12 kol / 12 Rounds (2009/103/USA/Akční, Krimi, Thriller) 60%

19.10.2018 10:02
JEDNOU VĚTOU
„Detektiv Danny Fischer sice zatkne geniálního zloděje Jacksona, při zásahu však náhodou zahyne lupičova přítelkyně..."

OBSAH
Kriminálník toužící po pomstě vymyslí pro Dannyho dvanáct úkolů a hádanek, na jejichž rozluštění závisí život milované Molly. Při policejní akci se detektiv Danny Fisher (John Cena) z New Orleansu chystá zatknout nebezpečného zločince Milese Jacksona (Aidan Gillen). Ten se i se svou přítelkyní dává na útěk, skončí však v poutech, zatímco jeho přítelkyně nešťastnou náhodou zahyne. Miles viní z její smrti Dannyho a slibuje mu odplatu. Po několika letech detektiv vyslechne znepokojující telefonát od Milese, v němž mu zločinec stručně řečeno říká - oko za oko, zub za zub. Dannyho čeká nebezpečná hra o dvanácti kolech s téměř nerozluštitelnými úkoly a hádankami, které však bude muset všechny splnit, chce-li ještě svou přítelkyni spatřit živou.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Mám rád akční filmy, tak nějak při jejich sledování očekávám trochu toho nereálného hrdinství a jsem smířen s tím, že dobře mířená rána přebije chvilkovou absenci logiky. Proto mi nedělalo větší problém smířit se s tím, že zločinec Miles během dvou týdnů sprintu před zákonem dokázal připravit tucet vychytralých soutěží pro sympatického detektiva Dannyho, jenže Harlin při svých oblíbených výbuších zignoroval existenci fyzikálních zákonů tak okatě, že tentokrát jsou ty tři hvězdy o dost slabší než obvykle.(Jara.Cimrman.jr) 3*

V samotném momentu pokoukání velmi příjemné. Jenže dojmy se rozutekly dřív, než jsem stačil promyslet komentář. Harlin je pořád třída a vystačí si opravdu s málem. Tomu zběsilému pobíhání po městě dává neskutečnou pružnost a dynamiku, kterou snímá neposedná kamera a všechno je šikovně sestříháno. Scénář nahazuje režisérovi na smeč nápadité akce i solidního napětí. Bohužel je to nevýrazná směska všeho, co máme (i nemáme) v akčních filmech rádi, tudíž výsledný dojem kazí silná míra předvídatelnosti. Škoda, i na toho Johna Cenu se dalo dívat. WWE-čko ale evidentně konečně našlo správnou cestu, jak oprašovat klasiku. 3 a 1. (Isherwood) 3*

Wrestler John Cena jako multifunkční státní zaměstnanec města New Orleans (polda, hasič, tramvaják, pyrotechnik) proti hlavnímu záporákovi oplývajícímu charismatem urinou potřísněného bezdomovce z Wilsonova nádraží. Soubor akčních klišé nápadně čerpající z principu hry 'Simon says' z Die Hard: With a Vengeance postrádá až na samý závěr jakýkoliv nadhled, ovšem Harlin je natolik zkušený režisér, že vše ukočíroval s mazáckým přehledem a prozatím tak nemusí koketovat s myšlenkou předčasného důchodu ve vyhřáté finské sauně s chlazenou lahvinkou finské vodky. Jinak 12 Rounds je ukázkovým příkladem toho, jaký spásně inspirativní vliv měl pro filmové scénáristy vynález mobilního telefonu, ale zároveň je směšné, jak si ti chudáci vždycky musí lámat hlavu nad tím, jak se z něj, či na něj v tu pravou chvíli nedovolat.. (Gilmour93) 3*

