doma tkví v tom, že je naprosto neambiciózní a evidentně nikoho z tvůrců moc nezajímala. Studio zkrátka chtělo jednoduchou, nenáročnou a pokud možno ne moc drahou komedii, která by se rychle zaplatila a pak zmizela v zapomnění. A přesně to dostala. Režisér Sean Anders, jenž patří přinejlepším k hollywoodskému průměru, dostal okoukaný scénář, dva slavné ksichty a nejspíš instrukce ve stylu „potřebujeme na prosinec nějakou komedii pro celou rodinu, tak něco natoč.“
A vylezlo z toho to, co asi očekáváte. Táta je doma nenabízí nic, co byste dřív neviděli. Ferrell je dobrácký blbeček, který by pro dvou rodinu udělal cokoliv, Wahlberg, skutečný otec dětí, tu zase nafasoval postavu cool borce, co jezdí na motorce, má namakaná ramena a pravděpodobně si vydělává zabíjením lidí. No a ti dva si budou v zájmu rodinné pohody dělat hodinu naschvály, pak se polepší a zjistí, že je by kvůli dětem měli hodit neshody za hlavu a být kamarádi. Konec.
Ferrell s Wahlbergem jsou sice sehraní a pár zábavných momentů tu najdete, ovšem většinu stopáže vyplňují vtipy, ve kterých někdo někam legračně padá, bourá hlavou do zdi nebo říká nějaký dvojsmyslný vtip. Táta je doma nemá ksicht. Je to produkt. Dokonale průměrná komedie bez vlastní tváře a bez důvodu si ji pamatovat déle než pár hodin. Drží si zavedených žánrových pravidel a dá vám v kině přesně to, co od ní očekáváte. Ani víc, ani míň. Sami se rozhodněte, jestli u toho chcete být.

DABING
1. DABING (HBO)
V českém znění: Libor Terš - Will Ferrell (Brad Whitaker), Marek Libert - Mark Wahlberg (Dusty Mayron), Kristina Jelínková - Linda Cardellini (Sara), Pavel Šrom - Thomas Haden Church (Leo Holt), Jan Szymik - Hannibal Buress (Griff), Alžběta Volhejnová - Scarlett Estevez (Megan), Matěj Převrátil - Owen Wilder Vaccaro (Dylan), Zdeněk Podhůrský - Bobby Cannavale (Dr. Francisco), Regina Řandová - Jamie Denbo (Doris), Lucie Štěpánková - Alessandra Ambrosio (Karen), Petr Gelnar, Vojtěch Hájek, Bohuslav Kalva, Mariana Franclová, Matěj Havelka a další
Překlad: Markéta Šerá
Zvuk: Eliška Bejčková
Produkce: Markéta Stegbauerová
Dialogy a režie: Kateřina Fuková
Pro HBO vyrobila Společnost SDI Media v roce 2016

2. DABING (Prima)
V českém znění: Pavel Vondra - Will Ferrell (Brad Whitaker), Filip Švarc - Mark Wahlberg (Dusty Mayron), Kristina Jelínková - Linda Cardellini (Sara), Linda Křišťálová - Scarlett Estevez (Megan), Adam Ipser - Owen Wilder Vaccaro (Dylan), Jan Szymik - Thomas Haden Church (Leo Holt), Jiří Ployhar - Hannibal Buress (Griff), Roman Hájek - Bobby Cannavale (Dr. Francisco), Jan Battěk, Klára Sochorová, Jiří Krejčí, Miriam Chytilová, Eliška Beňová, Jitka Jirsová, Karolína Křišťálová a další
Překlad: Markéta Šerá
Dramaturgie: Lucie Musílková
Zvuk: Kryštof Knop    
Produkce: Libuše Witzová
Vedoucí výroby: Jana Janoušková
Vedoucí dramaturg: Olga Potužáková
Šéfproducent: Jaroslav Richtr
Dialogy a režie: Tomáš Tintěra
Ve studiu S Pro Alfa CZ a.s. vyrobila FTV Prima spol. s.r.o. v roce 2019

