Ducháček to zařídí / Ducháček to zařídí (1938/86/Československo/Komedie) 86% -Originál DVD-

09.08.2023 14:13
JEDNOU VĚTOU
„Mazaný, ale poctivý zaměstnanec advokátní kanceláře Vlasta nemožné zařídí okamžitě a zázraky na počkání.“

OBSAH
Pan Ducháček vede svérázným, leč naprosto oddaným způsobem advokátní kancelář JUDr. Fauknera. Kancelář spravuje finanční záležitosti rodiny Rispaldiců. Členové rodiny se ke svému advokátovi Fauknerovi chovají povýšeně, kromě dcery Julie, která ho tajně miluje. Nikdo kromě Ducháčka neví, že rozhazovačná rodina nemá už žádné peníze a že ji dotuje JUDr. Faukner, neboť rovněž tajně miluje Julii. Ducháček neváhá pracovat celou noc, aby vyčíslil svému nadřízeném vše, co mu rodina Rispaldiců dluží. Julie na nátlak své matky odmítne advokátovu nabídku k sňatku, i když se mu přizná ke své lásce. Zamilovaný Faukner, který je sám finančně na dně, donutí Ducháčka, aby sehnal dvacet pět tisíc korun na vyplacení směnky, kterou podvodně podepsal Juliin bratr. Na zámku Rispaldiců chystá Ducháček aukci, která má zaopatřit rodině peníze na dluhy...(NFA.cz)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Není to sice úplně to nejlepší, co kdy Vlasta Burian natočil, ale i tak je Ducháček nadčasová záležitost a důkaz, jak skvělým komikem Burian byl. V tomhle filmu je to přeci stejné jako většinou - gagy a scény s Burianem 90%, scény bez Buriana 10% ... Geniální komik táhne celý snímek jako dobře promazaný osmiválec jeho oblíbeného sportovního kabrioletu Praga a ono to jako vždy bezvadně funguje... Všichni, včetně všude opěvovaného Čeňka Šlégla či Adiny Mandlové jenom přihrávají, jelikož hlavní hvězda je tu jen jedna - Jan Ducháček alias Mistr Burian, král českých komiků... Tohle nestárne a nezestárne... ,,To je ptáček, pan Ducháček..." (Radek99) 4*

"Srdce mi to může utrhnout, ale víc u vás štemplovat nebudu." Tak to je ptáček pan Ducháček a abych to tak trochu ventiloval, tak bílkoviny, cukr i aceton jsou u mě zatím v normě. Ovšem s bránicí mám trošku problémy, protože se mi ji Ducháček často pokoušel natrhnout smíchem a nejen tím, kterak by si vydržoval tu slavnou hollywoodskou hvězdu Rintintinu. Pokud zkrátka budu někdy mít finanční problémy, tak vím, koho mám vykopat z hrobu, aby mi je vyřešil. (Jara.Cimrman.jr) 4*

„Tak buď jsem důsledný, anebo nedůsledný, ale když je někdo důsledně nedůsledný, tak prosím jaké z toho jsou důsledky!“ Nepostradatelný Ducháček, který nakonec opravdu všechno zařídí, patří k dalším velmi vydařeným Burianovým postavám a hereckým exhibicím par excellence. A jakmile je na scéně, film moc baví. Ale v tom je právě i ten největší problém snímku. Filmy s Burianem mají obecně ten neduh, že jakmile komik není na scéně, příliš srandy si publikum neužije. A v tomto případě to bohužel platí dvojnásob, protože jakmile Ducháček zmizí ze záběru, jde o poměrně nevtipnou věc, tím spíš, že jediné 2 další zábavné postavy (nerozvedený pár Trégla a Blažkové) se vyskytují právě jen ve scénách s Burianem. Ten spolu s podařenými frky, hrátky s češtinou a dialogovými výměnami naštěstí film navzdory slabším místům táhne a hlavně díky němu hodnotím slušnými 4*. „Že byste šla do šatny nějak…?“ - „Věšet kabáty?! To se raději pověsím sama!“ - „To je dobrej nápad! A my vám řekneme kde. A máme vo ni postaráno.“ (Sarkastic) 4*