VELKÁ RECENZE
Nikdy jsem si nemyslel, že se budu těšit na film s nařvaným wrestlerem. Tedy pokud by se nejmenoval Vítejte v džungli 2. Nikdy jsem si nemyslel, že se budu těšit na další film Rennyho Harlina. Tedy pokud by se nejmenoval Dlouhý polibek na dobrou noc 2. Od producentů z WWE jsem dostal hned dvojité školení, protože po solidním akčňáku The Marine s Johnem Cenou, chlápkem co má svaly snad i na očních víčkách (aneb po rakouském dubu přichází americká jedle), totiž wrestlingoví šoumeni natočili další svižné béčko v podobném stylu. Zatímco "Mariňák" odkazoval svým one-man army stylem k osmdesátým letům a evokoval Arnieho Komando, 12 Rounds je návrat do devadesátek, otevřeně vykrádající Nebezpečnou rychlost a Smrtonosnou past 3. Je to film, na kterém není ani zbla původních nápadů. A přesto by si z něj mnozí mohli vzít příklad.
Johna Ceny se nezbavíme ani tentokrát. Pobíhá tu v těsné policejní uniformě, snaží se zahrát alespoň dvě emocionální polohy a když běží, vypadá to trochu jako když startuje Jumbo Jet, prostě při pohledu na něj nechápete, jak se takový kolos může pohnout byť jen o milimetr. Ovšem jakmile se začne hýbat, je k nezastavení, ať už hlavní záporák dělá cokoliv, Cena vždycky splní úkol, pokoří časový limit a jde za unesenou dívkou. Skrz domy, skrz hory, skrz lidi, přičemž vše zmíněné se buď třese nebo to vybuchuje, nejlépe však obojí. O zápletku jde až na posledním místě, protože kdybychom ji příliš pitvali, našli bychom těch podobností se staršími a slavnějšími brášky nechutně moc. Cena prostě překazil nějakému kápovi útěk ze spárů FBI a ten se mu hodlá o rok později (při dalším útěku) pomstít tím, že unese jeho snoubenku a připraví pro něj... teď to přijde... sérii smrtících pastí! Tím se snímek hezky rozseká na jednotlivé akční scény, získá na tempu a nikdo nemusí řešit charakterové vakuum. V té stovce minut je to tak akorát, aby to nezačalo nudit.
Cena i zákulisní tým brzy pochopili, že cesta k úspěchu vede skrz sérií kontrolovaných explozí a automobilových honiček. I když se film tentokrát bere zatraceně navážno a chybí jak fanatický záporák (Robert Patrick v The Marine), tak roztomilé popkulturní odkazy, šlape Renny Harlin za kamerou na plyn stejně urputně jako v dobách, kdy proháněl Bruce Willise po zasněženém letišti ve Smrtonosné pasti 2. Cena si neodpočine a vy taky ne, protože i z obyčejného sprintu přes město dovede produkční tým ždímat maximum s jemnou pomocí kamerových obletů a nadupaného soundtracku. Těžko říct, jestli je to zkušeným režisérem za kamerou nebo přesně definovaným cílem, který měli chlápci s patřičně vyboulenými tričky před sebou, ale 12 Rounds vypadá fantasticky. Jako lehkonohý akční film, který na DVD překvapí a v kině neudělá ostudu. Spadá přesně do kategorie, která dnešnímu Hollywoodu žalostně chybí. Žánrová rychlokvaška na letní měsíce, ve které se mohou realizovat akční hrdinové, co spatřili smysl života v