Teď a tady / Now Is Good (2012/103/Velká Británie/Drama, Romantický) 79%

19.10.2018 10:03
JEDNOU VĚTOU
„Tesse zbývá pouhých pár měsíců života. Sepíše si proto seznam věcí, které chce ještě před svou smrtí zažít."

OBSAH
Sedmnáctiletá Tessa miluje život. Když je jí diagnostikována smrtelná nemoc, rozhodne se využít každý zbylý moment svého života a sestaví si seznam věcí, které by měl normální teenager zažít, a to včetně drog a ztráty panenství. S pomocí kamarádky Zoey uvede svůj seznam do pohybu. Zatímco se členové její rodiny každý sám svým vlastním způsobem vyrovnávají s představou ztráty Tessy, ta objevuje úplně nový svět. Je odhodlána si užít každý den, co nejvíc to jde. A ačkoliv zamilovat se do souseda Adama na seznamu nebylo, je to pro Tessu tou nejúžasnější zkušeností.(Zlín Film Festival)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Film, který má už z podstaty děsně silný příběh. Krutý, ale pravdivý. Nebylo mi z toho dobře, ale pozitivně naladěná Dakota Fanning mi to lehce vynahrazovala. Říkám lehce, protože to, co jsem tady četl, je údajně pořád nic oproti samotné knize, která je totální depka. Tady jsem z toho filmu zase takový pocit neměl. Na druhou stranu mi nejlépe bylo v momentě, kdy se objektiv stočil na překrásné záběry britských skalisek u moře. V tu chvíli jsem si přišel svobodnej jak ten pták a myslím si, že Dakota to neměla jinak. Čtyři naprosto poctivé hvězdy příběhu tak reálnému, že nic reálnějšího už asi neexistuje. (Malarkey) 4*

Romance ve chvilce mezi životem a smrtí. Každoročně podobný přírůstek mezi filmové diváky holt zavítá. Někdy je jich víc, liší se kvalitou i počtem momentů, kdy divák vytahuje kapesník. Procítěný kousek Now is Good si jde svou vlastní přirozenou cestou. Nepodbízí se, nehledá viníky. Jízlivá Tessa je prostě nemocná. Smrtelně nemocná, ač se to zejména jejímu otci (znamenitý Paddy Considine) a nejlepší kamarádce nemusí zamlouvat. Do seznamu uslzených brzy přibude také nová známost, a to nejen proto, že ztráta nevinnosti je součástí tak trochu jiného seznamu, aneb co ráda bych ještě stihla, než mě nadobro zavřou do dřevěné rakve. Scénárista snímku Báječný hotel Marigold Ol Parker si tentokrát do scénáře podle knižní předlohy nenechal rýpat nikým jiným a usedl i na režisérskou sesli. První šťastnou ruku měl při výběru Dakoty Fanning i při celkovém uchopení látky. Silné, neumělé, sarkastické, nenápadné, citlivě natočené.. a paradoxně k tématu navýsost příjemné.. (castor) 4*

Krásný těžký film. Kdy skutečně žijeme? Kdy jsme skutečně šťastní? V těch několika momentech, když se vznášíme v prostoru nad obřím větrákem a zažíváme pocit létání, když po soumraku sedíme na břehu moře a pozorujeme hvězdy a samozřejmě v těch několika chvílích, kdy uvnitř mozku probíhá ta vzácná chemická reakce signalizující pocit lásky. Zbytek života vlastně jen odžíváme a dožíváme. Režisér Ol Parker natočil čistý film, ten z onoho druhu divácky tak vděčné tématiky zobrazení posledního úseku člověka s ortelem nevyléčitelné choroby. Spojení dramatu a romantiky je časté a funguje, pokud si tvůrci ubalancují jemnou hranici mezi sentimentem a citovým vydíráním, což se v tomto případě povedlo skvěle, za pomoci zcela britských ingrediencí, tedy sarkasmu a černého humoru. Ol Parker je zjevně fascinován tématem, které jsou spojeny s konečností člověka, už v předchozím snímku Báječný hotel Marigold popisoval svět seniorů a jejich posledních přání, stejně jako nyní popisuje svět člověka, který ví, že smrt je blízko a chce ten krátký vymezený čas prožít naplno. Chce z něho vypustit ty momenty, kdy skutečně nežije, které vlastně nemají smysl. Teď a tady je lidský a neobyčejně procítěný film a možná ani není nejlepší z té dlouhé řady, co se rok co rok točí, ovšem emoce, které ve mne vzedmul, rozhodně měly smysl, ty necelé dvě hodiny jsem spolu s Tess opravdu žil... (Radek99) 5*

