2 zbraně / 2 Guns (2013/109/USA/Akční, Krimi, Komedie, Thriller, Drama) 69%

18.10.2018 09:38
JEDNOU VĚTOU
„Dva tajní agenti, každý z jiné organizace, jsou donuceni k útěku.“

OBSAH
Posledních 12 měsíců jsou agent Národního úřadu pro kontrolu obchodu s drogami Bobby Trench (Washington) a důstojník Americké námořní rozvědky Marcus Stigman (Wahlberg) i přes vzájemné antipatie odsouzeni nehnout se od sebe téměř na krok. Pracují v utajení jako členové drogového syndikátu a každý z nich svému partnerovi věří zhruba tolik jako zločincům, jejichž zadržením byli oba pověřeni. Když jejich pokus o proniknutí do mexického drogového kartelu a zabavení milionů dolarů selže, jsou Trench a Stigman svými nadřízenými ponecháni napospas osudu. Teď, když se je všichni snaží dostat za mříže nebo pohřbít, se mohou spoléhat pouze jeden na druhého. Jejich pronásledovatelé to ale nebudou mít jednoduché, protože když celé roky předstíráte, že patříte mezi padouchy, nemůžete se ubránit tomu, abyste se od nich něčemu nepřiučili.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Konečně jsem se dočkal amerického akčňáku, který by mi přinesl všechno to, co bych od správnýho amerického akčňáku chtěl a očekával. Poctivou dvojku, která se ze začátku má ráda, pak se nemá ráda a nakonec se zase má ráda. Výbornou akci, parádní hlášky, dobrý příběh a ironickou legraci, bez které by takový film byl poloviční. Smůla pro Amíky, že tenhle film natočil Islanďan. Já mu ale na druhou stranu gratuluju, že se tak parádně dokázal upíchnout v Hollywoodu. Pokud bude takové filmy točit i nadále, vůbec se nebudu zlobit. Tady jsem se opravdu cítil jak u Smrtonosný zbraně, a to se mi vážně nestalo dobrých pět let. (Malarkey) 4*

Když si vemu, že jsem měl hned na začátku po náladě, protože jsem přišel na projekci mokrej jak kdybych se zaučoval v oblasti oprav sprch a po skončení filmu jsem odcházel vysmátej jak zamilovaný sluníčko, není co řešit, bravo, bravissimo, filmečku můj milovanej, polaskal si mě přesně tam, kde to mám od filmu nejradši, na bránici. Vtipné jsou jednotlivé scény ( ta se slepicema), jednotlivé dialogy ( ty u slepic) i jednotlivé postavy (všichni u slepic ), hlavní holka těžce žratelná, akcička sice něco ztrací díky heslu houp sem, houp tam, ale naštěstí udělala kamera houpity houp snad jen při dvouch scénách, takže zábavička zase jednou triumfovala. (Enšpígl) 4*

Nikdy nedělejte banku naproti garáží kombajnů na koblihy aneb Lethal Weapon potkává Butche Cassidyho a Sundance Kida.. Já viděl 5 zbraní. Dvě navíc na hrudi Pauly Patton a ta pátá je islandský Donner, co od Kontrabandu nakročil k nahláškované odlehčenosti a já mu tímto děkuji za nostalgický závan akční komedie minulého století. Wahlberg mě snad poprvé v kariéře bavil, ale já vím, co za tím bylo. Dabér Libor Hruška totiž barvou hlasu a intonací dokáže udělat i z věšáku na slipy okouzlující bytost. Mrkat na mě ale ten mariňák nemusí.. (Gilmour93) 4*

VELKÁ RECENZE
Baltasar Kormákur patří k nejrespektovanějším islandským režisérům. To je sice úctyhodné, ale nejspíš nejde o věc, která by otevírala dveře do Hollywoodu. Jemu se však povedlo prosadit se. Velmi povedený Nádech sice dost diváků kvůli absenci velkých hereckých hvězd přehlédlo, ovšem stylový thriller Kontraband už byl čistá trefa do černého. Akční komedie 2 zbraně ho měla posunout zase o kousek dál. Stalo se, i když je nutné říct, že ten kousek není zdaleka tak velký, jak bychom si přáli.
Denzel Washington a Mark Wahlberg se v trailerech prezentovali jako hrdinové klasických buddy movie. Jeden je drsňák, další hláškař a oba umí střílet líp jak Clint Eastwood. A pokud vyrazíte do kina s tím, že si chcete připomenout časy 48 hodin, Smrtonosných zbraní, Posledního skauta nebo třeba Rudého horka, nejspíš budete spokojeni. Kormákur a scenárista Blake Masters evidentně znají pravidla žánru, takže tu máme dva drsoně, co si jdou půl filmu na nervy, pak najdou společný důvod někomu nakopat řiť a taky to udělají. To je všechno.
Denzel Washington se nijak zvlášť nesnaží, ovšem fakt je, že jeho drsňáci, kteří se potutelně usmívají a pak vás vezmou francouzákem po palici, mu jdou pořád na jedničku. A Mark Wahlberg jako decentně hovadský likvidátor s minimálním pudem sebezáchovy a schopností zastřelit nebo ukecat každého, kdo mu stojí v cestě, funguje ještě lepší. Ústřední dvojice zkrátka 2 zbraně táhne i ve slabších momentech. A těch je bohužel překvapivě docela dost.
Tím nejvýraznějším je fakt, že ve 2 zbraních se dost podivným způsobem střídá atmosféra. Pět minut se mariňák Stig a agent Bobby Trench hádají jak děcka, hláškují a neřeší, že jim po krku jde drogový kartel a pár dalších drsoňů. Zkrátka pohoda, sluníčková atmosféra a žádný problém. A během jediné scény se najednou díváme na hutné drama s hrdiny, před nimiž leží těžká morální dilemata. Nefunguje to. Dost těžko se věří tomu, že někdo, komu právě vrazili do zad kudlu jeho nejlepší kamarádi na světě, kteří mu suplovali rodinu, přejde celou situaci jednou hláškou a pak se bude tvářit, že se nic nestalo. Podobných momentů je v 2 zbraních několik a nejspíš z nich začnete mít pocit, že film se pokouší sedět na dvou židlích současně, což výsledku hodně škodí. Stejně jako zbytečné střídání časových rovin, jímž se tvůrci pokouší zakrýt fakt, že děj by působil neoriginálně už v době, kdy byl Jack Nicholson hvězdou nastupující herecké generace.
