Damien / Damien: Omen II (1978/107/USA/Horor, Drama, Thriller) 67%

20.08.2022 01:52
JEDNOU VĚTOU
„Damien dospívá a je na čase, aby poznal kým je“

OBSAH
Malý Damien, který je novým vtělením Satana, usilujícího o návrat a nadvládu nad světem, byl po smrti svého adoptivního otce (zastřeleného policií při neúspěšném pokusu Damiena zabít), adoptován samotným prezidentem Spojených států. Když vyroste, odejde studovat do luxusní vojenské školy. Opět si u něj několik lidí všimne něčeho znepokojujícího, aby vzápětí zahynuli za podivných okolností. Tak dopadne například archeolog Buggenhagen, který najde basreliéf s obrazem antikrista, který se až příliš nápadně podobá rysům Damienovým. Pozornost se však odvrací od jednoduchého vzorce dalších "podivných" úmrtí, aby se film soustředil na Damiena samotného, který si postupně začíná uvědomovat kým je, což celou situaci od základu mění.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Rozhodně příjemné překvapení. Po cca 15 letech kdy jsem viděl jedničku, ke mě zase přišel soudruh satan, no a nesral se s tím chlapec jeden. Vynikající hudba, krapet toho mražení, brutální náhody ukončující životy, něžné pohledy Damiena + chlazený pivo na mým stolku udělali z večeru bez holky příjemně stravený čas. Nevylučuji hvězdičkovou rošádu, až si opět pustím satanskou jedničku ! (Enšpígl) 4*

Nějak si nedovedu do role odrostlejšího Damiena Thorna představit jiného podmanivého grázlíka než Jonathana Scotta-Taylora. Známka kvality když už ne filmu, tak aspoň té jedné role. Jenže pak tu je ještě vzorný posluhovač ďáblův Lance Henriksen, efektní smrťáky a jako obvykle výtečný Jerry Goldsmith. Na první díl to sice nemá, ale líbilo se mi to - obzvlášť poslední scéna je sladká:) 70% (Gemini) 4*

Slušné pokračování, které sice do značné míry opakuje schéma prvního filmu, ale zároveň navazuje na jeho mytologii a rozvíjí ji (naplňují se další části proroctví, Damien si uvědomuje kým je). Ani scénář ani režie nedosahuje kvalit prvního dílu, dost vražd je o ničem a finále slabé, ale satanský chorál dělá pořád svoje a výtahová scéna snese srovnání s dekapitací skleněnou deskou z jedničky. (Choze) 4*

VELKÁ RECENZE
 Pokračování legendárního filmu „Přichází Satan!“ na sebe nenechalo dlouho čekat. Ale je již na první pohled jasné, že klasiku Richarda Donnera mohl druhý díl překonat jen velmi těžko. Zaprvé přišel o všechny skvělé herce, kteří byli v prvním díle. Gregory Peck se ani vrátit nemohl, ale i Damiena hraje jiný hoch. Zase by to tolik nevadilo, je to i trochu nutnost, protože film se odehrává o šest let později, i když byl natočen již dva roky po prvním. Jenže ono to není úplně ono.
Damien nám trochu zestárnul a zdá se, že jediná tetička v něm vidí zrůdu. Sám se nechová nijak podezřele, i když lidé kolem i ve větší vzdálenosti z něj docela šílí. Dějí se jim ošklivé nehody, což bylo do jisté míry podstatou i prvního filmu. V tomhle se „Damien“ nezměnil, ale přibyl k tomu ještě havran, který se u úmrtí většinou objevuje. Nevím proč, co je přesně podstatou, jestli jen nějaká symbolika, nebo by to mělo mít hlubší význam, ale v doprovodu s běsnící hudbou, která se pokaždé ozve, je to jen nadbytečný prvek, který má být ztělesněním ďábla, ale proč vlastně?
Asi to má být tím, že ďábel postupně přechází z havrana na mladíka. Právě o tomhle film totiž je. Damien si uvědomuje – nebo asi znovuuvědomuje – kým vlastně je, aby na konci mohl zase procházet scénou jako kluk s TÍM pohledem. Neříkám, Jonathan Scott-Taylor, který se také nikdy nestal filmovou hvězdou, má ten správný kukuč pro ďábelského spratka, ale když se nad tím člověk tak zamyslí, je to jen kopie prvního filmu.
Co je zde jiné, tak to jsou hlavně úmrtí, která mají zase fantazii. Docela dobré jsou efekty, což jsem celkem zíral. Žena je přejeta náklaďákem – jasně, že je to figurína a je to vidět, ale stejně. Nebo třeba smrt pod ledem, ta se vůbec povedla. V tomhle směru je to možná ještě lepší než v případě Donnerova filmu, ale dojem mi pořád sráží skutečnost, že vlastně sledujeme to samé, jen v trochu jiném prostředí a s tím, že Damien vyrostl.
„Damien“ je filmem, který pokračuje v zajímavém nápadu, který patřil do 70. let, kdy to satanskému filmu hodně slušelo. Stačí jmenovat právě film „Přichází Satan“ nebo ještě větší klasiku Vymítač ďábla. „Damien“ se svezl na téhle úspěšné vlně. Úplným propadákem není, ale k dokonalosti mu dost chybí, alespoň nějaký větší zásah do mytologie filmu nebo něco nového. Nic nového zde není.

