Fakjů pane učiteli 2 / Fack ju Göhte 2 (2015/115/Německo/Komedie) 65%

18.10.2018 09:36
JEDNOU VĚTOU
„Jedeme na libovej vejlet!"

OBSAH
Být úspěšným lupičem vyžaduje mít pevné nervy. A když jste k tomu i učitelem na střední, potřebujete nervy jako špagáty a vražednou bezohlednost. A přesně díky tomu u školní tabule uspěl bývalý zločinec a současný samozvaný učitel Zeki Müller (Elyas M'Barek) v bláznivé školní komedii Fakjů pane učiteli. A nyní je všemi milovaný kantor Zeki Müller zpět. K jeho smůle jej v pedagogické kariéře čekají i zásadní nepříjemnosti: především ranní vstávání a voprsklí studenti. Prostě a jednoduše mu kariéra učitele připadá mnohem náročnější než jeho dosavadní poněkud trestná činnost. Díky kontaktům z minulosti také přijde ke slušné hromádce kradených diamantů, které rafinovaně ukryje do plyšového medvídka. Jenže jeho tak trochu potrhlá kolegyně Lisi Schnabelstedtová (Karoline Herfurth) plyšáka bezelstně věnuje dětské charitě v Thajsku. Souhrou náhod ředitelka školy zoufale shání učitele, který by jel se studenty na školní výlet do zahraničí. Chce, aby její "Goethovo gymnázium" předčilo svého namyšleného konkurenta, "Schillerovo gymnázium". Obě školy totiž soupeří o uznání ministerstva školství. Zeki se této příležitosti chytí. Vidí v tom šanci, jak získat diamanty z východoasijské země zpátky. Spolu se školním kroužkem ekologie, mezi nimiž nechybí exot Etienne, který z 11% trpí Aspergerovým syndromem, a parta grázlíků z 10. B v čele s Chantal, odcestuje do chudé rybářské vesnice v Thajsku. A tam se všichni tvrdě a nemilosrdně střetnou s učitelem Hauke Wölkim a jeho třídou šprtů a šplhounů ze Schillerova gymnázia. A aby toho na Zekiho nebylo málo, tak se jeho studenti navíc rozhodnou zabránit svému zbožňovanému učiteli, aby našel „své" diamanty a pověsil učitelování na hřebík. Jak Zeki, který je pořád jednou nohou v podsvětí a druhou ve sborovně, skončí? (CinemArt CZ)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Drahá Gertudo, oni ti uprclíci jsou vlastně strašně sechci rošťáci, co sice mají nějakou temnou minulost (a to je teprve rajc), ale všichni se v dobré obrátí a tebe každý večer donutí velice vynalézavými způsoby roztahovat svou pochvu ze standardních desíti na osmnáct centimetrů, a to i o ramadánu nebo při zápase Galatasaray - Fenerbahce. Jj, vir šafn das. Rozhodně neskončíš jako zahadrované nablblo, které doma kojí každým prsem sedm jižanů, zatímco ten její maestro buď nosí dom krásných jedenáct set tojro podpory, nebo se radikalizuje v krimu, ne ne ne. To, co v Bastardech rejža pupkin nastínil jako děsivé upozornění na rozrůstající se realitu, je zde podáno coby humorné trubkování, takže se milci ptačího tance a kartoflů mit esig und krojtr mohou spokojeně hihňat, aniž by byli zbytečně znepokojeni.... (kulyk) 2*

11% Aspergera, 89% demence, aneb kantor kriminálník s družstvem Kreténů na školním výletě v Thajsku. Ještě aby přijeli Magnuskovi Bastardi a místním nebude připadat tsunami zas až tak hrozné.. Bota jménem Fack ju Göhte opět nakopla mou zadnici sofistikovaným humorem. Je to vulgární, s legračně naroubovaným morálním poselstvím, barevnější než klip Barbie Girl od skupiny Aqua a vtipné asi tak jednou za dvacet minut. V období svátků chci být při hodnocení shovívavější, ale nejdřív si musí ředitelka Goetheho gymnázia připustit, že v rámci inkluze nemá jednoho studenta, ale všechny.. Za dveřmi už číhají třetí Zekiho pomoši, ale v tuto chvíli nevím, jestli na ně najdu odvahu.. (Gilmour93) 2*