Další potíž jsou akční scény. Nechci teď tvrdit, že jsou špatné, Kormákur má řemeslo v ruce a ví, jak natočit solidní přestřelku, jenže při rozpočtu nějakých šedesát milionů a po odečtená gáží pro Washingtona s Wahlbergem, moc peněz na pořádnou řežbu nezbylo. Takže pokud čekáte akční inferno, podívejte se raději někam jinam. I výpravnější televizní seriály totiž v tomhle směru předvádí víc a když se polovina finálové akce odehraje tak, že hrdinové ve zpomaleném záběru stojí zády k sobě a prostě „někam střílí“, tak to člověka, který se hodinu a půl těší na masakr ve westernovém stylu, docela namíchne.
2 zbraně nejsou špatný film, to ani náhodou. Je to fajn podívaná, která rychle uteče, má dobré záporáky, pár solidních fórů a solidní vizuál. Ale od filmu s Washingtonem a Wahlbergem zkrátka minimálně já pořád čekám něco víc.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Dvojice zlodějíčků Bobby a Stig je po setkání s drogovým bossem Grecem zadržena celníky. Bobby je ve skutečnosti policista z protidrogového, a setkává se tak se svou bývalou milenkou, agentkou Deb, s níž chce Greca dopadnout. Po propuštění se Bobby a Stig rozhodnou vykrást banku, ve které má Greco uložené peníze. Bobby tak chce získat důkazy pro Grecovo zadržení za daňové úniky. Po loupeži se oba muži vydávají na útěk, Stig Bobbyho postřelí, uteče s penězi a nechá Bobbyho v poušti. Stig je totiž důstojníkem námořnictva, které má rovněž zájem na Grecově dopadení. Stigův nadřízený Quince však rozhodne o převozu peněz do vlastního sejfu na základně v Corpus Christi. Tajemný Earl mezitím začne vyšetřovat bankovní loupež a začne hledat Bobbyho se Stigem. Bobby se mezitím vrací do města, kde se setkává s Deb a poté se vydává do Stigova bytu. Oba se setkají, ale přepadne je Quinceovo komando. Oba utečou a Bobby se vydává do bytu svého velitele, aby se mu s celou situací svěřil, nicméně objeví tam Earla, který velitele zastřelil a vše se snaží shodit na Bobbyho. Earl Bobbymu prozradí, že je ze CIA a ukradené peníze bylo výpalné, které získal od Greca. Bobby a Stig poté unesou Greca. Následně si vzájemně vyjasní své identity, ale Greco jim uteče, a naopak zadrží oba dva i s Deb. Greco jim dá podmínku, aby pro něj do 24 hodin získali peníze zpět, jinak Deb zabije. Bobby se Stigem se vydávají do Corpus Christi, aby peníze ukradli. Když se jim podaří dostat na základnu, žádné peníze v trezoru nenajdou. Navíc admirál Tuwey odmítne poskytnout Stigovi podporu a Quince nenechá zatknout. Bobbymu se Stigem dojde, že Deb spolupracovala s Quincem a společně chtěli ukrást peníze pro sebe. To Deb prozradí i Grecovi a nechá se od něj zabít. Bobby pak přijede do hotelu a najde v něm peníze, které Deb ukrývala. Společně pak přijíždějí na Grecovu farmu, kde se střetnou i s Earlem a Quincem. Strhne se přestřelka, ze které jen Bobby a Stig vyváznou živí. Společně se pak rozhodnou vyloupit další banku, ve které CIA ukrývá peníze získané z nelegálních aktivit.

O FILMU
Společnost Boom! Studios publikovala první díl pozoruhodné comicsové minisérie 2 zbraně scenáristy Stevena Granta a ilustrátora Mateuse Santolouca v roce 2008. Série vyprávěla poutavý příběh Bobbyho Trenche a Michaela Stigmana, dvou tajných agentů, kteří zjišťují, že částka, kterou měli ukrást z bankovního trezoru, ani zdaleka neodpovídá tomu, co jim bylo sděleno. Když zjistí, že je obelstili přímo ti, kteří je na tuto práci nasadili, vydávají se na útěk před organizacemi, kterým přísahali věrnost.
