Zoolander / Zoolander (2001/85/USA, Austrálie, Německo/Komedie, Mysteriózní) 63%

18.10.2018 09:37
JEDNOU VĚTOU
„Tajemný vrah se pustil do likvidace nejkrásnějších lidí na světě a ...Zoolander je zpátky."

OBSAH
Uběhlo deset let a Derekovi (Ben Stiller), ani jeho kámošovi Hanselovi (Owen Wilson) už ve světě modelingu dávno pšenka nekvete. Pro něj jsou odepsaní a mrtví. Mrtvé (ale v pravém slova smyslu) začínají být i vybrané hudební celebrity, jejichž násilné konce spojuje jeden zvláštní detail – každého z nich našla policie s grimasou kopírující jeden z unikátních pohledů Dereka Zoolandera. Když takhle dopadne i Justin Bieber, rozhodne se hlavní a velmi sexy vypadající vyšetřovatelka (Penélope Cruz) pro velmi odvážný, leč také naprosto zoufalý pokus. Angažuje Dereka a Hansela a ti mají coby tajní agenti infiltrovat svět těch nejblyštivějších celebrit a najít v něm vraha dřív, než bys řekl Gaga. Aby jejich mise byla ještě o něco složitější, z vězení se právě dostal zlosyn Mugatu (Will Ferrell), který se za mřížemi doučil vše, co má umět správný záporák, a navíc tam pro Hansela a Dereka uchystal velmi brutální pomstu. Přehlídková mola budou už zase hořet.(CinemArt CZ)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
První Zoolander ve mě vyvolal tolik záchvatů smíchu (o mém nechápajícím okolí pomlčím), že se za sebe po letech stále stydím (a opravdu už nezkouším natrénovat magnum...). Byl jsem u vytržení, že Ben Stiller dokázal natočit něco tak chytrého, hloupého, popkultirního i metakulturního. Pak po letech přišel druhý Zoolander. Musel jsem ho vidět (jako každý film Penelope Cruz, hups).A výsledek ve mě vyvolal několik pocitů. První je naprosté zoufalství, protože jsem buď zestárl nebo se Stiller opravdu netrefil naprosto do ničeho, co by mě pobavilo (vlastně až na dvě scény v závěru a prsa Penelope Cruz, zase hups). Jenže pak jse si uvědomil, že můj obličej má nějaký známý výraz, ano, byl to magnum, od půlky filmu se mi totiž obličej zasekl v tomhle pohledu a já ... si to uvědomil až na konci. A to byl můj druhý, zásadní pocit, protože Zoolander je vlastně neuvěřitelně trefná a bolestivě nevtipná (protože to ani vtipné není) kritika současného světa, médií, sociálních sítí, celebrit, pseudocelebrit, módní branže, modelek, modelů, plavek, velkých prsou, skupinového sexu a vztahů uvnitř takovýchto skupin! Je to zásadní film pro určitou skupinu lidí, kterých se stejně jako mě tato problematika týká a hledají pochopení v tomhle nepochopitelném světě. Tohle je film o dnešní době. Možná víc, než si sami autoři uvědomovali... PS: mimochodem, hraje v tom Penelope Cruz, její kariéru modelky v plavkách bohužel zhatil rapidní nárust jejího poprsí. Podle mě je to osobní tragédie až celosvětového rozsahu. Chci, aby věděla, že na ní myslím každý večer... Snad jí to pomůže. PPS: v tomhle filmu je sirotčinec, který je snem každého dospívajícího chlapce. Možná i dívky. Prostě to tam je tak neskutečně sexy, že bych tam za pobyt i platil... (Djkoma) 2*

Dlouho jsem neviděl trapnější komedii, což jsem vůbec nečekal. A to se musím přiznat, že jsem od druhého Zoolandera standardně nic nečekal, protože ani jednička mě před mnoha lety bůhví jak nenadchla. Jenže člověk míní, doba mění a já si myslel, že se mi to v hlavě za ta léta rozleží a budu k podobnému humoru shovívavější. Jenže to by Ben Stiller nesměl natočit nejen hovadinu, což se dalo čekat, ale hlavně těžkou trapárnu, což bych do něj jen tak neřekl. Během sledování tohoto filmu mi bylo trapně za něj a to se mi u filmů stává málokdy. Ještě, že tam byl Owen Wilson, který se alespoň se svým Jeníčkem tvářil, že patří do tohoto světa. (Malarkey) 1*

Legendární fekální satira na svět modelingu a módy čekala na pokračování celou dekádu a půl, aby nakonec s plnou pompou naservírovala tak zoufale nudné NIC, že bych něco podobného zaručeně vymyslel za deset minut na hajzlu po vypití flašky vodky a ani bych nechtěl dostat zaplaceno, protože za tak tristní scénář se snad peníze požadovat ani nedají. Scenáristická křeč v nejčistší podobě, absolutní tápání kam "příběh" vlastně vést, čím a jak ty diváky pobavit. Snad žádný vtip nemohl zabrat ani na papíře před natáčením, geniální satira z jedničky nastavující primitivním způsobem zrcadlo zvrácenosti celého byznysu zde není snad vůbec a nejlepší pasáže z filmu jsou recyklované části z jedničky posazené do jiných scének, ale zde působí na rozdíl od originálu pouze trapně. Zoufalost scénáristů se snaží zachraňovat permanentní cameo, které místo aby kořenilo děj, působí dojmem, že se scénář upravoval tak, aby ty béčkové selebrity vůbec mohly přijít do záběru, protože ty scény kde se objeví zkrátka nedávají sebemenší smysl i na poměry filmů jako je Zoolander. Trestuhodně nevyužité skeče, kdy se za celý film divák dočká jen jedné fake reklamy, která skutečně pobaví, ale pak místo aby v následujících minutách následovaly další, nenásleduje vůbec nic. Že neuvidím aspiranta na Oscara za scénář jsem tušil, ale že to bude až tak žalostné a za celý film se ani jednou neuchechtnu, to tedy ne. Stiller je za zenitem, jak herecky, tak evidentně i na poli scenáristiky. 35% (Zeck) 2*