3. DABING (Filmbox)
V českém znění: Zdeněk Mahdal - Will Ferrell (Brad Whitaker), Bohdan Tůma - Mark Wahlberg (Dusty Mayron), Tereza Chudobová - Linda Cardellini (Sara), Linda Křišťálová - Scarlett Estevez (Megan), Tobiáš Haertl - Owen Wilder Vaccaro (Dylan), Martin Zahálka - Thomas Haden Church (Leo Holt), Ludvík Král - Hannibal Buress (Griff), Rudolf Kubík - Bobby Cannavale (Dr. Francisco), Ivana Měřičková - Jamie Denbo (Doris), Radek Hoppe - Bill Burr (Jerry), Roman Hájek - LaMonica Garrett (Marco), Anna Suchánková - Kerry Cahill (nasraná matka v autě), Ladislav Cigánek, Klára Nováková, Zuzana Ščerbová, Lucie Kušnírová, Filip Vlastník, Robin Pařík, Jan Battěk a další
Překlad: Eva Kalábová
Zvuk: Michal Vaniš
Produkce: Michael Běhounek    
Vedoucí výrobního štábu: Antonín Pospíchal
Dialogy a režie: Ivana Měřičková
České znění pro SPI International vyrobila Barrandov Televizní Studio a.s. - 2020

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 31.3.2016 CinemArt
Premiéra USA: 25.12.2015 Paramount Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 3.8.2016 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 3.8.2016 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 577 116
Tržby celkem - $ 242 786 137
Návštěvnost v ČR 4 150
Náklady (Rozpočet) - $ 50 000 000

REMAKE / POKRAČOVÁNÍ FILMU
Táta je doma gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a0-0153/
Komedie / Rodinný, USA, 2015
Režie: Sean Anders, Hrají: Will Ferrell, Mark Wahlberg

Táta je doma 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/tata-je-doma-2-daddys-home-2-2017-100-usa-komedie-58/
Komedie, USA, 2017
Režie: Sean Anders, Hrají: Will Ferrell, Mark Wahlberg
 
Tvůrci a herci
Sean Anders (Režie), Chris Henchy (Produkce), Will Ferrell (Produkce), Adam McKay (Produkce), John Morris (Produkce), Michael Andrews (Hudba), Julio Macat (Kamera), Eric Kissack (Střih), Brad Wilhite (Střih), Allison Jones (Casting), Clayton Hartley (Scénografie), Carol Ramsey (Kostýmy), Anna Behlmer (Zvuk), Andrew DeCristofaro (Zvuk), Nicole Artmont (Masky), Brian Burns (Scénář), Sean Anders (Scénář), John Morris (Scénář), Will Ferrell (Herec), Mark Wahlberg (Herec), Linda Cardellini (Herec), Jeff Caperton (Herec), Thomas Haden Church (Herec), Scarlett Estevez (Herec), Owen Vaccaro (Herec), Bobby Cannavale (Herec), Hannibal Buress (Herec), Paul Scheer (Herec), Alessandra Ambrosio (Herec), Jamie Denbo (Herec), Billy Slaughter (Herec), Scott Gulino (Herec), Tiffany Forest (Herec), Nazeema Bartek (Herec), Andrea Vittoria Alvarado (Herec), Devin Posey (Herec), Sadarias Harrell (Herec), Bill Burr (Herec), Mark L. Young (Herec), John Cena (Herec), Jacquelyn Twodat Jackson (Herec), John L. Armijo (Herec), Chris Angerdina (Herec), Kerry Cahill (Herec), LaMonica Garrett (Herec)
 
2015/96/USA/Komedie
 
Zajímavost k filmu
- Will Ferrell mal pôvodne hrať skutočného otca, kým  Ed Helms toho nevlastného.
- Dvaja športovci sa zranili počas nakrúcania. Kobe Bryant si natiahol ramenné svaly a Tony Hawk, ktorý zastupoval Willa Ferrella v scéne so skateboardom spadol a museli zavolať záchranku.
- Scénu na zápase NBA nakrúcali bez toho, aby o tom obecenstvo a niektorí hráči vedeli. Diváci sa naozaj zľakli, keď uvideli opitého Willa Ferrella, ktorý ubližuje nevinnej žene a ochranka ho vyviedla von. Žena, ktorej ublížil loptou, je Taryn Terrel, profesionálna wrestlingová zápasníčka.
- Při ježdění na skateboardech zastupovali herce profesionální jezdci. Marka Wahlberga zastoupil v roli Dustyho Mayrona Mike McGill a Willa Ferrella v roli Brada Whitakera zase Tony Hawk, který při natáčení utrpěl zranění nohy, které si vyžádalo 10 stehů.
- Letiště ve filmu je New Orleans Ernest N. Morial Convention Center.
- Vince Vaughn byl původně obsazen do role Dustyho Mayrona, kterou nakonec hraje Mark Wahlberg.
 
Odkazy