Addamsova rodina / The Addams Family (1991/96/USA/Komedie, Mysteriózní, Horor) 78%

16.10.2018 21:34
JEDNOU VĚTOU
„Jsou střelení, jsou divocí, jsou báječní! ... to je ale rodinka! Divná, výstřední a strašná! Strašidelná komedie pro celou rodinu.“

OBSAH
Morticia a Gomez Addamsovi žijí spokojeně ve svém rozlehlém sídle s dvěma dětmi a věrným služebnictvem, které tvoří frankensteinovský hromotluk a uťatá ruka, zvaná Věc. Gomez se čas od času trápí roztržkou se svým starším bratrem Festerem, který před 25 lety odešel z domu. Gomez proto každoročně pořádá spiritistickou seanci, aby ztraceného sourozence kontaktoval. Zkorumpovaný Addamsův právník Tully se domluví s Abigail Cravenovou na ďábelském plánu, jak získat Gomezův majetek včetně všech pokladů, ukrytých v domě. Rozhodnou se vydávat Abigailina syna Gordona za zmizelého Festera. Addamsovi přijmou Gordona okamžitě za svého, jenom děti jsou trochu podezřívavé. Na uvítanou uspořádají večírek, kde se sejde celé Addamsovo podivné příbuzenstvo. Gordon je nadšen do takové míry, až si o sobě začne myslet, že by mohl být Fester. Tully dosáhne toho, že Addamsovi jsou soudně vystěhováni a celá rodina se snaží uplatnit se v reálném světě. Tully marně hledá Addamsovy poklady. Gordon odmítá s právníkem i svojí matkou nadále spolupracovat. Za vydatné pomoci Věci se Gomezovi podaří nad zlosyny zvítězit. Gordon je přijat do rodiny jako skutečný Fester a život Addamsových se vrací do normálních kolejí.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Hromada morbidního humoru, skvěle obsazené postavy a hromada zábavy. Barry Sonnenfeld ještě v době, kdy dokázal odhadnout strop trapnosti a plně se oddat rodinné zábavě. Těžko věřit, že to je jeho debut a přitom tak skvostné obsazení a skvěle zvládnutá látka. (Djkoma) 4*

Dokonale černý humor, který předvádějí všichni členové povedené rodinky. Raul Julia a Anjelica Huston jsou ve svých postavách naprosto precizní. Tím samozřejmě nechci nijak snižovat úroveň ostatních postav, ty jsou taky skvělé. Já tenhle film zkrátka žeru. (Radyo) 4*

Na celovečerní debut výborné. Tohle naprosté ignorování všech společenských norem ze strany Addamsových fakt žeru. Nejen pro morbidní atmosféru, výbornou stylizaci a dokonalý timing gagů je tohle jedna z nejlepších komedií první poloviny devadesátých let. Sonnenfeld věrohodně adaptuje comicsové postavy do hraného filmu, u dvou Addamsovic dětí mu to jde ještě o krapet lépe.. (castor) 4*

VELKÁ RECENZE
Strašidelná Addamsova rodina, tvořená tatínkem Gomezem, maminkou Morticií, dětmi Wednesday a Pugsleyem, majordomem Lurchem, babičkou a věrným sluhou, rukou jménem Věc, je rozhodně netradiční. Děti si hrají na popravu elektrickým křeslem a na školní besídce si při recitaci Shakespeara usekávají ruce. Nicméně je to rodina nejen spokojená, ale také bohatá, a to nedá spát jejich prohnanému advokátovi Tullymu.
Ten využije chamtivé Abigail Cravenové a přemluví ji, aby svého nevlastního syna Gordona poslala do domu Addamsových, kde se má vydávat za ztraceného Gomezova staršího bratra Festera, kterému je neuvěřitelně podobný. Má vylákat z Gomeze cestu k bohatství, ukrytému kdesi v podzemí domu. Gomez se trápí roztržkou, kvůli níž Fester před pětadvaceti lety odešel, a tak ho okamžitě rodina přijme mezi sebe, i když děti jsou nadále podezřívavé. Gordonovi se skutečně povede dostat k pokladu, ale současně si začíná uvědomovat, že je mu mezi Addamsovými dobře, že se mu jejich svérázně radostný život, neutuchající láska a pocit soudržnosti zamlouvají mnohem víc než chamtivost a podlost normálních lidí.
A když jeho vinou Tully dosáhne toho, že jsou Addamsovi soudně vystěhováni a nuceni najít si obživu mimo svůj uzavřený svět, je to právě on, kdo se nakonec musí rozhodnout mezi dvěma světy.
Addamsova rodina, vcelku normální jméno pro rodinu. Ale tohle není jen tak obyčejná rodinka. Ale to je asi každému jasné. Kdo by neznal Gomeze nebo jeho přízračně krásnou a elegantní ženu Morticii mezi nimiž stále plane nezkrotná láska a vášeň (zde by se možná hodilo říct na ostří kordu. Nebo jejich děti (a ostatní členy rodiny), zejména pak velmi působivou mladou slečinku Wednesday, která na mě v tomto filmu velmi zapůsobila a to nejen intelektem v oblasti třeba Bermudského trojúhelníku a smutnou tvářičkou, ale hlavně výborným hereckým výkonem mladé představitelky. Film je vtipný a hlavně stavěný na komičnosti morbidity, smrti a bolesti, kterou tahle rodinka bere jako normální součást života. Podle mého názoru to opravdu stojí alespoň za shlédnutí.