VELKÁ RECENZE
Na prvního Zoolandera vzpomínám docela rád. Stiller tam hrál sympatického idiota. Ve dvojce už je ale za úplnýho retarda. A jak si určitě vzpomenete, pokud jste viděli Tropickou bouři, která se pro změnu snažila parodovat byznys filmový, pokud chcete prachy, Oscary a uznání, nikdy nesmíte být za úplnýho retarda. Zagooglujte a Robert Downey Jr. vám to milerád vysvětlí. Druhého Zoolandera mimochodem stejně jako Tropickou bouři Stiller sepsal s Justinem Therouxem. Sami by tak nejlíp měli vědět, kde je hranice mezi meta humorem a prostým nahazováním myšlenkových exkrementů na zeď. Ano, Derek Zoolander byl vždycky ukázkový idiot, jenže za ním stáli chytří scenáristé. Tady už ale přišel o rozum úplně každý.
Zatímco jednička byla roztomile absurdní a kulometným tempem gagů nám vnutila koncept parodie na svět módy, aniž by si kdokoliv z diváků o svět módy kdy byť jen opřel kolo, v druhém díle - odehrávajícím se o patnáct let později - už zcela chybí moment překvapení. Derekovo módní impérium se zhroutilo. Doslova. Jeho centrum pro děti, které neumí číst a blablabla... se zřítilo a v jeho troskách zemřela jeho manželka. Derek zůstal sám, odešel do modelkovského důchodu a sociálka mu sebrala syna, protože se o něj nedokázal postarat. Jeníček byl troskami Derekovy stavby zraněn v obličeji, a tak odešel do dobrovolného exilu, ve kterém pořádá hromadné orgie s liliputy, kozly a Kieferem Sutherlandem.
Tahle premisa zní vtipně opravdu jen na papíře, protože film se hrozně moc patlá v odkazech na jedničku, aniž by si tvůrci uvědomovali, že kultovní statut prvního filmu byl do značné míry náhodnou klikou. Nikdo se k němu nechce vracet, nikdo už dneska necituje jeho hlášky (které byly stejně neodmyslitelně spjaty s vizuálem), ale především všichni kašlou na módní odvětví stejně jako tehdy. Vracet se do něj a vytahovat z něj nejrůznější camea je extrémně krátkozraké, stejně jako bezzubá snaha roubovat zápletku na něco, co vypadá jako od Dana Browna. Kdyby si alespoň z Browna dělali legraci, ale ono je to servírováno s vážnou tváří, stejně jako Derekovy trable se synem, které vyústí v naprosto zbytečnou podzápletku, která se line celou druhou půlí.
Slavných štěků je tu hodně, od popových hvězdiček přes módní ikony až po Benedicta Cumberbatche v asi nejbizarnější roli jeho dosavadní kariéry. Až mi bylo některých hvězd líto, protože se jednou za uherský rok objeví na velkém plátně (to platí hlavně pro tebe, Kiefere), jen aby hráli absolutně z cesty, protože zjevně důvěřují tomu, co je napsané ve scénáři. Momentů, kdy si budete ťukat na čelo je prostě příliš. První Zoolander svou idiocií plnil sekundární účel - hlavní hrdina svým švejkováním (neúmyslným) vždy absurdním způsobem vyřešil nějakou situaci nebo poukázal naivním dotazem na širší souvislost. Ve dvojce jsou však Zoolander a Jeníček za idioty a celý svět je považuje za relikvie módního světa, celý svět se směje jejich nedůvtipnosti a omezenosti. Žádný druhý plán tu není.
Z motání a žvatlaní se snaží Dereka zachránit Will Ferrell jako Mugatu, který snad jako jediný "funguje", protože tomu přešlapávání na místě dá alespoň cíl - starou dobrou pomstu. Přichází ale příliš pozdě a v zásadě hraje jen zrcadlový odraz postavy z jedničky. To je pořád víc, než se dá říct o Stillerovi a Wilsonovi, natož o prsaté agentce Penélope Cruz, která se tu objevila asi jen proto, že pasovala do italských kulis stejně dobře jako všechen product placement od Fiatu.
Rád bych to nakonec smířlivě zachránil tím, že Zoolander 2 zaspal svou dobu. Jenže mám pocit, že by se nedokázal trefit do žádného časového rámce. Kdyby přišel dva roky po jedničce, možná by vydělal víc peněz, ale inkasoval by pravděpodobně stejně sestřelů. Mizerné scénáře jsou totiž nadčasové a dovedou potopit i ty největší hvězdy. A to jsem přitom tomu Stillerovi po Mittym tak moc fandil, zvlášť když to vypadalo, že Zoolander je pro něj srdcovka. Možná že právě ten nedostatek osobního odstupu se stal pokračování osudným. Takže hurá znovu na Deadpoola, pokud chcete trochu toho podvratného drzého humoru. Proti Reynoldsovu komiksákovi je totiž druhý Zoolander asi tak vtipný jako Zlatá mříž na Nově. A kdo pamatuje prvního Zoolandera, ten pravděpodobně pochopí i tenhle odkaz.

