Znovu 17 / 17 Again ( 2009/102/USA/Komedie) 61%

19.10.2018 10:03
JEDNOU VĚTOU
„Co byste dělali, kdyby vám život nabídl druhou šanci?"

OBSAH
Kdybyste měli tu možnost, změnili byste svůj život? Třicátník Mike O'Donnell ano. V jediném magickém okamžiku Mike takovou šanci dostane. Náhle se ocitne zpět v Hayden High, kde je hvězdou basketbalového týmu a idolem i spolužákem svých vlastních dospívajících dětí... což mu nabídne příležitost, aby se z nepříliš skvělého otce změnil v super kamaráda. Zacu Efronovi (Hairspray, série Muzikál ze střední) a Matthewu Perrymu (Přátelé) je znovu sedmnáct a jako mladší a starší Mike jsou opravdu zábavní v pohodové komedii, která si pohrává s časem a dokazuje, že nejlepší rok vašeho života je ten, který prožíváte právě teď.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
U Zaca Efrona to mám podobné jako u Chrise Evanse. Neviděl jsem (a ani nemám v úmyslu) žádný z dílů Muzikálu ze střední (v případě Evanse Fantastické čtyřky) a tak s nimi v jiných filmech problém nemám (u Efrona Znovu 17 a Hairspray, u Evanse Sunshine a Street Kings). Nebudu se tedy motat kolem hereckého výkonu / nevýkonu hlavního představitele a zda-li se oprostil škatulky hvězdičky studia Disney. U Znovu 17 jsem se bavil tak akorát. Již nespočetněkrát obehraná zápletka zde funguje napůl. Dá se na to koukat, ale originalitu aby člověk pohledal. Na komedii je zde až příliš hluchých míst (což částečně zachraňuje Thomas Lennon, a to jen v pár případech) a film nemá téměř nic, čím by se odlišil od ostatních "time travelling / body changing" komedií. Musím říci, že podobně laděné filmy příliš nevyhledávám, ale když se ke mně dostane alespoň takhle průměrné dílko, jsem spokojen. Na víc jak tříhvězdičkové hodnocení se však Znovu 17 nedotáhne. (Hal_Moore)

VELKÁ RECENZE
Když se před pár měsíci na internetu objevil falešný plakát na remake Návratu do budoucnosti, tentokrát se Zacem Efronem, všichni se tomu od srdce zasmáli. Hollywoodští producenti ale jak známo smysl pro humor nemají, takže jeden z nich zvedl telefon, slovo dalo slovo a... naštěstí tu máme jen takovou malou kopírku z 21. století. Naštěstí říkám proto, že v letošní záplavě veleprůměrných romantických komedií má tahle teen zábava přeci jenom čestný titul jednookého krále mezi slepými.
Jeho rodokmen lze vyčíst hned z plakátu - autoři spoléhali na to, že klasiku Velký, s Tomem Hanksem v hlavní roli, nikdo nezná, ale měli alespoň dost kreativity na to, aby dějový mechanismus zvrátili. Zatímco ve Velkém se klučina dočkal splnění svého přání, dospěl a zjistil, že to není žádný med, ve Znovu 17 zjišťuje zoufalec Matthew Perry, že na záchranu zkrachovalého manželství a morálního statutu vlastních dětí nikdy není pozdě, stačí když vás úlisný školník pošle vesmírným vortexem o dvacet let zpátky. Ovšem jen co se týče vlastní tělesné schránky. Perry se promění v ultimátního šampóna, ale všechno ostatní zůstává na svém místě, takže jen manželka hlavního hrdiny matně tuší, že s někým HODNĚ podobným kdysi chodila. Prim ovšem hrají scény ze střední, kde se Zac vážně pohybuje s jistotou Martyho McFlye. Postavu potrhlého Dr. Browna pak směle zastupuje jeho bývalý kamarád ze školy, největší geek a toho času miliardář.
Karty jsou tedy rozdány povědomě, což ale vůbec není na škodu, protože to hezky odsýpá a teenagerky, které nemají nakoukáno jistě omdlévají, když vidí Zaca excelovat v hlavních hereckých disciplínách: basketbalu, vypracovaných břišních svalech a soubojích se světelnými meči. Oscarové kategorie z toho asi ani v budoucnu nebudou, ale v tom houfu dvacetiletých, co se snaží více či méně úspěšně odehrát středoškoláky, je Efron velmi snadno za hvězdu - s koženou bundou, dobře padnoucím soundtrackem a standardně ulíznutou režií ho nemá co ohrozit. Tenhle žánr je tak zanedbaný, že se tu od dob Protivných sprostých holek nebo žánrově přibuzného Mezi námi děvčaty vlastně nebylo čemu chechtat.