Comicsovou sérii napsal člověk s neobvyklým přístupem ke psaní. „Baví mě kriminální comicsy,“ přiznává Grant, který 2 zbraně označuje za „neparťácký příběh“. „Vlastně ani nevěřím v dobro a zlo. Z mého pohledu se lidé pohybují v rámci nějakých mantinelů, občas přes ně na tu nebo onu stranu přepadnou, a potácejí se sem a tam. Tak to přirozeně funguje. Nevnímám své příběhy jako dramata, ale jako situační komedie, v nichž si každý myslí, že má jasný přehled o tom, co se kolem něj děje, a ve skutečnosti ho nemá vůbec nikdo.“
Producent Marc Platt, který přivedl na filmová plátna akční hity jako Wanted nebo Drive, byl velice nadšený z možnosti podílet se na zpracování comicsové série, se kterou za ním přišel jeho producentský kolega na tomto filmu, Adam Siegel. „Mám moc rád příběhy, ve kterých figurují dva zdánlivě naprosto odlišní hrdinové, a v rámci děje k sobě nacházejí cestu,“ vysvětluje Platt svůj prvotní zájem o tento materiál. „Tady máme dva chlápky, kteří chtějí být jeden od druhého co nejdál, ale kteří jsou nuceni spolupracovat a něco se o sobě samých během toho dozvědět.“ Siegel vzpomíná, čím ho projekt zaujal: „Když jsem si přečetl comics Stevena Granta, vyrazilo mi dech, jak skvělé postavy se v něm objevují, a jak jasný je jeho koncept.“
Aby mohl být comics převeden do filmové podoby, našli Platt a Siegel scenáristu, který tento kriminální příběh se spoustou humoru a několika zvraty dokázal přepracovat do podoby kvalitního scénáře. „Byl jsem velkým fanouškem práce Blakea Masterse na televizním dramatu Brotherhood, ve kterém podle mne byly dvě skvělé maskulinní role: dva lidé na opačných stranách zákona. Blakeovi se comics okamžitě zamlouval, zejména prvky Butche a Sundance, které v něm vnímal.“
Masters se na možnost práce na něčem poněkud méně seriozním, než jeho úspěšný seriál, vrhl s velkým nadšením. „Ihned jsem pochopil, v čem tkví hlavní síla příběhu, a chopil jsem se šance vytvořit skvělé postavy ve světě, jenž comics vybudoval,“ tvrdí. „Postavy a humor tohoto filmu jsou spolu vzájemně jednoznačně provázané. Humor vyplývá z názorů každé z postav a z toho, jak si tyto názory navzájem odporují. Každý má vlastní pravidla chování a nejsou schopni uvěřit, že je ostatní nesdílejí.“
Platt byl velice potěšen směrem, kterým se Mastersův scénář ubíral, a první verzi přečetl takřka rychlostí blesku. „První verzi scénáře jsem četl v letadle mezi Los Angeles a New Yorkem, a před přistáním jsem se dostal někam k osmdesáté stránce,“ vzpomíná producent. „Ještě z letadla jsem Adamovi poslal email, že se mi těch prvních osmdesát stránek moc líbilo, a pokud je těch dalších 40 stejně dobrých, pak to máme v kapse!“
Už velice záhy během práce na scénáři projevil Mark Wahlberg zájem se na tomto filmu podílet. Ujal se role Michaela „Stiga“ Stigmana, upovídaného ostrostřelce, který je poněkud svérázně okouzlující a také velice mazaný. Více než deset let Stig námořnictvu sloužil se ctí. Když ale stráví šest měsíců ve vězení za útok na člena vojenské policie, je přidělen k jedné z méně veřejných sekcí námořnictva a oficiálně považován za nezvěstného. Tím se stává postradatelným.
„Příběh filmu se odkazuje na ty skvělé parťácké komedie, které jsem měl vždycky ohromně rád,“ vysvětluje herec, proč ho tento snímek zajímal. „Stig je člověk, který jedná impulzivně. Chce se bavit, ale pokud mu něco nesedne, velice rychle to dá nepříjemně najevo.“
Ačkoliv měli v plánu ukrást drogovému magnátovi Papimu Grecovi zhruba 3 miliony dolarů, brzy zjistí, že je čeká mnohem větší sousto. Když otevřou (tedy - vyhodí do povětří) bezpečnostní schránky v dané bance, zjistí, že mají v rukách více než 43 milionů - které rozhodně budou někomu chybět.
„Když je po akci, může bohužel přežít pouze jeden z nich, a na Stiga se usměje štěstí,“ vysvětluje Wahlberg kritický okamžik celého příběhu. „Stig Bobbyho zabít nechce, protože ho má velice rád, ale jeho rozkazy jsou jasné. V následujícím zmatku vypadne Bobbymu jeho odznak agenta DEA a Stig je naštvaný - ačkoliv Bobbyho sám obelhával - že mu Bobby dokázal lhát.“
Agent DEA Robert Trench má mnoho přezdívek. A podle toho, jakou roli v jeho světě hrajete, ho můžete znát jako agenta Trenche, Bobbyho B nebo Bobbyho Beanse. Strávil tři roky snahou infiltrovat impérium drogového magnáta Mannyho „Papi“ Greca, a uplynulý rok strávil ve společnosti Stiga. Když se po jedné nepříliš zdařilé akci vrací do USA - šťastní, že mají stále hlavy na svých místech - skončí ve vězení. Zaměstnavatelé ani jednoho z nich nejsou příliš nadšeni z toho, co se v Mexiku odehrálo.
Poté, co jsou Bobby se Stigem odděleně vyslýcháni na imigrační policii, dostane Bobby od svých nadřízených dva týdny, než DEA celou operaci zruší. Stigův plán na vyloupení banky, kde drogový magnát ukrývá své peníze, se Bobbymu zdá jako nejlepší možnost, jak zločince dopadnout. Tedy až do chvíle, než ho realizují a uvědomí si, že ve skutečnosti ukradli peníze, patřící CIA.
Jak se scénář vyvíjel, poslal ho Wahlberg producentovi Randallovi Emmettovi, se kterým už spolupracoval na filmu Zlomené město a chystaném Lone Survivor. Emmett se na projektu rozhodl s velkým nadšením podílet. „Scénář jsem přečetl jedním dechem. Obsahoval skvělé dialogy a pečlivě vyváženou kombinaci dramatu a komedie,“ vzpomíná producent. „Když jsem sledoval, jak se vztah mezi těmi dvěma postavami vyvíjí, věděl jsem, že to bude film, který diváci uvítají.“
Když přišla řada na hledání režiséra, souhlasil produkční tým s Wahlbergovým nápadem na oslovení Baltasara Kormákura. A skutečně - jakmile mu Wahlberg scénář předložil k posouzení, režisér okamžitě pochopil, že se jedná o jeho další projekt.
