To byl zítra flám / To byl zítra flám (2010/99/USA/Komedie, Dobrodružný, Sci-Fi) 61% -Originál DVD-

19.10.2018 10:02
JEDNOU VĚTOU
„Propařte se do osmdesátek."

OBSAH
Čtyři kamarádi ze studentských let, zklamaní svým současným životem, se rozhodnou připomenout si bezstarostné dny a oživit ideály z mládí. Netuší ovšem, že se jim jejich přání splní, a že dostanou šanci svou budoucnost ovlivnit. Po bouřlivém večírku se ocitnou v roce 1986 a jejich „současný“ život začíná... podruhé. Originální komedie neotřelým způsobem nahlíží na zklamání a opětovné naděje zpackaného života. John Cusack (Identita, Lásce na stopě), Rob Corddry (The Daily Show With Jon Stewart) a Craig Robinson (Kancl, Noc v muzeu) vás přesvědčí, že na změnu není nikdy pozdě!(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Kopie parádní Pařby ve Vegas s tím, že si tvůrci usmysleli pohrát si s časem a celý to pěkně pomíchali. I tak jsem se ale kolikrát dobře bavil, ale na slušnou komedii to bylo pořád málo. Na druhou stranu vím, že když tuhle komedii budou dávat v televizi, klidně si jí pustím znova, ale abych z ní byl utrženej, to spíš ne. (Malarkey) 3*

Díky hereckému obsazení celkem snesitelné, i když většina humoru spočívá v přežvýkávání "timetravel" sekané z druhé ruky a samozřejmě ve využívání tělesných tekutin všeho druhu. Nezasmál jsem od srdce ani jednou, na druhou stranu, ani jednou jsem se necítil vysloveně trapně. Snad jen nad tou současnou představou osmdesátek jako doby, kde metly i punkáči nosili nažehlené puky, jsem skřípal zuby. Nekritická trendy nostalgie je hrozná věc. (Marigold) 2*

Tohle byla pěkně vulgární a pěkně zábavná komedie, která si potykala s prvky scifi. Čtyři přátelé se vydají na horskou chatu, kde prožili svá nejlepší léta a vlivem časového paradoxu, vířivky a ruského energetického nápoje se dostanou zpět do minulosti a to konkrétně do roku 1986. Jsou zase mladí, krásní a můžou změnit své zpackané životy v budoucnosti, ale otázkou je, jestli se jim to povede, protože znát budoucnost bývá ošidné. No ale tahle komedie moc neuvažuje v rovině "co by" nebo "kdyby", ale spíše tasí pokud možno co nejvulgárnější gagy ve stylu teenage komedií a je docela zábava sledovat postaršího Cusacka, Corddryho nebo Robinsona, jak si ze sebe utahují a pronášejí jednu hlášku za sebou. Tady jde hlavně o gagy a hlášky, protože tenhle film se zase až tak moc nepouští do řešení časových paradoxů, a pokud ano, tak to nevyznívá nějak extra propracovaně, jak u jiných filmů o cestování časem. Zůstala tedy hlavně skvělá legrace, sympatické herecké výkony a řada narážek na současné celebrity. (kingik) 4*

VELKÁ RECENZE
Pařba ve Vegas ukázala, že mezi lidmi je zájem o komedie, ve kterých se chlastá, kradou tygři a Mike Tyson tam mlátí lidi. Bylo jen otázkou času, než to někdo zkusí znovu. To byl zítra flám sice ke klasicky chlastačské komedii přidává ještě cestování časem, ale tím se nenechte zmást.
Film Steva Pinka je totiž klasickou komedií o tom, jak dva a více lidí někde sedí, povídají si a pokouší se být vtipní. V tomhle případě ale bohužel zase až tak úplně vtipní nejsou. Problémem je totiž zápletka, která mimo Spojené státy musí notně skřípat. To, že se tři staří kamarádi a jeden jejich mladší kolega vydají díky hromadě alkoholu a stroji času v podobě vířivky do minulosti, by snad nikomu nevadilo. Už tu byly šílenější věci. Potíž je ale v tom, že scénář spíš než na dialogy a samotné vtipné situace spoléhá na to, že se automaticky budeme smát odkazům na popkulturu osmdesátých let. Bohužel to, že někdo projde v tričku s nápisem Miami Vice a že v televizí běží Alf, samo o sobě srandu neudělá.
Naštěstí tu jsou herci, kteří dokáží ustát i slabší momenty filmu. I když si u mnohých scén nejspíš člověk řekne, že už to někde viděl (a často ne jednou), nijak zvlášť to nakonec nevadí. John Cusack je sympaťák, Rob Corddry hraje hovado k pohledání a Craig Robinson také zanechá pozitivní dojem. I ten Clark Duke, jenž byl v Sex Drive doslova na odstřel, se tu snaží. Tahle čtveřice zkrátka táhne To byl zítra flám hodně dopředu a nikdy nedovolí, aby nuda zaútočila v plné síle.
Občas se ale přeci jenom objeví. Je škoda, že Pink nechává své hrdiny jen bloumat po lyžařském středisku a vlastně nikdo nic moc neřeší. Sice se jakoby na oko snaží zachránit své životy, případně je zlepšit (eventuelně jen dostat nějakou dobře stavěnou lyžařku do postele), ale film je vlastně jen sledem scének, které kdyby někdo ve střižně omylem prohodil, tak by se nejspíš nic nestalo.
Celkově jde o film, u jehož natáčení se nejspíš tvůrci bavili hodně, ale divák zase až tak nadšený nebude. Není to špatné, jen - až na zápletku - zoufale neoriginální a až příliš zaměřené na americkou popkulturu. Ústřední čtveřice nemůže zachránit všechno a někdy je slabší příběh přeci jenom nad její síly. Naštěstí je tu ale vždy připravený Crispin Glover v hodně bizarní roli, stárnoucí Chevy Chase a jedna poblitá veverka. To byl zítra flám neurazí, kamarádům o něm ale nejspíš vyprávět nebudete, protože se vám z hlavy vypaří dřív, než stačíte vyhodit kýbl od popcornu.

