Charlieho malá tajemství / The Perks of Being a Wallflower (2012/113/USA/Drama, Romantický) 82%

28.09.2018 13:40
JEDNOU VĚTOU
„Přijímáme lásku, kterou si podle nás zasloužíme."

OBSAH
Příběh o dospívání patnáctiletého Charlieho. Roztomilý a naivní outsider se vyrovnává s první láskou, sebevraždou svého nejlepšího přítele a vlastní duševní chorobou, zatím co se usilovně snaží najít skupinu lidí, do které patří. Hvězdně obsazený film nejzářivějšími hvězdami současnosti Emmou Watson a Loganem Lermanem si získal srdce diváků i kritiky.(JuniorFest)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Pokaždý, když koukám na romantický film, tak ve mně vázne nejistota, zdali mě bude bavit. A když už se jedná o dobrý film, tak si říkám, že kvalita přebila romantickou dimenzi a jednalo se o krásný film. Posledně to byla Láska nebeská a další romantickou dimenzí asi bude zrovna tenhle kousek. Celou dobu jsem si byl hrozně nejistý, ale od druhé půlky mi bylo jasné, že tohle je prostě neuvěřitelně vydařené filmařina. Ty emoce, co film vyřazoval, mi přišly neuvěřitelně reálné a lidské. Málokdy se s tím setkám a mám takový pocit, že film se snaží co nejvíc přiblížit divákovi a realitě, aby ho dokázal zaujmout. Tady to opravdu stálo za to, protože díky těm postávám jsem si film na sto procent užil. Krásný film plný lidskosti a prostě života v té nejlépe natočené formě. Ono to také ani jinak nejde, když autor předlohy si sám natočí film. Napíše si to sám, jak sám chce, pak si to sám natočí. No, Chbosky je velký frajer. Možná, aby ale jeho příběh nebyl trošku podle pravdy. (Malarkey) 5*

Mě obecně přijde divný, když někdo kdo je looser se líbá s emičkou a já frajer největší se na to koukám a nic. To není situace, která mě zcela naplňuje spokojeností a štěstí. Jasně na každej film ve kterým hraje nebo bude hrát Emička se kouknu, ale hodl se asi bude stávat, že krom Emičky se mě ne všechno bude až tak líbit. Jako třeba tady, néééé takhle si střední fakt nepamatuju, možná tam byl jednou za 20 minut nějaký dvouminutový záblesk, ale jinak je tohle klasická mnohokrát ohraná deska, která přehráva stále stejný tón. (Enšpígl) 2*

Vkusná a lehce dojemná záležitost, která docela umně zakrývá to klišé všude kolem. Ale divákovi to zřejmě nevadí. A ani já nejsem výjimkou. Psychicky nestabilní Charlie přichází na nehostinnou střední školu, bez přátel, plachý a málomluvný, přesto plný životních mouder, kterými převyšuje ostatní. Nakonec si najde přátele, platonickou lásku a dokráčí ke smířlivému konci. Ano, je to jednoduché, ale funguje to!! Tedy většinou.. Musíme ale hned z úvodu přejít to, že ve Spojených státech jsou jen samí usměvaví lidé, kteří poplácáváním po ramenou a vřelými objetími vše vyřeší, vždycky vědí, co říct, vždycky vědí, jak s danou situací naložit. Charlieho volné chvíle vyplňuje především gay Patrick (Ezra Miller) a jeho nevlastní sestra Sam (Emma Watson), která má za sebou podle svých slov hodně nelehkou minulost (!). Oba jsou herecky skvělí, Miller po mrazivém dramatu Musíme si promluvit o Kevinovi znovu velmi mile překvapil. Jenže.. On řeší svou orientaci, ona náklonnost k agresivním/sebestředným mužům, vše ale (přiznejme si) klouže jen po povrchu. Prostě lehký konstrukt musí vidět každý. Naopak pohled na módu, kazety nebo vinyly dokáže zahladit leckterou výtku. The Perks of Being a Wallflower sice není tím typem filmu, u kterého bych hned zjišťoval, kdy vyjde na disku, nicméně ten hudební, nadmíru povedený, jsem si obratem sehnal. (castor) 4*