tom, že fackují holýma rukama nepřátelské stíhačky a místo činek posilují s naloženými autobusy. Někteří z nás nevyrostli z puberty a tahle specifická odnož akčních filmů jim chybí. Ty temné, drsné restarty hrdinů z našeho mládí jsou sice často boží, ale stejně často s těmi postavami přestává být sranda. A teď nemluvím o humoru z dílny Jima Carreyho, teď jde o takovou tu popcornovou zábavu, která např. v bondovkách vzala roha se závěrečnými titulky Zítřek nikdy neumírá. Něco přece jen umřelo a John Cena to teď přinesl zpátky.
Šokující je, že 12 Rounds nestálo ani těch mrzkých 90 milionů jako podobně přihlouplé a "zpátečnické" béčko Rychlí a zběsilí. Wrestlingová asociace za něj vysolila pouhých 22 milionů, což je zhruba o třetinu víc než za videoodpad, který na nás třikrát ročně valí Steven Seagal. A za tyhle peníze ve filmu vybouchne jeden dům, bezpočet aut a ještě zbudou peníze na nějaké to střelivo, helikoptéru a catering plný steroidů. Biceps o rozloze Arizony tu má i ženská, co hraje pošťačku, což trochu zdeformuje vaší každodenní realitu, ale kdybychom pořádali soutěž o největší šetřílky z řad režisérů, šel by Renny Harlin rychle do čela. Každý cent je ve filmu vidět a při pohledu na skvěle natočený volný pád výtahu (i s brutální pointou) by měli všichni přestat brblat nad tím, že tu nehraje žádná hvězda, a že se točilo v New Orleans, kde se po zásahu hurikánu Katrina ještě pořád dávají filmařům obrovské slevy, takže se tu dá točit v podstatě zadarmo. Zkuste tuhle šetrnost naočkovat Marcu Forsterovi a bondovka možná bude příště stát polovic a přitom vypadat dvakrát velkofilmověji.
Jestli cítíte, jak z téhle recenze kape mírné nadšení, ale nemůžete rozsoudit, jestli je to kvůli tomu, že ten film za ty peníze vypadá skvěle, nebo prostě proto, že jsem se skvěle bavil, pak vás chci uklidnit, že správně je a), b) a dokonce i c), totiž to, že 12 Rounds se za svoje kořeny nestydí (na obalu je napsáno "od režiséra SMRTONOSNÉ PASTI a producentů NEBEZPEČNÉ RYCHLOSTI), a opisuje precizně, aniž by vyrábělo rušivé kaňky. Když vidím vykrádačku v seagalovce nebo nedej bože v nějakém českém pokusu o žánrovku, většinou mě bolí u srdce. V 12 Rounds vidím jako John Cena zkouší trumfnout Keanu Reevese nebo Bruce Willise. Marně, ale se ctí a tak nějak po svém, ve filmu, jenž by mohl být pověstným světlem na konci tunelu... WWE sice na svých filmech nijak zvlášť nevydělává (na videu se jim daří mnohem lépe než v kinech), ale vyrábí je bez jakýchkoliv vnějších vlivů, což dělá z 12 Rounds jeden z nejakčnějších nezávislých filmů všech dob. A naprosto upřímně, kdyby mi dal někdo půl miliardy korun a řekl mi, ať dneska natočím akční pecku, odehrávající se v městských kulisách, velmi pravděpodobně bych se nestyděl, kdyby to dopadlo takhle. Přes všechnu svojí omezenost je totiž 12 Rounds velkou výhrou pro ty, kdo si i po letech rádi zavzpomínají jaké to bylo, když Bennett vypustil páru.

