Yamakasi 2 - Velká výzva / Le Fils du vent (2004/91/Francie, Velká Británie, Španělsko/Akční, Dobrodružný) 49%

28.09.2018 13:38
JEDNOU VĚTOU
„Láska... ach, ta láska..."

OBSAH
Členové Yamakasi beze strachu šplhají po vysokých budovách a létají vzduchem. Při setkání v Bangkoku náhodou narazí na skupinu bezohledných bojovníků, kteří pracují pro Yakuzu. Když se jeden z členů Yamakasi zamiluje do dívky z konkurenčního týmu, ocitá se náhle on i jeho přátelé v nechtěné válce gangů...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Dvojka je narozdíl od jedničky už "jen a pouze" typickej akční film ve stylu například Rush hour a podobých filmů s podobným zápletkama a navíc má Yamakasi 2 fakt otřesnej scénář, ale když řikám otřesnej, tak myslim fakt naprosto otřesnej, kdy se člověk někdy dočká i pocitu, že snad na půl hodiny usnul, jinak by přece nebylo možný, že se postavy tak znaj, ví kde se najít atd., ale to je fuk, hlavní je, že to baví a to hodně, že akce je dostatek a že o akrobacie, skoky a šplhání ve výškách tu nouze taky neni. (Shit) 3*

Bandička kamarádů se sebrala a natočila, jak zpomaleně seskakují metrové zídky (a při každém dopadu udělají kotrmelec -- taky zpomaleně). Jenomže když už zapomněli na příběh (jedním slovem „shit“), měli se soustředit na to, o co tu mělo jít. Totiž o ty všechny akrobatické kousky, okolo kterých se to všechno točí a paradoxně to je největším kamenem úrazu. Místo efektního celistvého záběru na nějaký vypečený kousek jsou skoky rozstříhány do tří fází: 1 - hrdina se chytí nějaké tyče a pustí se jí; 2- hrdina letí; 3 - hrdina dopadá na zem (a udělá kotrmelec). Takže nakonec to všechno vypadá tak, že bylo vše bezpečné a to by tak (podle mého skromného názoru) rozhodně působit nemělo. První díl jsem neviděl, a po tomhle si ho určitě nepustím. Smutné na tom je to, že se to mé „bandičce“ kamarádů líbí (dokonce tomu, co se děje na plátně, říkají „umění“). Asi se musím porozhlédnout jinde. (Antek) 0*

Poměrně odpočinkový film postavený pouze na fyzických, nikoli hereckých schopnostech hlavních představitelů. Když opomenete svižné akční scény, zjistíte, že děj filmu je naprostá kravina s jednoduchou zápletkou a mizerným závěrem. Závěrečná scéna s hromadou šermujících se Thajců a Japonců už mě přišla spíše zbytečná a zdlouhavá, navíc jsem nepochopil, proč hlavní hrdinové neutekli a začali se šermovat taky....zbytečná natahovačka! Kdyby odešli po svých třeba efektním výskokem z okna a seskočením po lešení, určitě to by to vypadalo líp... 30% (Milan25) 2*