DABING
-

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 5.6.1978 20th Century Fox
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Náklady (Rozpočet) - $ 6800 000

FILMY V SÉRII
Přichází Satan! gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/prichazi-satan-the-omen-1976-111-velka-britanie-usa-horor-mysteriozni-thriller-84/
Horor / Mysteriózní, Velká Británie / USA, 1976
Režie: Richard Donner, Hrají: Gregory Peck, Lee Remick

Damien gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/1978-107-usa-horor-drama-thriller/
Horor / Drama, USA, 1978
Režie: Don Taylor, Mike Hodges, Hrají: William Holden, Lee Grant

Omen 3: Poslední střetnutí gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/omen-3-posledni-stretnuti-omen-iii-the-final-conflict-1981-108-velka-britanie-usa-horor-thriller-57/
Horor / Thriller, Velká Británie / USA, 1981
Režie: Graham Baker, Hrají: Sam Neill, Rossano Brazzi

Satan přichází gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/satan-prichazi-the-omen-2006-110-usa-horor-thriller/
Horor / Thriller, USA, 2006
Režie: John Moore, Hrají: Liev Schreiber, Julia Stiles
 
Tvůrci a herci
Don Taylor (Režie), Mike Hodges (Režie), Harvey Bernhard (Produkce), Jerry Goldsmith (Hudba), Bill Butler (Kamera), Robert Brown (Střih), Lynn Stalmaster (Casting), Philip M. Jefferies (Scénografie), Fred Harpman (Scénografie), - (Kostýmy), Mike Hodges (Scénář), Stanley Mann (Scénář), William Holden (Herec), Lee Grant (Herec), Robert Foxworth (Herec), Lew Ayres (Herec), Sylvia Sidney (Herec), Allan Arbus (Herec), Lance Henriksen (Herec), Leo McKern (Herec), William J. Whelehan (Herec), Ian Hendry (Herec), Nicholas Pryor (Herec), Elizabeth Shepherd (Herec), Meshach Taylor (Herec), James Spinks (Herec)
 
1978/107/USA/Horor, Drama, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Režisér prvního filmu Richard Donner byl požádán také o režii tohoto pokračování. Odmítl však, protože pracoval na snímku Superman (1978).
- Na režírování byl původně najat Mike Hodges. Producentům se ale nelíbilo pomalé tempo natáčení, a tak byl vystřídán Donem Taylorem.
- Natáčení probíhalo převážně v Chicagu.
- Baskytarista a frontman skupiny Iron Maiden Steve Harris se tímto snímkem inspiroval a nahrál podle něj v roce 1982 CD "The Number of The Best".
- Jedná se o poslední kinofilm herce Lewa Ayrese.
- Herec Meshach Taylor v tomto filmu debutoval.
 
Odkazy