Experiment Philadelphia / The Philadelphia Experiment (1984/102/USA/Sci-Fi, Dobrodružný, Drama) 58%

15.10.2018 17:57
JEDNOU VĚTOU
„Tajné pokusy amerického námořnictva končí tragédií."

OBSAH
Americké námořnictvo si již od 30. let pohrávalo s myšlenkou nejlepšího způsobu kamufláže – neviditelnosti. Řada tajných pokusů dostala souhrnný název Filadelfský experiment a vyvrcholila v roce 1943 na bitevní lodi Eldridge. Právě do této chvíle se vrací také americké dobrodružné sci-fi, jehož hlavní hrdinové – námořníci David a Jim se účastní Filadelfského experimentu. Loď skutečně zmizí, ale k údivu vědců se ztratí nejen opticky, ale i fyzicky. David s Jimem v panice skáčou přes zábradlí a opouštějí palubu. Nedopadnou však do vody, ale do roku 1984...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Slavný Experiment Philadelphia v méně známém filmu. Michael Paré jako herec druhé cenové je jedinou známou tváří v tomto pohledu na dlouhé roky zatajovanou událost, kterou si autoři trochu přikořenili. Pravděpodobně ve stylu Tajemné záře na Pacifikem vnutili trochu toho cestování časem a to jim vcelku vyšlo. Určitě zajímavější než "realita" a snaha o zajímavý nápad tu je citelná. Bohužel zpracování je i na svou dobu docela slabé a tak odepisuje film s třemi českými názvy do propadliště dějin, dke si ho najdou snad jen největší milovníci sci-fi, jakéhokoliv druhu. (Djkoma) 3*

Nebýt té apokalypsy v současnosti, mohl to být solidní béčkové sci-fi s cestováním časem, armádou a klasickou šablonou "osamělý hrdina získá nečekanou pomoc od buchty, ale pořád po něm všichni jdou, naštěstí se objevují intervalově, takže se stihne zamilovat, spářit a opepřit konec". Kdyby se nevracel zpátky a zase do pohádky, bylo by to na zamyšlení, takhle ale jen zaškrtli kolonku 100% happy end. Film, který vám připomene pár dalších kousků, ačkoliv většinu z nich předstihl (ty blesky a létající noviny mi hodně připomněly Terminátora natočeného shodou okolností ve stejném roce, Michael Paré je zase takový kříženec Hugh Granta a Dolpha Lundgrena. (dopitak) 3*

"To nechápu. Německo a Japonsko jsou teď naši spojenci a Rusko nepřítel." Doba se zkrátka mění a přenos v čase o 41 let vpřed dává oběma hrdinům řadu důvodů k udiveným pohledům. Já mám rád konspirační teorie, ale událost známá jako Filadelfský experiment je i na mně celkem silné kafe. Pokud však někde zakopnu o spolupráci Tesly s Einsteinem, tak jsem si celkem jist, že jakékoli nemožné se v jejich blízkosti stává relativním. A tohle ztracení v čase bylo celkem v pohodě. (Jara.Cimrman.jr) 3*

