Přes noc třicítkou / 13 Going on 30 (2004/94/USA, Austrálie/Komedie, Drama, Romantický, Fantasy) 55%

19.10.2018 10:03
JEDNOU VĚTOU
„Komedie pro dítě v každém z nás."

OBSAH
S pomocí kouzelného prášku se třináctiletá Jenna Rink (Jennifer Garner) přenese ze své otřesné přítomnosti do úžasné budoucnosti. Přes noc se stane okouzlující třicítkou se vším, co si kdy přála, ale s výjimkou svého nejlepšího kamaráda Matta (Mark Ruffalo). Navenek dospělá žena, teď musí pomoci malé holce uvnitř najít skutečnou lásku, kterou tak nečekaně opustila.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Od doby co jsem začal sledovat a dosledoval seriál Alias je v mých očích Jennifer Garner o dost hezčí, spolehlivější a příjemnější herečkou než bývala. Přes Noc třicítkou je příjemná komedie, lehce uhozená, ale plynoucí z připravených kolejí např. hitu s Tomem Hanksem, Velký. Žádné překvapení se konat nebude a film pouze sází na klasické schéma, které vás bud potěší a nebo vám přijde nechutně nudné a zbytečné. (Djkoma) 3*

Věru originálně pojatá romance pro náctileté princezny, která sice má své mouchy, přesto v návalu stupidních fekálních komedií posledních let jde o svěží závan!! Je očividné, jak to celé bezesporu doputuje do šťastného konce, ale proč ne? Je to nadmíru pozitivní, roztomilý filmeček, s příjemným hereckým obsazením, který má několik dojemných míst (sentimentální, co jste čekali?, závěr), stejně jako těch relativně úsměvných (striptýz narcistního hokejisty NY Rangers). (castor) 3*

Největší slabinou tohoto filmu je jeho těžká předvídatelnost. Vnímavý divák zkrátka už ze začátku ví, jak všechno skončí a tak těch pár dobrách nápadů ("Můžu si půjčit kečup?"), či civilní Mark Ruffalo snímek už nezachrání. V opačném případě by totiž tvůrci museli vyždímat z námětu mnoha a mnoha vtipy a gagy maximum, což se eviděntě nestalo. Nebo nechtěli. Nebo co. (Tosim) 2*

VELKÁ RECENZE
Píše se rok 1987 a Jenna Rinková slaví třinácté narozeniny. Od věrného kamaráda Matta Flamhaffa dostane vlastnoručně vyrobený dům pro panenky, pojmenovaný Dům snů, a k němu balíček kouzelného Prášku splněných přání. Jinak je ovšem její dospívání krušné. Marně se snaží dostat do party třídních hvězd, a navíc spolužačka Lucy její naděje pohřbí, když ji krutým kanadským žertem pokoří.
Není divu, že si naštvaná Jenny přeje, aby jí bylo třicet a tohle všechno měla za sebou. Když se ráno probudí, píše se rok 2004 a z ní je třicetiletá žena, žijící sama v luxusním bytě na Páté avenue. Zjistí, že pracuje jako editorka módního časopisu Poise, její podřízenou a současně nejlepší kamarádkou je Lucy, má přátele na vysokých místech a spoustu ctitelů. Zdá se, že všechny její sny se splnily. Jenže pořád je jí vlastně třináct a nikde nevidí kamaráda Matta. Požádá asistentku, aby ho našla, a ke své hrůze se dozví, že je fotografem, je zasnoubený a ona že ho zradila a odvrhla na střední škole, aby se dostala do elitní party. Navíc zjistí, že je nespolehlivá a spolupracovníci ji nemají rádi. Sama sobě se hnusí a rozhodne se vše změnit. Začne se ke kolegům a přátelům chovat mile, rozejde se s povrchním přítelem a pokusí se obnovit vztah s Mattem. Ten si sice uvědomí, že Jenny stále miluje, minulost však změnit nedokáže.
V poslední době je s takovýhlemi komediemi docela potíž.Je totiž problém s originalitou.Po dlouhé době musím říct, že se ta originalita scénáristům povedla (pokud samozřejmě nebudu počítat Big).Základní nápad je obšlehlý, ale jinak jsem už neměl víceméně námitky.Jednotlivé scénky jsou poměrně originální a scénář je na romantickou komedii pěkně promotaný.Na jednu stranu škoda konce, který byl asi až příliš přeslazený a všechno dopadlo tak, jak to přesně dopadnout mělo, ale na stranu druhou, bylo to prostě roztomilé.Jennifer Garner byla super, slušelo jí to a celkově jí tahle rolička prostě sedla.Ovšem Mark Ruffalo byl (už po několikáté) fantastický.Jeho kliďasové, kterých si střihnul za svou kariéru již několik, mají obrovské charisma a Ruffalo i s obyčejných a na první pohled nudných dialogů dokáže obdivuhodně vymáčknout šťávu.Režie je průměrná a Andyho Serkise bych na první pohled ani nepoznal.Úvod je slabší, ale zbytek je pohodová letní oddychovka s trochou humoru, romantiky a sentimentu, ale to k pojmu "romantická komedie v americkém stylu" prostě patří a je třeba to brát trochu s nadhledem