VELKÁ RECENZE
Inu, milé malé filmy s utrápenými teenagery to nikdy neměly jednoduché. Po niternější indie si rád hodí kamenem kdekdo, protože to přece zákonitě musí být plochá blbina pro zakřiknuté introverty, kteří si doteď nesáhli na hezkou holku. A tak s nimi řádně zacloumá čistě to, že jejich filmový předobraz získá pár roztodivných kamarádů, zhlédne Hermioninu podprsenku a na chvíli nabude dojmu, že odteď už jeho život bude strašně super. No prostě načančané nic přesně pro cílovku.
Na tenhle kousek se ale také dá dívat z druhé strany. V tom případě sice nebudete cool, protože se vám líbí film, ve kterém není cool vůbec nic. Zase se vám ale možná podaří něco jiného. A to proniknout do světa jednoho utrápeného klučiny (přesně pasující Logan Lerman), který by se strašně rád vyhrabal ze škatulky školního outsidera. Něco v něm mu ale nedovoluje to vzít zkratkou, a tak z ní musí vylézat krůček po krůčku. Pochopitelně ne za doprovodu té nejsmyslnější školní roztleskávačky a kapitána fotbalového týmu. Nýbrž s pomocí nově nabraných kamarádů (výborná Emma Watson, ale ještě třikrát lepší Ezra Miller), kteří jsou za každých okolností tak trochu blázni. Jenže vůbec se za to vůbec nestydí.
Jen málokdy se stává, že se na nezávislé scéně objeví až tak autorský projekt, jakým je Ten, kdo stojí v koutě. Režisér Stephen Chbosky je totiž zároveň i scenáristou a autorem knižní předlohy, což mu dávalo jedinečnou pozici naložit s vlastním materiálem tak, jak si zaslouží. A jak už jste možná pochopili z předchozích řádků, svoji šanci rozhodně nezahodil. Jeho sonda do života těch méně oblíbených teenagerů je totiž nebývale osobitá a neotřelá, úspěšně se vyhýbá řadě klišé a hned několikrát tne hluboko do živého. Žádný Charlieho problém tu není jen tak na okrasu, žádná scéna zbytečně nevyplňuje místo mezi dvěma povinnými událostmi. A když si k tomu připočtete dvojici vedlejších postav, které se také vytrvale snaží najít útěchu ve světě, který není zrovna nakloněn netradičním persónám... žánr fasuje další trvalku, na jejíž hrdiny jen tak nezapomenete.
Ten, kdo stojí v koutě se tak ze startovní pozice jednoduché a průhledné indie škrábají k nevídaným kvalitativním výšinám. Nikdy si nejste jisti, co hrdiny smete příště a jak na to budou reagovat. Jasné je akorát to, že to bude bolet vás i je, a že je proto zásadní si náležitě vychutnat každý okamžik štěstí. Už jsem říkal, že tenhle film není ani trochu cool? Brilantní příběhy o dospívání takové bývají docela často...

Ocenění:
Independent Spirit Awards
2013 - John Malkovich, Lianne Halfon, Russell Smith, Stephen Chbosky (Nejlepší debut)

DABING
V českém znění: Petr Neskusil - Logan Lerman (Charlie), Anežka Pohorská - Emma Watson (Sam), Martina Kechnerová - Nina Dobrev (Candace), Vojtěch Hájek - Ezra Miller (Patrick), Marika Šoposká - Mae Whitman (Mary Elizabeth), Jakub Saic - Dylan McDermott (otec), Jitka Moučková - Kate Walsh (matka), Michal Holán - Paul Rudd (pan Anderson), Jan Škvor - Nicholas Braun (Derek), Jana Mařasová - Melanie Lynskey (teta Helen) + Joan Cusack (Dr. Burtonová), Oldřich Hajlich - Johnny Simmons (Brad), Bohdan Tůma - Tom Savini (pan Callahan + titulky), Ivana Korolová
Překlad: Jan Feldstein
Dialogy: Petra Hamouda
Zvuk: Matěj Večeřa, Michal Páleníček
Produkce: Markéta Kratochvílová
Režie: Martin Těšitel
Vyrobila: Tvůrčí skupina Markéty Kratochvílové, studio Budíkov pro Bontonfilm 2013

Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 21.9.2012 Lionsgate US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 22.5.2013 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 33 300 000
Náklady (Rozpočet) - $ 13 000 000

FILMY NA SPOLEČNÉM DVD
Charlieho malá tajemství (Ten, kdo stojí v koutě) gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-015/
Drama / Romantický, USA, 2012
Režie: Stephen Chbosky, Hrají: Logan Lerman, Emma Watson