VELKÁ RECENZE
 Karel Lamač byl režisérem, který se ve 30. letech v rámci své bohatě strukturované filmografie vydatně podílel na budování filmové kariéry Vlasty Buriana. Předposledním filmem, který spolu populární komik a úspěšný filmař natočili, byla volná adaptace divadelní hry Rudolfa Österreichera Konto X. V příběhu o rozmařilé rodině Rispaldiců, které z lásky k jejich dceři tajně pomáhá z věčných dluhů advokát Faukner, ztvárnil Burian oddaného, důvtipného úředníka Ducháčka. Ten dokáže pomoci z nouze svému šéfovi a zajistit mu posléze i svatbu z milovanou Julií. Rolí zamilovaného páru se v nestárnoucí prvorepublikové komedii ujali Ladislav Hemmer a Adina Mandlová. Ta se objevila i v následujícím (a posledním společném) Burianově a Lamačově snímku – komedii U pokladny stál... (1939).
Jan Ducháček vede svérázným, leč naprosto oddaným způsobem advokátní kancelář JUDr. Fauknera. Kancelář spravuje finanční záležitosti rodiny Rispaldiců. Členové rodiny se ke svému advokátovi Fauknerovi chovají povýšeně, kromě dcery Julie, která ho tajně miluje. Nikdo kromě Ducháčka neví, že rozhazovačná rodina nemá už žádné peníze a že ji dotuje JUDr. Faukner, neboť rovněž tajně miluje Julii. Ducháček neváhá pracovat celou noc, aby vyčíslil svému nadřízeném vše, co mu rodina Rispaldiců dluží. Julie na nátlak své matky odmítne advokátovu nabídku k sňatku, i když se mu přizná ke své lásce. Zamilovaný Faukner, který je sám finančně na dně, donutí Ducháčka, aby sehnal dvacet pět tisíc korun na vyplacení směnky, kterou podvodně podepsal Juliin bratr. Na zámku Rispaldiců chystá Ducháček aukci, která má zaopatřit rodině peníze na dluhy. Přichází bankéř Zamoski, který je největším věřitelem rodiny Rispaldiců. Rafinovaný Ducháček ho donutí trikem k přiznání, že směnka, kterou měl před lety podepsat již zesnulý admirál Rispaldic, je falešná. Tak se rodina dostává z finanční tísně. Vděční příbuzní již nic nenamítají proti sňatku JUDr. Fauknera a Julie z Rispaldiců.
 
Postavy a obsazení
• Vlasta Burian - šéf (ředitel) advokátní kanceláře Jan Damián Ducháček
• Ladislav Hemmer - advokát dr. Jiří Faukner
• Adina Mandlová - Julie z Rispaldiců, dcera Alžběty
• Milada Gampeová - Alžběta z Rispaldiců
• Čeněk Šlégl - korvetní kapitán Quido Kristofovič, její otec
• Karel Máj  - Ervín z Rispaldiců, Alžbětin syn
• Theodor Pištěk - bankéř Zámoský
• Karel Postranecký - komorník u Rispaldiců Vilém
• Karel Němec - kastelán u Rispaldiců Dudek
• Jaroslav Marvan - baron Kurt Bertrand
• Jiřina Sedláčková - Helena Bertrandová, jeho dcera
• Václav Trégl - Jan Rabas
• Marie Blažková - Brigita Rabasová, jeho žena
• Alois Dvorský - žalující Josef Zmok
• Milka Balek-Brodská - úřednice u Fauknera
• Ferdinand Jarkovský - koncipient u Fauknera Kolomazník

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČSSR: 3.06.1938
Premiéra ČR: 24.11.2022 NFA
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.12.2004 (VHS) Bonton Home Entertainment, Levné knihy
Poprvé na DVD: 12.10.2004 Filmexport
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tvůrci a herci
Karel Lamač (Režie), Václav Dražil (Produkce/Vedoucí výroby), Eman Fiala (Hudba), Otto Heller (Kamera), Ervín Drexler (Střih), Jan Zázvorka (Scénografie), František Říha (Kostýmy), Pavla Stahlová (Kostýmy), Josef Zora (Zvuk), František Rous (Masky), Josef Kobík (Masky), Václav Wasserman (Scénář), Rudolf Österreicher (divadelní hra), Rudolf Dernauer (divadelní hra), Vlasta Burian (Herec), Ladislav Hemmer (Herec), Milada Gampeová (Herec), Karel Máj (Herec), Adina Mandlová (Herec), Čeněk Šlégl (Herec), Jaroslav Marvan (Herec), Jiřina Sedláčková (Herec), Václav Trégl (Herec), Marie Blažková (Herec), Theodor Pištěk (Herec), Karel Postranecký (Herec), Karel Němec (Herec), Milka Balek-Brodská (Herec), Ferdinand Jarkovský (Herec), Václav Menger (Herec), Josef Oliak (Herec), Vladimír Pospíšil-Born (Herec), Alois Dvorský (Herec), Elsa Vetešníková (Herec), Karel Jičínský (Herec), Karel Lamač (Herec), Václav Wasserman (Herec), Otto Heller (Herec), Eman Fiala (Herec), Josef Zora (Herec), Václav Dražil (Herec), Vratislav Innemann (Herec), Marie Pilská (Herec)
 
1938/86/Československo/Komedie
 
Zajímavost k filmu
- Václav Trégl se objevil v roce 1938 ještě v dalších 13 filmech. Byl to jeho nejplodnější rok v jeho filmové kariéře.
- V původních titulcích je herečka Jiřina Sedláčková uvedena jako Jiřina Šternová. Dodnes není pro záměnu jasné vysvětlení.
- Na premiéře filmu byl i tehdejší ministr národní obrany František Machník, po kterém Burian chtěl, aby jej přijal do důstojnického sboru. Pan ministr souhlasil a jmenoval jej poručíkem kavalérie.
- Film byl natočen na motivy divadelní hry Rudolfa Österreichera "Konto X".
 
Odkazy