PODROBNÝ POPIS FILMU
Jenna Rinková je neoblíbená holka, jejímž snem je být součástí party Lucy Wymanové. Když slaví narozeniny, její kamarád Matt Flamhaff jí dá jako dárek domeček pro panenky, který jí sám vyrobil a na jehož střechu nasypal kouzelný prášek. Na párty se objeví i Lucy Wymanová a její parta a udělají nehezký vtip, o kterém si Jenna myslí, že za něj může Matt. Jenna se rozpláče a zavře se v kumbále, kam před tím schovala domeček pro panenky od Matta. Práskne za sebou dveřmi, což způsobí, že trocha kouzelného prášku z domečku pro panenky spadne na Jennu. Jenna si zavřená v kumbále přeje, aby už jí bylo třicet a byla přitažlivá.
Když se druhý den Jenna probudí, je jí třicet let a nepamatuje se, co se stalo od jejích narozenin, kdy dostala domeček pro panenky, dosud. Zjistí, že je nejlepší Lucyina kamarádka a že pracuje pro Poise, její oblíbený módní časopis od doby, kdy byla náctiletá. Chybí jí Matt, kterého se rozhodne najít. Zjistí, že Matt se jí začal stranit, když se Jenna stala součástí Lucyiny party, a že je zadaný.
Jenna uslyší, že ji Lucy pomlouvá a uvědomí si, že to, co dřív chtěla, nebylo důležité. Jenna je neoblíbená, už několik let se nestýká se svými rodiči a má aféru s manželem své kolegyně. Je také obviněna, že nápady časopisu, pro který pracuje, předává konkurenčnímu časopisu Sparkle. Ani jí samotné se už nelíbí, co se z ní stalo a začne svůj život měnit.
Jenna se vrátí domů do New Jersey, a když její rodiče nejsou doma, schová se v kumbále, ve kterém se schovala jako malá holka, než se probudila jako třicetiletá, a pláče. Když se Jenniny rodiče vrátí, dovolí jí zůstat přes noc. Jenna si druhý den prohlíží školní ročenku a zastaví se u záznamů z doby, kdy jí bylo 17 a kterou si nepamatuje. Ty jí inspirují k návratu na Manhattan, kde pracuje na několika projektech, při kterých opět skamarádí s Mattem. Přestože jsou Matt i Jenna zadaní, při jedné společné procházce se políbí.
Jenna se snaží obnovit svojí práci pro Poise, ale zjistí, že výsledky její práce skončily u Sparkle a Poise končí. Jenna si uvědomí, že je tím, kdo může za konec časopisu. Když to zjistí Lucy, přesvědčí Matta, aby na ni převedl práva k fotografiím, které udělal pro Jennu kvůli snaze o obnovení časopisu Poise. Přijme pozici šéfeditora Sparkle a řekne Jenně, že by ráda, aby jejich přátelství vydrželo.
Jenna zjistí, že Matt se následující den žení, a snaží se ho přesvědčit, aby se neženil. Matt je ale již rozhodnut a slibuje Jenně, že zůstanou přátelé. Dá jí její domeček pro panenky, který pro ni kdysi vyrobili a na kterém je ještě kouzelný prášek, který se za Jennina pláče z domečku zvedne a část ho spadne na Jennu. Jenna se s domečkem pro panenky zavře do kumbálu a přeje si, aby byla opět malou holkou. Když vyjde z kumbálu, je z ní opět malá holka. Všimne si, že přichází Matt, tak se na něho vrhne a začne ho líbat a vedouce se ruce vycházejí po schodech a prochází dveřmi. Po projití dveřmi se oba ocitají venku jako třicetiletí, před domem, který připomíná Jennin domeček pro panenky.

DABING
V českém znění: Tereza Bebarová - Jennifer Garner (Jenna Rinková), Zbyšek Pantůček - Mark Ruffalo (Matt Flamhaff), Tereza Duchková - Judy Greer (Lucy Wymanová), Jiří Prager - Andy Serkis (Richard Kneeland), Vlasta Žehrová - Marcia DeBonis (Arlene), Luděk Čtvrtlík - Sam Ball (Alex Carlson), Monika Žáková - Kiersten Warren (Trish Sackettová) + Lynn Collins (Wendy), Radana Herrmannová - Kathy Baker (Bev Rinková), Lukáš Jurek, Radka Stupková, Barbora Wildová, Anna Suchánková, Radek Škvor, Julie Alexandridisová - Renee Olstead (Becky), Rozita Mary Erbanová - Christa B. Allen (13 letá Jenna), Lubor Šplíchal, Petros Alexandridis a další
Překlad: Jitka Rybová
Produkce: Milena Čapková
Zvuk: Oldřich Wajsar
Dialogy a režie: Vladimíra Wildová
Vyrobily: Ateliéry Bonton, Zlín divize Bontonfilms, 2004