Hvězdy nám nepřály gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-016/
Romantický / Drama, USA, 2014
Režie: Josh Boone, Hrají: Shailene Woodley, Ansel Elgort
 
Tvůrci a herci
Stephen Chbosky (Režie), Lianne Halfon (Produkce), John Malkovich (Produkce), Russell Smith (Produkce), Michael Brook (Hudba), Andrew Dunn (Kamera), Mary Jo Markey (Střih), Venus Kanani (Casting), Mary Vernieu (Casting), Inbal Weinberg (Scénografie), David C. Robinson (Kostýmy), Joe Barnett  (Zvuk), Evelyne Noraz (Masky), Patty Bell (Masky), Stephen Chbosky (Scénář), Stephen Chbosky (kniha) (Předloha), Logan Lerman (Herec), Emma Watson (Herec), Ezra Miller (Herec), Mae Whitman (Herec), Erin Wilhelmi (Herec), Dylan McDermott (Herec), Kate Walsh (Herec), Nina Dobrev (Herec), Paul Rudd (Herec), Johnny Simmons (Herec), Reece Thompson (Herec), Adam Hagenbuch (Herec), Nicholas Braun (Herec), Melanie Lynskey (Herec), Julia Garner (Herec), Joan Cusack (Herec), Tom Savini (Herec), Stacy Chbosky (Herec), Dihlon McManne (Herec), Landon Pigg (Herec), John W. Iwanonkiw (Herec), Zane Holtz (Herec), Morgan Wolk (Herec), Patrick de Ledebur (Herec), Brian Balzerini (Herec), Tom Kruszewski (Herec), Emily Marie Callaway (Herec), Chelsea Zhang (Herec), Justine Nicole Schaefer (Herec), Julie Marie Schaefer (Herec)
 
2012/113/USA/Drama, Romantický
 
Zajímavost k filmu
- Vo filme hlavní hrdinovia viackrát vystupujú v divadelnom predstavení, kde napodobňujú scény z filmu The Rocky Horror Picture Show (1975).
- Charlie (Logan Lerman) sa so svojím otcom zhovára o tom, ako hrajú "tučniaci". Penguins je názov miestneho klubu NHL, keďže natáčanie filmu prebiehalo v meste Pittsburgh v americkom štáte Pennsylvania.
- V hodině angličtiny se učitel Mr. Anderson (Paul Rudd) ptá, z díla jakého autora se užívá termín "cliffhanger", kde postava na konci jednoho dílu visí ze skály. Ve filmu zazní odpověď Charles Dickens, ale ve skutečnosti to byl román "The Pair of Blue Eyes" od Thomase Hardyho.
- V knize "Tunelovou písní" není "Heroes" od Davida Bowieho, ale píseň "Landslide" od anglické skupiny Fleetwood Mac.
- Po filmu 500 dní se Summer (2009) je tento film další, kde hlavní hrdinové poslouchají The Smiths.
- Emma Watson si kvůli dokončení série Harry Potter a natáčení tohoto filmu vzala na Brownu semestr volna.
- Ve filmu narozdíl od knihy ani jedna z hlavních postav nekouří. V knize kouří Charlie, Sam i Patrick. Stephen Chbosky se bál, že by kouření mělo špatný vliv na mládež, jelikož on začal kouřit, protože kouřil jeho oblíbený herec Christian Slater.
- Emma Watson musela kvůli filmu natrénovat americký přízvuk.
- Film byl promítán celkem v 726 kinech po celém světě.
- Emma Watson přiznala, že se z filmu odmítá dívat na líbací scény nebo na scény z vystoupení Rocky Horror.
- Stephen Chbosky věděl, že obsadí Emmu Watson už od doby, co ji viděl ve filmu Harry Potter a Ohnivý pohár (2005), konkrétně ve scéně, kde pláče na schodech.
- V původní knize není jméno Charlieho (Logan Lerman) sestry nikdy zmíněno. Ve filmu se však dovídáme, že jde o Candance (Nina Dobrev).
- Spisovatel a scenárista Stephen Chbosky byl za scénář k tomuto filmu nominován na ocenění Writers Guild of America Awards v kategorii nejlepší scénář podle knižní předlohy. Tento scénář napsal podle své vlastní knihy.
 
Odkazy