Režie snímku 2 zbraně je pro Kormákura přirozeným vývojem. Na svém rodném Islandu je uznávaným hercem i režisérem a na amerických plátnech debutoval v roce 2012 snímkem Kontraband, ve kterém se objevili Wahlberg a Kate Beckinsale. „Balt je vyznavačem guerillového natáčení,“ chválí ho Wahlberg. „Nikdy neodchází do svého přívěsu. Vždycky je na place, vždycky všechno dělá sám, je vždy po ruce a snaží se, aby vše probíhalo co nejlépe.“
„Tenhle scénář na mě svou atmosférou působil jako moderní western, což mi přišlo jako něco, s čím bych si byl schopen pohrát a najít způsoby, jak takový příběh vizualizovat,“ popisuje Kormákur. „Postavy jsou velice lidské. Jak je sledujeme, máme je rádi, ačkoliv obývají nadsazený, byť ne nutně nerealistický svět zločinu. V podstatě je 2 zbraně charakterním filmem, který se atmosférou a stylem odkazuje na westerny.“
Když byla jedna ze dvou hlavních rolí obsazena, bylo třeba obsadit i ostatní role, počínaje samozřejmě druhou hlavní rolí. A v Hollywoodu existuje jen jediný herec, který mohl zvládnout dokonale ztělesnit komplikovanou postavu Bobbyho Trenche: držitel dvou Oscarů Denzel Washington.
Poté, co si v poslední době zahrál hned několik velice vážných postav, toužil Washington po nějaké odlehčenější. Objevil ji v agentovi Bobbym Trenchovi. „Těšil jsem se na změnu, a když jsem si přečetl tenhle scénář, opravdu mě rozesmál,“ přiznává herec. „Bobby dělá to, co je třeba. Prohlašuje, že neexistují žádná pravidla. Myslím, že je to poctivý policajt, ale neřídí se nějakými ctnostnými pravidly.“
Postavit oba tyto herce na plátně vedle sebe byla pro Kormákura, který jako první Washingtona zbytku produkčního týmu navrhl, velice lákavá příležitost. „Neviděl jsem Denzela v méně vážně roli,“ prohlašuje režisér. „Ale komedie ve 2 zbraních vychází z reality, stejně jako třeba v případě De Nira v Půlnočním běhu. Denzel na sebe strhává veškerou pozornost, ale herci s citem pro drama mívají dobré komediální načasování. To je pro komedii vším.“
Wahlberg byl nadšený, že jim osud konečně naskytl možnost ke spolupráci. „Skvěle si rozumíme,“ říká o Washingtonovi. „Známe se už dlouho a tohle byl pro nás oba skvělý film, ve kterém jsme dostali možnost ukázat se v trochu jiné poloze, než jsou diváci zvyklí. Rozhodně budou velice překvapení, až uvidí, jak hravý dokáže Denzel být. Vzpomínám si na natáčení naší první společné scény. Při každém opakování jsem dělal něco jiného. On na to povídá 'Aha, už chápu, o co tu jde,' a pustil se do toho také.“ Wahlberg přiznává, že to od něj nebylo tak docela neúmyslné - chtěl totiž Washingtona rozesmát. „Není nic lepšího než vidět Denzelův úsměv. Obvykle ho vídáte tak jednou, dvakrát za film. Tady ho uvidíme mnohokrát.“
Jedinou další věcí, kterou není Bobby schopen dát do pořádku, je jeho vztah s agentkou Deb Reesovou, která je jeho přímou nadřízenou. Deb v podání Pauly Patton - která se po boku Denzela Washingtona objevila už v roce 2006 ve filmu Déja Vu - je rozpolcena svými city k Bobbymu a touhou jednat správně. „Vždycky jsem tvrdila, že mezi padouchem a klaďasem je jen velice tenká hranice,“ míní Patton. „Přesto je ale těžké pracovat v utajení a předstírat, že jste padouch. Na 2 zbraních je skvělé to, že je to syrový akční film plný přestřelek, ve kterém se ale najde místo i pro trochu romantiky. Hlavně si ale umí dělat legraci sám ze sebe.“
Přitažlivost mezi Deb a Bobbym je jasně patrná během výslechu na imigrační policii, kde je Bobby nemilosrdně vyslýchán jak svou nadřízenou, tak Marlonem Jessupem (v podání Roberta Johna Burkea) stran podrobností o svém posledním setkání s Papim Grecem. Jejich příležitostný vztah nejlépe vystihuje Bobbyho poznámka, že „ji opravdu chtěl milovat“.
Washington ale neváhá divákům připomenout, že ačkoliv je Deb o poznání umírněnější než některé jiné role, v nichž se Patton objevila, stále se jedná o stejnou drsňačku, kterou znají z Mission: Impossible - Ghost Protocol. „Paula je z nás nejdrsnější. Má krásnou tvář, ale má v sobě i jistou nezdolnost. Miluje soupeření a souboje a do všeho se vrhala s odhodláním.“
Kormákur během příprav natáčení spolupracoval na postavě Deb velice úzce přímo s Mastersem. „Balt chtěl pro Deb vytvořit nějaký příběh, který by ji více polidštil,“ vzpomíná scenárista. „Chtěl, abychom chápali, co s ní udělala skutečnost, že už deset let každý den sleduje, jak je nějaký drogový magnát beztrestně propuštěn na svobodu - abychom pochopili ten pocit, kdy se snažíte zastavit lavinu kávovou lžičkou - a jaká rozhodnutí vás něco takového může přimět učinit.“
Během celého procesu obsazování se režisér snažil herce obsazovat do rolí, které jsou v rozporu s jejich typickými rolemi. To platilo i v případě postavy Mannyho „Papiho“ Greca, vůdce mocného drogového kartelu, kterého se Bobby se Stigem pokoušejí dopadnout.