O FILMU
Jeho jedinečný vzhled si získal srdce módního světa i publika a stal se součástí kulturního lexikonu. Hashtag předtím, než hashtagy začaly existovat.
Nápad vznikl v hlavách kolegů Drakea Sathera a Bena Stillera. Původní koncept vznikl jako skeč pro VH1 Fashion Awards v roce 1996. Myšlenkou bylo vytvořit pohled do zákulisí módního průmyslu a jeho nadpozemských osobností.
„Drake se mě zeptal, jestli bych chtěl být modelem. Pomyslel jsem si, že to je vážně směšné, což bylo ale přesně to, proč to chtěl udělat,” vzpomíná Stiller.
„Drake miluje módu a dokáže vymyslet neuvěřitelně chytré a nebojácné komedie. Nakonec jsme na tom dělali dva roky v kuse,“ pokračuje. Jejich skeč měla takový ohlas, že začali přemýšlet o celovečerním filmu.
Cesta k Derekovu a Jeníčkovu návratu na plátna obrazovek byla dlouhá a klikatá, trvala 15 let a zahrnovala několik zpodobnění.
„Na tom filmu jsme pracovali dlouho,” vysvětluje scenárista/režisér a hlavní postava Ben Stiller. „Asi jsme měli udělat pokračování hned rok poté, co jsme natočili film, ale na ten první do kina skoro nikdo nepřišel, takže ho asi nikdo nechtěl,” říká se smíchem Stiller.
První film šel do kin v září 2001 a vzhledem k událostem z 11. září nevzbudil velký divácký zájem. Zástupy fanoušků si ale získal poté, co vyšel na DVD a postupně dosáhl statusu kultovní klasiky. „Ten film se stal něčím, co prošlo kolem a budilo zdání filmu undergroundového studia, bylo to skoro jako najít klasický vinyl. Divák se cítí, jako by to byl jeho osobní objev,” říká Justin Theroux, který ve filmu hraje a který se podílel na scénáři k jeho pokračování.
Postavy a absurdní populární průpovídky z tohoto filmu padly publiku do noty a staly se součástí kulturního společenství. Se vznikem sociálních médií a jejich mnoha platforem se staly určité hlášky klíčovými slovy a vtipy se tak sdílely po celém světě. „Během všech těch let mě stále znovu překvapuje kult, který mě provází kamkoliv jdu - ať už je to v Evropě, v Mexiku nebo Jižní Americe. Lidé za mnou chodí a chtějí, abych udělal Modrou ocel, což ani není mojí rolí,” směje se Owen Wilson. „Postavy Dereka a Jeníčka jsou hodně směšné, což podle mě lidé oceňují,” dodává.
Naděje na pokračování filmu se během těch 15 let objevily několikrát. Stiller během této doby pracoval s řadou uznávaných komediálních scenáristů včetně svého původního spolupracovníka Johna Hamburga, scenáristy/režiséra Nicholase Stollera a Justina Therouxe, Stillerova kolegy z Tropické bouře. „V určité době jsem si byl jistý, že to nikdy neuděláme. Ale potom se to zlomilo a najednou do sebe všechno začalo zapadat. Bylo to jako ‘Tak dobře, tak to nakonec uděláme,’” vzpomíná Stiller.
Dlouhý proces, během kterého se rodilo pokračování Zoolandera, dal Stillerovi a jeho kreativnímu týmu příležitost vytvořit příběh a postavy způsobem, který dokázal v prvé řadě vzdát poctu pojetí, které diváky s filmem spojilo. Stiller k tomu říká: „Chtěli jsme udělat film, který by dostál tomu, co nabídl první film a očekáváním lidí, kteří si ten film zamilovali. Mám štěstí, že existují lidé, kteří ten film tolik milují a já je nechci zklamat.”
Derek, Jeníček a Mugatu jsou pořád strašně sexy: návrat slavné trojky
Ve všech variantách scénáře bylo jasné, že v centru příběhu bude opět trojice Derek, Jeníček a Mugatu. Když se pohybujete v tak neskutečném světě, jakým je svět mužských modelů v módním průmyslu, jsou silné postavy tím, na čem film stojí, a Stiller věděl, že návrat této trojice je zásadní. „Nakonec se lidé vždycky ztotožní s postavami. Když mi někdo řekne, že miluje Zoolandera, znamená to pro mě, že miluje Dereka, Jeníčka a Mugatu, protože oni jsou to, co dělají film tím, čím je,” poznamenává Stiller.
Pro Stillera bylo znovunavléknutí Derekových zazobaných bot po tak dlouhé přestávce trochu těžké. „Derek je jedinečná osobnost. Je opravdový a neuvěřitelně angažovaný, což pramení z jeho naivity a nevinnosti. Díval jsem se znovu na první film, abych se ujistil, že jsem to zahrál dobře a po několika týdnech už mi to připadalo přirozenější, až to nakonec byla zábava.”
V řadě ikon popkultury známých pod jedním jménem je Jeníček Owena Wilsona postavou, která skvěle vystihuje bohémskou, mysticismem zasaženou rockovou hvězdu, která diváky fascinuje. „Měl jsem štěstí na pár dobrých postav a to, že je Jeníček známý jen tímhle jediným jménem, stejně jako Madonna nebo Sting, jen dokazuje, jak nezapomenutelná postava to je,” říká Wilson.
Postava tak kultovní, že ji lidé poznávají podle siluety, Jacobim Mugatu, stojí po boku nejváženějších a nejstrašnějších zločinců ve filmové historii. Komik Will Ferrell vzal příležitost ke ztvárnění tak absurdní postavy od podlahy. „Všechny ty postavy ve světě módy jsou směšné, protože o tom to prostředí je,” říká Ferrell.
Pro Ferrella bylo opětovné nasazení nechvalně známé paruky po téměř 15 letech zajímavou zkušeností. „Nejdřív bylo divné ocitnout se znovu v této roli a v jejích outfitech a potom bylo divné, že už to vlastně divné není,” směje se. „Už jsem zapomněl, jak intenzivní Mugatu je. Nikdy není v pohodě a neustále na někoho řve, protože nic není nikdy v pořádku, ale to jsou právě vlastnosti, které je radost hrát.“
Vedlejší postavy: doplnění herecké sestavy něčím novým a něčím starým, ale tím něčím, co vypadá pořád dobře
V novém filmu rychle zjistíme, že od doby, kdy jsme naše hrdiny viděli naposledy, se stalo něco strašného, co Dereka a Jeníčka odstřihlo od civilizace a hodilo je pryč, daleko od červeného koberce, blikání fotoaparátů paparazzi a od přehlídkových mol. Poté, co ztratil vše, se Derek uchyluje k životu kraba poustevníka a Jeníček, který je natrvalo zjizvený a který nosí masku, žije v hliněné chatrči v poušti. Po letech v ústraní dostávají oba pozvánku k účasti na nadcházející velké módní události pořádané Alexanyou Atoz, nejmocnější světovou módní magnátkou, která stojí v čele největšího módního impéria. Neschopní odolat vábení k návratu ke své bývalé slávě se chytí na udičku a začnou se chystat na cestu do Říma.
Po příjezdu Derek s Jeníčkem rychle zjistí, že svět, který kdysi znali, je pryč. Charakteristický a jedinečný vzhled a chůze po přehlídkových molech jsou věci z dávné minulosti. Módní průmysl teď ovládají milenáčci a internetové celebrity, které vlogují, chatují a ironicky nadšeně opovrhují a nenávidí módu. Derek s Jeníčkem navíc přijdou pozdě na party sociálních médií a technologie ve světě po Steveu Jobsovi. „Jednou z legračních věcí v prvním filmu byl Derekův směšně malý telefon, což samozřejmě úplně odporuje dnešním trendům,” směje se Stiller. „Svět se díky sociálním médiím změnil a to, že jsou všichni přilepení ke svým displejům je něco, co se dá těžko ignorovat,” vysvětluje režisér.
Krátce po svém příjezdu do Říma jsou Derek a Jeníček osloveni Valentinou Valencií, krásnou speciální agentkou z Globální módní divize Interpolu, která je najme, aby jí pomohli s vyšetřováním týkajícím se alarmujícího seznamu zavražděných popových hvězd. Všechny vraždy spojuje jedna do očí bijící zvláštnost - selfie udělané v okamžiku jejich smrti s výrazem ... Modrá ocel. Valentina, která věří, že existuje pouze jediný člověk, který dokáže tento výraz rozlousknout, od Dereka očekává, že jí pomůže infiltrovat se do světa vysoké módy a zločiny vyřešit.