A tak budete vděční i za rutinní výplň předem dané škatulky, jež ač zrcadlově obrácená, nabízí ve výsledku stejná moudra jako Velký - na drogy, alkohol a sex má každý dost času. Případně kdo zůstane dost dlouho na basketbalovém/dětském hřišti, ten zůstane dítětem i v dospělosti... bla bla bla. Scéna, ve které Efron bojuje za sexuální osvětu během rozdávání kondomů, snímek degraduje na špatně maskovanou disneyovku a chybí tu i přesah, jež nabídl vrstevnatý konec Hanksova dobrodružství, ale s přivřenýma očima si Efrona dovedu představit jako nového Michaela J. Foxe. Vyžaduje to sice hodně přemlouvání a hlášek "taková už je doba", ale u Znovu 17 se můžete královsky bavit, protože kombinuje staré a nové ve svižném a velmi stravitelném balíčku.
Kdo bude trpět, ať to reklamuje v komentářích. Útěchou vám budiž, že si na film, ať už v dobrém nebo ve zlém, za měsíc ani nevzpomenete.

O NATÁČENÍ
Mike O’Donnellovi je sedmnáct, je mladý, zamilovaný a myslí si, že má odpověď úplně na všechno. Problém ale je, že nezná správné otázky. O mnoho let později zjistí, že by si přál zkusit všechno znovu a jinak. Jak však říká jedno známé přísloví: „Pořádně si rozmysli, co si vlastně přeješ.”
Zac Efron, který se ve filmu Znovu 17 hraje sedmnáctiletého Mikea O'Donnella, říká: „Nápad, že by se šlo vrátit do minulosti a změnit životní kurz, je úžasný. Kdyby se člověk vracel vyzbrojen tím, co ví a zná dnes, jaká rozhodnutí by změnil a jaký by to mělo výsledek?”
Režisér filmu Znovu 17, Burr Steers, uvádí: „Myslím, že každý si dokáže vybavit nějaký klíčový okamžik v životě, kdy jeho rozhodnutí ovlivnilo jeho další životní dráhu a říká si: „Kdybych se mohl vrátit v čase a rozhodnout se jinak, udělal bych to?”
Autorem scénáře je Jason Filardi, který je přesvědčen o tom, že ve skutečnosti nejde jen o onen příslovečný druhý pokus. Jede především o to udržet si vzpomínky na poprvé a vyvarovat se udělat podruhé to samé. „Vždycky jsem si říkal, že ve rčení 'Kdybych tak tenkrát věděl to, co vím dnes' je velký komediální potenciál,” říká. „Jakožto dospělý člověk, který se vrací do středoškolských lavic předpokládáte, že máte v životních zkušenostech dobrý náskok. Myslíte si, že byste věděli, jak ´zmáknout´ učitele, obstát v partě či podat dobrý sportovní výkon... Myslíte si, že by to byl splněný sen?”
Producent Adam Shankman říká: „Všechno se vrací k základní myšlence, že bychom si měli vážit všeho, co v životě máme a zároveň nic nepokládat za samozřejmé. Jak v osobním životě tak v práci se mi toto téma neustále znovu a znovu přpomíná. Náš hrdina Mike O'Donnell stojí na křižovatce a je zklamán vlastním životem. Je tudíž jasné, že když se takový chlapík dívá do zrcadla, nejraději by tam viděl někoho, jako je Zac Efron,” směje se
. „Není se tomu ani moc co divit, když se na něj díváte hledáčkem kamery, je jednoduše úžasný,” říká Shankman, který s hercem nedávno spolupracoval na muzikálu Hairspray. „Zac má v sobě zkrátka ono těžko definovatelné 'to', takový X faktor. Má velký talent a tvrdě na sobě pracuje. Má neuvěřitelné nadšení, do všeho dává naprosté maximum. Už několik let pozoruji jeho herecký vývoj.”
