Ďábelský obchod (Ďáblovi běžci) / Running with the Devil (2019/95/Kolumbie, USA/Krimi, Drama, Thriller) 48%

08.02.2022 19:35
JEDNOU VĚTOU
„Šéf, Kuchař, konkurence a federální agenti sledují zásilku drog."

OBSAH
Když se drogovému bossovi začnou ztrácet během cesty zásilky, je zaúkolován Cook (Nicolas Cage), aby osobně dohlédl na příští várku. Cestuje do Kolumbie, aby si přímo od pěstitele vyzvednul zboží. Také protidrogové oddělení ve Washingtonu zbystří, když se jim na ulici začínají hromadit mrtvý po zvláště nebezpečně namíchaném kokainu. Je jasné, že dříve či později se jejich cesty zkříží. (PROCESOR)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
No pravda je, že Cage je tu naprosto zbytečnej. Exhibovat se tu snaží jiní zejména Fishburne, ale moc se to nedaří a často to sklouzává k trapnosti. Něco jako souvislý příběh tu neexistuje a tak jakž takž ušlo jenom to vyvražďovací finále, ale na víc než na tu 1* to nakonec stejně nedá ani náhodou.20% (Wacoslav1) 1*

Ďáblovi běžci je další typický thriller o obchodování s drogami, plná klišé a dalším plýtváním talentem Nicolase Cage. Zde ale nejsou žádní nevinní svědci. Ambice snímku, to co chtěl říct jsou pohřbeni špatnou vypravěčskou dovedností. Pokud chcete vidět film o tom jak funguje kolumbijský obchod z drogami, je to film pro vás. Pokud se vám líbí filmy typu Sicario nebo Traffic, zamiřte do jiné uličky. (Marze) 2*

Na každym rohu potkáváte bezd´áky ,který chlastaj u večerky krabicový.Jeden z nich pak jde ve svý rodný domovině domů,a u popelnice najde starou vomlácenou kameru.Ukecá kámoše ze zkrachovalýho filmovýho studia,aby mu pomohl natočit film,obsadí v současnosti naprosto bezprizorní herce,který jak se zdá maj problém sami se sebou,a ukecá kluky vod konzumu, který s nim ty papírový nebo plastový obaly do mrtě vyprazdńujou,aby mu pomohli se scénářem a točí.Občas jde položit cabell,vobčas se zleje,a za tři dny natočí tuhle plytkou,nesmyslnou hovadinu,kterou bych se bál pustit i klientům na Olšanech.Je to fakt imbecilní až běda.10%. (bourec) 1*

VELKÁ RECENZE
Drogy, prostopášný život a Laurence Fishburne. Leckdo se může podivit, že na úvod zmiňuji jiného herce než Nicolase Cage, který by měl hrát hlavní roli. Režisér a scenárista Jason Cabell hlavní hvězdu poněkud upozadil a něco zajímavého se s ní začne dít až v poslední třetině filmu. Do té doby jsou na scéně zajímavější akvizice. Po Fishburneovi, který propadl fetu, zaujme i jeho kumpán Adam Goldberg, v pěstírě kokainu navštívíme Cliftona Collinse a Natalii Reyes, v "pracovně" nás přivítá Barry Pepper, horkou stopu drog bude s buldočí zarputilostí sledovat dvojice uvědomělých federálních agentů Leslie Bibb a Peter Facinelli a občas se scénou mihne také Cole Hauser. To je na jeden film až moc kvalitních hvězd nižší svítivosti.
A z tohoto hlediska je film i atraktivní. Stopáž je umírněná, ději vyloženě prospívá, že to nemá přes dvě natahované hodiny, tudíž se stále něco děje v rychlém sledu, herecké řady postupně řídnou nevybíravými úmrtími a režisér absolutně nemá ambici dělat z filmu realisticky pojednanou podívanou. Jeho snažení shledávám dynamicky zábavným, je protkané scénami drsnějšího rázu a Nick Cage si to svoje herecké umění urve až ve finální části, kdy už si prostě vydupal větší prostor na scéně.
Tyhle balíčky kokainu se značkou ďábla jsou sice nefalšovaným béčkovým zbožím a diváci, co holdují filmům, které rychle utečou, nemusí litovat své časové investice. 9/10 (kingik)

DABING
V českém znění: Pavel Rímský - Laurence Fishburne (The Man), Zdeněk Mahdal - Nicolas Cage (The Cook), Petr Gelnar - Adam Goldberg (The Snitch), René Slováčková - Leslie Bibb (Agentka), Vilém Udatný - Barry Pepper (Boss), Bohdan Tůma - Cole Hauser (The Executioner), Ludvík Král - Peter Facinelli (Number One), Lucie Štěpánková - Sarah Minnich (Cookova žena), Dana Černá - Mona Malec (policistka), Miroslav Hanuš, Kristina Jelínková, Zuzana Slavíková, Svatopluk Schuller, Pavel Soukup, Nikola Votočková a další
Překlad: Jan Feldstein
Dialogy: Jana Mařasová
Zvuk: Petr Braun, Juraj Mišejka
Produkce: Mirka Monsportová    
Vedoucí výroby: Jana Janoušková
Vedoucí dramaturg: Olga Potužáková
Šéfproducent: Jaroslav Richtr
Režie: Mikuláš Pánek
Ve studiu S Pro Alfa CZ a.s. vyrobila FTV Prima spol. s.r.o. - 2019

Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 20.9.2019 Quiver
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

FILMY NA SPOLEČNÉM DVD
Dárkyně smrti gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/111/
Kanada, Drama / Thriller 2017
Režie: Jonathan Baker, Hrají: Nicolas Cage, Faye Dunaway

Ďáblovi běžci (Ďábelský obchod) gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/21/
Kolumbie / USA, Krimi / Drama 2019
Režie: Jason Cabell, Hrají: Nicolas Cage, Cole Hauser
 
Tvůrci a herci
Jason Cabell (Režie), Michael Mendelsohn (Produkce), Reinhold Heil (Hudba), Cory Geryak (Kamera),  (Střih), Valerie McCaffrey (Casting), Jordan Goldman (Scénografie), Daniela Moore (Kostámy), Camila Olarte (Kostýmy), Darryl L. Frank (Zvuk), Bonnie Masoner (Masky), Jason Cabell (Scénář), Nicolas Cage (Herec), Cole Hauser (Herec), Clifton Collins Jr. (Herec), Laurence Fishburne (Herec), Leslie Bibb (Herec), Barry Pepper (Herec), Peter Facinelli (Herec), Adam Goldberg (Herec), Natalia Reyes (Herec), Sarah Minnich (Herec), Tait Fletcher (Herec), Keith Jardine (Herec), Rib Hillis (Herec), Luce Rains (Herec), Marie Wagenman (Herec), Ellen Humphreys (Herec), Jairo Ordonez (Herec), Ava Del Cielo (Herec)
 
2019/95/Kolumbie, USA/Krimi, Drama, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Natáčení začalo v Novém Mexiku 13. března 2018 a ukončeno bylo 18. dubna 2018 v Kolumbii. Natáčelo se v lokalitách Albuquerque (Nové Mexiko, USA), Bogota (Kolumbie) a Pittsburgh (Pensylvánie, USA).
 
Odkazy