Na Edwarda Jamese Olmose, který nebezpečného drogového magnáta představuje, udělal scénář filmu velký dojem. „Je to velice dobře napsaná akční komedie o dvou 'parťácích', která veřejnost osloví. Na tomhle příběhu mě zaujal humorný, ale velice upřímný pohled na to, jak jednotlivé části americké vlády přistupují k problému drog.“
Ve filmu 2 zbraně najdete padouchy na obou stranách barikády, a nikdo není výstižnějším příkladem než Earl, podlý agent CIA. Earl je známý tím, že o tom, zda je jeho oběť „vina, nevinna či má smůlu“, rozhoduje zcela podle libosti. Představuje ho akční veterán Bill Paxton, který o této pozoruhodné roli říká: „Když jsem si scénář přečetl, zaujalo mě jeho centrální téma cti. Líbilo se mi, že tu máme co do činění s údajně velice počestnými lidmi, loajálními k údajně velice počestným organizacím, ale ve výsledku jsou jedinými dvěma skutečně počestnými lidmi Bobby a Stig - protože se chovají čestně jeden ke druhému.“
Poté, co se celá akce s vykrádáním banky poněkud nezdaří a naši hrdinové CIA připraví o 40 milionů dolarů více, než bylo v plánu, se Earl objevuje na scéně, aby „patřičně stimuloval“ kohokoliv, kdo mu stojí v cestě, a dal věci do pořádku. Všichni, včetně FBI, se mu klidí z očí, zejména když začne hrát se svou kořistí ruskou ruletu. „Možná pro CIA pracuje, možná ne,“ naznačuje Paxton. „Je něčím jako nezávislým konzultantem, na kterého se musejí občas spoléhat, když se ocitnou v úzkých. Neobracejí se na něj s příliš velkým nadšením, protože je po něm vždy spousta papírování. Říkám o něm, že je to 'lidský naháněč'.“
Za Stigovy nitky netahá nikdo jiný než Quince, upjatý námořní důstojník, který je Stigovým nadřízeným. Stig Quince z ničeho nepodezřívá, ale Quince možná není takovým panem dokonalým, za jakého se vydává. Jeho role se ujal veterán akčních snímku James Marsden. „Akční scény v tomto filmu jsou velice zábavné a celkově se atmosféra snímku hodně blíží Smrtonosným zbraním,“ říká.
Protože má Quince v rukou Stigovu budoucnost, je Stig v jeho přítomnosti vždy velice popuzený. „Nastoupili do námořnictva zhruba ve stejné době, ale moje postava vystřelila po žebříčku hodností nahoru, zvládl na jedničku jakýkoliv test,“ říká Marsden. „Je tak trochu sociopatický a velice si své moci užívá, je to rozený loutkář, mozek celé operace. Quince má na špinavou práci lidi, ale občas dojde na to, že tasí pistole, a nebojí se toho, že by si mohl ušpinit uniformu.“
Posledním členem hlavního hereckého týmu 2 zbraní je Fred Ward, který představuje námořního admirála Tuweyho, jediného člověka, který podle Stiga je vše schopen rozplést. Ward do této role vložil své osobní zkušenosti - jako mladík sloužil v letectvu. „Balt mi během natáčení dával velice detailní informace,“ popisuje svou spolupráci s Kormákurem Ward. „Admirálův proslov ke Stigovi je velice dlouhý a Balt měl velkou trpělivost. Na režisérech jako on se mi líbí, že jsou schopni využít mých nápadů a naopak mi sdělí své. Jde o velice přátelskou konverzaci plnou oboustranného respektu.“
Ačkoliv ani Washington, ani Wahlberg nejsou v akčním žánru nováčky, věděli, že pro pochopení světa práce v hlubokém utajení budou potřebovat zkušené konzultanty. Když produkční tým povolal na pomoc technického poradce DEA Richarda Woodforka a technického poradce Navy SEAL Jamieho Walla, dozvěděli se herci i štáb o boji proti drogovým mafiím více, než si vůbec dokázali představit.
„Už jen sledovat Richardovo chování a vystupování bylo velice důležité,“ vzpomíná Washington. „Mohl jsem se ho ptát na věci jako jak udělat, aby ho při práci nezastřelili. Myslím, že spousta z těchhle lidí jsou do jisté míry závislí na adrenalinu, protože se dobrovolně vrhají do velice nebezpečných situací. Baví je to.“
Wahlberg, který má na svém kontě snímky jako Tři králové či Odstřelovač, strávil v rámci své filmové kariéry nemálo času tréninkem ve vojenském stylu. Prohlašuje, že právě Stigovo odhodlání, s jakým dodržuje svá pevně daná pravidla, mu nejvíce připomínalo vojenskou rutinu, kterou zná. „Napsal jsem si na přední stranu scénáře takovou mantru, kterou jsem si celé natáčení připomínal: služba, čest, loajalita a důvěra. Tyhle věci jsou pro Stiga velice důležité. Neexistuje nic, co by pro své bratry a své lidi neudělal.“
Pokud vezmeme v úvahu chystaný snímek Lone Survivor, natočil nyní Wahlberg dva filmy z vojenského prostředí po sobě. „Hned po natočení 2 zbraní jsem se pustil do tréninku pro Navy SEAL a už před natáčením tohoto filmu jsem o tom světě hodně četl a zjišťoval si o něm spoustu informací,“ popisuje své zážitky. „Měl jsem to štěstí, že už jsem v minulosti vojáky hrál, a mám už na svém kontě celkem velké množství nejrůznějšího výcviku.“
Patton prohlašuje, že práce pro DEA se vůbec nepodobá jejím představám. Ukazuje se, že její role coby Bobbyho nadřízené, agentky Deb Reesové, spíše než akční scény zahrnuje intenzivní výslechy. „Ráda vycházím z nějakých skutečných podkladů, protože vcítit se do něčí kůže čistě na základě představ je velice obtížné. Pak je potřeba, aby to bylo také zábavné, a abyste do své postavy vložili své instinkty. Richard mě seznámil s neuvěřitelnou ženou, která mi umožnila s ní velice detailně prodiskutovat její práci. Pracovala pro DEA spoustu let a během své práce agentky překazila plány mnoha drogových syndikátů. Dozvěděla jsem se leccos nejen o její práci, ale také o soukromém životě.“
„Přístup agentky DEA k práci se v mnoha ohledech liší od přístupu jejích mužských kolegů,“ vysvětluje herečka. „K tomu, abyste vstoupili do setmělé místnosti a vyřizovali obchod s drogami, je třeba velká odvaha. Na mé konzultantce mě fascinovalo, jak vlídný hlas má. Aby se dokázala spřátelit se svými podezřelými a dokázala je přesvědčit, že je jednou z nich, nesmí působit příliš nepřístupně nebo drsně. Využívala své ženskosti a přitom si zachovala plné sebevědomí, co se týkalo její síly, inteligence a vynalézavosti.“
Naučit se chovat jako dvojí agent ale nebylo pro herce jedinou výzvou. Zjistit, co by museli udělat, aby se dokázali vyhnout mučení, bylo něco docela jiného. Jakožto od veteránů akčních filmů bylo od všech z nich očekáváno, že budou vykrádat banky, vyskakovat z jedoucích automobilů a vyhýbat se kulkám, které se na ně odevšad snášejí. Tyto sekvence, na jejich pečlivé choreografii se podíleli vedoucí týmu kaskadérů Darrin Prescott a Wade Allen, ale nejsou ničím proti tomu, když bylo třeba se pohybovat v blízkosti velice nahněvaného skotu.