Jakmile Shankman a jeho sestra a producentka Jennifer Gibgot od scenáristy Jasona Filardiho dostali scénář filmu Znovu 17, okamžitě je napadlo, že by se do hlavní role hodil právě Efron. Gibgot uvádí: „Řekli jsme si, že by to pro Zaca byla skvělá příležitost, jak se nenechat zaškatulkovat do rolí v muzikálových komedií. Věděli jsme, že by mu ta role sedla a byl by v ní skvělý, má nadání pro fyzický humor. Jeho herectví má mnoho poloh a diváci doposud neměli příležitost se s nimi seznámit.”
Během čtení scénáře mladý herec ocenil, že mu příběh nabídl roli, která doslova nepřísluší jeho věku. „A právě to mě na ní od začátku přitahovalo,” říká Efron. „Dospívající už jsem hrál, ale nikdy jsem nepomyslel na to, že bych v mém věku hrál třicátníka. Tenhle svět je mi dosud utajený. Dokážu si představit hrát roli dítěte, dospívajícího - první pusu už mám za sebou, byl jsem na několika trapných schůzkách a hádal se s rodiči...Ale ještě nikdy jsem se nepohádal s mou dospívající dcerou,” směje se. „Nedostatek patřičných zkušeností ve mně zpočátku vyvolával děs, ale zároveň mi bylo jasné, že u toho bude hodně legrace.”
Když bylo dohodnuto, že hlavní roli bude hrát Efron, producenti vybrali jako režiséra filmu Burr Steerse. Steers režijně debutoval slavným nezávislým filmem Igby, jenž Shankman nazývá „vynikající charakterovou studií“. „Burr je režisérem, který herce hodně vede, což pro nás bylo důležité. Při našem prvním setkání nad scénářem přišel s velmi netradičním pojetím filmu, které nás zaujalo.”
Gibgot říká: „Když nám Burr vyprávěl o tom, co se mu na příběhu nejvíc líbí, zjistila jsem, že vypíchl to samé, co se líbí i mně. Chtěli jsme také režiséra, který bude tak trochu blázen a nenatočí nám průměrnou a snadno zapomenutelnou komedii. A přesně splnil naše očekávání.”
„Na příběhu mě od začátku zaujala zajímavá kombinace citu a humoru,” vzpomíná Steers. „Adam s Jennifer jsou neuvěřitelně uvolnění a tvůrčí lidé. Adamovy filmy jsem znal už z dřívějška - myslím, že na filmu Hairspray odvedl úžasnou práci - a Jennifer je neuvěřitelně efektivní producentka. Má jen jeden cíl: udělat film ještě lepší. Pak jsem se setkal se Zacem, vzájemně jsme si sedli a pustili jsme se do toho.”
„Burr mě toho hodně naučil,” říká Efron. „Naučil mě, jak být před kamerou přirozený a jak maximálně vytěžit komediální potenciál. Natáčení mě moc bavilo.”
Ve filmu Znovu 17 se s Efronem poprvé setkáme v okamžiku, kdy je sedmnáctiletým středoškolákem Mikem O'Donnellem, který žije kouzelný život roku 1989. Mike je pohledný, v kolektivu oblíbený a navíc je hrdinou školního basketbalového týmu. Zanedlouho má nastoupit na zápas, který rozhodne o jeho budoucnosti. V té samé chvíli mu jeho přítelkyně Scarlet sdělí, že s ním čeká dítě - Mike pod tlakem okolností udělá zásadní životní rozhodnutí: vzdá zápas i se školním stipendiem a rozhodne se pro život se Scarlet. O 20 let později se Mikeova dráha dostala do slepé uličky, manželství se pomalu rozpadá a stále více zjišťuje, že svým dvěma dospívajícím dětem vůbec nerozumí. Není divu, že ho často napadá Co kdyby...?
„Na začátku,” říká Efron, „se před ním otevírala spousta možností, ale on je všechny zahodil. Jednoho dne ho však důsledky jeho dávného rozhodnutí dostihnou, a dojde mu, že kdyby tenkrát na zápas nastoupil, všechno by dnes bylo jinak. Co když za jeho dnešní - k uzoufání nudný a monotónní život - může právě jedno minulé rozhodnutí? Kdo by se nechtěl vrátit a změnit to?”