VELKÁ RECENZE
Podobné příběhy jsou většinou poměrně dobře hodnocené. V titulní roli je osoba, která umírá na nevyléčitelnou nemoc. Není možné s tímhle faktem nic udělat, tak to prostě je. Skoro to vypadá, že se točí jeden podobný film za rok. V roce 2011 "Neklid", v roce 2012 "Now Is Good". Příběh o dívce, která trpí leukémií, nevyléčitelnou, podobou nemoci, která jí zabíjí.
Udělala si seznam věcí, které chce stihnout, než zemře. Některé jsou banální a vycházejí z jejího mladého věku, jiné jsou poměrně pochopitelné, jako třeba mít sex. "Now Is Good" není příběhem o tom, jak se ona za každou cenu snaží najít někoho, s kým by mohla, ale je to romantický tragický příběh. V tomhle směru se film povedl a přináší přesně to, co se od něj očekává. Silné emoce. Dakota Fanning se role zhostila skvěle a já jsem z ní měl jednou zase radost. Třeba nám ještě ukáže, že "Twilight" vzala jenom pro peníze. Nutno říct, že její postava byla pro děj důležitá minimálně. Jeremy Irvine si udělal jméno na filmu "Válečný kůň", on rozhodně nemůže za to, že to byl film nepříliš dobře stravitelný.
Za to může prostě Spielbergův styl, který se s jeho stářím propadá do naprosto zdrcujícího patosu a patriotismu. Některé scény ve filmu "Now Is Good" mi připomněly právě "Válečného koně". Pravda, Jeremy možná nesedne každému. Je to ten typ, který je místy až moc sladký, což v tomhle případě rozhodně není to nejlepší koření. Film je ale ve svých momentech silný, plní svoje poslání a emočně vás dostane. Možná ale přece jen nebudete brečet, což vlastně beru jako pozitivum, protože film se vás nesnaží za každou cenu vydírat.

DABING
V českém znění: Ivana Korolová - Dakota Fanning (Tessa Scottová), Oldřich Hajlich - Jeremy Irvine (Adam), Svatopluk Schuller - Paddy Considine (Tessin otec), Tereza Chudobová - Olivia Williams (Tessina matka), Jan Köhler - Edgar Canham (Cal), Terezie Taberyová - Kaya Scodelario (Zoey), Marcel Vašinka - Julian Wadham (doktor Ryan), Irena Hrubá - Rakie Ayola (Phillippa), Jana Páleníčková - Sarah Hadland (Caroline), Ludvík Král - Patrick Baladi (Richard), Petra Hanžlíková - Kate Dickie (doktorka), Pavel Vondrák - Luke Carroll (instruktor), Jakub Saic a další
Režie: Miroslav Walter
Vyrobilo: SDI studio

Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 8.2.2013 (DVD premiere)
Premiéra Velká Británie: 19.9.2012 Warner Bros. UK
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 2 600 000

FILMY NA SPOLEČNÉM DVD
Teď a tady gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0143/
Drama / Romantický, Velká Británie, 2012
Režie: Ol Parker, Hrají: Dakota Fanning, Jeremy Irvine

Pořád jsem to já gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0149/
Drama, USA, 2014
Režie: Richard Glatzer, Wash Westmoreland, Hrají: Julianne Moore, Kristen Stewart
 
Tvůrci a herci
Ol Parker (Režie), Graham Broadbent (Produkce), Peter Czernin (Produkce), Dustin O'Halloran (Hudba), Erik Wilson (Kamera), Peter Lambert (Střih), Nina Gold    (Casting), Amanda McArthur (Scénografie), Suzie Harman (Kostýmy), Robert Farr (Zvuk), Daniel Phillips (Masky), Ol Parker (Scénář), Jenny Downham (kniha) (Předloha), Dakota Fanning (Herec), Jeremy Irvine (Herec), Paddy Considine (Herec), Olivia Williams (Herec), Kaya Scodelario (Herec), Joe Cole (Herec), Josef Altin (Herec), Rose Leslie (Herec), Patrick Baladi (Herec), Sarah Hadland (Herec), Edgar Canham (Herec), Franz Drameh (Herec), Morgan Watkins (Herec), Susan Brown (Herec), Sarah Niles (Herec), Darren Morfitt (Herec), Martyn Mayger (Herec), Rakie Ayola (Herec)

2012/103/Velká Británie/Drama, Romantický
 
Zajímavost k filmu
- Natáčení probíhalo v Londýně a Brightonu a v jejich okolí.
- Ellie Goulding, která pracovala na soundtracku pro film, se během natáčení snímku sblížila s hlavní představitelem Jeremym Irvinem a po skončení natáčení utvořili pár.
- Kvůli tomuto filmu odmítl Jeremy Irvine nabídku na roli Peeta Mellarka (Josh Hutcherson) ve filmu Hunger Games (2012).
- Dakota Fanning (Tessa) je Američanka, ale keďže všetci ostatní herci vo filme boli Briti, tak sa musela naučiť hovoriť s britským prízvukom.
- Adamova (Jeremy Irvine) motorka je Yamaha WR125R.
- Útesy na pobřeží, k nimž vezme Adam (Jeremy Irvine) Tessu (Dakota Fanning) na výlet, se jmenují Seven Sisters a nacházejí se v hrabství Sussex na jihovýchodě Anglie. V reálu ale na místě, kde později dvojice sedí, žádná lavička není. Ta byla umístěna pouze pro potřeby natáčení.
- Ellie Goulding napsala píseň „I Know You Care“ přímo pro film.
- V knižní předloze má Tessa hnědé vlasy. Olivia Williams, která ztvárnila matku Tessy, však nosila při natáčení blond paruku, a tak mohla Dakota Fanning jako její dcera zůstat blondýnou.
- Do úlohy matky bola zvažovaná Naomi Watts.
- Jedná se o adaptaci novely "Before I Die" britské spisovatelky Jenny Downham, která byla prvně publikována v roce 2007.
 
Odkazy