Protože Papi Greco provozuje v mexické Sonoře ranč, kde chová voly, odehrává se tam hned několik různých scén. Mark Wahlberg vysvětluje, jaké to je, když visíte hlavou dolů a někdo do vás u toho buší baseballovou pálkou. „Nelíbilo se mi být hlavou dolů,“ směje se. „Edward to zbožňoval, protože se různě během filmu střídá, kdo z nás má zrovna navrch. Neustále jsme to doháněli trochu do extrému. Snažil se z toho vytěžit, co se dalo. Denzel si pověšení hlavou dolů taky moc neužíval. Takže jsme natočili jen nezbytně nutné záběry a zmizeli. Práce se skotem je něco docela jiného.“
Ačkoliv na bezpečnost štábu a herců dohlíželi dva honáci, kteří mají s býky velké zkušenosti, Marshall DeSouge a Reginald Purris, Washington by býval mnohem raději viděl viset hlavou dolů za nohy během výslechů právě tuto dvojici. „Záda už mám v pořádku, je to mnohem lepší, ale při té scéně jsem se bavil. Oba jsme se do toho s Markem pořádně položili. Ale přesto, když na vás funí naštvaný býk, s radostí prozradíte veškerá tajemství.“
Washington podotýká, že měli během natáčení této scény v záběru nečekanou konkurenci. „Ten býk se snažil stát hlavní hvězdou celé scény. Skutečně dupal nohama do země a frkal na nás, ale naštěstí mezi námi byl plot. Bylo to vážně velké a naštvané zvíře.“
Snímek 2 zbraně se natáčel v exteriérech v Novém Mexiku a Louisianě, která zastupovala Texas. Ačkoliv byl akční snímek zpracován coby western - což znamená, že se většina scén natáčela v rozlehlé krajině Nového Mexika - valná většina vzájemných interakcí se točila v okolí New Orleans. „Natáčeli jsme už v Novém Mexiku a Louisianě celou řadu filmů a využili daňových úlev, které jsou zde k dispozici,“ popisuje producent Emmett. „Měli jsme pocit, že by tyto lokace nejen poskytly krásné pozadí pro scény v našem filmu, ale současně pomohly našemu rozpočtu.“ „Naše vize o poměru mezi moderním filmem a westernem se od prvního dne shodovaly,“ říká o spolupráci s výtvarnicí Beth Mickle režisér Kormákur.
Režisér měl možnost vidět stylizovanou verzi Los Angeles, kterou měla Mickle na svědomí, ve filmu Drive, a předpokládal, že by jejich spolupráce mohla být velice přínosná. „Když jsme se poprvé sešli, prohlásil Balt, že ho zajímá, jak bychom si dokázali poradit se situací, v níž Nové Mexiko zastupuje Mexiko, a Louisiana zase Texas,“ vzpomíná výtvarnice. „Jako příklad zmiňoval naturalistické prostředí filmů jako Tahle země není pro starý a Tenkrát na Západě, ale chtěli jsme přidat na barevnosti a využít dalších grafických prvků - pohrát si s nimi a posunout je trochu dál. Jednou z nejlepších věcí na Baltovi je to, že je za každých okolností ochoten posouvat hranice.“
Kameraman Oliver Wood byl také k projektu povolán velice záhy. Wood je nejen tvůrcem realistického stylu, který byl velice viditelně použit v prvních třech filmech série o agentovi Bourneovi, ale spolupracoval také s Washingtonem na filmu Nepřítel pod ochranou a s Wahlbergem na snímku Benga v záloze. Společně se kameraman a režisér rozhodli, že nechají pozoruhodnou krajinu hovořit samu za sebe a využijí k natáčení anamorfních objektivů. „Oliver je jedním z našich úžasných tvůrčích kameramanů a při umísťování kamer pro co nejlepší zdůraznění příběhu se řídí pozoruhodným instinktem,“ chválí ho Platt.
„Natáčení anamorfními nebo širokoúhlými objektivy působí velice velkolepě,“ dodává Emmett. „Balt s Oliverem měli v plánu nabídnout divákovi nádhernou krajinu a úžasné detaily. Lokace byly pro příběh samotný klíčové - úžasná krajina je součástí filmu ve stejné míře, jako skvělí herci, se kterými jsme spolupracovali.“
„Zbožňuji natáčení v exteriérech,“ shrnuje Patton oblibu herců v tomto stylu natáčení. „Dodává to filmu na věrohodnosti a pomáhá vám to coby herci. Podívejte, pokud není zbytí, můžeme hrát i před zeleným plátnem, ale mít možnost odjet do Nového Mexika a New Orleans a natáčet v tak úžasných lokacích je větší výzva a je to nesrovnatelně zábavnější. Pomáhá vám to ponořit se do své postavy a vžít se do scény.“
Natáčením exteriérů v Novém Mexiku strávil štáb více než dva týdny. Lokace Lamy a La Bajada v blízkosti Santa Fe poskytly našim obelhávaným dvojím agentům pozoruhodné prostředí, ve kterém se snaží pochopit, kde se vzala obrovská hromada peněz v kufru Bobbyho auta, a poté stanout pravdě tváří v tvář, když dojde na vzájemné odhalení toho, co jsou doopravdy zač.