Matthew Perry, který ztvárnil dospělého Mike O'Donnella, říká: „Každý v životě dělá věci, kterých později lituje. Když se ale budete stále dívat zpět a říkat si 'kdybych byl býval udělal tohle nebo tamto,' bude Vám vždycky mizerně. Mike je ze svého života nešťastný a neví kudy kam. Musí se naučit být aspoň trochu vděčný za to, co má - úžasnou ženu a skvělé děti - a že jediný problém je ten, který si nosí v hlavě. Když jsem si četl scénář, zjistil jsem, že se mi ta postava docela líbí, ačkoliv je tak ubitá starostmi. Dokážu s ním soucítit.”
Gibgot říká: „Matthew umí skvěle zahrát postavu, do které se jednoduše zamilujete a ztotožníte se s ní. Někoho takového jsme chtěli získat: člověka, který dokáže viditelně prožívat bolest a zklamání, ale zároveň v tom nebude působit těžkopádně, někoho s kým se můžete smát a komu můžete fandit. Matthew dokáže všechny tyto roviny ustát lépe než kdokoliv jiný.”
„Matthew má v sobě něco, co vám nikdy nedovolí, aby se vám jeho postava znelíbila,” říká Steers. „Je důležité, aby si publikum tuhle postavu od počátku zamilovalo, ačkoliv se zpočátku utápí v sebelítosti.”
Jak se však ukáže, Mike O’Donnell stále žije kouzelný život. Při zdánlivě náhodném setkání s tajemným mužem, který podle všeho přesně ví, jak se uvnitř cítí, dostane Mike zázračný dar. Když se napříště podívá do zrcadla, zjistí, že se změnil v sedmnáctiletého středoškoláka - alespoň navenek. Uvnitř je stále 37-letým mužem, který přesně ví, kdo je, odkud pochází a kolik mu je opravdu let. Když Mike zjistí, že mu život nabízí druhou šanci, s níž už nepočítal, vystřídá jeho přirozenou nedůvěřivost radost a optimizmus.
Oba herci se sice spolu v žádné scéně nesešli, ale i tak se mezi nimi vyvinul určitý typ vzájemné spolupráce. „Přece jen jsme hráli stejnou postavu,” potvrzuje Perry. „Příprava na roli tudíž spočívala v tom, že já četl některé jeho dialogy a on zase ty moje, abychom se určité věci naučili vyslovovat stejně. Odkoukal ode mě i několik charakteristických gest, například si všiml, že si často strkám ruce do kapes. Takže mě pozoroval a soustředil se na detaily, ale zároveň si roli přizpůsobil svému obrazu.”
Efron, který ztvárňuje sedmnáctiletého Mikea, říká: „Rozdělit jednu roli mezi mne a Matta byl docela nápor. Matt má totiž neuvěřitelný smysl pro komediální načasování, ale jeho podání je zároveň určitým způsobem 'suché.' Je přirozeně legrační. Vždycky jednou za čas jsem mu brzy po ránu zavolal 'Ahoj Matte... mám tu jednu takovou větu, která mi moc nejde do pusy. Jak bys ji vyslovil?' Vždycky mě napřed zasypal sarkastickými poznámkami, ale nakonec mi i skvěle poradil. Je v tom dokonalý. Matt má i velmi specifický úsměv - on to ani není úsměv, spíš se jen tak ulizuje - hned od začátku jsem si všiml několika charakteristických detailů, které jsem se pokusil dostat i do mého pojetí role.”
Efron si musel osvojit i celou řadu dalších fyzických dovedností. Při svém návratu do věku sedmnácti let Mike zjistí, že se mu nevrátil jen mladistvý vzhled, ale i obratnost na basketbalovém hřišti. Mladý herec se tedy musel pořádně snažit, aby ukázal, že “Mike na to stále má.” „Po pravdě řečeno, v basketbalu jsem nebyl až tak dobrý, takže jsem se snažil mít míč v ruce mezi jednotlivými záběry. Alespoň jsem dribloval a stále dokola se honil za míčem, až se z něj stala prodloužená část těla.”
„Zac byl při tréninku velmi vytrvalý,” říká Shankman. „Scénář mu předepisoval roli basketbalové hvězdy, a proto pro něj bylo důležité, aby mu hra šla. Během krátké doby si s radostí a odhodláním osvojil celou řadu triků. Byl jsem na něj moc hrdý.”
Steers uvádí: „Měl několik trenérů, ke každé herní situaci jsme měli propracovanou choreografii, všechno co ve filmu vidíte, je on. Neměl žádného dubléra.”