Ocenění:
Academy Awards
1992 - Kostýmy (nominace)

Golden Globes
1992 - Anjelica Huston (Nejlepší herečka - komedie nebo muzikál) (nominace)

The Saturn Awards
1993 - Nejlepší fantasy (nominace)
1993 - Raul Julia (Nejlepší herec) (nominace)
1993 - Christina Ricci (Nejlepší mladistvý herecký výkon) (nominace)
1993 - Alan Munro (Nejlepší speciální efekty) (nominace)

BAFTA
1992 - Nejlepší masky (nominace)
1992 - Nejlepší výprava (nominace)

Razzies
1991 - Nejhorší filmová píseň

DABING
1.DABING
České znění připravili: Petr Oliva - Raul Julia (Gomez Addams), Milena Steinmasslová - Anjelica Huston (Morticia Addams), Jiří Prager - Christopher Lloyd (strýček Fester), Alena Vránová - Elizabeth Wilson (Abigail Craven), Judith Malina (Babička), Jana Mařasová - Darlene Levin (Fauna Amor), Kate McGregor-Stewart (Zprostředkovatelka práce), Lela Ivey (Susan Firkins), Mercedes McNab (Skautka), Zuzana Schulzová - Dana Ivey (Margaret Alford), Maureen Sue Levin (Flora Amor), Sally Jessy Raphael (Sally Jessy Raphael), Jan Morávek ml. - Jimmy Workman (Pugsley Addams), Barbora Wildová - Christina Ricci (Wednesday Addams), Jiří Zavřel - Dan Hedaya (Tully Alford), Paul Benedict (soudce Womack + titulky), Michaela Francová, Jan Morávek, Karolína Průšová, Vladimíra Wildová.
Vyrobil: Bonton - divize Bontonfilms

2.DABING
V českém znění: Jiří Štěpnička - Raul Julia (Gomez Addams), Valérie Zawadská - Anjelica Huston (Morticia Addams), Jiří Prager - Christopher Lloyd (strýček Fester), Pavel Rímský - Dan Hedaya (Tully Alford), Růžena Merunková - Elizabeth Wilson (Abigail Craven), Jana Altmannová - Judith Malina (Babička), Jitka Moučková - Judith Malina (Babička), Kate McGregor-Stewart (Zprostředkovatelka práce), Radka Stupková - Dana Ivey (Margaret Alford), Miloš Hlavica - Paul Benedict (soudce Womack), Jana Páleníčková - Christina Ricci (Wednesday Addams), Petr Neskusil - Jimmy Workman (Pugsley Addams), Eva Spoustová - Maureen Sue Levin (Flora Amor), Darlene Levin (Fauna Amor), Sally Jessy Raphael (Sally Jessy Raphael), Kristýna Valová - Mercedes McNab (Skautka).
Překlad: Evelyna Koublová
Zvuk: Jan Kleník
Produkce: Martin Kot, Marcela Bártová
Dialogy: Jindřich Vobořil
Režie: Alice Hurychová
Vyrobila: DW agentura s.r.o. pro Cet 21 s.r.o. 2008

Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 22.11.1991 Paramount Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.2.1993 (VHS) Bonton Home Video
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: -
Poprvé na VHS: 1.2.1994 Bonton Home Video
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 191 500 000
Náklady (Rozpočet) - $ 30 000 000

FILMY NA SPOLEČNÉM DVD
Addamsova rodina gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0109/
Komedie / Mysteriózní, USA, 1991
Režie: Barry Sonnenfeld, Hrají: Anjelica Huston, Raul Julia

Addamsova rodina 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0108/
Komedie / Mysteriózní, USA, 1993
Režie: Barry Sonnenfeld, Hrají: Anjelica Huston, Raul Julia
 
Tvůrci a herci
Barry Sonnenfeld (Režie), Scott Rudin (Produkce), Marc Shaiman (Hudba), Owen Roizman (Kamera), Dede Allen (Střih), Jim Miller (Střih), David Rubin (Casting), Richard Macdonald (Scénografie), Ruth Myers (Kostýmy), Gary Summers (Zvuk), Michael Minkler (Zvuk), Gregg Landaker (Zvuk), Kevin Haney (Masky), Katherine James (Masky), Caroline Thompson (Scénář), Anjelica Huston (Herec), Raul Julia (Herec), Christopher Lloyd (Herec), Christina Ricci (Herec), Jimmy Workman (Herec), Elizabeth Wilson (Herec), Judith Malina (Herec), Dan Hedaya (Herec), Carel Struycken (Herec), Paul Benedict (Herec), Dana Ivey (Herec), Mercedes McNab (Herec), Marc Shaiman (Herec), John Franklin (Herec), Kate McGregor-Stewart (Herec)
 
1991/96/USA/Komedie, Mysteriózní, Horor
 
Zajímavost k filmu
- Ve scéně, kdy Gomez (Raul Julia) a strýček Fester (Christopher Lloyd) tančí mamushku a vzájemně si pohazují s noži, je v několika záběrech jasně poznat, že se jedná o dabléry. Oba jsou podstatně hubenější a dablér Gomeze dokonce ani nemá charakteristický knírek.
- V pôvodnom seriáli (od r. 1964) bol strýko Fester bratom Morticie. Vo filme je bratom jej manžela Gomeza.
- Ve filmu lze zahlédnout režiséra Barryho Sonnenfielda, a to ve scéně, kdy si Gomez hraje s vláčky. Ve vlaku sedí Barry Sonnenfield a v okně je vidět Gomezova velká smějící se tvář, kolem které vlak projíždí.
- Wednesdayina bezhlavá panenka se jmenuje Marie Antoinette.
- V místě, kdy si Gomez a Festr pouští černobílý film z dětství, hraje hudba, která zazněla ve filmu Cotton Club.
- Během natáčení se vystřídali tři kameramani. První odešel po měsíci natáčení, druhý hned po nástupu skončil v nemocnici s vážnou infekcí. Jako třetí se za kameru nakonec postavil sám režisér Barry Sonnenfeld.
- Při výrobě chodící ruky zvané Věc se používala kombinace loutky, dálkově ovládaného modelu a opravdové pravačky, která patřila profesionálnímu kouzelníkovi.
- Bruno Kirby nabídl štábu svůj oblek, ve kterém hrál v Kmotrovi II. Byl využit pro roli strýce Festera.
- Za první víkend film vydělal 25 milionů dolarů.
- Barry Sonnenfeld původně neměl v plánu použít hudební téma slavného seriálu, ale reakce diváků na trailer s ním byla tak kladná, že změnil názor.
- Anjelica Huston nás bavila zvláštní chůzí - tu ale vymyslela až díky kostýmu, v němž skoro nemohla chodit.
- Režírovaní odmítl Tim Burton i Terry Gilliam.
- Během natáčení zkrachovalo původní studio Orion, peníze na dokončení filmu poskytl Paramount. Režisér Barry Sonnenfeld při natáčení omdlel.
- Strýce Festera měl hrát Danny DeVito.
- Dům Addamsových byl postaven za 100 000 dolarů.
- O roli Morticie velmi stála Cher, ale byla odmítnuta.
 
Odkazy