Tato oblast byla také dějištěm nepříliš moudrého telefonátu na velitelství námořnictva, během kterého si Stig uvědomuje, že byl podveden. Bobby se tu také potácel nemilosrdnou texaskou pouští a ukradl dvojici překvapených venkovanů v podání Jasona Kirkpatricka a Tonyho Sandforda jejich čtyřkolku. „Chtěl jsem ve filmu zachytit rozlohu a atmosféru pouště, a o to jsem tedy usiloval,“ shrnuje Kormákur.
Emmett tuto volbu oceňuje. „Lokace jako Nové Mexiko dodají filmu atmosféru a autenticitu. Líbil se mi nápad zasadit do tohoto prostředí moderní akční film.“ V lokaci Oxbow Overlook u řeky Rio Chama, která ve filmu zastupuje Rio Grande, nahánějí kojoti Papiho Greca Bobbyho a Stiga, společně se skupinkou imigrantů, napříč drsnou mexickou krajinou. Protože mají oba hrdinové jen 24 hodin na to, aby drogovému magnátovi doručili peníze, které ukradli v bance, a zachránili tak Deb, záleží na každé minutě.
„Scénu u Rio Grande jsme natáčeli v napůl vyschlém jezeře, abychom docílili atmosféry, po které Balt toužil,“ vzpomíná na zmíněnou scénu Washington. „Jsem dobrý plavec, takže o nic moc nešlo. Voda nebyla hluboká, ale byl tam silný proud a snadno by vás dokázal strhnout. Naštěstí byl dobrý plavec i kaskadér, se kterým jsem spolupracoval.“ Odmlčí se a pak se zasměje. „Trošku si zaplavat, projít se po poušti, zastřelit pár padouchů a k tomu mít zlaté zuby: prostě další nudný den v práci.“
Křižovatka Lead Avenue a Broadway Boulevard v Albuquerque byla ideálním místem pro natáčení scény obrovské zácpy, jaká nebývá na hranicích Mexika s Texasem žádnou výjimkou. Bobby a Stig tu sedí v nehybném autě, uvězněni uprostřed řad stojících vozidel. Když ale jejich chabé zdůvodnění cesty na jih od hranice vyprovokuje k akci houf nesmlouvavých celníků s prsty na spoušti, jsou naši hrdinové rychle předáni do rukou DEA.
Kormákurovi šlo v případě záběrů z Mexika o maximální věrohodnost, takže Mickle ve spolupráci s koordinátorkou pro Nové Mexiko Rebeccou Puck Stair strávila celé týdny hledáním dokonalého Grecova ranče, soukromého království, které se mělo nacházet kdesi na pláních severního Mexika. Ačkoliv ho nakonec nalezly více než hodinu cesty na jihovýchod od Albuquerque, stálo to za to. „Na konci dlouhé příjezdové cesty stál ohromující dům, který byl naprosto dokonalý ve všech ohledech,“ vzpomíná Mickle. „Měl dokonalé bílé zdi, železné ozdoby a kolem, kam jen oko dohlédlo, bylo jen modré nebe a krásný béžový písek.“
Dalších osm týdnů natáčení se odehrávalo v Louisianě, kde bylo využito dalších existujících míst k obohacení světa snímku 2 zbraně. Emmettova produkční společnost tu již několik filmů natáčela a Emmett sám byl přesvědčen, že se pro tento film Louisiana dokonale hodí. „Navrhl jsem to Baltovi a prodiskutoval s ním výhody tamního natáčení,“ říká. „Tým, zodpovědný za výběr natáčecích lokací, také souhlasil, že by se jednalo o vhodné místo, takže jsme se společně rozhodli pro natáčení v Louisianě.“
Jednou z klíčových scén filmu je ta, v níž se s Bobbym a Stigem poprvé setkáváme v malebném texaském městečku v restauraci naproti bance, kterou se chystají vykrást. V souladu s jejich štěstím se banka nachází přímo naproti policejní stanici.
Bobby a Stig zkoumají banku od stolu v restauraci Mama Maybelle's Diner (kde můžete dostat nejlepší koblihy v okolí). Tyto scény se natáčely v Amite City v Louisianě, a tým Beth Mickle stály nemálo úsilí. Aby docílila správného úhlu záběru na banku, vystavěl její tým kulisy restaurace přímo před průčelím historického domu. „To bylo ohromně náročné, protože jsme nesměli kulisy ke střeše domu za nimi nijak ukotvit,“ popisuje. „Byl to zázrak stavitelství, že se nám vše podařilo splnit.“
V případě banky samotné její tým kompletně přestavěl interiér zhruba 80 let staré bývalé banky, která v současné době slouží jako sídlo obchodní komory v Amite. Na opačném rohu stojí policejní stanice, která se ve filmu objevuje také a která je umístěna naprosto dokonale přímo vedle železniční trati. „Chtěl jsem vlaku využít, abych scénu několikrát přerušil, což je naprosto relevantní, protože takovými městečky jezdí jeden vlak za druhým,“ vysvětluje Kormákur. „Je to takový odkaz na westerny.“
Poté, co Stig Bobbyho postřelí do ramene, poslušně odveze celý lup komandérovi-poručíkovi Quinceovi v San Antoniu. Pro potřeby těchto scén bylo podkrovní apartmá hotelu Harrah's New Orleans, společně s recepci sto let starého hotelu Le Pavillon - jen pár bloků od slavné Francouzské čtvrti - přetvořeno na fiktivní hotel Camino Royale.
Soukromý život hrdinů snímku vyplnily nejrůznější lokace v New Orleans: skromný, ale elegantní domov veterána DEA Marlona Jessupa se ve skutečnosti nacházel nedaleko Audubon Parku. Bohémský domov DEA agentky Reesové našel svou skutečnou předlohu ve čtvrti River Ridge. A konečně pečlivě udržované cihlové domky v Kenneru posloužily coby domovská čtvrť milenky Papiho Greca Daisi a jejich syna.