Efron překvapivě přiznává, že zatímco na pódiu před publikem žádnou trému necítí, při natáčení scén, ve kterých hraje vynikajícího basketbalistu, tomu bylo jinak. „Při natáčení většiny scén se na vás dívá jen pár lidí, ale kvůli scénám s basketbalem zaplnili ochozy haly a já se cítil pod velkým tlakem.”
Omládnutí na sedmnáct má své nesporné kladné stránky, ale také celou řadu problémů - jako například ten, že Mikeova manželka by teď mohla být jeho matkou. Role dospělé Scarlet, která kvůli Mikeově neschopnosti odstřihnout se od minulosti pociťuje čím dál silnější zklamání, se ujala Leslie Mann. I Scarlet pocítí záblesk minulosti, když potká mladíka, “který jí silně připomíná manžela v dobách, kdy byli na střední, což to je velmi zvláštní,” směje se herečka. “Mám ráda každý film, který mě něčím okouzlí, a tohle byl zrovna ten případ,” říká Mann, která zároveň přiznává, že jsou i další důvody, proč roli přijala. „Mé dvě dcery po něm šílí, ta starší má jeho obrázky oblepený celý pokoj. A protože jsem s ním točila film, musím uznat, že je úžasný. Moc jsme si natáčení užili.”
„Znám Leslie už hodně dlouho,” říká Shankman. „Je to vynikající herečka se smyslem pro humor a schopností se nadchnout, což je pro film ideální kombinace. Věděl jsem, že se bude k Zacovi i Mattovi skvěle hodit, fungovala mezi nimi úžasná chemie.”
Mikeovo manželství se Scarlet je v troskách, a proto se se svým kamarádem Nedem Goldem dohodne, že u něj bude nějaký čas bydlet. Mike a Ned byli na střední naprosté protiklady - Mikea znal každý, a Ned... toho pro změnu skoro nikdo. Ale byli to nejlepší přátelé. Ze zoufalce Neda se stal odborník na moderní technologie, který si díky vysokým příjmům může dovolit nákladný koníček - je velkým fanouškem sci-fi, fantasy a comicsových sešitů. Thomas Lennon, který postavu Neda ztvárnil, vysvětluje: „Ned má úžasnou sbírku sci-fi artefaktů. Po pravdě řečeno, mnohé z toho, co je v jeho domě k vidění, byste našli i u mě... kdybych ovšem nebyl dospělý, ženatý muž,” směje se. „Kdybych neměl rodinu, můj dům by vypadal velmi podobně.”
Gibgot poznamenává: „Od počátku jsme věděli, že tahle postava je natolik výrazná, že bude-li Ned na scéně, nemá nikdo jiný šanci. Proto jsem si na casting pozvali spousty herců. Když se na scéně objevil Tom, bylo nám jasné, že je to ten pravý, protože nás nikdo předtím tolik nerozesmál.“
Steers uvádí: „Tom Lennon se do role doslova převtělil. Přímo sršel - byl to nekonečný proud neuvěřitelně legračních nápadů - spoustu záběrů jsme museli jet znovu, protože štáb nedokázal udržet smích. Na celé věci je nejlegračnější, že ty nejšílenější věci dělá s naprosto vážnou tváří.“
„Když točíte s Tomem, nikdy nevíte, co se stane,” potvrzuje Efron. „Neustále jsem se musel pekelně soustředit, protože občas řekl z ničeho nic něco, co ani nebylo ve scénáři a čím mě naprosto odrovnal. Já bych si jen říkal ´Cože...?´ Ale musíte se tomu poddat. Spolupráce s Tomem byla jedna z nejpříjemnějších stránek natáčení tohoto filmu.”
Ačkoliv je Ned velkým fanouškem sci-fi a fantastiky, ani on není dostatečně připraven na proměnu, kterou prošel jeho starý…dnes už vlastně ne-až-tak-starý přítel. Když se Ned probudí a uvidí ve svém domě mladého vetřelce, natáhne se po zbrani, která je nejblíže: světelném meči.
„Myslím si, že ´boj s artefakty´ je jedna z nejvtipnějších scén ve filmu,“ říká Shankman. „Naším trenérem byl koordinátor kaskadérů Webster Whinery. Se Zacem a Tomem dlouho vymýšlel choreografii scény a oba se do toho skutečně ponořili.”