„Valentina je neuvěřitelně krásná a sexy latinskoamerická módní policistka, která překypuje sexualitou - ale to vše je účelové. Chce pouze zjistit, kdo zabíjí ty popové hvězdy,” vysvětluje Stiller.
Během psaní scénáře měl Stiller pro roli inteligentní a supersexy vyšetřovatelky v hlavě jedinou herečku - jedinečnou Penélope Cruz. „Od začátku to byla jedině Penélope. Během psaní jsem si rád představoval, jak ty věty říká svým přízvukem. Byla jednou z prvních lidí, které jsem oslovil, a ona velmi rychle souhlasila. Byl jsem opravdu šťastný, protože jsem si nedokázal představit nikoho jiného, kdo by to mohl hrát.”
Navzdory absurditám daným scénářem vzala Penélope svou postavu extrémně vážně, což zajímavě doplnilo Derekovu lehkomyslnou povahu a tupost. „Penélope to vzala velmi vážně a hodně dbala na pozadí Valentinina příběhu a na to, odkud přišla. Neustále se sama sebe ptala, co by si Valentina v dané scéně myslela a jak to souvisí s Derekem. To se mi moc líbilo, protože čím víc to herec ve filmu v absurdním duchu bere vážně, tím víc se diváci soustředí na realitu, která ve filmu je,” poznamenává Stiller.
Šílený svět Zoolandera stvořil kultovní postavy, které diváci za jejich výstřednosti milují; a čím větší magor, tím líp. Cílem Stillera a jeho týmu bylo při vytváření nových postav srovnatelných se svými předchůdci uctít ducha a nadšení původních postav. „V prvním filmu jsme to riskli a zvolili jsme tuhle realitu a určitý druh legrace, takže jsme se rozhodli stejně riskovat i teď. Rozhodli jsme se vytvořit nové postavy, které mohou v tomto světě skutečně existovat a zkoušeli jsme najít správnou rovnováhu mezi starými a novými,” vysvětluje Stiller.
S Mugatu za mřížemi se svět módy ocitl bez vůdce a národ módních návrhářů byl nucen rozhodovat sám, co je módní! Prázdné místo dokázala naštěstí zcela zaplnit nová královna módy, nedostižná Alexanya Atoz. Uctívaná a vážená módní magnátka Alexanya nechodí, chůze je tak fádní, ale vznáší se a diktuje všechno, co má nějaké spojení s módou - to, jaké trendy teď budou vést, vzory oblečení a určuje nejvyšší standardy krásy. Když Alexanya osobně pozve Dereka a Jeníčka, aby vystoupili na show jejího chráněnce Dona Atariho, je jim jasné, že se chystá jejich velký návrat na mola.
Alexanya Atoz je chodícím uměleckým objektem. Alexanya nemá oblečení - pečlivě dohlíží na každý detail svého vzhledu a využije každou příležitost k sebevyjádření. Neustále pátrá po věčné kráse a je ochotná udělat cokoliv, aby zvrátila proces stárnutí. Výsledkem je nafouklá, rozpíchaná, natažená a opálená tvář, která souzní se společenskou obsesí po mládí a kosmetické chirurgii. „Alexanya je katastrofa plastické chirurgie v touze po věčném mládí a kráse, je tak přešitá a přebotoxovaná, že může stěží mluvit,” říká Justin Theroux.
Pro roli Alexanye vybrali tvůrci uznávanou herečku Kristen Wiig. „Nikdy jsem nehrála nikoho podobného téhle ďábelské královně. Scénář ji fyzicky popisuje jako někoho, kdo má tolik plastických operací, až mu to brání v řeči. Její dialogy jsou napsané foneticky. Nakonec jsme přišli na nápad, že jí je vlastně jedno, jestli má správnou výslovnost.”
K dosažení Alexanyanina extrémního vzhledu vytvořil uznávaný maskér Mark Coulier se svým týmem jedinečné vzezření, na které použil rozsáhlé protetické pomůcky. Jejich aplikace ovšem spolu s použitím extravagantních paruk, příčesků a různých oděvních zvláštností vyžadovala čtyřhodinový aplikační proces. „Nikdy jsem na sobě neměla takovou protetiku. Je zvláštní dívat se na sebe do zrcadla a vidět svoje oči, ale ne ve své tváři,” poznamenává Wiig.
Wiig a Ferrell spolu na plátně zažijí peciální chvíli, která aspiruje na jeden z nejnezapomenutelnějších filmových polibků roku. Stiller jim k polibku dal jen minimální pokyny a překvapilo ho, jak se do toho ti dva komediální borci ponořili. „Mluvili jsme o tom předtím jen trochu. Řekla jsem mu něco ve smyslu ‘Dělej, co chceš. Stejně to není moje kůže.’ Myslím, že Benovi úplně nedošlo, k čemu se chystáme, protože když jsme to udělali poprvé, vypadal dost překvapeně. Vrhli jsme se do toho po hlavě,” směje se Wiig.
„Vlastně jsem jim nedal vůbec žádné pokyny - Will a Kristen si vzájemně velmi věří, jsou to jedni z nejzábavnějších lidí a to, co předvedli, byla jedna z nejšílenějších věcí, které jsem kdy viděl. Rozhodně je to jedna z nejzábavnějších věcí ve filmu,” říká Stiller.
Po příjezdu do Říma si Derek s Jeníčkem začínají uvědomovat, jak moc se móda a svět celkově změnily. Vrátili se do světa, kterému nerozumějí, plný hashtagů, tweetů, vlogů a chatů. Žádné přehlídky, charakteristické tváře, a naopak designéři, kteří jsou ceněni za své minimální úsilí. Nejžádanější světový designér je Don Atari (Kyle Mooney), hipster a rádoby cool dítě velkoměsta, který je zlobivým hochem módy. Atari si vybudoval jméno jednak tím, že banalitu a fádnost přivedl do popředí jako umělecké vyjádření a jednak svou kritikou tradičních módních standardů. Enfant terrible módy Atari hlásá, že krása je ohavná, nedobré je prima a to, co ve skutečnosti vůbec není v kurzu, je nyní supermoderní. „Don Atari je směsicí všeho, čemu Derek s Jeníčkem ve změněném světě módy nerozumí,” vysvětluje producent Jeff Mann. „Don Atari zvládne propagovat a zatracovat věci v jediné větě. Pro Dereka a Jeníčka jsou řeči Dona Atariho s jeho sebepopírajícími prohlášeními jako sledování tenisového zápasu - nejsou schopni je pobrat.”
Pro ztvárnění této postavy filmaři zvolili komika Kyleho Mooneyho. „Don Atari reprezentuje současnou popkulturu a to nejhorší z hipsterství. Neustále si odporuje a v tom jeho přehánění je spousta zábavy.“
Jednou z motivací, proč vylézt ze svého úkrytu, je pro Dereka možnost znovu se spojit se svým dlouho ztraceným synem, Derekem juniorem, který od chvíle, kdy se Derek stáhl do ústraní, žije v italském sirotčinci. Dereka překvapilo, že jeho syn nesdílí vlastnosti, které by se u potomka jednoho z nejslavnějších světových modelů daly očekávat. Očekává, že nejde opravdu, opravdu, opravdu skvěle vypadajícího chlapce přirozeně obdařeného espritem Dereka Zoolandera, ale místo toho najde kluka, který by si raději četl, než trénoval jeho výrazy, a který vypracované břišní svaly nepovažuje za dovednost. Pro roli Dereka juniora našel Stiller mladého herce Cyruse Arnolda, který se ke světu Zoolandera nadšeně přidal.
„Chtěl jsem najít kluka, který bude přesvědčivým hercem a výraznou postavou vedle Dereka a Jeníčka. Cyrus je velmi chytrý a má přirozený smysl pro humor - mohl jsem se vždycky spolehnout, že scénu skvěle zvládne.”
Jako potvrzení toho, že film je láskyplnou poctou světu módy, je seznam cameí objevujících se ve filmu v podstatě seznamem, kdo je kdo v módním světě. Na rozdíl od zkušenosti se získáváním lidí ochotných se účastnit prvního filmu našlo jeho pokračování spoustu fanoušků uvnitř skutečného světa módy, kteří byli dychtiví se zapojit. „Film žije v povědomí světa módy a našli jsme lidi, kteří teď opravdu chtěli být jeho součástí , což je skvělé, protože oni jsou součástí příběhu v nejširším slova smyslu. Myslím, že to tomu dodává punc reálnosti, přestože pořád jde o hloupou komedii,” říká Stiller.