Premiéra ČR: 12.8.2004
Premiéra USA: 23.4.2004 Columbia/Sony
Premiéra Austrálie: 2.9.2004
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 4.2.2005 (VHS) Bontonfilm, 4.2.2005 (DVD) Bontonfilm
Poprvé na VHS: 4.02.2005 Bontonfilm
Poprvé na DVD: 1.1.2005 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 96 50%0 000
Náklady (Rozpočet) - $ 37 000 000

FILMY NA SPOLEČNÉM DVD
Znovu 17 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0142/
Komedie, USA, 2009
Režie: Burr Steers, Hrají: Zac Efron, Leslie Mann

Přes noc třicítkou gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0144/
Komedie / Drama, USA, 2004
Režie: Gary Winick, Hrají: Jennifer Garner, Mark Ruffalo
 
Tvůrci a herci
Gary Winick (Režie), Donna Roth (Produkce), Susan Arnold (Produkce), Gina Matthews (Produkce), Theodore Shapiro (Hudba), Don Burgess (Kamera), Susan Littenberg (Střih), Ellen Lewis (Casting), Terri Taylor (Casting), Garreth Stover (Scénografie), Susie DeSanto (Kostýmy), Jon Taylor (Zvuk), Angel De Angelis (Masky), Cindy J. Williams (Masky), Josh Goldsmith (Scénář), Cathy Yuspa (Scénář), Jennifer Garner (Herec), Mark Ruffalo (Herec), Judy Greer (Herec), Andy Serkis (Herec), Kathy Baker (Herec), Marcia DeBonis (Herec), Kiersten Warren (Herec), Joe Grifasi (Herec), Mary Pat Gleason (Herec), Lynn Collins (Herec), Ashley Benson (Herec), Brittany Curran (Herec), Brie Larson (Herec), Robinne Lee (Herec), Gia Mantegna (Herec), Jim Gaffigan (Herec), Irena A. Hoffman (Herec), Scout Taylor-Compton (Herec), Christa B. Allen (Herec), Sara Swain (Herec), Renee Olstead (Herec), Candace Elaine (Herec), Susan Egan (Herec), Alexandra Kyle (Herec), James Pomichter (Herec), Ward Horton (Herec), Maz Jobrani (Herec), Ian Barford (Herec), Brad Tiemann (Herec), Sean Marquette (Herec), Carmit Bachar (Herec), Kimberly Wyatt (Herec)
 
2004/94/USA, Austrálie/Komedie, Drama, Romantický, Fantasy
 
Zajímavost k filmu
- Jennifer Garner sa okrem iného na rolu vo filme pripravovala tak, že usporiadala hneď niekoľko pyžamových párty s 13-ročnými dievčatami.
- Některé společné scény Jennifer Garner a Marka Ruffala byly improvizované.
- Jennifer Garner trávila hodně času s puberťáky, aby věděla, jak má svoji roli zahrát.
- Natáčelo se v Los Angeles, Pasadeně a New Yorku. Některé záběry z New Yorku byly natočeny v Los Angeles.
- Původně hrál mladého Matta herec Jack Salvatore Jr. a mladou Jennu herečka Shana Dowdeswell, divákům se však nezamlouvali, a tak byla scéna přetočena s Christou B. Allen a Seanem Marquette.
- V Austrálii byl název filmu z originálního 13 Going on 30 pozměněn na Suddenly 30, protože si distributoři mysleli, že by si diváci mohli název špatně vyložit.
- Scéna z oslavy třináctých narozenin Jenny (Jennifer Garner) byla točena dvakrát ve dvou odlišných variantách. V traileru byla mladá Jenna oblečena do barevného topu a vlasy měla rozpuštěné, ve filmu měla modrý top a její vlasy byly vyčesány nahoru.
- Snímek byl inspirován povídkou "Rip van Winkle" z roku 1819, kterou napsal Washington Irving.
- V roli redaktorky chystá Jennifer Garner v jedné scéně vydání časopisu, kde je na obálce Jennifer Lopez - bývalá snoubenka jejího manžela Bena Afflecka.
- Do kin byl snímek dodáván pod krycím názvem 'Sugar and Spice'.
- Na oslavě Jenniných 13. narozenin v roce 1987, pijí dietní Colu z plechovky, jejíž design je z roku 2003.
- Do hlavní role byly zvažovány Gwyneth Paltrow, Renée Zellweger a Hilary Swank.
 
Odkazy