Efron vzpomíná: „Nějakou dobu jsme s naším trenérem nacvičovali choreografii, ale když jsme tak jednou v ruce drželi světelné meče, řekl jsem Tomovi: ´Hele, kámo, tohle zmáknem,´ a on souhlasil. Tak jsme i udělali.”
„Nacvičovali jsme dva měsíce,” říká Lennon. „Celý trénink spočíval v tom, že jsme se odebrali na parkoviště studia, tam nás začal trenér honit a švihat hůlkami až jsem se naučil efektivní obraně.“
Když konečně Mike Neda přesvědčí, že omládl, udělá další krok: přemluví přítele, aby se vydával za jeho otce a on se mohl podruhé přihlásit na střední školu a restartovat svůj život. Nedovo odmítání se změní ve spalující vášeň, když se z ničeho nic bláznivě zamiluje do ředitelky školy Jane Masterson v podání herečky Melory Hardin. Steers říká: „Melora je vážně skvělá, když hraje autoritativní postavu, které nechybí i cit a smysl pro humor. Na scéně hráli vzájemně jeden na druhého, byli opravdu skvělý pár.“
Mike O´Donnell je konečně zpět na střední škole, má zase ten známý pocit, že mu patří celý svět a nemůže se dočkat, až se dostane na basketbalové hřiště. Zanedlouho však zjistí, že být teenagerem ve 21. století je úplně jiná hra a že je velký rozdíl mezi mladým vzhledem a mladým vnitřkem. Brzy se také konfrontuje se skutečností, že jeho dospívající děti jsou teď vlastně jeho vrstevníci. Získá však nový pohled na jejich dosavadní vzdor, a zjistí, že vyhýbání se rodičovské roli je mnohem náročnější, než vyhýbání se dospělosti.
Aby se jeho situace ještě o trochu víc zkomplikovala, Mike zjistí, že se do něj zamilovala jeho vlastní dcera Maggie, která samozřejmě nemá ani nejmenší tušení, že sympatický mladík může být jejím tátou. „Je ten typ věčně rebelujícího teenagera,“ říká herečka Michelle Trachtenberg, která se ujala role Maggie. „Líbilo se mi na ní, že je to silná, sebevědomá a chytrá dívka s vlastním názorem. Myslím si o ní, že je typem pohodového a moderního teenagera dneška, což se mi na ní líbilo.“
„Jsem už celé roky fanouškem Michelle, takže naše první setkání pro mě hodně znamenalo. Hrát ale jejího tátu pro mě bylo něco nepředstavitelného,“ směje se Efron.
Matthew Perry jeho lehké rozpaky sdílí, ačkoli v trochu jiném úhlu. „Já si zase nedokázal představit, že budu hrát otce nějakého teenagera,“ říká herec napůl žertem. „Největší kouzlo celého filmu spočívá v tom, že já hraju otce teenagera. Nejde ani tak o to, že omládnu, nikdo přece nikdy neuvěří, že hraju tátu,“ směje se.
Ve filmu se Efron s Perrym střídají i v roli Mikeova syna Alexe, který, jak Mike zjistí, taky prožívá své soukromé peklo. „Je beznadějný,“ říká Sterling Knight, který rolí Alexe u filmu debutuje. „Nemá nejmenší ponětí, jak se obléct, jak se bavit s děvčaty a každý den si ho někdo dobírá. Pak se ale objeví tenhle neznámý kluk a vezme ho pod svá ochranná křídla. Je ironií, že Alex měl s tátou příšerný vztah. Potřeboval jen správně usměrnit a našel to, co jemu chybělo u svého nového přítele, ve skutečnosti táty.“
Steers uvádí: „Když je Sterling Knight na placu, něco z něj vyzařuje. Má ten nejnevinnější obličej, jaký si jen dokážete představit, což je vzhledem k jeho smyslu pro suchý humor poněkud matoucí. Michelle Trachtenberg je zase úžasně zábavná a naprosto dokonalá profesionálka. Máme štěstí, že se nám podařilo sehnat tak báječné mladé herce.“
Burr Steers pracoval se svým tvůrčím týmem - kameramanem Timem Suhrstedtem, Garrethem Stoverem, který měl na starosti výpravu a návrhářkou kostýmů Pamelou Withers Clifton - na vizuálním stylu filmu, jenž během různých okamžiků Mikeova života jemně podtrhne postupné změny Mikeovy perspektivy. Režisér vysvětluje: „Když je Mikeovi sedmnáct, je jeho svět jasný a barvy jsou mnohem sytější. Když zestárne, dívá se na život jakoby zašlou čočkou - barvy jsou tlumené až šedé, což odráží realitu muže, který zabezpečuje rodinu prací, kterou nesnáší.“
Film Znovu 17 jsme natáčeli na celé řadě lokací okolo kalifornského Los Angeles. Dům rodiny O´Donnellových se nachází na předměstí San Fernando Valley, kde Garreth Stover a jeho tým upravili nevýrazný dvůr na bujnou zahradu, což má ve filmu odrážet Scarletiny aspirace na práci zahradní architekty.
