Plivu na váš hrob / I Spit on Your Grave (2010/107/USA/Thriller, Horor, Krimi) 68%

18.10.2018 09:34
JEDNOU VĚTOU
„Dnes večer máme rande."

OBSAH
Jennifer Hills (Sarah Butler) kvůli práci na své nové knize odjede z města na venkov, aby ji od psaní nic nerozptylovalo. Tamější obyvatelé ale na nikoho z města nejsou zvědaví. Jednoho večera se rozhodnou ji tak trochu vystrašit. Od pouhého záměru zničit její knihu a vyděsit ji k smrti se tato jejich lekce, kterou si na městskou slečinku připravili, změní v brutální útok zahrnující bolestivé mučení a znásilňování. Navzdory očekávání všech, Jennifer přežila. A v hlavě má myšlenku jen na jednu jedinou věc - pomstít se.Remake kontroverzního stejnojmenného hororu z roku 1978, který byl pro svou brutalitu v řadě zemí na několik let zakázán.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Kdo po mně kamenem, já po něm (ztvrdlým) chlebem aneb psychický teror a mnohonásobné znásilnění odměněno očistnou koupelí s louhovou pěnou, něžným mazlením s doteky vran, jemným zástřihem toho přebytečného v oblasti genitálií a dlouhotrvající anální rozkoší zakončenou vyvrcholením přímo do srdce.. Tuctové, nepříliš chytré první dvě třetiny a ta poslední jen představuje samoúčelnou torturu bez pocitu zadostiučinění, po které vlastně nevíte, kdo tady byl perverznější úchyl. I na S.Butler jde vidět, jak ji ta role nejde příliš přes pysky a že členové štábu ji jen k něčemu přivázali objekt pomsty, ona přišla na scénu, udělala šplouch, pích nebo šmik a šla si zase za vizážistkou přežehlit vlasy. Jiný remake, Poslední dům nalevo, u mě vítězí na celé čáře a já tímto lehce jedovatě spit on your movie, pane Monroe.. (Gilmour93) 2*

Mladá spisovatelka Jennifer Hills (Sarah Butler) si vybere odlehlou chatičku uprostřed lesů kdesi v zapadákově, aby se tady nerušeně mohla věnovat svému psaní. Pohodový relax však přeruší nečekaná a nevítaná noční návštěva čtyř násilníků (jeden z nich je retardovaný) a zvrhlého šerifa, který je s nimi spolčený. Mladou ženu, a podle jejich slov "městskou děvku", všichni surově znásilní, a v domnění, že je s ní po skoku do řeky amen, si zase půjdou po svých. Jenže ohavný čin nemůže zůstat nepotrestán. Tohle exploitation není tak šíleně drsné, jak by se mohlo na první pohled zdát. Klíčová scéna znásilnění neměla až takovou intenzitu, jakou jsem čekal, ale to, co následovalo po ní, mělo solidní syrovou až brutální autenticitu, kdy se obavy násilníků z případného prozrazení střídaly s likvidačními scénami jejich maličkostí. Lepá Sarah Butler více než spisovatelku připomínala top modelku, která si náhodou odskočila z přehlídkového mola vyřídit si účty s chlapy, kteří ji pochroumali její dokonalý zevnějšek. A bylo docela zábavné sledovat křehkou ženu, jak to nandává jednomu statnému chlápkovi za druhým, a jenom by mě zajímalo, jak je po omráčení se svými kily (cca 45 kg) dopravovala do předem připravených smrtelných pastí. A nebylo to zdaleka jediné logické zaváhání, které bilo do očí, ale na druhé straně žánr exploitation zase tak moc na logické chyby nehledí a zaměřuje se na brutalitu, která i tentokrát obsahovala několik nechutných scén. Zajímalo by mě, co na tento film o kruté pomstě nebohé ženy, řekne slabší pohlaví, kterému je film nepřímo určen. Jedná se o remake, který svůj originál jednoznačně převyšuje po všech stránkách. (kingik) 4*

Velmi drsné, avšak ne naturalistické, ani autentické. Krvavé sekvence jsou příliš "vyhlazené" aby byly šokující. Ale na nízkorozpočtový horor s několika hektolitry krve se to celkem dá. Sarah Butler je v rámci mezí herecky solidní a hlavní pánská sestava je komická jak se patří. Poslední dobou se Hollywood inspiruje v nějakých sado maso praktikách, protože druhý film za poslední dva roky kde se přijde o mužský pohlavní orgán, aby následně skončil v ústech postiženého - to už nemůže být snad ani náhoda. Určitě to ale nemá ten patřičný efekt šoku, ani pro diváka, ani pro hlavního hrdinu. Jako remake ale po všech stránkách obstojné. Úsporný, dravý a rychlý film. (Kaka) 3*