VELKÁ RECENZE
Na tyhle filmy je třeba nahlížet optikou doby v níž vznikly. Ne jen kvůli dnes už archaickým trikům a efektům u nichž slabějším jedincům cukají koutky od zadržovaného smíchu, ale i díky celkovému pojetí a zpracování. Jinak by totiž člověk musel filmu dát tak jednu hvězdu za námět. Někoho tak tedy bude možná šokovat, že já dal za 4. Mně to totiž chytlo. O tom co se ve skutečně za války v roce 1943 stalo na USS Eldridge) se dodnes vedou divoké diskuse. Jedni tvrdí, že loď zmizela na 10 sekund a cestovala časem do Norfolku, kde byla dokonce spatřena. Armáda a vědci tvrdí, že se pokus nestal... Ale věřte vědcům a armádě... :-), to už pak můžete věřit i konspiračním teoriím. Mně osobně je divné, že se nikde nedá dost dobře zjistit poválečný osud Eldridge. Námořnictvo není holubník. Existuje evidence vyřazených válečných lodí. Ví se tedy kdo ještě dosluhoval po válce, kdo byl obětován atomovým testům na pokusy či kdo byl jednoduše odprodán do šrotu, byť se jednalo o lodi ověšené válečnými metály a křtěné krví statečných amerických námořníků v bitvách Pacifiku. Tenhle film vznikl 4 roky po zajímavé Tajemné záři nad Pacifikem, kterou jsem měl tehdá ještě za komančů možnost vidět v kině. Nevím jestli se rozhodl těžit z úspěchu slavného předchůdce, ale opět se vydal na cestu časem... Jak jsem psal v úvodu, zpracování opomíjím. Jinak bych šílel hned v úvodu z neválečných jeepů, armádních poválečných trucků, lodí... Mně zaujal ten přesun v čase Davida. představte si, že je vám kolem dvaceti. Svět je ve válce a vy sloužíte u amerického námořnictva. A najednou se přesunete časem o 41 let časem vpřed. Vašim vrstevníkům je teď něco mezi šedesáti a sedmdesáti.. Z krásné holky se kterou jste chodili tančit, tajně jí sahali na zadek a doufali v něco víc je teď babička. Dozvídáte se, že rodiče už zemřeli... Z rodné farmy je benzínka u hlavní ulice a jen ten velký strom na křižovatce kam jste tehdá do kůry vyryli prvním nožem od táty své jméno stále stojí... Všechno je jinak. Vše je nové. Televize, auta, technologie... Film to nabízí lehce komediální formou, ale když se člověk zamyslí, uvědomí si jak moc se ušlo v technickém pokroku kupředu. A co teprve kdyby se David ocitl v dnešní době! Bohužel na rozdíl od Tajemné záře nad Pacifikem měl film evidentně chudší rozpočet... Už jen ten Davidův skafandr vypadal jak ze sci-fi filmů z padesátých let... Ale jinak jsem byl spokojen a bylo to na hodně silné tři. A jelikož si myslím, že je film podhodnocen, dávám za 4 páčky na generátoru na max. * * * *  (Big Bear)

SKUTEČNOST
Filadelfský experiment (též Project Rainbow) je označení pro údajný vojenský experiment, který měl proběhnout na Filadelfské námořní základně ve Filadelfii v americké Pensylvánii v roce 1943. Podstatou experimentu mělo být „skrytí“ či „zneviditelnění“ torpédoborce USS Eldridge tak, aby nebyl zjistitelný nepřátelskými pozorovacími zařízeními.
Kolem údajného experimentu existuje mnoho dohadů a konspiračních teorií. Námořnictvo Spojených států amerických tvrdí, že k experimentu nikdy nedošlo a populární popisy události většinou odporují jak zjištěným faktům o torpédoborci, tak fyzikálním zákonům.
Experiment měl být založen na principu jednotné teorie pole, jejímž cílem je jednotně popsat povahu sil, které zahrnují elektromagnetické záření a gravitaci.
Teorie měla být aplikována tak, aby silné elektromagnetické pole způsobilo ohnutí světelných paprsků kolem objektu. Tím by se objekt stal neviditelným. Zkoušky měly být provedeny na Filadelfské námořní základně s plně vyzbrojeným torpédoborcem USS Eldridge. Při testu 22. července 1943 s posádkou se prý podařilo dosáhnout téměř úplné neviditelnosti, někteří svědci toto zmizení popsali jako zahalení objektu „nazelenalou mlhou“.
Experiment byl údajně opakován 28. října 1943. Tentokrát se prý Eldridge nejen stal neviditelným, ale fyzicky zmizel z oblasti v záblesku modrého světla a teleportoval se do 320 km vzdáleného Norfolku ve Virginii. Zde byl prý pozorován námořníky z lodě SS Andrew Furuseth, načež opět zmizel z jejich dohledu a pak se objevil zpět ve Filadelfii na původním místě. Podle odhadů loď cestovala zpět v čase asi 10 sekund. Přeživší Alfred Bielek potvrzuje, že se jim podařilo cestovat v čase.
Udává se[kdo?], že někteří námořníci, kteří byli na lodi, si po pokusu stěžovali na nevolnost, v horších případech došlo k interakci mezi materiálem a osobami, kdy části jejich těl byly „zataveny“ do trupu lodě, a byli mrtví nebo zmizeli úplně.