Pařížské oznámení: Derekův a Jeníčkův triumfální návrat na mola
Jakmile se přiblížil dlouho očekávaný začátek výroby, bylo potřeba vymyslet takové oznámení návratu největších světových modelů, které A kde jinde by bylo vhodné oznámit uvedení nového filmu po 15leté přestávce. pěkně za hranicí typického data spotřeby supermodelů, než na přehlídkovém mole? Ve snaze posunovat hranice mezi realitou a fikcí vznikla myšlenka, že by Derek s Jeníčkem o svém návratu mohli dát vědět tak, že by se aktivně zúčastnili jedné z velkých přehlídek během týdne módy v Paříži. Aby byla tato událost co nejbizarnější, ani média, ani návštěvníci nebo modelky, které na této přehlídce také vystupovaly, o tom předem nic nevěděli. „Říkali jsme si, že by bylo zajímavé oznámit nový film, aniž bychom ho oznámili - prostě tak, že se Derek s Jeníčkem objeví na módní přehlídce bez toho, že by k tomu něco řekli. Minimálně to vypadalo jako obrovská legrace do té doby, než nastal den D… a pak to bylo spíš „sakra, co jsme si mysleli… tohle nedopadne dobře,” vysvětluje Stiller.
S přihlédnutím k několika nezbytným podmínkám, mezi které patřilo např. načasování Týdne módy nebo značka, která půjde dohromady jak kreativně, tak kulturně, zvažovali filmaři několik možností. „Hledání rovnováhy mezi absurdností našeho světa a obrovským respektem ze světa módy jsme brali velmi vážně. Bylo to pro nás důležité, protože to mělo být vrcholem naší příležitosti - jak kreativně, tak kulturně. Původně jsme hledali pánskou přehlídku, měli jsme velmi specifické načasování a chtěli jsme, aby to byla italská značka,” vysvětluje Jeff Mann.
Skutečnost předčila jejich nejdivočejší představy - módní dům, který byl ochotný sdílet svou scénu, nebyl nikdo jiný, než Valentino, jeden z nejlegendárnějších a kultovních módních domů. Ředitelka komunikace módního domu Valentino a dlouholetá kamarádka Stillera Francesca Leoni odvážně navrhla, aby se zúčastnili jejich ženské přehlídky na Týdnu módy v Paříži - tedy něco naprosto nečekaného a nemajícího obdoby. „Maria Grazia a Pierpaolo jsou v módním průmyslu velmi uznávané a jsou považované za seriózní designérky. Jejich kolekce a přehlídky jsou známé svou čistotou a tím, že jsou o modelkách, hudbě a šatech, a méně o podívané a lesku celé události. Když jsme s Benem probírali nápady, neváhaly ani vteřinu a byly z toho nadšené,” vzpomíná Leoni.
Fanynkám prvního filmu, kreativním ředitelkám Valentina Marii Grazii Chiuri a Pierpaole se možnost, že by si užily trochu legrace během toho, co je obvykle velmi intenzivní a vážná záležitost, okamžitě zalíbila. „Když nám Ben představil svůj nápad uvést film na naší přehlídce, byly jsme nadšené, protože Zoolander nám připomíná část naší minulosti, část našeho společného příběhu. Řekla bych, že to je film, který nejlépe ukazuje módu a to, jak extrémní může být,” vysvětluje Piccioli.
„Věřím, že my samy jsme někdy také prostě tak trochu Zoolander,” směje se Chiuri. Přestože dvojice o tomto poněkud kaskadérském kousku neměla žádné pochybnosti, někteří lidé kolem nich si tak jistí nebyli. „Někdy lidé řekli, ‘Cože?! Zbláznila ses? Spojit image své značky a šatů s něčím tak směšným může být nebezpečné,” vzpomíná Chiuri.
Prvek překvapení byl zásadní. Zbývalo se nějak poprat s realitou světa, kde jsou informace sdíleny 24 hodin denně a 7 dní v týdnu kýmkoliv, kdo má přístup k telefonu, přípravy a taktika nebyly ničím jiným, než skutečnou supertajnou špionážní operací v reálném životě. „Bylo to naprosto tajné, věděla jsem o tom jen já, Maria Grazia, Pierpaolo a jejich CEO, pan Sassi. Nevěděl o tom žádný z mých PR ředitelů ani modelky, které dělaly tuhle přehlídku. Během produkce jsme používali falešná jména, nikdo nemohl ani tušit, že chystáme něco takového,” vysvětluje Leoni.
Po utajeném příletu do Paříže se Stiller, Wilson a jejich malý tým přesunuli na místo, kde se tři hodiny před přehlídkou až do jejího finále schovávali nikým nespatřeni uvnitř stanu. Světla se ztlumila, hudba začala hrát a modelky začaly chodit po přehlídkovém mole. Oči světa módy se upíraly na jednu z jeho nejváženějších značek představující svou novou kolekci. Před finále, když jdou obvykle všechny modelky společně, aby přehlídku zakončily, světla potemněla a hudba se změnila. Když se Stiller s Wilsonem vynořili na opačných stranách oválného mola, diváci nejdřív naprosto zmateně a nevěřícně, ale pak propukli v smích a aplaus. „Úplně jsem cítil tu reakci, když jsme vstoupili na molo. Lidé se rozhlíželi kolem a nevěděli, co se děje. Pak vytáhli mobily a začali se potichu chichotat, a když jsme se dostali až na konec mola, lidé už stáli a tleskali,” vzpomíná Stiller.
Valentinův tým to celé sledoval skrytý v zákulisí. „Lidé nejdřív seděli v úplné tichosti. Bylo fakt divné vidět tyhle muže na mole. Reakce byla naprosto překvapivá, bylo to, jako kdyby móda zažila okamžik svobody. Všichni se začali smát a tleskat, bylo to, jak když jste v kostele a kněz se začne smát,” usmívá se Piccoili.
Pro Stillera, jako fanouška italské kinematografie a legendárních filmařů jako Federico Fellini a Vittorio De Sica, představovala Itálie bohaté pozadí k dalšímu pokračování. „Kdykoliv jsem byl v Itálii, lidé se mnou mluvili o Zoolanderovi a já jsem tam cítil jakési jedinečné spojení s postavami. Líbila se mi myšlenka mít pro ten film mezinárodní pozadí, které by tomu dalo jiný nádech, a navíc to dávalo smysl, protože móda je skutečně globální.”
Přestože se za středisko světové módy považuje Miláno, filmaři si jako ideální místo pro filmový příběh a výrobu vybrali Řím. „Miláno je klasicky spojené s módou, ale v Římě sídlí několik módních společností, včetně Valentina a Fendi. Řím je navíc extrémně fotogenický, takže jsme si krásně odůvodnili, proč jsme si ho vybrali,” vysvětluje producent Clayton Townsend.
Natáčení probíhalo během čtyř jarních měsíců roku 2015 s produkcí složenou z malé skupinky Američanů a z několika nejlepších fachmanů, které mohla italská filmová komunita nabídnout. Seznam lokací vypadá jako turistický průvodce snů a nechybí v něm některá z historicky nejvýznamnějších míst: Fórum, Pantheon, Caracallovy lázně, palác Venezia, Muzeum současného umění, řeka Tibera, palác dei Congressi a legendární studia Cinecitta.
Výtvarník/producent Jeff Mann díky svému přístupu ke scénám a celkovému vzhledu filmu nastavil laťku extrémně vysoko. Pro grandiózní exteriér impéria Aleyanye Atoz vybral architektonicky jedinečný palác della Civilta, který je považovaný za ikonu fašistické architektury. V roce 1937 Mussolini rozhodl, že v budově budou umístěna významná římská umělecká díla. Pro někoho jako Atoz ideální místo.
