Oheň, led a dynamit / Feuer, Eis & Dynamit (1990/106/Německo/Komedie, Akční, Sportovní) 56%

18.10.2018 09:34
JEDNOU VĚTOU
„Tři potomci milionáře Sira Georga si své dědictví musí tvrdě vybojovat v největší soutěži všech dob. A jejich konkurenti jsou nesmiřitelní..."

OBSAH
Milionář Sir George, který kromě jiných velkolepých lidumilných aktivit zakoupil i kus deštného pralesa, aby tam bojoval za přežití nosorožců, zjišťuje, že jeho finanční situace nevypadá právě růžově. Jeho poradci ho o tom informují v malém letadle, milionář má už ale řešení: bude se vydávat za mrtvého a o jeho dědictví celkem 135 milionů dolarů se rozpoutá zatím největší světové sportovní zápolení Megathon. Sir George, ač nikdy nebyl ženat, má tři potomky: Lucy, Dudleyho a poněkud zženštilého Alexandera. Ti se spolu s dalšími mužstvy dlužno podotknout složenými ponejvíce z profesionálních sportovců mají zúčastnit velkého sportovního klání na zemi, ve vodě i ve vzduchu, v jehož cíli čeká vítěze odměna 135 milionů dolarů(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Tenhle film mám doma na videokazetě asi 13 let a je tak neuvěřitelně pitomý, že se prostě nejde nesmát. Viděl jsem už aspoň dvacetkrát a mohl bych citovat polovinu dialogů. Je to takový rodinný kult. Určitě si to dle klasických měřítek nezaslouží pět hvězdiček, ale je to taková sračka, až je neskutečně zábavný. (molotov) 5*

Jeden z filmů mého dětství, jako malej capart jsem ho sledoval možná až příliš často, teď už je mi jasné, že příběh je chabý a nápad se soutěží a naprosto "neočekávaným" vítězstvím těch dobrých hloupoučký a ohraný, nicméně nostalgie mi nedovoluje dát míň než 3* (Vesman) 3*

Neřekl bych, že by mě film vyloženě naštval svou imbecilitou, narozdíl od mnohých špatných českých crazy komedií (jako jednu za všechny: Jak ukrást Dagmaru). Celé je to tak přitažené za vlasy, nereálné, překombinované a tak "crazy", že se občas neubráníte úsměvu nad vyloženě groteskně pitoreskními situacemi. Třešničkou na dortu je pak samotný závod, který se počtem zničených věcí a kaskadérů vyrovná snad i Kobře 11. Němci jsou holt komisáry. (Hever) 1*

VELKÁ RECENZE
Oheň, led a dynamit (německý původní název Feuer, Eis und Dynamit) je německý celovečerní sportovní film režírovaný Willym Bognerem v roce 1990. Jde o pokračování Ohně a ledu. Scénář napsal Tony Williamson podle původního příběhu Willyho Bognera.
Děj funguje především jako spojnice mezi kaskadérskými akčními scénami, které se zabývají především lyžováním jako v Ohni a ledu. Obsahuje také těžký umístění produktu (například VW vydal speciální edici Golf MK II s názvem „Fire & Ice“, která obsahovala některé podrobnosti o speciální výbavě, například potahy sedadel, o nichž se říká, že je navrhl sám Bogner.).
Roger Moore hraje podnikatele, který má dluhy u mnoha společností. Poté, co předstíral svou smrt zjevnou sebevraždou skokem z letadla, jeho děti a několik společností se účastní několika sportovních akcí (lyžování, rafting, bobová dráha atd.) o jeho majetek v hodnotě 135 milionů dolarů - vítěz bere vše. K penězům se navíc snaží dostat rodina padouchů.

DABING
V českém znění: Bohumil Švarc – Roger Moore (Sir George), Gustav Bubník – Simon Shepherd (Alexander), Dagmar Čárová - Connie De Groot (Lucy), Tomáš Juřička - Uwe Ochsenknecht (Viktor), Petr Oliva, Jiří Prager, Jan Přeučil, Jaroslava Obermaierová, a další.
Vyrobilo: Studio Auvit pro Intersonic

Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 18:12.1991 (video premiere)
Premiéra Německo: 18:10.1990
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Náklady (Rozpočet) - DM 21 500 000

FILMY NA SPOLEČNÉM DVD
Lyžařská hlídka gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0120/
Akční / Komedie, USA, 1990
Režie: Rich Correll, Hrají: Roger Rose, Yvette Nipar

Oheň, led a dynamit gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0121/
Komedie / Akční, Německo, 1990
Režie: Willy Bogner, Hrají: Roger Moore, Shari Belafonte
 
Tvůrci a herci
Willy Bogner (Režie), Bernd Eichinger (Produkce), Willy Bogner (Produkce), Harold Faltermeyer (Hudba), Tomas Erhart (Kamera), Charly Steinberger (Kamera), Peter Davies (Střih), - (Casting), Robert Laing (Scénografie), Gotthardin Thylmann (Kostýmy), Michael Kranz (Zvuk), Thomas Nellen (Masky), Tony Williamson (Scénář), Roger Moore (Herec), Shari Belafonte (Herec), Uwe Ochsenknecht (Herec), Siegfried Rauch (Herec), Ursula Karven (Herec), Marjoe Gortner (Herec), Isaac Hayes (Herec), Buzz Aldrin (Herec), Simon Shepherd (Herec), Stefan Glowacz (Herec), Jürgen Brügger (Herec), Klaus Grünberg (Herec), Isabelle Lacamp (Herec), Nino Korda (Herec), Bob Goody (Herec)1990/106/Německo/Komedie, Akční, Sportovní
 
Zajímavost k filmu
- Na filmu se po hudební stránce podíleli mimo jiné: Deep Purple (skladbou Fire Ice and Dynamite), nebo Bonnie Tyler (skladbou Break Out) nebo Chris Thompson (skladbami Never Give Up, Wire it Up)
 
Odkazy
-