187 - Kód pro vraždu / One Eight Seven (1997/119/USA/Drama) 75% -Originál DVD-

29.05.2022 22:49
JEDNOU VĚTOU
„Když se školy promění ve válečnou zónu a na obou stranách začnou padat oběti, co potom?“

OBSAH
Středoškolský profesor Trevor Garfield (Samuel L. Jackson) byl před patnácti měsíci napaden vlastním studentem a takřka ubodán k smrti. Útok však přežil a na učitelské povolání nezanevřel. Nyní však nastupuje do nové školy v Los Angeles jako suplující učitel a pozvolna mu dochází, že s narůstající agresivitou mládeže a vlivem gangů tu učitelský sbor nehodlá nic dělat. A tak zatímco se ředitel staví negativně k možnosti rozhodit pár žalob, stává se ze školních tříd bojiště, na kterém Garfield denně bojuje s nejvzpurnějšími studenty...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Komorní drama One Eight Seven začíná velmi slušivě. A stejně jako řadu jeho předchůdců ho napsal sám život. Středoškolský učitel Trevor Garfield si prošel svým, ale na svou profesi nezanevřel. A to i přesto, že se po brutálním pobodání 15 měsíců stala jeho přechodným domovem nemocnice. Nyní se vrací, s čistým štítem, ale i když se pro něj jeho noví svěřenci stanou výzvou, tak nedokáže bez emocí sledovat stoupající agresivitu studentů a lhostejnost vedení školy. Jeho kroky jsou sice chvályhodné, ale zaručeně si s nimi zadělává na pořádný malér (pro mě docela podivný závěr á la Lovec jelenů). Krocení neposlušných žáčků se veze prakticky na stejné vlně a každý z průseru bruslí po svém – snímků o dětech ulice tu už bylo mnoho, teenageři vychovaní v pouličních přestřelkách, rasistických poměrech a chudobě mě tak v druhé polovině dvouhodinového snímku přestali i díky kostrbaté režii z ničeho nic zajímat. Emoce pozvolna vychladnou a zůstanou otázky, co tenhle místy matný film může kromě výtečného Samuela L. Jacksona (a vesměs většiny dospělých herců) nabídnout.. (castor) 3*

Narozdíl od jinejch filmů na téma novej učitel v nějaký příšerný škole (např. Nebezpečné myšlenky nebo Ukaž, co umíš), kde nakonec i ty nejproblémovější žáci toho učitele začnou brát pomalu jako nejlepšího kámoše, tady několik žáků učitele rádo fakt nemá a ten učitel nemá rád je. Díky tomu vydrží až do úplnýho konce jakási mrazivá atmosféra a napětí, jak to vlastně celý dopadne. Finále á la Lovec jelenů mi sice přišlo trochu neuvěřitelný, ale celkově se mi film líbil. Navíc soundtrack obsahuje celkem dobrý songy od Massive attack. 75% (dobytek) 4*

Hodně drsný film z prostředí americké "barevné" střední školy. Je docela děsivé, jak se tam studenti chovají k učitelům. Učitel v podání Samuela L. Jacksona se po útoku ze strany studenta vrací zpět k učení. Chuť pro jeho práci mu to nevzalo. Potýká se ale stále se stejnými problémy, které nakonec eskalují do šílených výšin. Je dost překvapivé, kam až to zajde. Po všeobecném zavržení kolegy a studenty už mu moc rozumných východisek nezbývá... Skvělý výkon. "Tak dělej!" (Kothy) 4*

VELKÁ RECENZE
Středoškolského profesora Trevora Garfielda před patnácti měsíci napadl a téměř zabil vlastní student. Na amerických středních školách, kde jsou soustředěni problémoví žáci, nic až tak neobvyklého. Trevor ovšem útok přežil a na učitelské povolání nezanevřel. Nyní však nastupuje do nové školy v Los Angeles jako suplující učitel a pozvolna mu dochází, že s narůstající agresivitou mládeže a vlivem gangů tu učitelský sbor nehodlá nic dělat. A tak zatímco ředitel zamítne možnost podat pár žalob, stává se ze školních tříd bojiště, na kterém Garfield denně válčí s nejvzpurnějšími studenty. Jednoho dne mu však dojde trpělivost a rozhodne se řešit věci jejich stylem.
Učitelské řemeslo může být velmi náročné a deprimující. Obzvlášť pokud učíte dospívající mládež, vzešlou ze společenských vrstev, kde dokazování mužnosti je každodenní nutností a prestiží. Narušování výuky může každý řešit svým vlastním způsobem. Oficiálním kázeňským přestupkem, přehlížením, rezignací, domluvou, příkladem. Nebo za použití drsnějších metod ve stylu oko za oko, zub za zub. Nadšený středoškolský učitel Trevor Garfield (zajímavý Samuel L. Jackson) se nemíní vzdát své profese, kterou považuje za své poslání.
Obhajuje svůj prostor profesní, životní i partnerský nápaditě, osobitě a drsně. Učitelka Ellen Henry (Kelly Rowan) přináší romantickou zápletku. Student Cesar Sanchez (Clifton Collins Jr.) představuje největší překážku. Snaží se zachovat své vnímání života, nic jiného nikdy ani nepoznal. Učitel Dave Childress (John Heard) je typem zvrácenosti systému, který nic systémově neřeší, ale pouze zneužívá a využívá. Studentka Rita Martinez (Karina Arroyave) je symbolem víry a naděje, která je okolím srážena ve své snaze, ale s pomocí odolává a vytrvává.
Z dalších rolí: ředitel školy Garcia (Tony Plana) a problémoví studenti Benny Chacon (Lobo Sebastian), Stevie Littleton (Jonah Rooney) a Larry Hyland (Jack Kehler). Život může být v určitých kruzích drsný a formuje nás k podobnému chování. Myšlenka filmu je vynikající, leč provedení mě příliš nestrhlo.