VELKÁ RECENZE
Konečně pořádný horor.  Docela silný film, který přes svou brutalitu  nabízí přece jen i něco navíc. Jedná se  remake filmu Plivu na tvůj hrob.
V první  půlce nás ukolébá poněkud pomalejší  rozjezd. Ale o to větší potěšení nastává v  půlce druhé. Film pak vrcholí až extrémně  brutálním závěrem. Film přinesl vše, co má  pořádný horor mít. Skvělé herecké výkony,  sympatické postavy, napětí, skvělou kvalitu  obrazu i zvuku ....
Na úspěchu se podílí  určitě i šikovná herečka, dobrá práce s  atmosférou, zručně obsazení „zlí chlapi“.  I když jim přejete spravedlivou odplatu a co  nejbolestivější smrt, oceňujete, že zároveň  nesklouzli k afektovaným karikaturám. Režisér  vybudoval skvělou a zlověstnou atmosféru  „ticha před bouří“. Film se nevyhnul ani  hrubému násilí. Film by se sice bez něj  klidně obešel, ale byl by to podvod na diváky.  Režisér však jede na doraz a jednotlivé  promyšlené způsoby pomsty a odplaty si  vychutnáte. Ano, je to možná trošku zvrhlé,  ale tento svět je někdy takový a s nikým se  nemazlí. A to, že ten největší hajzl je ve  skutečnosti milující otec, je sice klišé, ale  taky bude hodně ze života, který je plný  přetvářky. Maskování nejrůznějších  prohřešků je přece tak lidské. Jinak je  zajímavé, že dívka vlastně nikoho nezabila.  Jenom připravila důmyslné pasti a oni nakonec  vlastně všichni zemřeli v podstatě sami. Celý  akt pomsty je postaven na obhajitelnosti  brutálních činů. Jako v každém filmu i zde  se najde pár podivných momentů. Nevím, jestli  by si dívka s takovou tělesnou konstrukcí  poradila s takovými pořízky i ve skutečnosti.  Otázky kde si sehnala oblečení, kde se celou  dobu skrývala, že ji neobjevili, jsou ale v  rychle ubíhajícím ději vlastně nepodstatné.  Brutální sadistické násilí působí někdy  samoúčelně, ale je hodně nalézavé, to se  musí uznat. Film, který bude některé diváky  bavit a užijí si jej, některé bude šokovat a  zavrhnou jej.
V každém případě jde ale o  hodně atmosférický film nečekaně vysokých  kvalit.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Dvacetipětiletá americká spisovatelka Jennifer Hillsová (Sarah Butlerová) hodlá strávit několik dalších měsíců na samotě, kde by ráda vytvořila novou knihu. Po příjezdu do vesnice ji starý správce Earl (Tracey Walter) poskytuje klíče od jezerní chaty a vydává se k cíli. Cestou si zajede, zastaví se pro radu u benzínové pumpy, kde na ni jeden z mladých pumpařů Johnny (Jeff Branson) v žertu činí sexuální narážky. Reaguje však vtipně a před kamarády jej pokoří.
Klid u jezera v hlubokém lese se jeví jako ideální místo pro odpočinek a psaní. Brzy se však porouchá toaleta, kterou přijíždí opravit mentálně zaostalý mladík Matthew (Chad Lindberg). Parta čtyř kluků od pumpy tráví volný čas u jezera perverzní zábavou spočívající v natáčení drsných videí, při nichž zabíjejí zvířata. Taky si utahujou z Matthewa, jenž tvrdí, že dostal za úspěšně odvedenou opravu pusu a rozhodují se s mladou slečnou intimněji seznámit.
V noci spisovatelka nejdříve najde mrtvého ptáka na terase. Následně ji bavící se parta přepadne. Ve vstupní hale je obklíčena a začíná drsná úchylná hra. Pod hrozbou fyzického násilí musí plnit Johnnyho příkazy, v úzkosti naznačuje felaci alkoholové láhve a hlavně zbraně. Stanley (Daniel Franzese) si během celého představení pořizuje videozáznam. V jedné chvíli se jí podaří utéct do lesa, v němž naráží na šerifa Storcha (Andrew Howard) a správce objektu. Policista je udiven šokující výpovědí, hochy zná od mala a nikdy nic zvláštního nezaznamenal. S dívkou odjíždí zpět do chaty sjednat pořádek, ale uvnitř nikoho nenachází. Zajišťuje však velké zásoby alkoholu a joint se stopami rtěnky. Spisovatelka chápe, že se dostala do pozice nevěrohodné osoby. Podrobuje se nepříjemné osobní prohlídce, v jejímž rámci cítí intimní osahávání. Do domu se náhle vrací skupina kluků a následuje překvapivé zjištění. Samotný šerif je hlavou perverzní a brutální bandy.