DABING
V českém znění: Martin Stránský - John Cena (Danny Fisher), Jakub Saic - Aidan Gillen (Miles Jackson), Jolana Smyčková - Ashley Scott (Molly Porterová), Martin Zahálka - Steve Harris (George Aiken), Filip Švarc - Brian White (Hank Carver), Zdeněk Hruška - Gonzalo Menendez (Ray Santiago), Roman Říčař - Nick Gomez (Samuel), Otmar Brancuzský - Peter Navy Tuiasosopo (Willie Dumaine), Karel Zima - Kyle Russell Clements (Dave Fisher), Tomáš Karger - Kim Collins (Phil, instalatér), Anna Remková - Taylor Cole (Erica Kessenová), Petr Gelnar, Pavel Tesař, Petr Lněnička - Travis Davis (Anthony Deluso), Jiří Ployhar - Vincent Flood (Detektiv Chuck Jansen)
Překlad: David Dušek
Dialogy: Radka Přibyslavská
Zvuk: Martin Václavík
Produkce: Petr Skarke
Režie: Vladimír Žďánský
Vyrobilo: SDI Sun Studio pro HBO v roce 2009

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR:
Premiéra USA: 27.3.2009 Fox Atomic
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 25.1.2010 (DVD) Bontonfilm
Poprvé na DVD: 18.1.2010 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 11.1.2010 Bontonfilm

Tržby celkem - $ 17 300 000
Náklady (Rozpočet) - $ 6 700 000

REMAKE / POKRAČOVÁNÍ FILMU
12 kol gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/a0-0140/
Akční / Krimi, USA, 2009
Režie: Renny Harlin, Hrají: John Cena, Ashley Scott

12 kol: Reloaded gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0141/
Akční / Thriller, USA, 2013
Režie: Roel Reiné, Hrají: Randy Orton, Cindy Busby
 
Tvůrci a herci
Renny Harlin (Režie), Mark Gordon (Produkce), Michael Lake (Produkce), Josh McLaughlin (Produkce), Trevor Rabin (Hudba), David Boyd (Kamera), Brian Berdan (Střih), John Papsidera (Casting), Nicholas Lundy (Scénografie), Jill Newell (Kostýmy), Christopher S. Aud (Zvuk), Paul Ledford (Zvuk), Paige Reeves (Masky), Daniel Kunka (Scénář), John Cena (Herec), Ashley Scott (Herec), Aidan Gillen (Herec), Steve Harris (Herec), Brian White (Herec), Taylor Cole (Herec), Robert Pralgo (Herec), Louis Herthum (Herec), Thomas C. Daniel (Herec), Tony Pallo (Herec), Brent Henry (Herec), Nick Gomez (Herec), Luke Albright (Herec), Renny Harlin (Herec), Billy Slaughter (Herec), Kim Collins (Herec), Rodney Hebert (Herec), Douglas M. Griffin (Herec), Cathy Cavadini (vyp.) (Herec), Joel Swetow (Herec), Lara Grice (Herec), Hunter Burke (Herec), Michael Ralph (Herec), Pauline Boudreaux (Herec), John DeMita (Herec)
 
2009/103/USA/Akční, Krimi, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Detektív Danny Fisher (John Cena) nosí hodinky značky Girard-Perreagux.
- Scenárista Daniel Kunka pôvodne umiestnil dej filmu do Chicaga, ale Renny Harlin sa rozhodol natáčať v New Orleans.
- Hlas Rennyho Harlina možno počuť z vysielačky v helikoptére, ktorou sa na konci filmu snaží ujsť Miles Jackson (Aidan Gillen).
- Toto je prvý film Rennyho Harlina, ktorý na DVD vyšiel v rozšírenej verzii.
- Oproti kinoverzii obsahuje DVD verzia, tzv. Extended Cut, viac násilia a vulgárnych výrazov.
- John Cena je druhý wrestler, ktorý si zahral vo filme spoločnosti WWE Films. Prvý bol Dwayne "The Rock" Johnson.
- V scénach, kde Danny šoféruje požiarnicke auto, sedel v kabíne naozaj John Cena. Auto však bolo upravené tak, že malo aj druhý volant, ktorý bol mimo záberu kamier. Pomocou neho kontroloval riadenie profesionálny vodič.
- Renny Harlin odmeňoval každodenne najužitočnejšieho člena štábu fľašou fínskej vodky, a to počas celej doby natáčania.
- John Cena priznal, že má strach z výšok. Napriek tomu v jednej zo scén zlaňoval budovu, a to bez zastúpenia kaskadérom. Tento zážitok bol preňho natoľko nepríjemný, že chcel skončiť s natáčaním filmu.
- John Cena trénoval s policajným oddelením mesta New Orleans, aby sa pri automobilových naháňačkách nemusel nechať zastúpiť kaskadérom.
- Náklady na výrobu: $22 mil. USD.
 
Odkazy