Dům v kopcích blízko Griffith Park se stal domem Neda Golda, který byl navržen tak, aby od střechy až po postel ve stylu vznášedla z Hvězdných válek vypadal jako ráj každého správného fanboye. „Naše dekoratérka Natalie Pope odvedla úžasnou práci a nakoupila všechny možné sběratelské artefakty, související se sci-fi a comicsy,” pochvaluje si Stover. „Firma Lucasfilm nám dokonce poskytla povolení použít ve filmu zdarma sběratelské artefakty z filmové série Hvězdných válek, což od nich bylo opravdu moc hezké.“
Pamela Withers Chilton se zase ´vyřádila´ na Nedově šatníku, který má podle Thomase Lennona rozptyl od “škaredého k šerednému“. „Jenže Ned má být zároveň pekelně bohatý, takže je to všechno i celkem drahé. Pokaždé když za mnou přišli a vytasili se s nějakým kouskem, stěží jsem ovládal zděšení - ve filmu mám na sobě leklou vestu, která vypadá jako vyrobená z plastových tašek na odpad a stála něco kolem neuvěřitelných jedenácti set dolarů. Domnívám se, že u mé postavy bylo klíčovým hlediskem něco ve stylu ´Na dobrý vkus už doma nemá dost místa.´”
Chilton říká: „Thomas Lennon je neuvěřitelně zábavný a moc dobře se mi s ním spolupracovalo. Poskládat mu šatník vyžadovalo vzájemnou spolupráci: vždycky jsem vyrazila na nákupy a ty nejzajímavější kousky jsem mu přinesla, aby si je vyzkoušel. Nikdy nezapomenu na chvíli, kdy se jednou navlékl do něčeho příšerného a suše mi oznámil ´OK, asi jsme tentokrát zašli příliš daleko,´“ směje se.
Návrhářka kostýmů zase uvádí, že Efronovy kostýmy navrhla tak, aby odrážely změny v životě postavy. „Když se jde prvně přihlásit do školy, má až příliš stylové oblečení, a zároveň zjišťuje, že móda teenagerů je dnes trochu jinde. Když Mikea vidíme příště, snaží se zapůsobit v jeansech, bílem tričku a kožené bundě. Čím více si na svou ´novou kůži´ zvyká, tím víc si uvědomuje, že není nutné, aby na sebe zbytečně upozorňoval. Vypadá báječně a přitom to ani nevypadá, že by se musel příliš snažit.“
Jednou z hlavních lokací, kterou tvůrci ve filmu Znovu 17 použili, je Santa Monica High School, kde si štáb i herci alespoň na nějaký čas vyzkoušeli, jaké je to být v Mikeově kůži. „Nápad vrátit se na střední zní báječně, dokud se tam nepodíváte. Je to strašidelný svět teenagerských nejistot, kde se všichni pokoušejí přijít na to, co by chtěli dělat po zbytek života. Je to organizovaný chaos,” vzpomíná Efron.
„Já už bych zpátky na střední nechtěla,” tvrdí producentka Jennifer Gibgot. „Jsem ráda, že si nemusím všechny ty trapné a nepříjemné chvilky odžít znovu, abych se stala tím, čím jsem. Dnes se ohlížím zpět radostně a přiznávám, že jsem si ráda kousek té doby oživila skrz film.”
Producent Adam Shankman uzavírá: „Myslím si, že mnoha divákům bude blízké chtění omládnout a začít znovu. Mám rád zábavu, která o něco usiluje, díky filmům žít své sny. A to je podle mě jeden z důvodů, proč mají lidé film tak rádi.”