Hra začíná. Jennifer musí cenit zuby a řehtat jako klisna, hrubým násilím je přinucena k sexu. Zaostalý Matthew, sám donucený ke své první souloži, ji pak znásilní.
Zmatená a polonahá vychází z chaty do lesa, kde ji šerif análně zneužije a Johnny ji nutí k orálnímu sexu. Vyčerpaná vstává a s celou skupinou v zádech míří deprivovaná k mostu. Storch hodlá celou hru ukončit jejím zastřelením. Jennifer však skáče do řeky a ztrácí se pod hladinou. Podél břehů nastává několikadenní bezvýsledné pátrání po těle.
Spisovatelka se objevuje po jednom měsíci. Celou dobu se schovávala v lesní ruině, jedla hmyz a další dostupnou potravu. Připravovanou odplatu navrhla ve formě stejné „drsné hry“ vůči těm, kteří ji praktikovali na ni. Starému správci Earlovi šerif nejprve zdůvodnil její zmizení náhlým odjezdem. Ten mu však jednoho večera telefonicky sděluje, že se na dívku vyptála kamáradka, protože je nezvěstná. Storch tak správce zastřelí na lovu.
První, komu se dívka zjevuje je zaostalý Matthew. Jako jediný má výčitky svědomí a celé události lituje. V domě, kde ji znásilnil, spisovatelku vidí na pohovce. Zatímco se vyznává z hříchů, ona jej začíná škrtit pomocí provazu a poté mu podává hypnotika.
Stanley ji spatřuje v lese během pátrání po těle, vydává se za ní. Chytá se do nastražené pasti na medvědy. Na pomoc přibíhá Andy, jenž dostává tvrdý úder baseballovou pálkou do hlavy a upadá do bezvědomí. Stanley je v sedě přivázán ke kůlu. Dívka začíná tzv. rybařit. Evertuje mu víčka propíchnutými háčky a napnuté vlasce nechávají oční koule stále otevřené. Z batohu vyndavá rybu, jejíž vnitřnosti rozetře po těle a obličeji. Za okamžik se slétávají havrani, kteří mu vyklovou oči. Vše si natáčí na Stanleyho kameru, na kterou si on nahrával znásilnění. Andy se probouzí natažený na prknech prázdné vany. Je svázaný s rukama za zády, v poloze ležícího hlavou dolů. Vana se začíná plnit vodou. Jennifer jej začíná topit, opět stejným způsobem, který praktikoval v lese, když ji nořil hlavu do louže. Následně do vody přidává silný louh a zkouší jak dlouho udrží hlavu nad hladinou. Hlava mu za okamžik klesá do vany a zásada rozežírá obličej s jazykem, což končí smrtí.
Vzpurný Johny stojí nahý uprostřed ruiny. Je svázaný a má zařízlou uzdu v ústech. Dívka za ni tahá, chce slyšet řehtání a vidět zuby, které kleštěmi vytrhává. Jízlivě ho upozorňuje, že se vzpurní koníci kastrují. Bere velké nůžky na živý plot, odstřihává penis a strká mu jej do pusy. Odchází a nechává ho vykrvácet.
Poté navštěvuje rodinu šerifa. Těhotná manželka se domnívá, že se jedná o novou soukromou učitelku dcery. Novinu telefonuje manželovi do auta a předává mu ji k rozhovoru. Když se slečna představuje jménem Jennifer Hillsová, Storch se vyděsí a okamžitě obrací vůz k domovu. Zjišťuje, že spisovatelka již dceru odvezla pryč, snad na dětské hřiště. V panice se tam vydává, nikoho však nenalézá. Usedá zpět do policejního vozu, když se dívka zjevuje na zadní sedačce. Následuje prudká rána heverem do šerifovy hlavy, po které upadá do bezvědomí. Probouzí se v lesní ruině v předklonu přivázaný ke stolu. Hlavní policejní kulovnice je poté análně znásilněn. Spisovatelka přivazuje na spoušť zbraně provázek, jehož druhý konec obtáčí kolem zápěstí omámeného Matthewa. Ten dosud seděl nepozorován pod přehozem v místnosti. Storch začíná prosit o život, modlí se a snaží se o urovnání situace. Naléhá na propuštění, protože manželka čeká druhé dítě. Žádá, aby se jeho andílkovi, tak nazývá dceru, nic nestalo. Jennifer však bez emocí odchází z domu a ironicky poznamenává, aby se nesnažil probudit Matthewa. Usedá venku a slyší sprosté šerifovy nadávky na její osobu. Retardovaný mladík se probouzí, ne zcela orientován hýbe rukou a vychází výstřel, jenž zabíjí oba dva poslední členy party.
Posledním záběrem je pohled na sedící Jennifer, která má ve tváři náznak zlomyslného zadostiučinění.