I když Zeki v jedničce úspěšně dokončil přeměnu v ochočeného beránka, do dvojky naštěstí opět nastupuje ve špičkové formě vrcholového anarchistického pedagogického inovátora, čili o zábavu i motivaci pro to stát se učitelem je vystaráno. Přesně tohle určitě mysleli všichni vedoucí praxe, když nám říkali, že chlapi to mají ve školství jednoduché. P.S: Sloužit může úplně všechno, pokud se to umí používat. K nelibosti puritánů i sprostota. (Pepinec) 4*

VELKÁ RECENZE
Určitě se dá najít spousta lidí, kterým se první Fakjů pane učiteli nelíbilo. Tahle německá komedie byla tak třeštěná a drzá, že by ji nerozdýchali snad ani v Hollywoodu, a český dabing z ní udělal vyloženě unikátní hrubozrnný zážitek. Pokud tedy patříte k divákům, kteří v kině jen nevěřícně kroutili hlavou, mám pro vás velice dobrou zprávu: Právě jste ušetřili 150 korun!
Pročpak? No protože je dvojka to samé v trochu dražším balení. Falešný učitel Zeki Müller tentokrát se svým "družstvem kreténů" vyráží do Thajska, kde by se měl nacházet klíč k jeho šťastné budoucnosti. A ačkoliv si myslí, že tenhle výlet v klidu ustojí, všechno se samozřejmě zvrhne do série průšvihů a přehlídky toho, co všechno dělají dnešní teenageři špatně.
Abych to konečně uvedl na srozumitelnou míru: Druhý díl Fakjů pane učiteli 2 je úplně stejně super jako ten první. Už raketový start ve vás vyvolá dojem, jako byste před chvílí dokoukali jedničku a prostě pokračovali v dobře zajetých kolejích. Díky čemuž se obavy, že scenárista a režisér Bora Dagtekin napodruhé klopýtne, rychle ukážou být zcela zbytečnými. Všechno prostě zůstalo na svém místě. Což znamená, že prakticky každý vtip funguje a prakticky každá situace má navíc ve scénáři svoje pevné místo.
Fakjů pane učiteli se nepříjemně drolí až ve finále, kde nastupuje "oblíbená" nechuť se konečně rozloučit, a tudíž se přižene příliš mnoho konců. Do té doby si ale jen užíváte famózní komediální jízdu, z níž se dá spousta hlášek (podobně jako u jedničky) z fleku citovat. Slabé články tu nenajdete ani mezi postavami, které jsou vytěžovány stejně dobře jako minule (povedly se i všechny nové!), ani u výstavby děje, u něhož je sice jasné, co se zhruba bude dít. Dagtekin ale vždycky umí alespoň naznačit odbočku a na chvíli vás přesvědčit o tom, že se jí vážně vydá.
Zkrátka a dobře je to šikovná hra z divákem, která z tisíckrát projetého konceptu ždíme nepřeberné množství zábavy. Ani dvojka Fakjů pane učiteli nebude oceňována za to, jak chytře je napsaná, protože většina lidí uvidí jen přímočarý komediální výplach. Ona je to ale vážně sešitá o třídu lépe než konkurence a možná se budete divit tomu, že se v ní vedle kreténských skopičin najde dost místa i na pár dojemných scén.
Říct, že jde Fakjů pane učiteli 2 víc do hloubky, je trochu přehnané. Dagtekin ale rozhodně nezapomíná na to, že má ideální šanci řešit vztahy mezi rozjívenými dětmi, utahanými rodiči a bezbrannými kantory. A jelikož to dělá v nejstylovější možné podobě, leckteré rebelské dítko se nad sebou možná i na vteřinu zamyslí. To je ale samozřejmě jen příjemný bonus. V první řadě byste měli jásat nad tím, kolik parádních gagů se sem vešlo a jak moc se Dagtekinovi daří kráčet s dobou.
Nejočividnější je to na tom, že následuje youtuberské trendy, které u mladé generace nesmírně frčí (věřte mi, i u nás). Potěší ale i broušení kolem charity, uprchlíků nebo sirotků, což jsou na německou středoškolskou řachandu docela závažná témata. Dvojka Fakjů pane učiteli je však probíhá po svém. A jakmile si dá pár trefných popíchnutí, vždycky se úspěšně vrátí ke klasické neurvalé zábavě.
Že vám takový přístup ohromně vyhovuje? Mně taky. Takže třikrát hurá a sejdeme se v kině, samozřejmě v co největším počtu lidí. I tohle je totiž "skupinový film" jako vyšitý!