Derek s Jeníčkem doufají ve velkolepý návrat ke slávě a lesku, ale po příjezdu přehlídku módního domu Atoz, kde právě předvádí nežádanější návrhář dneška, Don Atari, bezprostředně vnímají, jak moc se věci změnily. Přehlídka se koná na opuštěné skládce biologického odpadu, kde si musí zazobaní návštěvníci přehlídky najít cestu skrz díry v drátěném plotu a brodit se bahnem po kolena, a ukazuje designérovu anti-módní estetiku a pohrdání jakoukoliv krásou. „Kombinování těchto prvků a vytváření takové úrovně absurdity při vytváření otevřené výpovědi o módě jsme si moc užili. Myšlenkou bylo ukázat, jak moc všechno existuje v extrémech a najít hranici mezi ‘věcmi bez ladu a skladu hozenými na jednu hromadu’ a věcmi velmi propracovaně seskupenými dohromady,” komentuje to Jeff Mann.
Obrovskou scénu tvořilo rozsáhlé lešení a masivní betonové trubky, které lemovaly působivý dopravní pás sloužící jako přehlídkové molo. Přehlídka „Světa odpadků“ zachycuje Dona Atariho nevýrazný, ale složitý přístup k módě. Mann zamýšlel vytvořit takovou scénu, která by vypadala jako poskládaná bez ladu a skladu, ale přesto provedená a naplánovaná s extrémní pečlivostí. „Představuje to dichotomii jeho charakteru - ohromující přehlídka a staří lidé ve špinavých kostýmech z levných halloweenských obchodů sestupujících po dopravním pásu.”
Pro Stillera bylo vytvoření dokonalého prostředí zásadní, aby mohl dát svým nesmírně talentovaným hercům příležitost dělat to, co dělají nejlépe. „Když umíte vytvořit dobré podmínky a zaostřit kameru, prostě pak herce necháte, aby dělali svou práci. Nakonec režírovat komedii znamená, že hledáte něco, co vás rozesměje a je radost pracovat s tak skvělými lidmi. Myslím, že mám vážně štěstí.”
Role režiséra na člověka klade značné nároky a vyžaduje, aby filmař v jednu chvíli seděl na mnoha židlích a žongloval s celou řadou proměnných, které se za kamerou objeví. Stillerova schopnost pohybovat se na hraně mezi režií a hlavní hereckou postavou na scéně udělala na lidi kolem něj značný dojem. „Je neuvěřitelné sledovat Benovu práci, protože zvládá být na scéně, přepisovat scénu, hrát v ní, režírovat ji a v hlavě už ji zároveň stříhá,” směje se Justin Theroux.
Vzhledem k tomu, že se příběh odehrává uprostřed světa vysoké módy, potřeboval Stiller najít kostýmního výtvarníka, který by dokázal nastavit tu správnou polohu mezi couture a komedií. Volba padla na kostýmní výtvarnici Leesu Evans, která svým rozsáhlým dílem zahrnujícím Vykolejenou a Ženy sobě byla tou pravou, která mohla čelit výzvám filmu odehrávajícím se ve světě módy. „Chtěla jsem ukázat, že móda může být zábavná, skvělá, rozmarná, nápaditá a legrační - v závislosti na kontextu,” vysvětluje Evans.
Obliba a přijetí prvního filmu komunitou ze světa módy poskytly při pokračování filmařům příležitost ke spolupráci s rozsáhlou skupinou špičkových módních designérů, šéfredaktorů a známých osobností, což byla oproti prvnímu filmu úplně nová zkušenost.
„Naštěstí jsme věděli, jak moc si módní průmysl osvojil a zamiloval ten první film, takže jsme našli spoustu lidí z tohoto odvětví, kteří byli nadšení z toho, že by se mohli stát součástí jeho pokračování. Dokonce jsme měli mnoho příležitostí do něj vnést dokonce víc módy než - to jsem si jistá - měli v tom prvním filmu,” říká Evans.
Vzhledem k tomu, že se v jádru jedná o komediální satiru, chtěli tvůrci primárně vytvořit rovnováhu mezi skutečnou couture a absurdní realitou Zoolanderova světa. „Hledali jsme široko daleko, abychom zjistili, kteří skuteční módní návrháři mají kousky, které by perfektně vyhovovaly našim postavám. Začala jsem stavět na skutečné módě a vnesla jsem do ní něco málo ze svých vlastních návrhů, aby to skutečně bylo jako spolupráce komedie a couture. Nakonec jsme chtěli, aby film byl z 50% couture móda a z 50% komedie.”
Evans dostala za úkol ukázat oblíbené postavy v kontextu poslední módy, ale zároveň nesklouznout moc daleko od jejich původních charakteristik. Derek i Jeníček brali ve své době módu velmi vážně - dokonce i poté, co se rozhodli svět módy opustit. „Derek a Jeníček ale pořád tak nějak mají o módě povědomí, móda je prostě zakořeněná hluboko v jejich osobnostech,” říká Evans.
Za tu dlouhou dobu, co byli Derek s Jeníčkem mimo svět módy, se hodně změnilo, což názorně ilustruje nový módní objev, bezpohlavní návrhář a zlobivý kluk módy Don Atari. „Derek s Jeníčkem přicházejí z doby, kdy byla móda velkolepou podívanou a uměleckým dílem a Don Atari je známý jako anti-módní chlapík.” Vytváření vzhledu Dona Atariho, který všednost považuje za vysokou módu, poskytlo příležitost nastrčit do vážného světa módy trochu legrace. „Ohromně se mi líbí to, že Don Atari může ukázat na úplně cokoliv a prohlásit to za módní. Vzal ty strašlivě směšné a laciné halloweenské kostýmy ze 70. let a udělal z nich módu. A jé, vy máte bílé ponožky? V pořádku, tohle je teď také móda,” směje se Evans.
Při budování svého nadpozemského image nevynechá Alexanya jedinou příležitost, aby se vyjádřila, a k tomu účelu využívá různých věcí, kterými se zdobí od hlavy k patě. Její kreace jsou obvykle doprovázeny značným množstvím vlasových doplňků, které ladí s oblečením a doplňují ho. Jestliže má šaty s motivem krabice, opakuje se její tvar i ve vlásenkách.
Vtip postavy Valentiny, kterou hraje Penélope Cruz, spočívá v neúmyslné, ale neoddělitelné sexuálnosti seriózní agentky Interpolu. Ať už je to korzet, který má pod šaty pro případ, že by musela doplavat ze vzdáleného ostrova nebo přiléhavý motorkářský oblek, který skvěle ladí s její červenou motorkou, Valentina se vždycky obléká tak, aby mohla vykonat cokoliv, k čemu ji vyšetřování dovede a vypadala přitom dobře. Různé outfity dávají Valentině vzhled klasické špiónky se sexy nádechem, přičemž kostyméři využili Penélopinu přirozenou krásu a schopnost obléknout si cokoliv a vypadat v tom skvěle.
Značné nároky kladla na Evans a její tým práce na náročných kostýmech a neustálý proud představitelů cameo rolí se ve filmu objeví, přičemž řada z nich jsou sama největšími jmény v módním světě. Vzhledem ke komplikovaným časovým harmonogramům všech, kteří se na tom podíleli, neměl tým Evansové žádný, nebo jen velmi málo času, aby se připravil na některá z největších jmen světové módy. „V naprosté většině případů se stalo, že konkrétní herec přijel a měl jen 24 hodin. Každé cameo bylo jedinečné a každá osoba byla unikátní, protože všichni mají ve světě módy nějakým způsobem svůj vlastní status ikony. Bylo tam tolik lidí, které všichni známe a milujeme a kteří jsou součástí toho úžasného a fantastického módního byznysu, kterému jsem chtěla svou prací vzdát hold. Bylo důležité je obléknout do něčeho, co by bylo nejen neuvěřitelně moderní, ale co z nich dělá právě tu ikonu,” vysvětluje Evans.
Navzdory chaosu, který v cizí zemi film těchto rozměrů doprovázel a který vznikl i díky zapojení některých největších jmen z oblasti módy, využili tvůrci příležitost ukázat umění spojené s módou a přitom na diváky rošťácky mrkat. „Celé to bylo o tom, že pokud si někdo v módním průmyslu zamiluje tenhle film a ocení couture stejně jako když někdo, kdo miluje komedie, ocení ten film, tak jsme odvedli dobrou práci. Budu neuvěřitelně pyšný, když budu vědět, že v si v tom každý našel něco svého. My jsme se během toho celého procesu dobře bavili a navíc jsme ukázali spoustu krásných a uměleckých věcí a prvků, a zůstali věrní duchu prvního filmu,” zakončuje Stiller.