DABING
1.DABING
V českém znění: Jan Vondráček - John Cusack (Adam), Martin Stránský - Rob Corddry (Lou Dorchen), Matěj Hádek - Clark Duke (Jacob), Marek Libert - Craig Robinson (Nick Weber), Filip Švarc - Sebastian Stan (Blaine), Kateřina Petrová - Lizzy Caplan (April), Petr Oliva - Chevy Chase (opravář), Kateřina Velebová - Lyndsy Fonseca (Jenny), Bohdan Tůma - Crispin Glover (Phil), Antonín Navrátil - Thomas Lennon (zákazník), Zdeněk Mahdal - William Zabka (Rick), Dana Černá, Michal Holán, Jitka Ježková, Jaroslav Horák, Ivana Korolová, Filip Jančík
Překlad: Radan Schořálek
Zvuk: Miloš Vrána
Produkce: Leoš Lanči
Dialogy a režie: Jiří Balcárek
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska 2010

2.DABING
V českém znění: Aleš Procházka - John Cusack (Adam), Libor Hruška - Rob Corddry (Lou Dorchen), Petr Neskusil - Clark Duke (Jacob), Bohdan Tůma - Craig Robinson (Nick Weber), Ivan Jiřík - Sebastian Stan (Blaine), Kateřina Lojdová - Lizzy Caplan (April), Tomáš Juřička - Chevy Chase (opravář), Tereza Chudobová - Lyndsy Fonseca (Jenny), Zbyšek Pantůček - Crispin Glover (Phil), Irena Hrubá, Martina Kechnerová, Pavel Vondra, Jan Šťastný, Oldřich Hajlich, Jan Vondráček, Daniel Dítě (titulky) a další
Překlad: Barbora Knobová
Dialogy: Luděk Koutný
Zvuk: Richard Tomíček
Proodukce: Zdena Sirotková, Jana Janoušková
Vedoucí dramaturg: Olga Potužáková
Šéfproducent: Jaroslav Richtr
Režie: Daniel Dítě
Vyrobilo: Studio S Pro Alfa CZ a.s. pro FTV Prima s.r.o. 2012

Premiéra ČR: 20.5.2010 Palace Pictures
Premiéra USA: 26.3.2010 Metro-Goldwyn-Mayer
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 16.11.2010 H.C.E.
Poprvé na Blu-ray: -

Tržby v ČR - Kč 1 554 534
Tržby celkem - $ 64 572 262
Návštěvnost v ČR - 12 274

FILMY NA SPOLEČNÉM DVD
To byl zítra flám gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0139/
Komedie / Dobrodružný, USA, 2010
Režie: Steve Pink, Hrají: John Cusack, Clark Duke

To byl zítra flám 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0134/
Komedie / Sci-Fi, USA, 2015
Režie: Steve Pink, Hrají: Adam Scott, Gillian Jacobs
 
Tvůrci a herci
Steve Pink (Režie), John Cusack (Produkce), Grace Loh (Produkce), Matt Moore (Produkce), John Morris (Produkce), Christophe Beck (Hudba), Jack N. Green (Kamera), George Folsey Jr. (Střih), James Thomas (Střih), Susie Farris (Casting), Bob Ziembicki (Scénografie), Dayna Pink (Kostýmy), Michael Minkler (Zvuk), Charles Porlier (Masky), Trisha Porter (Masky), Josh Heald (Scénář), Sean Anders (Scénář), John Morris (Scénář), John Cusack (Herec), Clark Duke (Herec), Craig Robinson (Herec), Rob Corddry (Herec), Sebastian Stan (Herec), Lyndsy Fonseca (Herec), Crispin Glover (Herec), Chevy Chase (Herec), Charlie McDermott (Herec), Lizzy Caplan (Herec), Collette Wolfe (Herec), Crystal Lowe (Herec), Jessica Paré (Herec), Julia Maxwell (Herec), Cole Carson (Herec), Lynda Boyd (Herec), Thomas Lennon (Herec), Adrienne Rusk (Herec), Geoff Gustafson (Herec), Josh Heald (Herec), Jacob Blair (Herec), Kellee Stewart (Herec), Viv Leacock (Herec), William Zabka (Herec), Michael Roberds (Herec)
 
2010/99/USA/Komedie, Dobrodružný, Sci-Fi
 
Zajímavost k filmu
- V jeden scéne cituje Blaine (Sebastian Stan) nápis z plagátu k snímke Rudý úsvit (1984). V tom istom zábere je vidieť na stene ešte dva plagáty k filmom Rocky IV (1985) a Rambo III (1988).
- Blaine (Sebastian Stan) vo filme spomenie seriál 21 Jump Street (od r. 1987), kde naráža na policajnú jednotku, ktorá sa špecializuje na vyšetrovanie medzi mladými ľuďmi. V televízii takisto sleduje snímku Rudý úsvit (1984).
- V originální zvukové stopě filmu je zmínka o snímku Butterfly Effect (2004). V českém dabingu je film zmíněn pod názvem Motýlí efekt, přestože český distribuční název je Osudový dotek.
- Slovo "fuck" ve filmu zazní 212krát, což je 2,12krát za 1 minutu.
- Do kin byl film rozesílán pod názvem Bulldogs.
- Film vznikal v atraktívnom prostredí lyžiarskeho strediska Fernie v Britskej Kolumbii.
 
Odkazy