PODROBNÝ POPIS FILMU
Bývalý bankovní lupič Zeki Müller pochybuje o své způsobilosti a přemýšlí, zda nadále může vykonávat práci učitele na Goetheho gymnáziu. Jeho přítelkyně Elisabeth „Lisi“ Schnabelstedtová ho v rámci o zlepšení jeho psychického stavu nutí k akupunktuře. Zeki se dozví, že zemřel jeho bývalý komplic z bankovní loupeže a že mu zanechal diamanty v hodnotě desítek tisíc eur. Zeki chce jako učitel skončit co nejdřív, diamanty najde a schová je do plyšových hraček, ty však zanedlouho hodí Lisi do kontejneru u Schillerova gymnázia. Zeki se na školu vydává a ukáže se, že plyšové hračky z kontejneru jsou na cestě do partnerské školy Schillerova gymnázia v Thajsku.
Ředitelka Gersterová chce konkurovat Schillerovu gymnáziu, a proto také vyšle třídu do Thajska. Zeki se hlásí, ale má před sebou problém, jelikož cestovat mohou pouze učitelé a studenti, kteří jsou členy kroužku ochrany životního prostředí. Studenti proto vymění uklidňující prášky za psychedelické u učitelky Leimbach-Knorrové, načež je opět přemístěna do psychiatrické léčebny. Na letišti je Lisi v kabelce nalezen umělý ruční granát, který ji tam potají dali studenti jako žert. Lisi je zadržena policií a nemůže se skupinou do Thajska odletět. Zeki v letadle kvůli turbulencím spolyká velké množství prášků a upadne do hlubokého spánku. Probudí se až v Bangkoku a v šoku zjistí, že se studenti velmi bujaře baví v klubu. Druhý den skupina přijede do thajského města Ban Nam, které je sídlem partnerské školy. V noci se Zekiho skupina vydává do starého vojenského areálu, kde jsou uloženy plyšové hračky. Meike hračku, ve které jsou tajně umístěny diamanty, najde a schová si ji, protože se jedná o školního maskota. Druhý den jdou obě školní skupiny na prohlídku chrámu, kde Zeki uvidí, že jeden ze studentů Schillerova gymnázia maskota ukradne, čímž se rozpoutá rvačka mezi Zekim a Haukem Wölkim, učitelem ze Schillerova gymnázia.
Zekiho studenti chytnou podezření, maskota získají zpět a pak Zekiho konfrontují s nalezenými diamanty a s tím, že je chtěl nechat na holičkách, ačkoliv jim slíbil, že je dovede až na konec studia. Diamanty mu proto vyhodí do moře. Zeki odejde a dlouho se nevrací, a tak se ho studenti v čele se Chantal a Dangerem vydají hledat a nakonec ho zachrání od utonutí. Studenti se později Zekimu omluví a slíbí, že mu diamanty vyloví, ale nedaří se jim to. V tu chvíli na ně opětovně zaútočí maskované děti a ukáže se, že to jsou sirotci z tsunami, které se odehrálo před deseti lety. Zekimu se je podaří přesvědčit, aby útoku nechali a pomohli jim s lovením diamantů. Zeki se po návratu do starého vojenského prostoru dozví, že Schillerovo gymnázium nemá žádné sponzory a pěstuje v továrně marihuanu. Učitel Hauke Wölki je iniciátor, který využívá sirotky jako levnou pracovní sílu pracující na plantáži. Zeki polije rostliny benzínem a zapálí, zachrání Haukeho od ohně a později nafotí jeho kompromitující fotky, pro případ, že by je chtěl vydírat. Zeki diamanty použije nakonec pro výstavbu sirotčince. Ředitelka Gerstenová do přijíždí do Thajska a jmenuje Zekiho výhercem reklamní kampaně GGS, což Zeki přijímá pod podmínkou, že výherkyní bude i Lisi. Na závěrečné oslavě si každý musí něco přát. Chantal si přeje, aby Zeki s nimi zůstal, což se jí také splní.