DABING
1. DABING: (Prima) (Cenzurovaná verze)
V českém znění: Terezie Taberyová - Sarah Butler (Jennifer), Michal Holán - Jeff Branson (Johnny), Antonín Navrátil - Andrew Howard (šerif Storch), Bronislav Holiček - Rodney Eastman (Andy), Petr Lněnička - Daniel Franzese (Stanley), Vojtěch Hájek - Chad Lindberg (Matthew), Bedřich Šetena - Tracey Walter (Earl), Bohdan Tůma - (Hlas v telefonu, Titulky), Nikola Votočková - Mollie Milligan (Paní Storch), Viktorie Taberyová - Saxon Sharbino (Chastity Storch), Anna Brousková - Amber Dawn Landrum (Dívka na čerpací stanici), a další...
Překlad: Markéta Šerá
Dramaturgie: Katarína Bílková
Zvuk: Tomáš Říha
Produkce: Libuše Witzová
Vedoucí výroby: Kristýna Pavlíková
Vedoucí dramaturg: Olga Potužáková
Šéfproducent: Jaroslav Richtr
Dialogy a režie: Zuzana Taberyová
Vyrobila: FTV Prima spol. s r.o. ve Studiu AudioTech v roce 2012

Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 8.10.2010 Anchor Bay Films
Premiéra Německo: 11.7.2010
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD:
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 93 051
Náklady (Rozpočet) - $ 1 500 000

REMAKE / POKRAČOVÁNÍ FILMU
Plivu na váš hrob gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0117/
Krimi / Horor, USA, 2010
Režie: Steven R. Monroe, Hrají: Sarah Butler, Jeff Branson

Plivu na váš hrob 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0116/
Krimi / Horor, USA, 2013
Režie: Steven R. Monroe, Hrají: Jemma Dallender, Aleksandar Aleksiev
 
Tvůrci a herci
Steven R. Monroe (Režie), Paul Hertzberg (Produkce), Corey Allen Jackson (Hudba), Neil Lisk (Kamera), Daniel Duncan (Střih), Danny Roth (Casting), Penny Perry (Casting), Dins W.W. Danielsen (Scénografie), Bonnie Stauch (Kostýmy), Randy Kiss (Zvuk), Heather Henry (Masky), Stuart Morse (Scénář), Sarah Butler (Herec), Jeff Branson (Herec), Andrew Howard (Herec), Daniel Franzese (Herec), Chad Lindberg (Herec), Tracey Walter (Herec), Rodney Eastman (Herec), Saxon Sharbino (Herec), Mollie Milligan (Herec)
 
2010/107/USA/Thriller, Horor, Krimi
 
Zajímavost k filmu
- Chad Lindberg mal pôvodne stvárniť postavu Stanleyho, ale radšej si zvolil hrať postavu Matthewa.
- Trvalo týždeň, kým sa podarilo presvedčiť Sarah Butler, aby prijala rolu vo filme.
- Pracovným názvom filmu bolo označenie Day of the Woman.
- Na benzince v začátku filmu si Jennifer bere benzín za 19.78 dolarů. Právě v roce 1978 byla vydána originální verze filmu.
- Herci nebyli až na dva případy, které nekrylo pojištění, zastupovány kaskadéry. První je skok Jennifer z mostu do řeky a druhý je pád Matthewa ze schodů.
- Ačkoli není nikde řečeno, v jakém státu se film odehrává, podle poznávacích značek jde o Louisianu.
- Známý americký kritik Roger Ebert udělil filmu hodnocení nula, stejně jako předchůdci.
- Po castingu měli herci pouze dva týdny na přípravu role.
- K MPAA šlo celkem sedm různých sestřihů filmu, aby se dosáhlo ratingu R.
- Film s rozpočtem 2 miliony $, v přepočtu 35,3 milionů Kč, vydělal za první víkend pouhých 32,4 tisíc $ = 572,6 tisíc Kč.
- V původně zamýšlené verzi scénáře měla Jennifer (Sarah Butler) do chaty přijet se svým psem. Ten byl ale na poslední chvíli ze scénáře vyškrtnut, jelikož by najmutí takto vycvičeného psa přesáhlo původní rozpočet.
- Počet zavražděných ve filmu je 6.
- Práškovitý louh použitý Jennifer (Sarah Butler) k zabití Andyho (Rodney Eastman) byl ve skutečnosti šumivými tabletami Alka-Seltzer.
- Během scény, ve které Jennifer rve pistoli do úst Johnnyho (Jeff Branson) mu její představitelka Sarah Butler odlomila jeden zub. Z hlediska rozpočtu bylo totiž levnější použít ve filmu skutečné zbraně než repliky.
 
Odkazy