Ocenění:
Razzies
2016 - Kristen Wiig (Nejhorší herečka ve vedlejší roli)
2016 - Nejhorší film (nominace)
2016 - Ben Stiller (Nejhorší režisér) (nominace)
2016 - Ben Stiller (Nejhorší herec) (nominace)
2016 - Will Ferrell (Nejhorší herec ve vedlejší roli) (nominace)
2016 - Owen Wilson (Nejhorší herec ve vedlejší roli) (nominace)
2016 - Nejhorší Prequel, Remake, Rip-off nebo Sequel. (nominace)
2016 - Ben Stiller, Owen Wilson (Nejhorší kombinace k vidění) (nominace)

DABING
V českém znění: Zdeněk Mahdal - Ben Stiller (Derek Zoolander), Bohdan Tůma - Owen Wilson (Jeníček), Dana Černá - Penélope Cruz (Valentina Valencia), Libor Terš - Will Ferrell (Mugatu), Robin Pařík - Cyrus Arnold (Derek Zoolander Jr.), Pavel Vondrák - Kyle Mooney (Don Atari), Justin Bieber (Justin Bieber), Pavel Šrom - John Malkovich (Chazz Spencer), Sting (Sting), René Slováčková - Kristen Wiig (Alexanya Atozová), Pavel Vondra - Billy Zane (Billy Zane), Svatopluk Schuller - Justin Theroux (zlý DJ), Tomáš Juřička - Kiefer Sutherland (Kiefer Sutherland), Jakub Saic - Benedict Cumberbatch (All), Michal Michálek - Fred Armisen (VIP), Nathan Lee Graham (Todd), Zuzana Slavíková - Susan Sarandon (Susan Sarandonová), Susan Boyle (Susan Boyleová), Terezie Taberyová - Katy Perry (Katy Perry), Petr Burian, Martina Šťastná, Petr Gelnar, Ludvík Král, Petra Tišnovská a další
Překlad: Milan Stejskal, František Fuka
Zvuk: Miloš Vrána
Produkce: Miroslav Vitvar
Vedoucí výrobního štábu: Zdeněk Mahdal
Dialogy: Pavel Vondrák
Režie: Michal Michálek
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska ve studiu Pro-Time 2016