DABING
1.DABING (Kino)
V českém znění: Radek Hoppe - Elyas M'Barek (Zeki Müller), Viktorie Taberyová - Jella Haase (Chantal), Irena Máchová - Karoline Herfurth (Lisi), Radek Kuchař - Max von der Groeben (Danger), Rozita Erbanová - Gizem Emre (Zeynep), Vlasta Žehrová - Katja Riemann (Gudrun), Ivana Korolová - Anna Lena Klenke (Laura), René Slováčková - Alwara Höfels (Caro), Radka Stupková - Uschi Glas (Ingrid Leimbachová), Viktor Dvořák - Volker Bruch (Hauke), Michal Holán - Aram Arami (Burak), David Gránský - Lucas Reiber (Etienne), Oldřich Hajlich - Johannes Nussbaum (Cedric), Jiří Krejčí - Farid Bang (Paco), Milada Vaňkátová - Zsa Zsa Inci Bürkle (Silke), Aneta Talpová - Runa Greiner (Meike), Luboš Ondráček - Michael Maertens (Eckhard), Ladislav Županič - Bernd Stegemann (Gundlach), Anna Brousková, Jiří Köhler, Jolana Haan Smyčková, Šárka Vondrová, Martina Bucková, Tomáš Hospodský, Petr Hrach, Kateřina Langerová, Martin Svejštil
Překlad: Petr Zenkl
Dialogy: Pavlína Vojtová
sProdukce: Evelyna Vrbová, Tomáš Vaverka
Zvuk: Filip Mošner, Roman Čadek
Výsledný mix: Martin Jílek - SoundSquare
Režie: Alice Hurychová
Pro CinemArt vyrobila LS Productions - 2015

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 29.10.2015 CinemArt
Premiéra Německo: 10.9.2015 Constantin Film DE
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 23.3.2016 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 23.3.2016 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 27 143 115
Tržby celkem - $ 125 000 000
Návštěvnost v ČR 212 192

FILMY V SÉRII
Fakjů pane učiteli gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a0-0125/
Komedie, Německo, 2013
Režie: Bora Dagtekin, Hrají: Elyas M'Barek, Karoline Herfurth

Fakjů pane učiteli 2 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a0-0126/
Komedie, Německo, 2015
Režie: Bora Dagtekin, Hrají: Elyas M'Barek, Karoline Herfurth

Fakjů pane učiteli 3 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/fakju-pane-uciteli-3-fack-ju-gohte-3-2017-120-nemecko-komedie-58/
Komedie, Německo, 2017
Režie: Bora Dagtekin, Hrají: Elyas M'Barek, Katja Riemann
 
Tvůrci a herci
Bora Dagtekin (Režie), Bora Dagtekin (Produkce), Lena Schömann (Produkce), Michael Beckmann (Hudba), Konstantin Djorkaeff Scherer (Hudba), Vincent Stein (Hudba), Andreas Berger (Kamera), Charles Ladmiral (Střih), Daniela Tolkien (Casting), Eva Stiebler (Scénografie), Regina Tiedeken (Kostýmy), Hubert Bartholomae (Zvuk), Christoph von Schönburg (Zvuk), Christina Baier (Masky), Nadine Scherer (Masky), Bora Dagtekin (Scénář), Elyas M'Barek (Herec), Karoline Herfurth (Herec), Katja Riemann (Herec), Jana Pallaske (Herec), Volker Bruch (Herec), Jella Haase (Herec), Alwara Höfels (Herec), Gizem Emre (Herec), Max von der Groeben (Herec), Anna Lena Klenke (Herec), Dagi Bee (Herec), Uschi Glas (Herec), Christoph Schechinger (Herec), Johannes Nussbaum (Herec), Zsa Zsa Inci Bürkle (Herec), Lucas Reiber (Herec), Jasmin Tabatabai (Herec), Runa Greiner (Herec), Maximilian Waldmann (Herec), Aram Arami (Herec), Farid Bang (Herec), Maria Bachmann (Herec), Enissa Amani (Herec)
 
2015/115/Německo/Komedie
 
Zajímavost k filmu
- Tento film je druhým nejúspěšnějším německým filmem. Prvním je Manituova bota (2001).
 
Odkazy