Interiéry Papiho ranče tvůrci filmu objevili v jednom ze skladišť v Amite City, které posloužilo pro natáčení scén ze skladišť na ranči. Skladiště, které se nachází jen tři kilometry od skutečné lokace banky, nám ve filmu poslouží při prvním seznámení s klamně okouzlujícím drogovým magnátem. Když se Bobby pokouší uzavřít s Papim Grecem dohodu, která by měla zajistit potřebné důkazy a přispět ke zničení celého kartelu, jsou osudy obou těchto postav definitivně určeny.
Do skladiště se štáb vrátil při natáčení scén neobvyklého výslechu Bobbyho a Stiga, během kterého se Papi Greco snaží získat svůj podíl z peněz, které oba agenti ukradli. Zdejší bludiště ramp, koryt a ohrad na dobytek posloužilo jako dokonalá lokace také pro finále celého filmu, kterým je přestřelka mezi Earlem, Quincem, Bobbym a Stigem.
Pro natáčení scén, ve kterých se naši hrdinové ženou na námořní základnu Corpus Christi, aby odsud ukradli peníze, které jsou podle nich ukryty v trezoru v Quinceově kanceláři, se štáb vydal na další natáčecí lokaci. Bývalý objekt námořnictva Federal City ve West Bank v New Orleans byl hercům i štábu domovem po pět dní, během kterých se kolem nich rozpoutalo peklo. Zatímco Stig v roli návnady absolvuje napínavou honičku s vozy vojenské policie, Bobby v Quinceově kanceláři objevuje více, než kdy chtěl, a je nucen k nepříliš diskrétnímu kvapnému odchodu.

DABING
V českém znění: Lukáš Hlavica - Denzel Washington (Robert 'Bobby' Trench), Libor Hruška - Mark Wahlberg (Michael 'Stig' Stigman), Tereza Bebarová - Paula Patton (Deb), Jaromír Meduna - Edward James Olmos (Papi Greco), Jan Šťastný - Bill Paxton (Earl), Pavel Šrom - Robert John Burke (Jessup), Jan Maxián - James Marsden (kapitán Quince), Libor Terš - Fred Ward (admirál Tuwey), Tomáš Borůvka - Patrick Fischler (veterinář Ken), Ladislav Cigánek - Kyle Russell Clements (Teemo), Jana Páleníčková - Ambyr Childers (slečna Young), Petra Tišnovská, Ernesto Čekan, Ludvík Král
Překlad: Jakub Racek
Dialogy: Jana Dotlačilová
Produkce: Evelyna Vrbová
Zvuk: Martin Ženíšek
Režie: Alice Hurychová
Vyrobilo studio LS Productions - 2013

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOS
Premiéra ČR: 10.10.2013 Falcon
Premiéra USA: 2.8.2013 Universal Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD:
Poprvé na DVD: 5.2.2014 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 5.2.2014 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 906 605
Tržby celkem - $ 131 900 000
Návštěvnost v ČR 6 509
Náklady (Rozpočet) - $ 61 000 000
 
Tvůrci a herci
Baltasar Kormákur (Režie), Andrew Cosby (Produkce), Randall Emmett (Produkce), George Furla (Produkce), Norton Herrick (Produkce), Marc Platt (Produkce), Ross Richie (Produkce), Adam Siegel (Produkce), Clinton Shorter (Hudba), Oliver Wood (Kamera), Michael Tronick (Střih), Sheila Jaffe (Casting), Beth Mickle (Scénografie), Laura Jean Shannon (Kostýmy), Lon Bender (Zvuk), Victor Ray Ennis (Zvuk), Carla Brenholtz (Masky), Blake Masters (Scénář), Denzel Washington (Herec), Mark Wahlberg (Herec), Paula Patton (Herec), Edward James Olmos (Herec), James Marsden (Herec), Bill Paxton (Herec), Robert John Burke (Herec), Patrick Fischler (Herec), Evie Thompson (Herec), Lucky Johnson (Herec), James Rawlings (Herec), Philippe Radelet (Herec), Christopher Matthew Cook (Herec), John McConnell (Herec), Lindsey Gort (Herec), Doris Morgado (Herec), Fred Ward (Herec), Ritchie Montgomery (Herec), Michael Beasley (Herec), Azure Parsons (Herec), Tait Fletcher (Herec), DTeflon (Herec), Jason Kirkpatrick (Herec), Jon Arthur (Herec), John L. Armijo (Herec), Edward A. Duran (Herec), Yohance Myles (Herec), Bill Stinchcomb (Herec), Greg Sproles (Herec), Jesus Payan Jr. (Herec), Christopher Dempsey (Herec), Kyle Clements (Herec), Lucy Faust (Herec), Edgar Arreola (Herec)

2013/109/USA/Akční, Krimi, Komedie, Thriller, Drama
 
Zajímavost k filmu
- Scéna Deb, v ktorej je bez trička, bola nápadom jej hereckej predstaviteľky Pauly Patton.
- Väčšina vtipov vznikla improvizáciou Marka Wahlberga (Stig) a Denzela Washingtona (Bobby).
- Bobby Trench (Denzel Washington) nosí hodinky značky Fossil Machine.
- Doug Liman, Antoine Fuqua, Pierre Morel a Martin Campbell boli zvažovaní na post režiséra.
- Snímka bola do kín distribuovaná pod krycím názvom Dual Action.
- Denzel Washington a Paula Patton sa stretli už pri natáčaní filmu Deja Vu (2006).
- Natáčení filmu probíhalo v New Orleans v Louisianě a v oblastech po celém Novém Mexiku.
- Postavu Bobbyho si mal pôvodne zahrať Vince Vaughn, ale nakoniec bol do tejto úlohy obsadený Denzel Washington.
- Po filme Kontraband (2012) sa jedná o druhú spoluprácu Marka Wahlberga s režisérom Baltasarom Kormákurom.
- Do role Quince (James Marsden) byl zvažován Owen Wilson.
- Do role Deb (Paula Patton) tvůrci zvažovali obsazení Ellen Pompeo a Marisa Tomei.
 
Odkazy