VELKÁ RECENZE
Někdy se na pultech videopůjčovny objeví filmy, o kterých jste nikdy neslyšeli. Jestliže po nich ze zvědavosti sáhnete, pak většinou litujete. Přece jen, distributoři už vědí, u kterých titulů investovat do reklamy a u kterých ne. Občas se ale stane, že je náhodně vybraný film mnohem lepší než byste očekávali. To platí i pro Yamakasi 2 (to vás asi nepadlo, když jste si přečetli tento úvod).
Přiznávám, že hlavním důvodem toho, že jsem po titulu sáhl bylo to, že název zněl asijsky a na přebalu byla vyfocena pohledná slečna. Bojová umění to je moje láska a ženy, které je zvládají, tak to je něco, co mě přivádí do stavu blaženosti. A protože se zdálo, že obojí tento film má, tak jsem se rozhodl, že DVD vyzkouším. I když mi sice unikl první díl (určitě si ho vypůjčím), říkal jsem si, že určitě dějové neznalosti mi zase tak vadit nebudou. Čekal jsem, že Yamakasi 2 je klasické nízkorozpočtové „béčko“. Byl jsem, ale příjemně překvapený. Francouzi (ano, film je z Francie) si totiž očividně dokáží poradit i s mnohem menšími financemi, než například Američané, ale přitom natočit povedený titul.
Nepředpokládám, že by tento projekt trhal rekordy návštěvnosti v našich kinech (ne, že by se tam objevil). Ovšem myslím, že ve Francii se určitě uchytil. Velkou výzvu doporučím především mladšímu publiku. Ti budou určitě spokojeni. Yamakasi 2 je film, který sází na povedenou výpravu, sympatické herecké obsazení a vcelku povedené akční scény.
Příběh je, jak je u francouzských akčních filmů obvyklé, poměrně překombinovaný. Ve zkratce jde o to, že se skupina mladíků, kteří se baví tím, že předvádí různé akrobatické prvky během skoků ze střechy na střechu, zaplete s dalším týmem. Ten se naopak stane součástí sporu Yakuzy a Triád. Hlavních hrdinů je několik a každý má svůj vlastní příběh. Nejsou rozebírány nikterak do hloubky, ale pro akční film je to dostačující. Jako zpestření se dočkáte i určitého mystického nádechu (ducha předka jednoho z hlavních hrdinů – ten samozřejmě pronáší klasická moudra).
Ústřední charaktery předvádí hodně odvážné kousky (jsou nebezpečné, i když jsou obvykle prováděny za pomocí závěsných lan). Jsem si jist, že minimálně pár odřenin a možná i vážnějších zranění si choreografie dynamických scén vyžádala. Film sází především na akrobatické scény, bojové sekvence už tak výjimečné nejsou. Za špatné bych je neoznačil, ale určitě jste viděli i lepší.
Většina z hereckého obsazení nám pravděpodobně známá nebude. Tedy kromě Elodie Yung, která hrála jednu z hlavních rolí v seriálu Škola života. Kromě velké sexappealu je nutné u této mladé krásky ocenit to, že pro tento film tvrdě trénovala a na akčních scénách je to vidět. Druhá Michelle Yeoh to není, ale na to, že trénovala speciálně pro Yamakasi 2 – Velkou výzvu, působí zkušeně. Ostatní hlavní postavy jsou mužského pohlaví. Jsou samozřejmě sympatičtí a usměvaví. A jistě, že jsou fyzicky extrémně zdatní (ono je skákání po domech docela náročné).
Ne každému bude stačit parta mladých pohledných lidí, kteří skáčí přes střechy a bojují s japonskou a čínskou mafií. Ale mladší publikum má podobné „cool“ filmy rádo. Já už čtyři roky teenager nejsem, ale i tak jsem se vcelku dobře bavil.

DABING
-

Premiéra ČR: -
Premiéra Francie: 23.6.2004
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 11.4.2005 (VHS) H.C.E.
Poprvé na DVD: 11.4.2005 H.C.E
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 3 200 000
Náklady (Rozpočet) - $ 19 000 000

FILMY NA SPOLEČNÉM DVD
Yamakasi gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-09/
Akční / Drama, Francie, 2001
Režie: Ariel Zeitoun, Julien Seri, Hrají: Châu Belle Dinh, Williams Belle

Yamakasi 2 - Velká výzva gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-010/
Akční / Dobrodružný, Francie / Velká Británie, 2004
Režie: Julien Seri, Hrají: Williams Belle, Châu Belle Dinh
 
Tvůrci a herci
Julien Seri (Režie), Yves Marmion (Produkce), Christian Henson (Hudba), Michel Taburiaux (Kamera), Maryline Monthieux (Střih), Natalie Luquiens (Casting), Saksiri Chantarangsri (Scénografie), Nigel Pollock (Scénografie), Jooyun Gonnet (Kostýmy), Sandrine Langen (Kostýmy), Jean-Paul Hurier (Zvuk), Pascale Bouquiere (Masky), Philippe Lyon (Scénář), Williams Belle (Herec), Châu Belle Dinh (Herec), Malik Diouf (Herec), Yann Hnautra (Herec), Guylain N'Guba-Boyeke (Herec), Charles Perriere (Herec), Laurent Piemontesi (Herec), Elodie Yung (Herec)
 
2004/91/Francie, Velká Británie, Španělsko/Akční, Dobrodružný
 
Zajímavost k filmu
- Tržby celosvětové $3 275 000.
 
Odkazy