Ocenění:
1997 - Kevin Reynolds (Velká cena Tokia) (nominace)

DABING
1.DABING (VHS)
V českém znění: Jiří Prager - Samuel L. Jackson (Trevor Garfield), Jaroslav Horák - John Heard (Dave Childress), Ivana Milbachová - Kelly Rowan (Ellen Henry), Tomáš Juřička - Clifton Collins Jr. (Cesar Sanchez), Petr Štěpánek - Tony Plana (Gabriel Garcia), Miriam Chytilová - Karina Arroyave (Rita Martinez), Jiří Schwarz - Lobo Sebastian (Benny Chacon), Milan Bouška - Jack Kehler (Larry Hyland), Filip Švarc - Method Man (Dennis Broadway), Karel Richter - Richard Riehle (Walter + Titulky), Bohdan Tůma, Filip Jančík, Ivan Jurka, Ivan Richter, Ivo Novák, Jaroslava Obermaierová, Kateřina Halešová, Magdalena Reifová, Marcela Kyselová, Marek Libert, Martin Sobotka, Miloš Vávra, Pavel Vondra, Radovan Vaculík, René Slováčková, Roman Hájek a další
Překlad: Hana Jiřičková
Zvuk: Jaroslav Děták - Studio Fontána
Produkce: Petr Tichý ml.
Dialogy: Alexandra Švarcová
Režie: Petr Tichý
Vyrobilo: Studio Auvit v roce 1998

2.DABING (DVD)
V českém znění: Libor Hruška - Samuel L. Jackson (Trevor Garfield), Bohdan Tůma - John Heard (Dave Childress), Kamila Špráchalová - Kelly Rowan (Ellen Henry), Filip Jančík - Clifton Collins Jr. (Cesar Sanchez), Jaromír Meduna - Tony Plana (Gabriel Garcia), Jitka Moučková - Karina Arroyave (Rita Martinez), Ivo Hrbáč - Lobo Sebastian (Benny Chacon), Pavel Šrom - Jack Kehler (Larry Hyland), Radek Hoppe - Method Man (Dennis Broadway), Zdeněk Maryška - Richard Riehle (Walter), Jiří Kodeš (Titulky), Dagmar Čárová, Daniel Margolius, Jan Maxián, Jaroslav Kaňkovský, Jiří Krejčí, Karel Richter, Klára Šumanová, Kristina Jelínková, Michal Holán, Radek Kuchař, Radka Malá, Vlasta Žehrová a další
Překlad: Vladimír Fuksa
Zvuk: Svatopluk Cechel, Jiří Peřina
Dialogy a Režie: Jiří Kodeš
Vyrobil: Cinema Casting Kodešová pro Filmhouse v roce 2005

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 30.7.1997 Warner Bros. US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 30.3.1998 (VHS) Intersonic
Poprvé na DVD: 3.4.2006 Filmhouse
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 5 700 000
Náklady (Rozpočet) - $ 20 000 000
 
Tvůrci a herci
Kevin Reynolds (Režie), Bruce Davey (Produkce), Stephen McEveety (Produkce), Michael Stearns (Hudba), Ericson Core (Kamera), Stephen Semel (Střih), Marion Dougherty (Casting), Stephen Storer (Scénografie), Darryle Johnson (Kostýmy), Jay Wilkinson (Zvuk), Chris Carpenter (Zvuk), David B. Miller (Masky), Joanetta Stowers (Masky), Lisa Rocco (Masky), Scott Yagemann (Scénář), Samuel L. Jackson (Herec), John Heard (Herec), Kelly Rowan (Herec), Clifton Collins Jr. (Herec), Tony Plana (Herec), Method Man (Herec), Richard Riehle (Herec), Harri James (Herec), Guy Torry (Herec), Antwon Tanner (Herec), Jonah Rooney (Herec), Demetrius Navarro (Herec), Jack Kehler (Herec), Vic Polizos (Herec), Lobo Sebastian (Herec), Esther Scott (Herec), Liza Del Mundo (Herec), Karina Arroyave (Herec)
 
1997/119/USA/Drama
 
Zajímavost k filmu
- Keď profesor (John Heard) predvádza svoje zbrane Garfieldovi (Samuel L. Jackson), povie na prvú zbraň, ktorú mu ukáže, že je z Československa.
- V hlavnej úlohe sa pôvodne mohli objaviť aj herci Nicolas Cage či Gary Sinise.
- Rovnako ako dej filmu, aj jeho natáčanie prebiehalo v New Yorku a kalifornskom Los Angeles.
- Film, ktorý v televízii sleduje mexický študent Caesar je dráma Lovec jeleňov (1978).
- Název filmu je odvozen od čísla paragrafu 187, který v USA označuje zabití v sebeobraně.
- Námět byl napsaný opravdovým učitelem.
- Když na začátku filmu zkouší Garfield efekt s kolem, tak má na sobě mikinu školy Morehouse College, což je škola, na kterou chodil Samuel L. Jackson.
- Oba rodiče Samuela L. Jacksona jsou učitelé, proto ho role tak zaujala, že ji vzal.
- Při natáčení konzultoval štáb některé scény i s teenagery, kteří hráli kompars.
- Spoiler: Počet mrtvých ve filmu: 4.
 
Odkazy