Premiéra ČR: 18.2.2016 CinemArt
Premiéra USA: 12.2.2016 Paramount Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 29.6.2016 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 29.6.2016 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 2 299 769
Tržby celkem - $ 55 969 000
Návštěvnost v ČR - 16 741
Náklady (Rozpočet) - $ 50 000 000

FILMY NA SPOLEČNÉM DVD
Zoolander gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0129/
Komedie / Mysteriózní, USA / Austrálie, 2001
Režie: Ben Stiller, Hrají: Ben Stiller, Owen Wilson

Zoolander No. 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0130/
Komedie, USA, 2016
Režie: Ben Stiller, Hrají: Ben Stiller, Owen Wilson
 
Tvůrci a herci
Ben Stiller (Režie), Stuart Cornfeld (Produkce), Scott Rudin (Produkce), Ben Stiller (Produkce), David Arnold (Hudba), Barry Peterson (Kamera), Greg Hayden (Střih), Juel Bestrop (Casting), Kathleen Chopin (Casting), Jeanne McCarthy (Casting), Robin Standefer (Scénografie), David C. Robinson (Kostýmy), Joe DeAngelis (Zvuk), Naomi Donne (Masky), Drake Sather (Scénář), Ben Stiller (Scénář), John Hamburg (Scénář), Ben Stiller (Herec), Owen Wilson (Herec), Christine Taylor (Herec), Will Ferrell (Herec), Milla Jovovich (Herec), Jerry Stiller (Herec), David Duchovny (Herec), Jon Voight (Herec), Judah Friedlander (Herec), Nathan Lee Graham (Herec), Alexandre Manning (Herec), Alexander Skarsgard (Herec), Donald Trump (Herec), Christian Slater (Herec), Cuba Gooding Jr. (Herec), Natalie Portman (Herec), Fabio (Herec), Lenny Kravitz (Herec), Gwen Stefani (Herec), Heidi Klum (Herec), Paris Hilton (Herec), David Bowie (Herec), Fred Durst (Herec), Lance Bass (Herec), Kimberly 'Lil' Kim' Jones (Herec), Garry Shandling (Herec), Claudia Schiffer (Herec), Lukas Haas (Herec), Justin Theroux (Herec), Andy Dick (Herec), Andrew Wilson (Herec), Jennifer Coolidge (Herec), James Marsden (Herec), Johann Urb (Herec), Irina Pantaeva (Herec), Stephen Dorff (Herec), Gavin Rossdale (Herec), Winona Ryder (Herec), Vince Vaughn (Herec), Billy Zane (Herec), Anne Meara (Herec), Victoria Beckham (Herec), Emma Bunton (Herec), Nora Dunn (Herec), Jerry Stahl (Herec), Tom Ford (Herec), Alexa Nikolas (Herec), Tina Casciani (Herec), Patton Oswalt (Herec), Endre Hules (Herec), Vikram Chatwal (Herec), Godfrey (Herec), Mark Ronson (Herec), Shavo Odadjian (Herec), Melania Trump (Herec), Malan Breton (Herec), Jennifer Dorogi (Herec), Karl Otto Lagerfeld (Herec), Tony Kanal (Herec), Tom Dumont (Herec), Adrian Young (Herec), Amy Stiller (Herec), Tommy Hilfiger (Herec), Theo Kogan (Herec), Kala Mandrake (Herec)
 
2001/85/USA, Austrálie, Německo/Komedie, Mysteriózní
 
Zajímavost k filmu
- Nápad natočit film vznikl v hlavách kolegů Drakea Sathera a Bena Stillera. Původní koncept vznikl jako skeč pro VH1 Fashion Awards v roce 1996. Myšlenkou bylo vytvořit pohled do zákulisí módního průmyslu a jeho nadpozemských osobností.
- Oblíbený film režiséra Terrence Malicka.
- Film se natáčel v Ogdensburgu v New Jersey, v Los Angeles v Kalifornii, na Manhattanu a Yonkersu v New Yorku v USA.
- Ben Stiller napísal postavu Janíčka špeciálne pre Owena Wilsona a do tejto úlohy preto nebol zvažovaný nikto iný.
- Jméno Zoolander vzniklo sloučením jmen dvou známých mužských modelů Marka Vanderla a Johnnyho Zandera.
- Odhalení Mugatovy (Will Ferrell) původní totožnosti jako člena skupiny Frankie Goes to Hollywood se jménem Jacob Moogberg odkazuje na populární elektronický syntezátor „Moog“ a jeho vynálezce Roberta Mooga. Mugatu mimo jiné paroduje i bondovského padoucha Blofelda (Telly Savalas), který se vyznačuje neustálou přítomností jeho bílé kočky. Mugatu má bílého pudlíka.
- Předtím než Derek (Ben Stiller) a Hansel (Owen Wilson) jdou "walk-off", pronese Hansel: "Who you trying to get crazy with ese? Don't you know I'm Loco?" což je citát písně „Insane in the Brain“ od Cypress Hill.
- Ben Stiller napsal scénu s Davidem Bowiem, aniž by dopředu věděl, zda bude souhlasit s účinkováním ve filmu.
- Záběry WTC musely být před prvním uvedením filmu (28.10. 2001) nahrazeny jinými.
- Film byl zakázán v Malajsii, protože fiktivní malajský prezident se v něm má stát obětí atentátu. Byl zakázán rovněž v Singapuru.
- Ben Stiller do filmu přizval pár svých příbuzných: manželku Christine Taylor (Matilda), otce Jerryho Stillera (Maury Ballstein), matku Ann Mearovou (v jedné scéně hodí po Mugatuovi vejce), sestru Amy Stillerovou (jedna z Jeníčkových kamarádek v jeho loftu) a švagra Mitche Winstona (šéf Infomercialu).
- Mugatu bylo původně monstrum z epizody "A Private Little War" seriálu Star Trek (od r. 1966). Šlo o opici s kudrnatými bílými vlasy a s rohem na čele.
- Owen Wilson natáčel ve stejné době akci Za nepřátelskou linií (2001) a potřeboval si uchovat krátký sestřih, proto má jako Jeníček (Hansel) po celou dobu paruku.
- Scéna, která zahrnuje Jeníčka, Zoolandera a iMac, odkazuje ke scéně z 2001: Vesmírné odysei (1968), kdy jsou opičáci vyvedeni z míry přítomností obrovského černého monolitu.
- Milla Jovovich se při hraní Katinky nechala inspirovat svou matkou Galinou Jovovich.
- Derekovo zopakování hlášky „A proč mužští modelové?“ při procházení hřbitovem, nebylo ve scénáři. Ben Stiller zapomněl svou větu, a tak jednoduše zopakoval před chvíli vyřčené, David Duchovny nezaváhal a přihrál mu přesnou odpověď.
- Spoiler: Počet mrtvých ve filmu je 4.
 
Odkazy
 

Hrají:

Ben Stiller, Owen Wilson, Christine Taylor, Will Ferrell, Milla Jovovich, Jerry Stiller, David Duchovny, Jon Voight, Judah Friedlander, Nathan Lee Graham, Alexandre Manning, Alexander Skarsgård, Donald Trump, Christian Slater, Cuba Gooding Jr., Natalie Portman, Fabio, Lenny Kravitz, Gwen Stefani, Heidi Klum, Paris Hilton, David Bowie, Fred Durst, Lance Bass, Lil' Kim, Garry Shandling, Claudia Schiffer, Lukas Haas, Justin Theroux, Andy Dick, Andrew Wilson, Jennifer Coolidge, James Marsden, Johann Urb, Irina Pantaeva, Stephen Dorff, Gavin Rossdale, Winona Ryder, Vince Vaughn, Billy Zane, Anne Meara, Victoria Beckham, Emma Bunton, Nora Dunn, Jerry Stahl, Tom Ford, Alexa Nikolas, Tina Casciani, Patton Oswalt, Endre Hules, Vikram Chatwal, Godfrey, Mark Ronson, Shavo Odadjian, Melania Trump, Malan Breton, Jennifer Dorogi, Karl Otto Lagerfeld, Tony Kanal, Tom Dumont, Adrian Young, Amy Stiller, Tommy Hilfiger, Theo Kogan, Kala Mandrake, Craig Welzbacher, Klara Landrat, Tyson Beckford, David Pressman, Jaime Gallagher, John Vargas, Veronica Webb