Ocenění:
The Saturn Awards
1985 - Nancy Allen (Nejlepší herečka) (nominace)

DABING
1.DABING (VHS)
V českém znění: Petr Svoboda - Michael Paré (David Herdeg), Ljuba Krbová - Nancy Allen (Allison), Gustav Bubník, Jan Schánilec, Jiří Novotný, Bohuslav Kalva, Marcel Vašinka, Bohdan Tůma, Šárka Joklová
Překlad: Jaroslav Vacek
Zvuk: Zdeněk Zenger
Produkce: Ladislav Dražan, Helena Tipková
Dialogy: Hana Juppová
Režie: Ivan Procházka
Vyrobilo: Dabingové studio ČT pro společnost LARS

2.DABING /Experiment Philadelphia/ (ČT)
V českém znění: Daniel Rous - Michael Paré (David Herdeg), Martina Hudečková - Nancy Allen (Allison), Stanislav Fišer - Eric Christmas (James Longstreet), Svatopluk Schuller - Bobby Di Cicco (Jim Parker), Rudolf Jelínek - Ralph Manza (zestárnuvší Jim), Tomáš Juřička, Jan Pohan, Jan Vondráček, Lucie Kožinová, Jana Hermachová, Milan Slepička, Karel Richter, Hana Czivišová, Eliška Kasanová, Dalimil Klapka, Tomáš Karger, Marek Libert, Rudolf Kubík, Monika Schullerová, Milan Bouška, Jan Hanžlík, Karel Chromík, Jan Řeřicha, Ludvík Král, Stanislav Lehký, Martin Stránský, Jiří Hromada, Jiří Ptáčník, Vladimír Kudla, Radovan Vaculík, Lumír Olšovský.
Dramaturgie: Ladislav Kadlec
Překlad: Jiří Kobělka
Zvuk: Oldřich Wajsar
Výroba: Lea Suchánková
Dialogy: Mojmír Balling
Režie: Marta Ballingová
Vyrobilo: Studio Klondike s.r.o. pro Tvůrčí skupinu Aleny Poledňákové a Vladimíra Tišnovského, ČT 2001

3.DABING /Filadelfský experiment/ (DVD)
Vyrobil: Cinema Casting Kodešová pro Řitka video 2009

Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 3.8.1984 New World Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 30.11.2009 Řitka video
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 8 103 000

FILMY NA SPOLEČNÉM DVD
Filadelfský experiment gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0101/
Sci-Fi / Dobrodružný, USA, 1984
Režie: Stewart Raffill, Hrají: Michael Paré, Nancy Allen

Experiment Philadelphia (TV film) gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0103/
Mysteriózní / Sci-Fi, Kanada, 2012
Režie: Paul Ziller, Hrají: Nicholas Lea, Lauro Chartrand
 
Tvůrci a herci
Stewart Raffill (Režie), Douglas Curtis (Produkce), Joel B. Michaels (Produkce), Kenneth Wannberg (Hudba), Dick Bush (Kamera), Neil Travis (Střih), Linda Francis (Casting), Chris Campbell (Scénografie), Joanna Palace (Kostýmy), David Lewis Yewdall (Zvuk), Annie Maniscalco (Masky), William Gray (Scénář), Michael Paré (Herec), Nancy Allen (Herec), Bobby Di Cicco (Herec), Michael Currie (Herec), Stephen Tobolowsky (Herec), Gary Brockette (Herec), Glenn Morshower (Herec), Michael Villani (Herec), Louise Latham (Herec)
 
1984/102/USA/Sci-Fi, Dobrodružný, Drama
 
Zajímavost k filmu
- Vo filme si je možné všimnúť letecká základňu Wendover v Utahu, kde 509. americká letecká divízia vrátane posádky Enola Gay do mája 1945 nacvičovala atómový útok na Japonsko. V máji sa skupina presunula na ostrov Tinian a následne 6. augusta 1945 o 8:15 zhodila svoj smrtonosný náklad na Hirošimu.
- Po úspechu filmov Halloween (1978) a Hmla (1980) ponúkla spoločnosť AVCO Embassay Pictures Johnovi Carpenterovi možnosť napísať scenár k tomuto filmu a režírovať ho, ale- John im ukázal scenár k snímke Útek z New Yorku (1981), ktorý spoločnosť natoľko zaujal, že mu dala prednosť.
- Pred tým, ako bola réžia filmu zverená Stewartovi Rafillovi, boli oslovení John Carpenter, Joe Dante, Harley Cokeliss a Jonathan Demme.
- Michael Paré (David Herdeg) si zahral aj v televíznej adaptácii The Philadelphia Experiment (2012).
- Vo svojej dobe to bol film, ktorého cesta z filmového plátna na pulty video požičovní bola najrýchlejšia. Kinopremiéra sa konala v auguste a videopremiéra už koncom októbra.
- Trailer premietaný v Austrálii prevzal hudobný doprovod z filmu Blue Thunder (1983).
 
Odkazy