DABING
V českém znění: Michal Hruška - Zac Efron (Mike O'Donnell (Teen)), Dana Černá - Leslie Mann (Scarlett O'Donnell), Libor Hruška - Thomas Lennon (Ned Gold), Aleš Procházka - Matthew Perry (Mike O'Donnel), Radek Škvor - Tyler Steelman (Ned Gold (Teen)), Lucie Vondráčková - Allison Miller (Scarlett (Teen)), Radek Škvor - Sterling Knight (Alex O'Donnell), Lucie Vondráčková - Michelle Trachtenberg (Maggie O'Donnell), Nikola Votočková - Tiya Sircar (Samantha), Jitka Ježková - Melissa Ordway (Lauren), René Slováčková - Melora Hardin (Principal Jane Masterson), Jakub Saic - Tommy Dewey (Roger), Jiří Prager - Brian Doyle-Murray (správce), Zdeněk Mahdal - Larry Poindexter (Dean), Michal Holán - Hunter Parrish (Stan), Bohdan Tůma - Jim Gaffigan (trenér Murphy), Petra Jindrová, Kateřina Březinová, Jana Tabrea
Překlad: Jana Mindlová
Zvuk: Antonín Němec
Produkce: Lenka Němcová
Úprava dialogů: Pavlína Vojtová
Režie: Jiří Brouzdal
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska 2009

Premiéra ČR: 7.5.2009 Warner Bros. CZ
Premiéra USA: 17.4.2009 New Line Cinema
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 14.9.2009 (DVD) MagicboxMagicbox
Poprvé na DVD: 14.9.2009 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 3 497 634
Tržby celkem - $ 139 500 000
Návštěvnost v ČR - 34 842
Náklady (Rozpočet) - $ 40 000 000

FILMY NA SPOLEČNÉM DVD
Znovu 17 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0142/
Komedie, USA, 2009
Režie: Burr Steers, Hrají: Zac Efron, Leslie Mann

Přes noc třicítkou gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0144/
Komedie / Drama, USA, 2004
Režie: Gary Winick, Hrají: Jennifer Garner, Mark Ruffalo
 
Tvůrci a herci
Burr Steers (Režie), Jennifer Gibgot (Produkce), Adam Shankman (Produkce), Rolfe Kent (Hudba), Tim Suhrstedt (Kamera), Padraic McKinley (Střih), Lisa Beach (Casting), Sarah Katzman (Casting), Garreth Stover (Scénografie), Pamela Withers (Kostýmy), Scott Sanders (Zvuk), Perry Robertson (Zvuk), Kim Greene (Masky), Jason Filardi (Scénář), Zac Efron (Herec), Leslie Mann (Herec), Thomas Lennon (Herec), Matthew Perry (Herec), Sterling Knight (Herec), Michelle Trachtenberg (Herec), Adam Gregory (Herec), Hunter Parrish (Herec), Melora Hardin (Herec), Tommy Dewey (Herec), Ellis Williams (Herec), Jim Gaffigan (Herec), Collette Wolfe (Herec), Allison Miller (Herec), Ed Ackerman (Herec), Shelby Rabara (Herec), Nicole Sullivan (Herec), Lorna Scott (Herec), Cody Kennedy (Herec), Kat Graham (Herec), Jesse Heiman (Herec), Josie Loren (Herec), Melissa Ordway (Herec), Tiya Sircar (Herec), Lindsay Taylor (Herec), Bubba Lewis (Herec), Katrina Norman (Herec), Brian Doyle-Murray (Herec), Hope Riley (Herec), Diana Maria Riva (Herec), Rachele Brooke Smith (Herec), Leonard Wu (Herec), Tyne Stecklein (Herec)
 
2009/102/USA/Komedie
 
Zajímavost k filmu
- Keď si Scarlet (Leslie Mann) prezerá v starej ročenke fotku Mika (Zac Efron), môžeme na krátko zbadať jej fotku. Ak sa budete pozerať pozorne, môžete vidieť, že jej rodné meno je Porter.
- Michelle Trachtenberg, ktorá hrá Maggie, je v skutočnosti o dva roky staršia ako Zac Efron, ktorý hrá jej otca.
- Facky, ktoré Zac Efron (Mike O'Donnell) vo filme dostal, boli skutočné.
- V 17té minutě filmu se ze Zaca Efrona stane 17 letý kluk.
- Do kin byl film přepravován pod krycím jménem "Rewind".
- Ke konci natáčení musel Zac Efron odjet do nemocnice, kde mu operovali slepé střevo.
 
Odkazy